Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Alles wat je moet weten over de Rhomboideus

Wat is de Rhomboideus?

De rhomboideus is een grote ruitvormige spier die zich bevindt tussen de schouderbladen. Samen met de kleine ruitvormige spier (rhomboideus minor) is het verantwoordelijk voor het bewegen van het schouderblad richting de wervelkolom. Wanneer deze spieren niet goed werken of er sprake is van triggerpoints, kan er zeurende pijn ontstaan langs de mediale rand van het schouderblad en aan de andere kant van de arm. Deze klachten kunnen verergeren bij het maken van bewegingen zoals het draaien van de romp of het trainen van de rugspieren.

De functie van de rhomboideus

De functie van de rhomboideus is het fixeren en elevatie (optrekken) van de scapula. Samen met de musculus serratus anterior is het verantwoordelijk voor de retractie (terugtrekken) van de scapula. Het is belangrijk om deze spieren op de juiste manier te trainen en te behandelen om klachten te voorkomen. Een goede houding en het langzaam opbouwen van spanning in de spieren kan helpen om afvalstoffen af te voeren en de beweging te verbeteren.

Triggerpoints in de rhomboideus

Het is mogelijk om triggerpoints in de rhomboideus te behandelen door middel van massage of dry needling. Ook kunnen gerichte oefeningen helpen om de spieren te versterken en spanning te verminderen. Als klachten langere tijd aanhouden, is het verstandig om een afspraak te maken met een specialist en/of deel te nemen aan oefentherapie.

Kortom, de rhomboideus is een belangrijke spier voor de beweging van de schouderbladen en kan zorgen voor zeurende pijn langs de mediale rand van het schouderblad en aan de andere kant van de arm bij problemen. Het is daarom belangrijk om deze spier goed te trainen en te behandelen om klachten te voorkomen. Als je meer wilt weten over de rhomboideus, bekijk dan onze nieuwsbrief of neem contact met ons op voor meer informatie en oefeningen.

De functie van de Rhomboideus

De rhomboideus, bestaande uit de musculus rhomboideus major en minor, heeft verschillende functies in het lichaam. Deze spieren bevinden zich aan de bovenkant van de rug en zijn verantwoordelijk voor het bewegen van het schouderblad richting de wervelkolom. De spieren worden vaak aangesproken wanneer er sprake is van opgetrokken schouders, wat kan leiden tot spanning in de nek en hoofdpijn.

Een langdurige slechte houding kan ervoor zorgen dat de rhomboideus-spieren overbelast raken. Dit kan leiden tot zeurende pijn langs de mediale rand van de schouderbladen en aanhechtingen van de spieren. Als gevolg hiervan kan het bewegen van de wervelkolom bemoeilijkt worden en kan de pijn erger worden naarmate de tijd verstrijkt.

De functie van de rhomboideus is om de schouderbladen naar elkaar toe te brengen, waardoor het bovenste deel van de rug wordt gestabiliseerd. Deze spieren helpen ook om het lichaamsgewicht goed te verdelen over de gewrichten en spieren in de rug. Een slechte houding kan ervoor zorgen dat de rhomboideus-spieren niet goed werken, waardoor het lichaamsgewicht niet goed wordt verdeeld en er stress op de gewrichten en spieren komt te staan.

Triggerpoints kunnen ook voorkomen in de rhomboideus-spieren, waardoor er pijn en klachten ontstaan in de rug en arm. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de spieren regelmatig te bewegen en te trainen, bijvoorbeeld met oefeningen gericht op de rhomboideus. In geval van klachten is een behandeling gericht op het verminderen van de triggerpoints en het verbeteren van de beweging in de spieren belangrijk.

Kortom, de rhomboideus heeft een belangrijke functie in het bewegen van de wervelkolom en het stabiliseren van de schouderbladen. Het is belangrijk om de spieren goed te verzorgen en te trainen om klachten te voorkomen en de juiste werking van het lichaam te bevorderen.

De Rhomboideus trainen

De Rhomboideus is een belangrijke spiergroep die een rol speelt bij het bewegen van de wervelkolom en het optrekken van de schouders. Het is belangrijk om deze spieren regelmatig te trainen, vooral als je lange tijd in dezelfde houding zit of veel stress ervaart.

Een goede manier om de Rhomboideus te trainen is door oefeningen te doen die de spieren in de richting van de wervelkolom bewegen. Een voorbeeld hiervan is de ‘reverse fly’ waarbij je met lichte gewichten op een bankje gaat liggen en je armen langs je lichaam beweegt tot op schouderhoogte en vervolgens weer terug naar beneden. Herhaal deze oefening enkele keren om de spieren goed te trainen.

Een andere manier om de Rhomboideus te trainen is door oefeningen te doen waarbij je de schouders naar achteren trekt en de borst naar voren brengt. Een voorbeeld hiervan is de ‘scapular retraction’, waarbij je met gestrekte armen aan een stang hangt en je schouders naar achteren trekt.

Als je last hebt van triggerpoints in de aanhechting van de Rhomboideus kan het ook helpen om deze te masseren. Op deze manier kan de spanning in de spieren verminderen en de beweging verbeteren.

Het is belangrijk om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren om blessures te voorkomen. Maak daarom een afspraak met een fysiotherapeut voor advies en begeleiding. Door regelmatig te trainen kun je de Rhomboideus versterken en zorgen voor een betere werking van de spiergroep.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.