Connect with us

Fitness

De voordelen van krachttraining voor vrouwen!

Angelo

Published

on

Vrouw aan het trainen met dumbbells

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met mannen die grote spieren willen opbouwen, maar wist je dat het ook ontzettend voordelig kan zijn voor vrouwen? Sterker nog, er zijn tal van voordelen van krachttraining specifiek voor vrouwen.

In dit artikel zullen we deze voordelen bespreken en laten zien waarom krachttraining een belangrijk onderdeel zou moeten zijn van de fitnessroutine van elke vrouw. Van het opbouwen van spiermassa tot het voorkomen van osteoporose en het verbeteren van de lichaamshouding, we bespreken het allemaal.

Waarom krachttraining voor vrouwen?

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met mannen, maar steeds meer vrouwen ontdekken de voordelen van het trainen met gewichten. Het is namelijk een effectieve manier om spiermassa op te bouwen en het lichaam strakker te maken. Krachttraining zorgt ervoor dat je spieren sterker worden en dit heeft ook voordelen voor dagelijkse activiteiten. Het verhoogt de intensiteit waarmee je traint, waardoor je meer calorieën verbrandt dan met cardio alleen.

Bovendien vermindert het de kans op blessures en helpt het tegen symptomen van klinische depressie. In dit artikel bespreken we waarom krachttraining belangrijk is voor vrouwen, welke oefeningen je kunt uitvoeren en hoe je een krachttrainingsschema opstelt. Ook gaan we in op enkele veelvoorkomende misvattingen omtrent krachttraining bij vrouwen.

Wat zijn voordelen van krachttraining voor vrouwen?

Krachttraining is niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Veel vrouwen denken dat krachttraining leidt tot te gespierde vrouwen en kiezen daarom voor cardio. Dit is echter een mythe, omdat vrouwen van nature minder testosteron hebben dan mannen en daarom minder spiermassa opbouwen. Krachttraining heeft vele voordelen voor vrouwen. Ten eerste zorgt krachttraining voor een verbeterde lichaamshouding en vermindert het de kans op blessures in het dagelijks leven. Ten tweede zorgt krachttraining voor een strakker lichaam en verhoogt het de stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet aan het sporten bent. Bovendien kan krachttraining helpen bij het voorkomen van osteoporose en blessures aan de onderrug.

Als beginner kun je het beste beginnen met lichte gewichten en een optimaal trainingsschema voor vrouwen. Het is belangrijk om alle spiergroepen in het lichaam te trainen en daarbij verschillende oefeningen te doen met verschillende herhalingen en intensiteit. Vrouwen kunnen zowel intensieve krachttraining doen met zware gewichten en weinig herhalingen, als lichte gewichten met meer herhalingen. Het is belangrijk om de sets per spiergroep per trainingssessie te variëren om een optimale krachttraining te krijgen.

Veel vrouwen denken dat krachttraining alleen voor mannen is en zijn daarom terughoudend om met krachttraining te beginnen. Maar, krachttraining is namelijk ook voor vrouwen een belangrijke manier om je lichaam te trainen. Je ziet vaak dat vrouwen die trainen met krachttraining een strakker lichaam hebben dan vrouwen die alleen cardio doen. Bovendien zorgt krachttraining ervoor dat vrouwen meer spiermassa opbouwen, waardoor ze algemeen minder snel vermoeid raken.

Krachttraining gaat niet alleen om het tillen van zware gewichten, maar ook om het effectief trainen van de spieren. Er zijn belangrijke oefeningen die vrouwen aan hun trainingsschema moeten toevoegen, zoals squats, oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden getraind en oefeningen die gericht zijn op de onderste helft van het lichaam. Een effectieve krachttraining voor vrouwen duurt meestal niet langer dan 45 minuten en omvat een aantal sets per spiergroep per trainingssessie met 8-12 herhalingen.

Kortom, krachttraining is een geweldige manier voor vrouwen om hun lichaam te trainen en om makkelijker dagelijkse activiteiten uit te voeren. Zeker wanneer je als vrouw ouder wordt, is krachttraining een belangrijke manier om spieren sterker te maken en de kans op blessures te verkleinen. Het is dus zeker de moeite waard om als vrouw aan krachttraining te beginnen, ook als je wilt afvallen of gewoon je lichaam strakker wilt maken.

Worden vrouwen snel gespierd?

Veel vrouwen zijn bang om te beginnen met krachttraining omdat ze denken dat ze hierdoor snel gespierd zullen worden en er ‘mannelijk’ uit zullen zien. Maar is dit wel waar? In tegenstelling tot mannen beschikken vrouwen van nature over minder spiermassa en testosteron, waardoor het moeilijker is om snel gespierd te worden. Daarnaast is de opbouw van spiermassa afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort krachttraining, de intensiteit van de training en de voeding.

Het is dus zeker mogelijk om als vrouw aan krachttraining te doen zonder snel gespierd te worden. Krachttraining kan juist bijdragen aan een strakker lichaam en het makkelijker maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Ook kan krachttraining helpen om extra vet te verbranden en ervoor zorgen dat vrouwen zich lekkerder in hun vel voelen.

Een goed krachttraining schema voor vrouwen richt zich op het trainen van zowel het boven- als onderlichaam en bevat oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk worden aangesproken. Hierdoor zorgt krachttraining niet alleen voor een betere lichaamshouding, maar ook voor meer spierkracht en minder kans op blessures.

Vrouwen die willen beginnen met krachttraining kunnen het beste kiezen voor een trainingsschema met lichte tot matige gewichten en een hoger aantal herhalingen (bijvoorbeeld 12 herhalingen per set) om het spierweefsel op te bouwen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Later kan er worden overgestapt naar een meer intensieve krachttraining met zwaardere gewichten en minder herhalingen om spiermassa op te bouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat krachttraining niet alleen voor mannen is en dat vrouwen hier zeker ook mee aan de slag kunnen gaan. Omtrent krachttraining voor vrouwen bestaan er veel verschillende adviezen, maar het belangrijkste is dat je luistert naar jouw lichaam en op een verantwoorde manier begint met krachttraining. Het is hierbij essentieel om voldoende tijd te nemen om te herstellen tussen de trainingen door, vooral tijdens de folliculaire fase van de menstruatiecyclus. In de tweede helft van de cyclus kan het tillen van zware gewichten juist helpen om minder snel vermoeid te raken. Met onderstaande oefeningen kun je als vrouw aan de slag met een effectieve krachttraining:

 • Squats
 • Lunges
 • Deadlifts
 • Bench press
 • Shoulder press
 • Pull-ups
 • Rows

Dus, wees niet bang om te beginnen met krachttraining en ontdek op welke manier het jouw lichaam kan helpen!

Krachttraining of cardio?

Krachttraining en cardio zijn beide effectieve manieren om te werken aan je gezondheid en fitness. Krachttraining is vooral gericht op het opbouwen van spiermassa en het versterken van het lichaam, terwijl cardio meer gericht is op het verbeteren van de conditie en het verbranden van calorieën. Beide vormen van training hebben voordelen, en het is belangrijk om te bepalen welke het beste bij jouw doelen en voorkeuren past.

Voor vrouwen geldt dat krachttraining een goede manier is om het lichaam strakker te maken en de botten te versterken, zeker tijdens de eerste helft van de cyclus. Tijdens de luteale fase kan het nodig zijn om meer te herstellen en minder intensief te trainen. Het is altijd verstandig om een combinatie van krachttraining en cardio te doen om het beste resultaat te behalen.

Afvallen door middel van krachttraining

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met het opbouwen van spiermassa en het vergroten van kracht en uithoudingsvermogen. Maar wist je dat krachttraining ook een effectieve manier kan zijn om af te vallen? Veel mensen denken dat cardio de enige manier is om gewicht te verliezen, maar krachttraining kan ook helpen om lichaamsvet te verminderen.

Het grootste voordeel van krachttraining ten opzichte van cardio is dat het niet alleen vet verbrandt tijdens het trainen, maar ook in rust. Dit komt doordat krachttraining de spiermassa vergroot, en spieren meer calorieën verbranden dan vet. Hierdoor kan je stofwisseling toenemen en kun je meer calorieën verbranden, zelfs als je niet aan het trainen bent. Daarnaast zorgt krachttraining voor een strakker lichaam en verbetert het je lichaamshouding.

Krachttraining is geschikt voor zowel mannen als vrouwen, en veel vrouwen zijn bang om te gaan krachttrainen omdat ze denken dat ze te gespierd zullen worden. Dit is echter een mythe: vrouwen hebben minder testosteron dan mannen, wat ervoor zorgt dat ze minder snel gespierd worden. In plaats daarvan zal krachttraining bij vrouwen leiden tot een strakker en slanker lichaam, zonder dat ze extreem gespierd worden.

Vrouwen in de overgang kunnen ook veel baat hebben bij krachttraining. Tijdens de overgang verliezen vrouwen spiermassa, waardoor hun stofwisseling kan vertragen en ze meer vet opslaan. Door te beginnen met krachttraining kunnen ze hun spiermassa behouden of zelfs vergroten, waardoor ze meer calorieën verbranden en hun stofwisseling op peil houden.

Wanneer je aan krachttraining doet, is het belangrijk om te weten dat spiervezels zichzelf herstellen en groeien tijdens de rustperiode na de training. Dit betekent dat je niet elke dag zware krachttraining moet doen. Het is beter om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en de spieren te laten groeien. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 keer per week te krachttrainen, en om zowel het bovenlichaam als onderlichaam te trainen voor optimale resultaten.

Kortom, krachttraining is een effectieve manier om af te vallen, vooral als je het combineert met een gezond dieet en cardio. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen, en kan helpen om je lichaam strakker en sterker te maken. Als je wilt beginnen met krachttraining, is het belangrijk om een goed trainingsschema te hebben en om te weten welke oefeningen het meest effectief zijn voor jouw lichaam. Met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen zul je al snel merken dat je lekkerder in je vel zit!

Welke oefeningen voor een strakker lichaam?

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om een strakker lichaam te krijgen. Oefeningen die gericht zijn op krachttraining zijn hierbij erg effectief, omdat ze je spieren sterker maken en meer definitie geven. Denk bijvoorbeeld aan squats, lunges, deadlifts, push-ups en pull-ups.

Ook cardio-oefeningen kunnen bijdragen aan een strakker lichaam, omdat ze helpen bij het verbranden van vet en het verbeteren van je conditie. Denk hierbij aan hardlopen, fietsen, zwemmen of touwtjespringen. Het is belangrijk om een combinatie van deze oefeningen te doen om je lichaam in topconditie te houden.

Fabels omtrent krachttraining voor vrouwen

Krachttraining wordt steeds populairder onder vrouwen, maar er bestaan nog steeds veel fabels en misvattingen over deze vorm van training. Eén van de meest voorkomende misvattingen is dat krachttraining bij vrouwen leidt tot grote, mannelijke spieren. Dit is echter niet waar. Vrouwen beschikken van nature niet over voldoende testosteron om dezelfde spiermassa te ontwikkelen als mannen. Krachttraining zorgt er juist voor dat vrouwen hun lichaam strakker en meer gedefinieerd kunnen maken, zonder dat ze daarbij extreem gespierd worden.

Een andere veelgehoorde fabel is dat vrouwen alleen lichte gewichten zouden moeten gebruiken om te trainen. Dit is niet waar. Vrouwen kunnen net als mannen zware gewichten tillen en daarbij hun kracht en spiermassa opbouwen. Het is wel belangrijk om het gewicht en het aantal herhalingen af te stemmen op het niveau van de individuele sporter en het gewenste trainingsdoel.

Een derde fabel is dat krachttraining alleen geschikt is voor jongere vrouwen en dat vrouwen in de overgang geen baat meer hebben bij deze vorm van training. Ook dit is niet waar. Krachttraining kan juist erg nuttig zijn voor vrouwen in de overgang, omdat het kan helpen bij het vertragen van de afname van spiermassa en botdichtheid die vaak gepaard gaat met het ouder worden.

Tot slot wordt vaak gedacht dat krachttraining alleen gericht is op het opbouwen van spiermassa, en dat het geen effect heeft op de algehele fitheid en gezondheid van vrouwen. Dit is ook een fabel. Krachttraining kan helpen bij het verbeteren van de lichaamssamenstelling, het verbranden van vet, het versterken van de botten, het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van de algehele gezondheid en fitheid van vrouwen.

Kortom, er bestaan nog veel fabels en misvattingen over krachttraining voor vrouwen. Het is belangrijk om deze misvattingen uit de wereld te helpen en vrouwen aan te moedigen om deze vorm van training te omarmen, omdat het talloze voordelen biedt voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

Wat is de invloed van krachttraining voor vrouwen op latere leeftijd?

Krachttraining is een effectieve manier om de je lichaam te versterken en op te bouwen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Er zijn veel voordelen van krachttraining voor vrouwen, vooral op latere leeftijd. Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de spiermassa en kracht van het lichaam af, wat kan leiden tot een verminderde functionaliteit en een verhoogd risico op vallen en fracturen.

Door regelmatig krachttraining te doen, kunnen vrouwen deze negatieve effecten van veroudering tegengaan. Het zorgt er namelijk voor dat spiermassa behouden blijft en dat de kracht van het lichaam toeneemt. Bovendien verbetert krachttraining de botdichtheid, wat een belangrijke factor is bij het voorkomen van osteoporose bij vrouwen op latere leeftijd.

Een ander voordeel van krachttraining is dat het het metabolisme van het lichaam verhoogt. Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rusttoestand. Dit maakt het makkelijker om een gezond gewicht te behouden en om af te vallen.

Krachttraining schema voor vrouwen om te beginnen met krachttraining

Onderstaand vind je een voorbeeld schema voor vrouwen die willen beginnen met fitness. Door het volgen wan dit schema zal je beter in je vel gaan zitten en wordt het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren. De krachttraining duurt ook niet te lang waardoor de vrouwen en mannen nog genoeg tijd over houden voor andere dingen!

Dag 1 – Onderlichaam

 1. Squats: 3 sets x 12 herhalingen
 2. Deadlifts: 3 sets x 10 herhalingen
 3. Lunges: 3 sets x 12 herhalingen per been
 4. Leg press: 3 sets x 15 herhalingen
 5. Calf raises: 3 sets x 15 herhalingen

Dag 2 – Bovenlichaam

 1. Bench press: 3 sets x 12 herhalingen
 2. Rows: 3 sets x 12 herhalingen
 3. Lat pulldowns: 3 sets x 12 herhalingen
 4. Overhead press: 3 sets x 10 herhalingen
 5. Bicep curls: 3 sets x 12 herhalingen

Dag 3 – Rustdag

Dag 4 – Full body

 1. Squats: 3 sets x 12 herhalingen
 2. Deadlifts: 3 sets x 10 herhalingen
 3. Bench press: 3 sets x 12 herhalingen
 4. Rows: 3 sets x 12 herhalingen
 5. Lunges: 3 sets x 12 herhalingen per been
 6. Lat pulldowns: 3 sets x 12 herhalingen
 7. Overhead press: 3 sets x 10 herhalingen
 8. Bicep curls: 3 sets x 12 herhalingen
 9. Tricep pushdowns: 3 sets x 12 herhalingen

Dag 5 – Rustdag

Dag 6 – Onderlichaam

 1. Squats: 3 sets x 12 herhalingen
 2. Deadlifts: 3 sets x 10 herhalingen
 3. Lunges: 3 sets x 12 herhalingen per been
 4. Leg press: 3 sets x 15 herhalingen
 5. Calf raises: 3 sets x 15 herhalingen

Dag 7 – Bovenlichaam

 1. Bench press: 3 sets x 12 herhalingen
 2. Rows: 3 sets x 12 herhalingen
 3. Lat pulldowns: 3 sets x 12 herhalingen
 4. Overhead press: 3 sets x 10 herhalingen
 5. Bicep curls: 3 sets x 12 herhalingen

Belangrijk: Vergeet niet om de eerste paar weken te beginnen met lichtere gewichten en gebruik een gewicht waarmee je de oefeningen met de juiste vorm kunt uitvoeren. Voer de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit en houdt rekening met de rustperiodes tussen sets.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending