Connect with us

Fitness

Ems training wetenschappelijk onderzoek

Angelo

Published

on

Stel je voor, je kunt je fit voelen, sterker worden en dat alles in een fractie van de tijd die je normaal in de sportschool zou doorbrengen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Maar laten we het hebben over EMS-training, een methode die belooft precies dat te doen.

Nu vraag je je misschien af: “Is dit echt wetenschappelijk onderbouwd of is het gewoon weer een nieuwe hype?” Het is helemaal normaal om sceptisch te zijn. Ik was het ook, tot ik besloot dieper in de wereld van EMS (Elektromyostimulatie) te duiken en het zelf te ervaren. En wat ik ontdekte, heeft mijn kijk op fitness en welzijn veranderd.

Laten we dus samen op onderzoek uitgaan en kijken wat de wetenschap écht zegt over EMS-training. Dit is geen magie, het is wetenschap, en dat maakt het nog fascinerender.

Hoe werkt EMS training?

Hier is de EMS-training in een notendop: EMS staat voor Elektromyostimulatie, wat letterlijk betekent het stimuleren van spieren met elektrische impulsen. Het proces begint wanneer je een speciaal pak aantrekt, uitgerust met elektroden die deze impulsen naar verschillende delen van het lichaam zenden.

Nu denk je misschien: “Is EMS-training gevaarlijk?” Nou, diverse wetenschappelijke onderzoeken, waaronder studies van Dr. Filipovic in Keulen en Kemmler in Bad Oeynhausen, geven aan dat EMS-training veilig is als het op de juiste manier en onder begeleiding van gecertificeerde trainers wordt uitgevoerd. Maar zoals met elke trainingsmethode zijn er contra-indicaties, dus het is altijd belangrijk om te checken of EMS-training voor jou geschikt is.

Tijdens de training worden je spiervezels onder stroomimpulsen van 100 Hz gezet, wat een effectieve en tijdbesparende manier kan zijn om je spiermassa te vergroten. EMS stimuleert niet alleen grote spiergroepen, maar ook kleinere die normaal gesproken niet zo intensief getraind worden met conventionele krachttraining. De impuls zorgt ervoor dat je spieren samentrekken en aanspannen, waardoor spierkracht en spiergroei wordt gestimuleerd.

Het mooie van EMS is dat je met slechts twee keer per week 15 tot 20 minuten trainen al significante verbeteringen in kracht, snelheid en uithoudingsvermogen kunt zien. Het is bijna alsof je een full body workout doet, maar dan in de helft van de tijd.

Verder onderzoek wijst ook uit dat EMS kan helpen bij rugklachten, het verbeteren van de coördinatie en zelfs bij het verlichten van symptomen van incontinentie.

Dus, is EMS een wondermiddel? Niet echt. Maar het is zeker een waardevolle tool die je kunt toevoegen aan je fitnessreis. Het belangrijkste om te onthouden is dat de resultaten die je bereikt altijd afhankelijk zijn van het type en de intensiteit van de training, je voeding, en natuurlijk, de inzet die je zelf levert.

Voor wie is EMS geschikt?

Is EMS-training voor jou geschikt? Dat is een vraag die veel mensen stellen, en het antwoord hangt echt af van het individu.

Om te beginnen kan EMS-training een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen die weinig tijd hebben. Met sessies die slechts 15 tot 20 minuten duren per training, is EMS een efficiënte manier om je hele lichaam te trainen.

EMS kan ook nuttig zijn voor ongetrainde mensen die hun reis naar fitheid beginnen. Het kan je helpen om spieren sterker en groter te maken, en je maximale kracht en snelheid te verbeteren, zonder dat je zware gewichten hoeft op te tillen zoals bij conventionele krachttraining.

Voor revalidatie is EMS ook nuttig. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat EMS-training kan helpen bij de vermindering van rugpijn, en dat het gebruikt kan worden om specifieke spiergroepen gericht te trainen.

Ondanks deze voordelen is EMS-training niet voor iedereen geschikt. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals hartpatiënten, moeten bijvoorbeeld extra voorzichtig zijn. Hoewel de elektrische stimulatie in EMS-training niet gevaarlijk is bij correct gebruik, moet iedereen met medische aandoeningen eerst overleggen met een zorgverlener voordat ze met EMS beginnen.

Dus, of EMS-training voor jou is, hangt echt af van jouw specifieke situatie en behoeften. Maar één ding is zeker: als je eenmaal hebt besloten het te proberen, heb je een opwindende reis voor de boeg!

Is EMS beter dan gewone krachttraining?

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is: “Is EMS beter dan gewone krachttraining?” Het korte antwoord? Het hangt ervan af.

De wetenschap achter EMS is indrukwekkend. Verschillende onderzoeken tonen aan dat EMS-training kan helpen om prestaties te verbeteren, sprongkracht te vergroten en spiergroepen gelijktijdig te trainen, wat allemaal fantastisch is.

Bovendien is EMS een enorme tijdsbesparing. Je kunt in slechts 15 tot 20 minuten per week een volledige lichaamstraining krijgen. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, toch?

Maar, ondanks alle voordelen, kan EMS conventionele krachttraining niet volledig vervangen. Hoewel de elektrische impulsen de spieren kunnen stimuleren en aanzetten tot samentrekken, gaat er niets boven de beweging die je maakt en het zweet dat je werkt in een goede ouderwetse gewichthefsessie.

De waarheid is dat EMS en traditionele krachttraining complementair kunnen zijn. EMS kan bijvoorbeeld geweldig zijn voor gerichte training of revalidatie, terwijl conventionele krachttraining nuttig is voor algehele kracht en uithoudingsvermogen.

Dus, is EMS beter? Niet noodzakelijk. Maar het is zeker een effectieve tool die je kunt toevoegen aan je fitnessarsenaal!

Wat zijn de voordelen van EMS training?

Nu vraag je je misschien af: “Wat zijn de voordelen van EMS-training?” Wel, er zijn er genoeg!

Een van de grootste voordelen is de tijdsbesparing. In plaats van uren in de sportschool door te brengen, kun je met EMS in slechts 15 tot 20 minuten per week een volledige lichaamstraining krijgen.

Daarnaast kun je met EMS al je spiergroepen tegelijkertijd trainen. Dit is iets dat je met alleen krachttraining niet kunt doen. Door de elektrische impulsen die je spieren aansporen om samen te trekken, kan EMS een effectieve manier zijn om je algehele spierontwikkeling te verbeteren.

Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat EMS-training kan helpen bij revalidatie. Het kan bijvoorbeeld mensen met rugklachten helpen hun symptomen te verminderen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat, hoewel sommige mensen zich zorgen maken dat EMS-training gevaarlijk zou kunnen zijn, de elektrische stimulatie bij correct gebruik volkomen veilig is.

Dus, of je nu op zoek bent naar een efficiënte manier om te trainen, je spierontwikkeling wilt verbeteren of hulp nodig hebt bij revalidatie, EMS-training heeft veel te bieden. Het is een geweldig hulpmiddel dat je aan je fitnessroutine kunt toevoegen.

Wat zijn de nadelen van EMS training?

Zoals bij elke trainingsmethode zijn er ook enkele nadelen verbonden aan EMS-training.

Allereerst kan het prijskaartje een obstakel vormen voor sommige mensen. EMS-training vereist speciale apparatuur en gekwalificeerde trainers, wat betekent dat het vaak duurder is dan conventionele krachttraining.

Een ander potentieel nadeel is dat EMS-training, hoewel het kan helpen bij het verbeteren van de spierontwikkeling, niet noodzakelijkerwijs de andere voordelen biedt die je krijgt van traditionele oefeningen, zoals verbeterde cardiovasculaire gezondheid, botdichtheid en algehele coördinatie. Je maakt namelijk geen natuurlijke bewegingen tijdens een EMS-training, zoals je dat zou doen bij hardlopen of gewichtheffen.

Ook kan EMS-training gevaarlijk zijn voor sommige mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen. Hoewel de elektrische stimulatie in EMS-training veilig is bij correct gebruik, is het essentieel om eerst met een zorgverlener te overleggen voordat je met EMS begint, vooral als je medische aandoeningen hebt.

Tenslotte, hoewel de effecten van EMS indrukwekkend kunnen zijn, vervangt het niet het belang van een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl.

Is EMS training gevaarlijk?

Je vraagt je misschien af, “Is EMS-training gevaarlijk?” Het antwoord is zowel ja als nee. Laten we het uitleggen.

Wetenschappelijke studies, zoals die van Miha Bodytec en anderen, tonen aan dat EMS-training over het algemeen veilig is voor gezonde mensen. Elektrische impulsen die spieren stimuleren zijn niet schadelijk als ze correct worden gebruikt. Het is daarom belangrijk om te trainen met professionele en gecertificeerde trainers, zoals die bij Bodytec, die begrijpen hoe deze elektrotherapie werkt.

Maar, zoals met elke vorm van training, zijn er risico’s verbonden aan EMS. Bijvoorbeeld, overtraining kan leiden tot vermoeidheid en verhoogde kans op blessures. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en je trainingen te spreiden. Meestal wordt aangeraden om niet meer dan twee EMS-trainingen per week te doen, met voldoende tijd (tussen de 15 en 20 uur) tussen de sessies voor herstel.

Daarnaast is het cruciaal om te weten dat EMS-training niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartproblemen of epilepsie, wordt geadviseerd om geen EMS te gebruiken.

Conclusie: EMS of traditioneel krachttrainen?

Na het doorploegen van de wetenschap en het bekijken van de voor- en nadelen, wat is dan de conclusie? EMS of traditioneel krachttrainen?

De waarheid is dat er geen eenduidig antwoord is. De keuze hangt af van jouw persoonlijke behoeften, doelen en omstandigheden.

EMS-training kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die weinig tijd hebben, doelgericht willen trainen of revalideren. Het is een krachtig hulpmiddel dat, bij correct gebruik, significante voordelen kan bieden voor de spierontwikkeling. Het is ook veilig, mits correct gebruikt en onder toezicht van een gekwalificeerde professional.

Traditioneel krachttrainen daarentegen biedt een scala aan voordelen die verder gaan dan alleen spierontwikkeling, zoals verbeterde cardiovasculaire gezondheid en botdichtheid. Bovendien kan het een goedkopere en meer toegankelijke optie zijn.

Zoals met alles in het leven, draait het om evenwicht. Misschien vind je dat een combinatie van beide het beste werkt voor jou, of misschien kies je ervoor om je te concentreren op één methode. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en doet wat goed voor je voelt. Vergeet niet dat elke stap die je neemt op je fitnessreis een stap in de goede richting is!

Referenties:

 • Effects of whole-body ELECTROMYOSTIMULATION on health and performance: a systematic review. Bezoeken
 • Efficacy of Whole-Body Electromyostimulation (WB-EMS) on Body Composition and Muscle Strength in Non-athletic Adults. A Systematic Review and Meta-Analysis. Bezoeken
 • Effects of Arm-cranking Training with Electrical Muscle Stimulation on Vessel Function. Bezoeken
 • Acute Effects of Whole-Body Electromyostimulation during a Single Maximal Strength Training Session. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending