Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Powerliften vrouwen: Alles over powerlifting voor dames

Heb je je ooit afgevraagd wat het vergt om als vrouw te excelleren in deze krachtsport? Goed nieuws: dit is precies waar we het vandaag over gaan hebben! We verkennen de basis van powerliften voor vrouwen, de voordelen, de trainingstips, en natuurlijk, hoe je kunt beginnen op deze reis naar pure power. Dus dames, klaar om de ijzeren tempel te betreden? Laten we beginnen!

Wat is powerliften vrouwen?

Powerliften vrouwen, het is een begrip dat steeds meer aan populariteit wint. Niet zo vreemd, want het is een sport die kracht, doorzettingsvermogen en techniek combineert, en steeds meer vrouwen hebben ontdekt hoe krachtig en empowering het kan zijn.

Powerliften is een vorm van krachttraining waarbij atleten strijden om het hoogste totaal aan gewicht te tillen in drie oefeningen: de squat, het bankdrukken en de deadlift. Elk van deze oefeningen dient correct te worden uitgevoerd voor het maximale resultaat en veiligheid. Zo beschermt een correcte squat-techniek bijvoorbeeld de knieën en onderrug.

De powerlifting wedstrijden, zoals het NK Powerliften Classic en het Open NK Powerliften Classic, zijn populaire evenementen in de sport. In 2023 was het NK Powerliften Classic dames een hit op YouTube en kreeg aandacht van Hart van Nederland, wat bijdroeg aan de toenemende populariteit.

In de sectie powerliften van de International Powerlifting Federation (IPF) worden records gebroken door powerlifters van verschillende gewichtsklassen, inclusief junioren en dames. Elk record is een getuigenis van zwaar trainen, optimaal herstel en technische perfectie.

Als je wilt beginnen met powerliften, bereid je dan voor op zware trainingen, veel herhalingen en progressie. Maar maak je geen zorgen, de powerlifting community is ondersteunend en inclusief. Ook hebben wij een ontzettend mooi artikel geschreven over bodybuilding vrouwen waar je veel informatie kunt vinden.

Powerliften vrouwen voor een sterk en mooi fysiek!

Als je denkt aan kracht en schoonheid, denk dan aan powerliften vrouwen. Ja, je hebt het goed gelezen! Powerliften is niet alleen een sport die jouw kracht tot het uiterste drijft, maar het is ook een effectieve manier om een sterk en prachtig fysiek te ontwikkelen.

Steeds meer vrouwen lopen de sportschool binnen met de stang in het vizier, klaar om hun kracht te testen en hun lichamen te vormen. Wat begint als een streven naar kracht, transformeert vaak in een liefdesrelatie met het ontdekken van hoe krachtig en esthetisch hun lichaam kan worden door middel van deze sport.

Powerliften legt de nadruk op de grote spiergroepen van het lichaam – je benen, rug en borst. Dit betekent dat consistent powerliften resulteert in de ontwikkeling van sterke en gedefinieerde spieren op deze gebieden. En laten we eerlijk zijn, wie wil er geen strakke billen, sterke benen en een krachtige rug?

Maar powerliften draait niet alleen om esthetiek. Het gaat ook over het opbouwen van innerlijke kracht en zelfvertrouwen. Als je eenmaal die zware gewichten begint te tillen, realiseer je je hoe krachtig je bent. En die kracht straalt uit, zowel in de sportschool als daarbuiten.

Dus, voor alle vrouwen die een sterk en mooi lichaam nastreven, overweeg dan eens powerliften. Het is een reis van kracht, schoonheid, en vooral, zelfontdekking.

Welke gewichtsklassen binnen powerlifting zijn er?

In de sport van powerliften, zijn er specifieke gewichtsklassen vastgesteld om ervoor te zorgen dat de competitie eerlijk en gebalanceerd is. Deze gewichtsklassen zorgen ervoor dat atleten strijden tegen anderen van een vergelijkbaar gewicht, wat het speelveld egaliseert. Voor vrouwen zijn de gewichtsklassen binnen powerlifting als volgt:

Bij de International Powerlifting Federation (IPF), een van de meest erkende powerlifting organisaties, zijn er tien gewichtsklassen voor vrouwen, variërend van 43 kg (alleen junioren en jeugd) tot de bovenste klasse van meer dan 84 kg. Hier zijn de klassen:

 1. 43 kg klasse (alleen junioren en jeugd)
 2. 47 kg klasse
 3. 52 kg klasse
 4. 57 kg klasse
 5. 63 kg klasse
 6. 69 kg klasse
 7. 76 kg klasse
 8. 84 kg klasse
 9. Meer dan 84 kg klasse

Dit betekent dat je zult concurreren tegen vrouwen die in dezelfde gewichtsklasse vallen. Het is belangrijk op te merken dat elke atlete haar lichaamsgewicht onder controle moet houden binnen haar specifieke klasse om competitief te blijven. Dit betekent dat voeding en gewichtsbeheer een belangrijk aspect zijn van het powerliften.

Dus, ongeacht je gewicht, er is een plek voor je in de wereld van powerliften. De vraag is: in welke klasse zal jij je kracht laten zien?

Waarom gewichtsklassen binnen powerlifting?

Gewichtsklassen binnen powerlifting zijn essentieel om een eerlijke en gebalanceerde competitie te waarborgen. Ze zorgen ervoor dat atleten tegen anderen van een vergelijkbaar lichaamsgewicht strijden, wat een gelijk speelveld creëert. Het is namelijk zo dat, over het algemeen, iemand die zwaarder is de potentie heeft om meer gewicht te tillen.

Door het instellen van gewichtsklassen kunnen atleten concurreren tegen anderen met een vergelijkbaar gewicht, waardoor de focus ligt op hun vaardigheden, techniek en kracht, in plaats van louter op lichaamsgewicht. Het draagt ook bij aan de strategie en het beheer van de sport, waarbij powerlifters hun gewicht en dieet zorgvuldig moeten beheren om binnen hun klasse te blijven. Dit maakt powerliften een sport van kracht, strategie en discipline.

Gratis powerlifting schema beginners

Absoluut! Hier is een eenvoudig powerlifting schema voor beginners. Houd er rekening mee dat het altijd belangrijk is om op te warmen voordat je begint, en koel af nadat je klaar bent. Dit schema is ontworpen voor drie dagen per week, met een dag rust tussen de trainingen.

Dag 1 – Squat Focus

 1. Squat: 3 sets van 5
 2. Bench Press: 3 sets van 5
 3. Bent Over Rows: 3 sets van 10
 4. Core Oefeningen (Planks/Crunches): 2 sets van 15-20

Dag 2 – Bench Press Focus

 1. Bench Press: 3 sets van 5
 2. Deadlift: 3 sets van 5
 3. Lunges: 3 sets van 10 per been
 4. Core Oefeningen (Planks/Crunches): 2 sets van 15-20

Dag 3 – Deadlift Focus

 1. Deadlift: 3 sets van 5
 2. Squat: 3 sets van 5
 3. Overhead Press: 3 sets van 10
 4. Core Oefeningen (Planks/Crunches): 2 sets van 15-20

Dit schema zal je helpen de basisbewegingen van powerliften onder de knie te krijgen. Het belangrijkste om te onthouden als beginner is om je te concentreren op je vorm en techniek, niet op hoeveel gewicht je kunt tillen. Naarmate je meer ervaring opdoet en sterker wordt, kun je het gewicht langzaam verhogen.

Als laatste, luister altijd naar je lichaam. Als een oefening pijn doet, stop dan en zoek deskundig advies. Powerliften is een marathon, geen sprint, dus neem de tijd om te leren en te groeien in de sport. Daarnaast is voeding en rust ook essentieel. Lees meer hierover in ons artikel over bodybuilding vrouwen. Veel succes!

Referenties:

 • Een studie gepubliceerd in de Journal of Strength and Conditioning Research heeft aangetoond dat krachttraining zoals powerliften kan leiden tot significante verbeteringen in botdichtheid bij vrouwen, wat kan helpen om aandoeningen zoals osteoporose te voorkomen. Je kunt deze studie hier vinden.
 • Een andere studie, ook gepubliceerd in de Journal of Strength and Conditioning Research, heeft aangetoond dat krachttraining kan helpen bij het verbeteren van de lichaamssamenstelling bij vrouwen door het verhogen van spiermassa en het verlagen van lichaamsvet. Deze studie is hier beschikbaar.
 • Bovendien heeft een studie gepubliceerd in The Lancet aangetoond dat regelmatige krachttraining het risico op verschillende chronische aandoeningen kan verminderen, waaronder hartziekte, type 2 diabetes, en kanker. Deze studie kun je hier vinden.
 • Een studie gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health heeft geconstateerd dat vrouwen die deelnemen aan krachttraining, zoals powerliften, een verbeterd gevoel van eigenwaarde en een positiever lichaamsbeeld kunnen ervaren. Je kunt deze studie hier vinden.
 • Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Aging and Physical Activity toonde aan dat regelmatige weerstandstraining bij oudere vrouwen niet alleen de spierkracht en mobiliteit verbeterde, maar ook bijdroeg aan een beter evenwicht, wat het risico op vallen vermindert. Je kunt deze studie hier raadplegen.
 • Tot slot toont een studie in de Journal of Applied Physiology aan dat weerstandstraining, zoals powerliften, helpt bij het behouden van spiermassa tijdens gewichtsverlies bij vrouwen, wat essentieel is om het metabolisme op peil te houden en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Deze studie is hier beschikbaar.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.