Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Schouderoefeningen: 6 Effectieve oefeningen voor de schouder

De schouders zijn een van de meest prominente en zichtbare delen van ons lichaam, en ze spelen een cruciale rol in bijna elke beweging die we maken.

Of je nu een object optilt, een bal gooit of simpelweg zwaait naar iemand, je schouders zijn erbij betrokken.  Sterke en goed ontwikkelde schouders zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze bieden ook functionele voordelen en beschermen tegen blessures.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van schouderoefeningen, waarbij we zowel de basis als geavanceerde technieken verkennen om deze belangrijke spiergroep te versterken en vorm te geven.

Hoe zit de schouder in elkaar?

De schouder is een complex en veelzijdig gewricht, essentieel voor tal van dagelijkse bewegingen en sportactiviteiten. Het schoudergewricht is het meest mobiele gewricht in ons lichaam, wat het ook vatbaar maakt voor schouderklachten zoals schouderpijn en schouderblessures.

Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting tijdens sport, krachttraining of door een verkeerde houding.

De schouder bestaat uit drie schouderkoppen: de voorste, middelste en achterste kop. Schouderoefeningen, gericht op kracht, mobiliteit en stabiliteit, zijn essentieel voor zowel preventie als schouder revalidatie.

Door regelmatige schoudertraining, zoals de dumbbell press of de shoulder press, versterk je de schouderspieren en verbeter je de schouderkracht.

Het is belangrijk om alle oefeningen correct uit te voeren om het risico op blessures te minimaliseren. Zoals altijd, kwaliteit gaat boven kwantiteit!

Waarom schouderoefeningen doen?

Het trainen van de schouders is essentieel voor zowel esthetische als functionele redenen. Schouderoefeningen, zoals de dumbbell shoulder press en de legendarische arnold press, helpen bij het versterken van de schouderspieren, waardoor je brede schouders krijgt en een krachtig bovenlichaam.

Deze oefeningen richten zich op alle drie de koppen van de schouder, waardoor je een evenwichtige en harmonieuze schouderontwikkeling krijgt. Bovendien verbeteren schouderoefeningen de schoudermobiliteit en -stabiliteit, wat essentieel is voor dagelijkse activiteiten en het voorkomen van blessures.

Bij schouderklachten kan schouder revalidatie, onder begeleiding van fysiotherapie, helpen. Methoden zoals massage, koelen, en stretchen kunnen ook bijdragen aan herstel.

Eenvoudige oefeningen, zoals de raise of de fly, kunnen thuis worden gedaan met dumbbells of een barbell, wat bijdraagt aan de flexibiliteit van je trainingsroutine. Het regelmatig trainen van je schouders zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk, maar ook voor een gezonde en functionele schouderstructuur.

6 oefeningen voor schouders trainen

Onderstaand vind je 6 populaire oefeningen om je schouders te trainen:
 

Arnold Press

De Arnold Press is een van de beste schouderoefeningen die je kunt integreren in je workoutroutine, vooral als je je schouders thuis wilt trainen. Vernoemd naar de legende Arnold Schwarzenegger, traint deze oefening voornamelijk de voorste kop van de schouder, maar ook andere delen van de schouder krijgen hun deel van de actie.

Uitvoering van de Arnold Press:

 1. Ga zitten met een rechte rug en pak in beide handen een dumbbell. Begin in de startpositie met de dumbbells op schouderhoogte, handpalmen naar je toe gericht.
 2. Span je buikspieren aan en houd je voeten plat op de grond voor stabiliteit.
 3. Druk de dumbbells omhoog en draai je handen zodat je handpalmen aan het einde van de beweging van je af wijzen.
 4. Laat de dumbbells weer langzaam zakken naar de beginpositie terwijl je je handen terugdraait.
 5. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen.

De Arnold Press is niet alleen effectief voor het opbouwen van schouderkracht, maar ook voor schoudermobiliteit en -stabiliteit. Voor mensen die herstellen van een schouderblessure, kan deze oefening, onder begeleiding van fysiotherapie, deel uitmaken van een schouderrevalidatieprogramma. Het is belangrijk om te beginnen met lichte gewichten en te zorgen voor een correcte uitvoering om het risico op blessures te minimaliseren.

Overhead press

De Overhead Press is een fundamentele schouderoefening die zich richt op de ontwikkeling van de schouderspieren. Het is een krachtige beweging die, wanneer correct uitgevoerd, niet alleen de schouders versterkt, maar ook bijdraagt aan een betere houding en bovenlichaamkracht.

Uitvoering van de Overhead Press:

 1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd in beide handen een dumbbell of een barbell, afhankelijk van je voorkeur.
 2. Begin met de gewichten op schouderhoogte, handpalmen naar voren gericht en ellebogen gebogen.
 3. Span je buikspieren aan en druk de gewichten recht omhoog, waarbij je je armen volledig strekt.
 4. Houd even vast aan de bovenkant van de beweging en laat de gewichten vervolgens gecontroleerd terugzakken naar de beginpositie.
 5. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen.

De Overhead Press is essentieel voor het opbouwen van schouderkracht en stabiliteit. Het traint voornamelijk de voorste en middelste delen van de schouder, maar ook andere spieren van het bovenlichaam worden geactiveerd, zoals de trapezius en de triceps.

Lateral Raise

De Lateral Raise is een populaire isolatieoefening die zich specifiek richt op de middelste kop van de schouder, ook wel de deltaspier genoemd. Deze oefening is essentieel voor het creëren van een bredere schouderlook en draagt bij aan een betere schouderdefinitie.

Uitvoering van de Lateral Raise:

 1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd in beide handen een dumbbell met je armen langs je lichaam, handpalmen naar je toe.
 2. Houd je ellebogen licht gebogen en je schouderbladen samengetrokken.
 3. Til de dumbbells zijwaarts omhoog tot ze op schouderhoogte zijn, waarbij je de ellebogen en handen op dezelfde lijn houdt.
 4. Houd deze positie een moment vast en laat de dumbbells vervolgens gecontroleerd terugzakken naar de beginpositie.
 5. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen.

De Lateral Raise is bijzonder effectief voor het versterken en vormen van de schouders. Het is belangrijk om de oefening met een gecontroleerde beweging uit te voeren om het maximale voordeel te behalen en blessures te voorkomen.

Voor degenen die herstellen van schouderklachten of hun schoudermobiliteit en -stabiliteit willen verbeteren, kan de Lateral Raise, mits correct uitgevoerd, een waardevolle aanvulling zijn op hun trainingsroutine. Het is ook mogelijk om varianten van deze oefening uit te voeren met elastieken of een katrol voor een andere weerstandscurve.

Front raise

De Front Raise is een van de beste schouder oefeningen die zich specifiek richt op het voorste gedeelte van de schouder. Deze oefening is essentieel voor iedereen die zijn schouders thuis wil trainen en streeft naar een gebalanceerd bovenlichaam.

Uitvoering van de Front Raise:

 1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte. Houd een dumbbell in beide handen met je armen gestrekt langs het lichaam. Je handpalmen wijzen naar je lichaam en de onderarmen zijn parallel aan de vloer.
 2. Span je schouderbladen naar elkaar toe en houd je bovenarmen dicht bij je lichaam.
 3. Zonder je ellebogen te buigen, hef je de dumbbells recht naar boven tot ze op schouderhoogte zijn. De beweging komt voornamelijk uit het schoudergewricht.
 4. Houd deze positie even vast en laat de dumbbells vervolgens langzaam zakken naar de beginpositie.
 5. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen.

De Front Raise kan ook met een cable of touw worden uitgevoerd voor variatie. Het is belangrijk om de oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren, waarbij je je concentreert op het samentrekken van de voorkant van de schouder. Deze schouder oefening is ideaal voor zowel beginners als gevorderden en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in elke workout.

Bent-over row

De Bent-over row is een essentiële oefening die vaak wordt opgenomen in de lijst van de 7 beste schouder oefeningen. Het is niet alleen geweldig voor de schouders, maar ook voor de gehele rug. Vooral als je schouder stijf is of weinig gebruikt wordt, kan deze oefening helpen om de mobiliteit en kracht te verbeteren.

Uitvoering van de Bent-over row:

 1. Ga staan met je voeten op schouderbreedte en houd de dumbbells in beide handen met je armen langs het lichaam.
 2. Buig je knieën lichtjes en leun vanuit je heupen naar voren tot je bovenlichaam bijna parallel is aan de vloer.
 3. Houd je armen gestrekt en je schouderbladen naar elkaar toegetrokken.
 4. Breng de dumbbells omhoog door je ellebogen te buigen en je schouderbladen samen te knijpen, alsof je een touw naar je gezicht toe trekt.
 5. Houd deze positie even vast en laat de dumbbells vervolgens langzaam zakken naar de beginpositie.

De Bent-over row kan ook worden uitgevoerd met een barbell, touw of cable. Het is cruciaal om de rug recht te houden en de beweging gecontroleerd uit te voeren. Deze oefening is ideaal voor het trainen van de schouders thuis en kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere oefeningen zoals de military press of de incline dumbbell press.

Face pull

De Face pull is een effectieve oefening die zich richt op de achterkant van de schouders en de bovenrug. Vooral als de schouder weinig gebruikt wordt, kan de Face pull helpen om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Uitvoering van de Face pull:

 1. Ga staan met je voeten op schouderbreedte en pak het touw vast van een kabelmachine op hoofdhoogte.
 2. Houd je armen gestrekt voor je uit, boven je hoofd.
 3. Trek het touw naar je gezicht toe, waarbij je je schouderbladen samenknijpt en je ellebogen in een lichte buiging houdt.
 4. Zorg ervoor dat je de beweging gecontroleerd uitvoert en breng de armen langzaam terug naar de beginpositie.

De Face pull is een van die oefeningen waarbij het essentieel is om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het is een uitstekende aanvulling op andere schouderoefeningen zoals de military press, die ook wel overhead press genoemd wordt.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.