Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

De chest press

De chest press is een krachttrainingsoefening die gericht is op het trainen van de borstspieren. De oefening is ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw, en is sindsdien een populair onderdeel van vele fitnessprogramma’s geworden.

De chest press komt oorspronkelijk uit de bodybuildingwereld, maar is inmiddels een veelgebruikte oefening in de algemene fitness. De oefening kan zowel met gewichten als met eigen lichaamsgewicht worden uitgevoerd en kan op verschillende manieren worden aangepast om de spieren op verschillende manieren te belasten.

De chest press is een compound oefening, wat betekent dat het meerdere grote spiergroepen tegelijkertijd traint. De belangrijkste spieren die worden getraind tijdens de chest press zijn de borstspieren (pectorals), de triceps en de deltoïden. Maar ook de corespieren en de neerwaartse deltoïden zijn actief tijdens de oefening.

De chest press biedt tal van voordelen voor de gezondheid en mindset. Zo kan het bijdragen aan het versterken van de bovenlichaam en kan het helpen bij het verminderen van rugpijn. Daarnaast kan de oefening bijdragen aan een verbetering van de houding en kan het helpen bij het verminderen van stress en angst.

Er zijn echter ook enkele nadelen van de chest press. Zo kan de oefening leiden tot overbelasting van de schouders als de oefening niet correct wordt uitgevoerd. Ook kan het leiden tot een onbalans tussen de borstspieren en de rugspieren als de oefening te vaak wordt uitgevoerd in verhouding tot andere oefeningen voor de rugspieren.

Een ander belangrijk aspect van de chest press is de techniek. Om de borstspieren maximaal te trainen en blessures te voorkomen, is het belangrijk om de juiste techniek aan te houden tijdens de oefening. Dit betekent dat de handen op schouderbreedte uit elkaar moeten staan en dat de ellebogen naar beneden moeten wijzen tijdens de oefening. Dit helpt om de borstspieren maximaal te belasten en de triceps en schouders minder belasten.

Een andere belangrijke tip is om de juiste intensiteit te kiezen. Om de borstspieren maximaal te trainen, is het belangrijk om te kiezen voor een intensiteit waarbij je 8 tot 12 herhalingen kunt uitvoeren met een juiste techniek. Dit betekent dat de oefening moeilijk genoeg moet zijn om deze herhalingen uit te voeren, maar niet zo moeilijk dat je de techniek niet correct kunt uitvoeren.

Verder kan de chest press ook een mentale uitdaging zijn. Wanneer je vooruitgang boekt in de oefening, kan dit leiden tot een groter gevoel van zelfvertrouwen en een groter gevoel van controle over je eigen lichaam. Dit kan leiden tot een groter gevoel van welzijn en een grotere motivatie om door te gaan met de oefening.

Welke spieren train je met de chest press?

De chest press is een oefening die gericht is op het trainen van de borstspieren, ook wel pectorals genoemd. Deze spieren bevinden zich aan de voorkant van de borst en zijn verantwoordelijk voor de flexie van de schouders (naar voren bewegen) en het samendrukken van de borst.

De borstspieren bestaan uit twee delen, de bovenste en de onderste pecs. Tijdens een traditionele chest press, zoals de bankdruk oefening, worden voornamelijk de bovenste pecs getraind. Door de handen iets breder dan schouderbreedte te plaatsen, wordt de focus meer op de onderste pecs gelegd.

Daarnaast traint de chest press ook de triceps, de spieren aan de achterkant van de bovenarmen die verantwoordelijk zijn voor de extensie van de ellebogen. De deltoïden, de spieren aan de zijkant van de schouders, zijn ook actief tijdens de oefening als stabilisatoren. De neerwaartse deltoïden, die zich aan de onderkant van de schouders bevinden, zijn ook actief tijdens de oefening als stabilisatoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de chest press slechts één van de vele oefeningen is die gericht zijn op het trainen van de borstspieren. Het is belangrijk om de oefening af te wisselen met andere oefeningen voor de borst, zoals pull-ups, push-ups, en rows, om een goede balans te behouden tussen de spieren van de borst en de rug. Ook is het belangrijk om de oefening af te wisselen met andere oefeningen voor de triceps en deltoïden om een compleet trainingsprogramma te behouden.

Bovendien, het is ook belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding even belangrijk zijn als krachttraining voor een gezond en fit lichaam. Het is daarom belangrijk om een gezonde balans te behouden tussen krachttraining, cardio oefeningen, stretching, rust en een gezonde voeding.

Chest Press

Alternatieven voor de chest press

Er zijn een aantal alternatieven voor de chest press die gericht zijn op het trainen van de borstspieren. Hier zijn een aantal van de meest populaire alternatieven:

 • Push-ups: Push-ups zijn een oefening waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om de borstspieren te trainen. Ze zijn een goede oefening voor mensen die net beginnen met krachttraining of voor mensen die geen toegang hebben tot gewichten.

 • Pull-ups: Pull-ups zijn een oefening waarbij je jezelf omhoog trekt aan een stang. Hoewel ze primair gericht zijn op het trainen van de rugspieren, helpen ze ook bij het versterken van de borstspieren.

 • Dips: Dips zijn een oefening waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt om de borstspieren te trainen. Je kunt dips uitvoeren met behulp van een dipstaander of met behulp van twee parallelle bankjes.

 • Dumbbell flyes: Dumbbell flyes zijn een oefening waarbij je dumbbells gebruikt om de borstspieren te trainen. Ze zijn een goede oefening voor mensen die geen toegang hebben tot een bankdruk machine.

 • Cable crossovers: Cable crossovers zijn een oefening waarbij je twee kabels gebruikt om de borstspieren te trainen.

De chest press techniek

De chest press is een krachtoefening waarbij je de borstspieren traint door gewichten naar elkaar toe te drukken. Er zijn een aantal verschillende manieren om de chest press uit te voeren, waaronder de bankdruk, de dumbbell press en de barbell press. Hieronder geef ik een uitleg van de correcte manier om de chest press uit te voeren met een barbell.

 • Begin met het opstellen van de barbell op een squat rack of power rack op ongeveer borsthoogte. Plaats de barbell op de juiste hoogte zodat je deze gemakkelijk kunt vastpakken en vanaf de grond kunt tillen.

 • Ga voor de barbell staan en til de barbell van de rack. Stel je voeten ongeveer schouderbreedte uit elkaar.

 • Pak de barbell met een overhandse grip, met de handen ongeveer schouderbreedte uit elkaar.

 • Adem in en laat de barbell zakken naar de borst. De ellebogen moeten naar beneden en naar buiten gericht zijn.

 • Adem uit en druk de barbell terug naar de startpositie. Zorg ervoor dat je de barbell boven je borst houdt.

 • Herhaal de oefening voor het aantal herhalingen dat je hebt gepland.

Let op: Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens de chest press om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je de juiste houding hebt, dat je de barbell op de juiste manier vastpakt en dat je de juiste ademhalingstechniek gebruikt. Het is aangeraden om een trainer te raadplegen of een video te bekijken voor een meer visuele demonstratie van de juiste techniek.

Tot slot

De chest press is een krachttrainingsoefening die gericht is op het trainen van de borstspieren. Het biedt tal van voordelen voor de gezondheid en mindset, maar moet correct worden uitgevoerd en in balans worden gehouden met andere oefeningen voor de rugspieren.

Het is belangrijk om de juiste techniek aan te houden, de juiste intensiteit te kiezen en de oefening af te wisselen met andere oefeningen voor de borstspieren. Dit zal helpen om de borstspieren maximaal te trainen en blessures te voorkomen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.