Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Spieren die niet iedereen heeft

Er zijn een aantal rudimentaire spieren die soms over het hoofd worden gezien, maar die toch een belangrijke rol spelen in het versterken en balanceren van het lichaam. Hieronder bespreken we vijf van deze spieren en geven we tips voor hoe je ze kunt trainen.
 
  1. Plantaris: Deze spier bevindt zich onder de kuit en is verantwoordelijk voor de flexie van de voet. Veel mensen hebben een zwakke plantaris, wat kan leiden tot problemen met de knieën en de enkels. Om deze spier te trainen, kun je calf raises doen, bijvoorbeeld door op je tenen te gaan staan en dan weer terug te zakken.

  2. Palmaris longus: Deze spier bevindt zich in de onderarm en is verantwoordelijk voor de flexie van de pols. Veel mensen hebben geen palmaris longus, waardoor de pols niet goed kan bewegen. Om deze spier te trainen, kun je pols-extensie-oefeningen doen, zoals het gebruik van gewichten of een rubberband.

  3. Occipitalis Minor: Deze spier bevindt zich in de nek en is verantwoordelijk voor de beweging van het hoofd. Veel mensen hebben een zwakke occipitalis minor, wat kan leiden tot nekpijn en hoofdpijn. Om deze spier te trainen, kun je oefeningen doen zoals nekrotaties en nekstretch.

  4. Pyramidalis: Deze spier bevindt zich in de buikstreek en is verantwoordelijk voor de flexie van de buik. Veel mensen hebben geen pyramidalis, wat kan leiden tot een onbalans in de buikspieren. Om deze spier te trainen, kun je buikspieren-oefeningen doen zoals crunches en sit-ups.

  5. Sternalis: Deze spier bevindt zich in de borststreek en is verantwoordelijk voor de beweging van de borst. Veel mensen hebben geen sternalis, wat kan leiden tot een onbalans in de borstspieren. Om deze spier te trainen, kun je borstspieren-oefeningen doen zoals push-ups en pull-ups.

  6. Psoas Minor: Deze spier bevindt zich in de heup en is verantwoordelijk voor de flexie van de heup. Veel mensen hebben geen Psoas Minor, wat kan leiden tot een onbalans in de heup- en rugspieren. Om deze spier te trainen, kun je oefeningen doen zoals heup flexie oefeningen zoals leg press, squats en lunges. Het is ook belangrijk om de rugspieren te trainen, zoals de lumbale spieren, om een goede balans te behouden in het lichaam.

  7. Epitrochleaire spieren: Deze spieren zijn aanwezig in de elleboog en zijn verantwoordelijk voor de rotatie van de onderarm. Sommige mensen hebben deze spieren niet, wat kan leiden tot een verminderde functie van de elleboog.

  8. Sternocleidomastoïdeus: Deze spier loopt van de borstbeen naar de achterkant van de nek en is verantwoordelijk voor de rotatie en laterale flexie van het hoofd. Sommige mensen hebben een verminderde ontwikkeling of afwezigheid van deze spier.

  9. Digastrische spieren: Deze spieren zijn aanwezig in de buik en zijn verantwoordelijk voor de flexie van de nek. Sommige mensen hebben deze spieren niet, wat kan leiden tot een verminderde nek functie.

  10. Obliquus externus abdominis: Deze spieren zijn aanwezig in de buik en zijn verantwoordelijk voor de rotatie van het lichaam. Sommige mensen hebben een verminderde ontwikkeling of afwezigheid van deze spieren, wat kan leiden tot een slechte stabiliteit van het lichaam.

Het is belangrijk om te realiseren dat deze spieren vaak over het hoofd worden gezien, omdat ze niet zo zichtbaar zijn of soms zelfs helemaal niet aanwezig zijn zoals andere spieren zoals bijvoorbeeld de biceps of de quads.

Toch kan een training voor deze rudimentaire spieren leiden tot een versterking van het lichaam en een vermindering van blessures. Het is daarom belangrijk om ze op te nemen in je fitnessroutine.

Het is ook belangrijk om te realiseren dat ieders lichaam uniek is en dat sommige mensen deze spieren wel of niet hebben.

Het is daarom aan te raden om een professioneel te raadplegen, zoals een fysiotherapeut of een personal trainer, om te bepalen welke spieren je moet trainen en hoe je dit het beste kunt doen.

In het algemeen kan het toevoegen van variatie aan je training en het aanpassen van je routine op basis van je unieke lichaam helpen om deze rudimentaire spieren te trainen en een gezond en sterk lichaam te behouden.

Dit zal niet alleen leiden tot een grotere prestatie in de sportschool, maar ook tot een vermindering van het risico op blessures.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.