Connect with us

Fitness

Hoeveel calorieën verbrand je met baantjes zwemmen

Angelo

Published

on

Baantjes zwemmen

Vandaag duiken we in een onderwerp dat ik vaak heb zien rondzweven in de fitnesswereld: “Hoeveel calorieën verbrand je met baantjes zwemmen?” Ik weet dat velen van jullie nieuwsgierig zijn naar het antwoord, en sommigen misschien zelfs een beetje verrast zullen zijn.

Maar voordat we verder gaan, laten we een moment nemen om de schoonheid van zwemmen te waarderen. Het is niet alleen een fantastische manier om af te koelen op een hete zomerdag, maar het is ook een uitzonderlijke, volledige lichaamstraining. Van je armen tot je benen tot je kern, vrijwel elke spier in je lichaam moet samenwerken als je door het water glijdt. En dat is zonder de cardiovasculaire voordelen te noemen!

Dus, hoeveel calorieën verbrand je nu eigenlijk met baantjes zwemmen? Laten we samen deze vraag onderzoeken.

Wat is baantjes zwemmen nu eigenlijk?

Om te beginnen, wat bedoelen we precies met “baantjes zwemmen”? In wezen is het gewoon zwemmen van het ene uiteinde van het zwembad naar het andere, heen en weer, voor een bepaalde periode of een bepaald aantal keren. Dit kan in elk formaat zwembad, maar meestal wordt het gedaan in een 25-meter (kort bad) of 50-meter (lang bad) zwembad.

Baantjes zwemmen is een geweldige vorm van fitness om verschillende redenen. Ten eerste, het is een low-impact oefening, wat betekent dat het gemakkelijk is voor de gewrichten. Dus als je knieën, heupen of enkels een pauze nodig hebben van het rennen of springen, dan is baantjes zwemmen een geweldig alternatief.

Ten tweede, zoals ik al eerder vermeldde, is zwemmen een full-body workout. Het werkt op je armen als je door het water trekt, je benen als je trapt, en je kern blijft voortdurend betrokken om je lichaam gestabiliseerd en in beweging te houden. Het resultaat? Je bouwt kracht en uithoudingsvermogen op in je hele lichaam.

Ten derde, baantjes zwemmen is ook een geweldige manier om je hartslag omhoog te krijgen en je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het is niet ongewoon om buiten adem te raken na een paar snelle baantjes in het zwembad, vooral als je voor de vlinderslag of de vrije slag gaat.

Hoe calorieverbranding werkt

Om het antwoord op de vraag “Hoeveel calorieën verbrand je met baantjes zwemmen” te beantwoorden, is het belangrijk dat je calorieverbranding begrijpt:

Eerst en vooral speelt je lichaamsgewicht een grote rol. Hoe meer je weegt, hoe meer energie (of calorieën) je lichaam nodig heeft om te bewegen. Dus, een persoon die 90 kilo weegt, zal over het algemeen meer calorieën verbranden tijdens het zwemmen dan iemand die 70 kilo weegt, bij dezelfde intensiteit en duur.

Je geslacht kan ook van invloed zijn op je calorieverbranding. Over het algemeen hebben mannen een hogere stofwisselingssnelheid dan vrouwen, wat betekent dat ze in rust meer calorieën verbranden. Dit kan ook invloed hebben op het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het zwemmen.

Je leeftijd speelt eveneens een rol. Naarmate we ouder worden, neigt onze stofwisselingssnelheid te vertragen, wat betekent dat we minder calorieën verbranden, zowel in rust als tijdens het sporten.

Ten slotte heeft de stijl en intensiteit van je zwemmen een enorme invloed op het aantal calorieën dat je verbrandt. Als je rustig baantjes trekt, zul je minder calorieën verbranden dan wanneer je intensief zwemt. Ook kan het soort slag dat je gebruikt van invloed zijn. Bijvoorbeeld, de vlinderslag en de borstcrawl verbranden over het algemeen meer calorieën dan de schoolslag of rugslag.

Factoren die de calorieverbranding tijdens het zwemmen beïnvloeden

Het eerste dat we moeten overwegen is je lichaamsgewicht. Over het algemeen geldt dat hoe meer je weegt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft om te bewegen. Dit betekent dat zwaardere mensen over het algemeen meer calorieën zullen verbranden dan lichtere mensen bij dezelfde oefening. Dus als je 90 kilo weegt, zul je waarschijnlijk meer calorieën verbranden met baantjes zwemmen dan iemand die 70 kilo weegt, bij dezelfde intensiteit en duur.

Je geslacht speelt ook een rol. Gemiddeld genomen hebben mannen een hoger percentage spiermassa dan vrouwen, wat betekent dat ze in rust en tijdens het sporten meer calorieën verbranden. Dit betekent niet dat vrouwen niet net zo effectief kunnen zijn in het verbranden van calorieën tijdens het zwemmen, maar het is een factor die in overweging moet worden genomen bij het kijken naar gemiddelden.

Leeftijd is een andere factor. Naarmate we ouder worden, neigt onze stofwisselingssnelheid te vertragen. Dit betekent dat een jonger persoon waarschijnlijk meer calorieën zal verbranden dan een ouder persoon bij dezelfde oefening.

Ten slotte is een van de grootste factoren bij het bepalen van hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het zwemmen, de intensiteit van je workout. Het spreekt voor zich dat als je harder zwemt, je meer calorieën zult verbranden. Maar er is een interessant aspect van zwemmen dat hier ook een rol speelt: de zwemslag.

Verschillende zwemslagen kunnen een verschillend aantal calorieën verbranden. De borstcrawl en de vlinderslag staan bekend om het verbranden van de meeste calorieën, gevolgd door de rugslag en de schoolslag. Dit komt omdat de borstcrawl en de vlinderslag over het algemeen meer kracht en energie vereisen dan de andere slagen.

Dus, terwijl je nadenkt over hoeveel calorieën je verbrandt met baantjes zwemmen, is het belangrijk om deze factoren in gedachten te houden.

Hoeveel calorieën verbrand je met baantjes zwemmen?

Volgens diverse bronnen, waaronder het American Council on Exercise, verbrandt een persoon die 70 kilo weegt ongeveer 600 tot 700 calorieën per uur met baantjes zwemmen, afhankelijk van de intensiteit en zwemstijl. Als je meer weegt, zul je waarschijnlijk meer calorieën verbranden, en als je minder weegt, zul je waarschijnlijk minder calorieën verbranden.

Ter vergelijking, dezelfde persoon zou ongeveer 400 tot 600 calorieën per uur verbranden met wandelen, 600 tot 800 calorieën met joggen, en 700 tot 900 calorieën met hardlopen, afhankelijk van de snelheid en intensiteit. Dit betekent dat baantjes zwemmen een zeer efficiënte manier kan zijn om calorieën te verbranden, vooral als je niet zo’n fan bent van hardlopen of als je op zoek bent naar een low-impact alternatief.

Hoe je het meeste uit baantjes zwemmen kunt halen

Nu je weet hoeveel calorieën je ongeveer kunt verbranden met baantjes zwemmen en welke factoren dit aantal kunnen beïnvloeden, laten we dan eens kijken hoe je het meeste uit je zwemsessies kunt halen. Hier zijn enkele tips:

 1. Varieer je zwemslagen: Zoals we eerder hebben besproken, verbranden verschillende slagen verschillende hoeveelheden calorieën. Door je slagen te variëren, kun je je lichaam blijven uitdagen en mogelijk meer calorieën verbranden. Bovendien helpt het om verschillende spiergroepen te trainen.
 2. Verhoog de intensiteit: Net als bij andere vormen van cardio, kun je meer calorieën verbranden door de intensiteit van je workout te verhogen. Dit kan betekenen dat je sneller zwemt, of dat je intervaltraining doet, waarbij je periodes van intensief zwemmen afwisselt met rustigere periodes.
 3. Train regelmatig: Consistentie is de sleutel bij elke vorm van lichaamsbeweging. Probeer een routine te vinden die voor jou werkt en houd je eraan. Misschien betekent dit dat je elke ochtend zwemt, of misschien vind je het prettiger om een paar keer per week in de avond te zwemmen.
 4. Let op je voeding: Je kunt nog zoveel zwemmen als je wilt, maar als je niet goed eet, zul je de resultaten die je wilt misschien niet zien. Probeer een gebalanceerd dieet te volgen met voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten, en zorg ervoor dat je genoeg water drinkt.
 5. Doe een warming-up en cooling-down: Het is belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren en het vervolgens te helpen herstellen. Een goede warming-up kan een paar minuten rustig zwemmen zijn, en een cooling-down kan bestaan uit stretchen of een rustige wandeling.
 6. Geniet ervan: Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Zoek plezier in wat je doet. Als je van zwemmen houdt, zal het veel makkelijker zijn om het vol te houden en consistent te blijven.

Dus, hoeveel calorieën verbrand je met baantjes zwemmen? Het antwoord is: het hangt ervan af. Maar met deze tips kun je ervoor zorgen dat je het meeste uit elke zwemsessie haalt, ongeacht het exacte aantal calorieën dat je verbrandt. En onthoud, het allerbelangrijkste is om een vorm van lichaamsbeweging te vinden die je leuk vindt en die je op de lange termijn kunt volhouden.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending