Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

FitnessGezondheid

De almachtige lupine boon!

Lupine bonen zijn een uniek en veelzijdig voedingsmiddel dat steeds meer aandacht krijgt van fitness- en gezondheid liefhebbers.

De lupine planten, die in verschillende soorten te verkrijgen zijn, bevatten een laag gehalte aan vetten en koolhydraten en een hoog gehalte aan eiwitten en voedingsstoffen, waardoor ze een perfecte aanvulling zijn op een gezonde en evenwichtige levensstijl.

In dit artikel zullen we je uitleggen wat lupine bonen zijn, hoe je ze in je dagelijks leven kunt opnemen en hoe ze je kunnen helpen bij het bereiken van je fitness- en gezondheidsdoelen.

Lupine bonen zijn afkomstig van de lupine planten, die groeien in verschillende soorten, waaronder blauwe lupine en witte lupine. Deze planten groeien het best op een goed doorlatende grond in een zonnige plek en een lichte schaduw. Als je ze zelf wilt kweken, kun je jonge plantjes kopen en deze zetten in de grond of stekken nemen van volwassen planten. Het is belangrijk om te weten dat lupine bonen pas na twee of drie jaar oogsten kunnen worden, maar ze zijn wel een vaste plant, dus je kunt er jarenlang van genieten.

Om te zorgen dat de lupine planten gezond blijven en optimaal groeien, moeten ze regelmatig worden gesnoeid en de uitgebloeide bloemen worden geknipt. Hierdoor blijft de lupine boom sterk en worden er nieuwe bladeren en bloemen aangemoedigd om te groeien. Het is ook aan te raden om de lupine regelmatig extra voedingsstoffen te geven, vooral in de groeifase, om een goede opbrengst te waarborgen.

Lupine bonen zijn een geweldige aanvulling op een gezonde en evenwichtige levensstijl en kunnen je helpen bij het bereiken van je fitness- en gezondheidsdoelen. Ze bevatten een hoog gehalte aan eiwitten, wat ze ideaal maakt voor sporters en mensen die willen opbouwen of behouden van spiermassa. Bovendien bevatten ze ook vezels, mineralen en antioxidanten, waardoor ze een uitstekende bron zijn van voedingsstoffen voor het lichaam.

Lupine bonen zijn rijk aan eiwitten en vezels, en bevatten ook extra voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezond dieet, zoals calcium en fosfor. Bovendien hebben lupine bonen een laag gehalte aan vet en zijn ze glutenvrij, wat ze een uitstekende keuze maakt voor mensen met voedselintoleranties.

De voedingswaarde van de Lupine boon:

De voedingswaarde van de Lupine boon per 100 gram is:

Energie: 140 – 160 kilocalorieën
Eiwit: 26 – 28 gram
Vet: 2 – 3 gram
Koolhydraten: 20 – 25 gram
Vezels: 6 – 8 gram
Zout: 0,1 – 0,3 gram

Uiteraard kan er een verschil in de voedingswaarden zitten aan de hand van de manier waarop de boon bewerkt wordt in de fabriek.

Lupine bonen

Tot slot

Lupine is een rijke bron van eiwit en valt onder de peulvruchten. Met 30 tot 40% eiwit bevat het zelfs meer dan bruine bonen, rode bonen, linzen en erwten.

Dit superfood is niet alleen rijk aan eiwit, maar bevat ook veel vezels en geen verteerbare koolhydraten.

Lupine heeft een lage glycemische index en bevat alle essentiële aminozuren, waaronder cysteïne, methionine en glutamine, dat belangrijk is voor ons zuur/base evenwicht, energie aanmaak in spieren en de opbouw van onze darmslijmvliezen.

De gele kleur van de boon doet denken aan grote maiskorrels, maar de smaak heeft meer weg van een tuinboon. Bovendien bevatten de bonen zelfs een beetje Omega-3 vetzuren en een goede dosis Omega 9 vetzuren.

Er bestaan ook lupine planten in vier verschillende soorten: blauwe lupine, gele lupine, vaste lupine en witte lupine.

De eerste drie soorten kun je in Nederland in het wild vinden, maar let op, deze planten en zaden zijn niet voor menselijke consumptie.

Net als de pinda is de boon lid van de vlinderbloemenfamilie en mensen die allergisch zijn voor pinda’s en soja kunnen ook allergisch zijn voor lupine.

Lupine bonen zijn niet alleen een gezonde snack met peper en zout, maar ook makkelijk toe te voegen aan je salade. Probeer deze veelzijdige en gezonde peulvrucht vandaag nog uit!

Hoe eet je Lupine bonen?

Lupine bonen zijn zeer veelzijdig en kunnen op verschillende manieren gegeten worden.

  1. Snack: Lupine bonen kun je als snack eten, bijvoorbeeld door ze te kruiden met peper en zout.
  2. Salade: Je kunt de bonen ook makkelijk toevoegen aan je salade voor een extra proteïne boost.
  3. Soep: Voeg lupine bonen toe aan soepen voor een dikkere en verzadigende textuur.
  4. Baked goods: Verwerk lupine bonen in baksels, zoals koekjes, muffins of broden voor een extra eiwitrijke twist.
  5. Pasta: Verwerk lupine bonen in pasta gerechten, zoals lasagna of spaghetti, voor een gezonde en eiwitrijke maaltijd.

Onthoud wel dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor de lupine boon, ben dus altijd voorzichtig en doe eerst onderzoek of je allergisch bent voor deze type boon.

Hoe smaken lupine bonen?

Lupine bonen hebben een smaak die vergelijkbaar is met tuinbonen, met een nootachtige en niet bitter smaak.

Ze zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan recepten, van salades tot soepen en gerechten met pasta. Sommigen beschrijven ze als een beetje meelachtig en vergelijkbaar met sojabonen

Wat is Lupine allergie?

Lupine allergie is een allergische reactie op lupine, een peulvrucht die voorkomt in veel voedingsmiddelen.

Mensen die allergisch zijn voor lupine kunnen symptomen ontwikkelen zoals uitslag, jeuk, ademhalingsproblemen, diarree en misselijkheid na het eten van producten die lupine bevatten.

Het is goed om te weten dat mensen die allergisch zijn voor pinda’s en soja ook allergisch kunnen zijn voor lupine. 

Wat zit er in lupine?

Lupine bevat eiwitten, vezels, Omega-3 en Omega-9 vetzuren, alle essentiële aminozuren (waaronder cysteïne en methionine), glutamine (het meest voorkomende aminozuur) en geen verteerbare koolhydraten (galactanen).

Lupine heeft ook een lage glycemische index en een smaak die vergelijkbaar is met die van een tuinboon.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.