Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

No-booster: Alles over no-boosters, citrulline en arginine

Het is een term die je wellicht vaker hoort in de fitnesswereld: NO-boosters. Maar wat zijn het precies, en waarom zijn ze zo populair onder sporters en fitnessfanaten? NO-boosters, of stikstofmonoxide boosters, hebben een fascinerende werking die kan bijdragen aan de felbegeerde ‘pomp’ tijdens het trainen.

Ze spelen een sleutelrol in het helpen optimaliseren van bloedstroom en zuurstoftoevoer naar de spieren. Duik met ons mee in de wereld van l-arginine, l-citrulline en de wetenschap achter deze supplementen om te begrijpen waarom ze zo’n buzz veroorzaken in de sport- en gezondheidssector.

Hoe werken NO-boosters?

NO-boosters hebben zich in de sport- en fitnesswereld gevestigd als een populair supplement, maar hoe werken ze precies? Centraal in hun werking staat het aminozuur arginine, dat in het lichaam wordt omgezet in stikstofmonoxide (NO). Dit proces van omzetting speelt een cruciale rol bij de verwijding van bloedvaten. Door deze verwijding kunnen bloedvaten meer bloed transporteren, wat leidt tot een verhoogde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar spiercellen, resulterend in de bekende ‘pump’ of ‘pomp’ tijdens het sporten.

Een studie uit 2007 toonde aan dat het innemen van citrulline, een andere aminozuur en precursor van arginine, de concentratie arginine in het bloed effectief kan verhogen. Onderzoekers raden aan om 2 gram l-citrulline per dag in te nemen, omdat citrulline in het lichaam wordt omgezet in l-arginine. Daarbij bleek dat l-citrulline en l-arginine, gecombineerd met voedingsstoffen zoals koolhydraten, de afgifte van insuline kunnen verhogen. Insuline speelt vervolgens een rol bij de opname van glucose en andere voedingsstoffen in spiercellen.

Terwijl NO-boosters effectief zijn, is het essentieel om zorgvuldig te kijken naar de hoeveelheden en bestanddelen van deze supplementen. Overdosering of combinatie met andere stoffen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

Wat is NO (Nitric Oxide)?

NO, ofwel Nitric Oxide (stikstofmonoxide), is een cruciale molecuul in ons lichaam. Het speelt een sleutelrol in verschillende fysiologische processen, waaronder de verwijding van bloedvaten, wat bijdraagt aan een betere bloeddoorstroming. Wanneer de bloedvaten verwijden of “ontspannen”, worden ze wijder, wat kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk.

In de sport- en fitnesswereld zijn NO-boosters populair geworden. Deze capsules bevatten vaak arginine, een aminozuur dat in de lever wordt omgezet in NO. Recente research toont aan dat citrulline, een andere stof die in veel NO-boosters zit, effectiever kan zijn dan arginine zelf. Door dagelijks citrulline in te nemen, vaak aanbevolen als 400 mg tot een kilo citrulline per dag, wordt dit aminozuur in het lichaam omgezet in arginine, wat vervolgens de NO-productie stimuleert.

Het enzym arginase kan arginine afbreken, waardoor de NO-productie wordt geremd. Supplementen die l-ornithine combineren met arginine kunnen dit effect verminderen, omdat l-ornithine de werking van arginase remt. Voor sporters kan een verhoogd NO-peil leiden tot een intensievere ‘pump’ tijdens trainingen en een verbeterde voeding van spiercellen.

Het effect van NO-boosters

NO-boosters zijn supplementen ontworpen om de productie van stikstofmonoxide (NO) in het lichaam te verhogen. Het primaire effect van NO in het lichaam is het ontspannen en verwijden van de bloedvaten. Dit proces staat bekend als vasodilatatie. Door deze verwijding kunnen er meer bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren stromen, wat vooral gunstig is tijdens fysieke inspanning.

Voor sporters kan dit leiden tot een verbeterde zuurstof- en voedingsstofafgifte tijdens workouts, wat resulteert in een betere prestatie en een intensievere ‘pump’ in de spieren. Het kan ook bijdragen aan een sneller herstel na inspanning.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat NO-boosters het uithoudingsvermogen kunnen verbeteren en de tijd tot vermoeidheid kunnen verlengen. Er zijn echter ook studies die gemengde resultaten tonen, dus het daadwerkelijke effect kan variëren afhankelijk van de persoon en de gebruikte dosering.

Vaatverwijding en spiergroei

Vaatverwijding, het proces waarbij de bloedvaten zich verwijden en ontspannen, speelt een cruciale rol in spiergroei en herstel. Wanneer we trainen, hebben onze spieren een verhoogde behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen. Door vaatverwijding kunnen er grotere hoeveelheden bloed naar de actieve spieren stromen.

Dit verhoogde bloedvolume levert niet alleen de essentiële voedingsstoffen die de spieren nodig hebben voor herstel en groei, maar het zorgt ook voor de karakteristieke ‘pump’ die veel sporters ervaren tijdens intensieve krachttraining. Deze ‘pump’ is te wijten aan een toename van bloed dat zich in de spieren ophoopt, wat bijdraagt aan de tijdelijke toename van spiergrootte.

Buiten het esthetische gevoel van de ‘pump’, draagt vaatverwijding bij aan spierherstel door de afvoer van afvalstoffen zoals lactaat en koolstofdioxide te versnellen. Bovendien bevordert het de instroom van anabole (spieropbouwende) hormonen en voedingsstoffen.

Op lange termijn kan dit proces van verhoogde bloedtoevoer en voedingsstoffenafgifte de spiergroei stimuleren, mits het gecombineerd wordt met consistentie in training en adequate voeding. Het is dus niet verrassend dat veel sporters supplementen nemen die vaatverwijding bevorderen om hun spiergroei te optimaliseren.

L-Citrulline Malaat, L-arginine en stikstofoxide

L-Citrulline Malaat en L-arginine zijn twee sleutelcomponenten in de productie van stikstofoxide (NO) in het lichaam, vaak gebruikt als ingrediënten in no booster supplementen. Stikstofoxide speelt een cruciale rol in vaatverwijding, wat de bekende ‘pomp’ effect geeft tijdens het sporten. Door deze pomp kunnen getrainde atleten meer voedingsstoffen naar hun spiercellen transporteren.

L-arginine zorgt direct voor de productie van NO, maar wordt vaak minder snel opgenomen dan L-Citrulline Malaat. Daarom kiezen velen ervoor om citrulline in te nemen, dat binnen 4 uur wordt omgezet in L-arginine in het lichaam, resulterend in een hogere en langdurigere NO productie. Vitamine C en creatine worden soms gecombineerd in deze supplementen, omdat ze respectievelijk de structuur van satellietcellen beschermen en energieproductie in spiercellen versterken.

Wat is arginine en wat doet het in no booster?

Arginine is een semi-essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt in verschillende biologische processen. Een key functie van arginine is de productie van stikstofoxide, wat bijdraagt aan vaatverwijding en het ‘pump’ effect dat sporters ervaren tijdens intensieve training. Arginine zorgt voor een verhoogd peil van stikstofoxide, wat gunstig kan zijn voor spiergroei en nutrition.

Daarnaast kan arginine helpen bij het afvallen, omdat het de stofwisseling kan stimuleren en vetverbranding kan ondersteunen. Hoewel het lichaam zelf arginine aanmaakt, kiezen veel sporters ervoor om het als supplement in te nemen, soms in combinatie met citrulline, wat uiteindelijk in het lichaam wordt omgezet naar arginine.

Referenties:

  • Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Bezoeken
  • The Effects of Oral l-Arginine and l-Citrulline Supplementation on Blood Pressure. Bezoeken
  • Arginine Metabolism Revisited. Bezoeken
  • Safety and Effectiveness of Arginine in Adults. Bezoeken
  • Nitric oxide. Bezoeken
  • Nitric oxide. Bezoeken
  • Insulin structure and function. Bezoeken
  • Dietary supplements for improving nitric-oxide synthesis. Bezoeken
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.