Connect with us

Fitness

Hoeveel aerobe lichaamsbeweging heb je nodig?

Angelo

Published

on

Hoeveel aerobe lichaamsbeweging heb je nodig?

Aerobe lichaamsbeweging is elke activiteit die je bloed doet pompen en grote spiergroepen aan het werk zet. Het staat ook bekend als cardiovasculaire activiteit. Voorbeelden van aerobe lichaamsbeweging zijn

 • stevig wandelen
 • zwemmen
 • zwaar schoonmaken of tuinieren
 • hardlopen
 • fietsen
 • voetballen

Deskundigen raden aan om elke week minstens 150 minuten matige aerobe lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging te doen. Stevig wandelen of zwemmen zijn voorbeelden van matige activiteit. Hardlopen of fietsen zijn voorbeelden van krachtige activiteit.

Maar waarom wordt aerobe lichaamsbeweging aanbevolen? Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen en tips te krijgen voor manieren om aerobe lichaamsbeweging in je routine op te nemen.

De 13 Voordelen

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Aërobe lichaamsbeweging wordt aanbevolen door de American Heart Association en door de meeste artsen aan mensen met of met een risico op hartaandoeningen. Dat komt omdat lichaamsbeweging je hart versterkt en helpt om het bloed efficiënter door het lichaam te pompen.

Cardiovasculaire lichaamsbeweging kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen en je slagaders schoon te houden door de “goede” lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) cholesterol te verhogen en de “slechte” lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) cholesterol in het bloed te verlagen.

Als je specifiek op zoek bent naar een lagere bloeddruk en cholesterol, streef dan naar 40 minuten, 3 tot 4 keer per week matig tot intensief aërobe lichaamsbeweging.

Verlaagt de bloeddruk

Cardiovasculaire lichaamsbeweging kan je helpen om de symptomen van een hoge bloeddruk onder controle te houden. Dat komt omdat lichaamsbeweging de bloeddruk kan helpen verlagen. Hier zijn andere manieren om de bloeddruk te verlagen zonder medicijnen.

Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren

Regelmatige lichamelijke activiteit helpt bij het reguleren van de insulinespiegel en het verlagen van de bloedsuikerspiegel, terwijl het lichaamsgewicht onder controle wordt gehouden. In een onderzoek bij mensen met diabetes type 2 ontdekten onderzoekers dat elke vorm van beweging, aëroob of anaëroob, deze effecten kan hebben.

Vermindert astmasymptomen

Aërobe lichaamsbeweging kan mensen met astma helpen om zowel de frequentie als de ernst van astma-aanvallen te verminderen. Je moet echter nog steeds met je arts overleggen voordat je met een nieuwe trainingsroutine begint als je astma hebt. Hij of zij kan je specifieke activiteiten of voorzorgsmaatregelen aanraden om je veilig te laten sporten.

Vermindert chronische pijn

Als je chronische rugpijn hebt, kan cardiovasculaire lichaamsbeweging – met name activiteiten met weinig impact, zoals zwemmen of aqua-aerobics – je helpen spierfunctie en uithoudingsvermogen terug te krijgen. Lichaamsbeweging kan je ook helpen gewicht te verliezen, wat chronische rugpijn verder kan verminderen.

Helpt bij het slapen

Als je ‘s nachts slaapproblemen hebt, probeer dan cardiovasculaire oefeningen te doen tijdens je wakkere uren.

Uit een onderzoek onder mensen met chronische slaapproblemen bleek dat een regelmatig bewegingsprogramma in combinatie met slaaphygiënevoorlichting een effectieve behandeling is voor slapeloosheid.

De deelnemers deden 16 weken lang aan aerobe lichaamsbeweging en vulden daarna vragenlijsten in over hun slaap en algemene stemming. De activiteitsgroep rapporteerde een betere slaapkwaliteit en -duur, evenals verbeteringen in hun wakkerheid overdag en vitaliteit.

Als je te dicht bij bedtijd sport, kan het echter moeilijker zijn om te slapen. Probeer je training minstens twee uur voor het slapengaan af te ronden.

Reguleert gewicht

Je hebt misschien gehoord dat voeding en lichaamsbeweging de bouwstenen zijn om af te vallen. Maar aerobe lichaamsbeweging alleen kan je misschien helpen gewicht te verliezen en het eraf te houden.

In een onderzoek vroegen onderzoekers aan deelnemers met overgewicht om hun dieet hetzelfde te houden, maar om deel te nemen aan trainingssessies waarbij ze ofwel 400 tot 600 calorieën verbrandden, 5 keer per week, gedurende 10 maanden.

De resultaten toonden een significant gewichtsverlies, tussen 4,3 en 5,7 procent van hun startgewicht, voor zowel mannen als vrouwen. De meeste deelnemers liepen of jogden op loopbanden tijdens het grootste deel van hun trainingssessies.

Als je geen toegang hebt tot een loopband, probeer dan een paar stevige wandelingen of jogs per dag te maken, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of voor het avondeten.

Afhankelijk van je gewicht en snelheid, moet je tot 4 mijl wandelen of joggen om 400 tot 600 calorieën te verbranden. Als je naast aerobe lichaamsbeweging ook calorieën vermindert, hoef je minder te bewegen om evenveel gewicht te verliezen.

Versterkt immuunsysteem

Onderzoekers van de Pennsylvania State University onderzochten actieve en zittende vrouwen en de invloed van lichaamsbeweging op hun immuunsysteem.

één groep sportte 30 minuten op een loopband, een andere groep deed een uitbarsting van intense activiteit gedurende 30 seconden. De laatste groep deed geen oefeningen.

Bij alle vrouwen werd bloed afgenomen voor, na en op verschillende tijdstippen in de dagen en weken na deze trainingssessies.

De resultaten toonden aan dat regelmatige en matige aërobe lichaamsbeweging bepaalde antilichamen in het bloed, immunoglobulinen genaamd, verhoogt. Dat versterkt uiteindelijk het immuunsysteem.

De sedentaire groep vrouwen zag geen verbetering in de werking van het immuunsysteem en hun cortisolniveaus waren veel hoger dan die in de actieve groepen.

Verbetert de hersenkracht

Wist je dat de hersenen na je 30e weefsel beginnen te verliezen? Wetenschappers hebben ontdekt dat aerobe lichaamsbeweging dit verlies kan vertragen en cognitieve prestaties kan verbeteren.

Om deze theorie te testen, dienden 55 oudere volwassenen MRI-scans (Magnetic Resonance Imaging) in voor evaluatie. De deelnemers werden vervolgens onderzocht om hun gezondheid te beoordelen, waaronder hun aerobe conditie.

De volwassenen die het fitst waren, vertoonden minder verminderingen in de frontale, pariëtale en temporale gebieden van de hersenen. Over het algemeen was hun hersenweefsel robuuster.

Wat betekent dit voor jou? Aerobe lichaamsbeweging doet het lichaam en de hersenen goed.

Verbetert de stemming

Lichaamsbeweging kan ook je stemming verbeteren. In een onderzoek bij mensen met een depressie liepen de deelnemers 30 minuten per sessie intervallen op een loopband. Na 10 dagen werd hen gevraagd om veranderingen in hun stemming te rapporteren.

Alle deelnemers meldden een significante vermindering van hun symptomen van depressie. Deze resultaten suggereren dat lichaamsbeweging, zelfs voor een korte periode, een grote invloed kan hebben op de stemming.

Je hoeft niet bijna twee weken te wachten om verbetering te zien. De onderzoeksresultaten lieten zien dat zelfs een enkele trainingssessie al genoeg kan zijn om je een oppepper te geven.

Vermindert het risico op vallen

Eén op de drie 65-plussers valt elk jaar. Vallen kan leiden tot botbreuken en mogelijk levenslange verwondingen of handicaps tot gevolg hebben. Lichaamsbeweging kan helpen om uw risico op vallen te verminderen. En als u zich zorgen maakt dat u te oud bent om met lichaamsbeweging te beginnen, dan hoeft dat niet. Je hebt veel te winnen.

De resultaten van een onderzoek onder vrouwen in de leeftijd van 72 tot 87 jaar toonden bijvoorbeeld aan dat aerobic dansen het risico op vallen kan verminderen door een betere balans en beweeglijkheid te bevorderen.

De vrouwen trainden 3 keer per week een uur lang, in totaal 12 weken lang. De danssessies bevatten veel hurkbewegingen, beenbalans en andere grove motorische basistaken.

Aan het einde van het onderzoek presteerden de vrouwen in de controlegroep significant beter op taken zoals op één been staan met hun ogen dicht. Ze hadden ook een betere grip en reikwijdte, allemaal belangrijke fysieke krachten die het lichaam kunnen beschermen tegen vallen.

Zorg ervoor dat je met je arts praat voordat je aan een nieuwe workout begint, en begin langzaam. Groepslessen kunnen een geweldige manier zijn om veilig te sporten. De instructeur kan je vertellen of je de bewegingen correct uitvoert en kan je zo nodig aanpassingen geven om het risico op letsel te verkleinen.

Veilig voor de meeste mensen, ook kinderen

Cardiovasculaire lichaamsbeweging wordt aanbevolen voor de meeste groepen mensen, zelfs voor mensen die ouder zijn of chronische gezondheidsproblemen hebben. Het belangrijkste is om samen met je arts uit te zoeken wat voor jou het beste werkt en veilig is in jouw specifieke situatie.

Zelfs kinderen moeten regelmatig aërobe lichaamsbeweging krijgen. De aanbevelingen voor kinderen zijn zelfs iets hoger dan voor volwassenen. Probeer je kind elke dag minstens 60 minuten of meer te laten bewegen. Matige activiteiten zijn goed, maar kinderen moeten minstens drie dagen per week in de krachtige zone komen.

Betaalbaar en toegankelijk

Je hebt geen dure apparatuur of lidmaatschap van een sportschool nodig om te sporten. Dagelijkse beweging kan zo eenvoudig zijn als een wandeling door je buurt of een rondje joggen met een vriend op een lokaal pad.

Andere manieren om gratis of goedkoop aan aerobics te doen:

 • Kijk bij plaatselijke scholen of buurthuizen voor de openingstijden van het zwembad. Veel van deze centra zijn gratis toegankelijk voor inwoners of hebben een glijdende schaal. Sommige centra bieden zelfs gratis of goedkope fitnesslessen aan voor het grote publiek.
 • Zoek online naar gratis workouts op sites als YouTube. Fitness Blender, Yoga met Adriene en Blogilates zijn populaire kanalen.
 • Informeer bij je werkgever naar kortingen of gratis lidmaatschappen bij sportscholen in de buurt. Als je werkgever niets aanbiedt, kom je misschien in aanmerking voor stimulansen via je zorgverzekeraar.

Is aerobe lichaamsbeweging veilig?

Overleg met je arts voordat je aan een nieuwe trainingsroutine begint. Hoewel aerobe lichaamsbeweging voor de meeste mensen geschikt is, zijn er bepaalde situaties waarin je onder begeleiding van een arts moet zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Lichaamsbeweging verlaagt de bloedsuikerspiegel. Als je diabetes hebt, controleer dan je bloedsuikerspiegel voor en na het sporten. Het eten van een gezonde snack voordat je begint te zweten helpt ook voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt.
 • Besteed extra tijd aan opwarmen voordat je aan je activiteit begint als je spier- en gewrichtspijn hebt, zoals bij artritis. Overweeg om een warme douche te nemen voordat je je veters gaat strikken of naar de sportschool gaat. Schoenen met goede demping en bewegingscontrole kunnen ook helpen.
 • Als je astma hebt, zoek dan naar oefeningen met kortere activiteit, zoals tennis of honkbal. Op die manier kun je pauzes nemen om je longen rust te geven. En vergeet niet een inhalator te gebruiken als dat nodig is.
 • Als lichaamsbeweging nieuw voor je is, begin dan rustig aan. Begin over een aantal weken met 10 tot 20 minuten om de dag. Dit helpt tegen vermoeidheid en spierpijn.

Je arts kan je meer richtlijnen en suggesties geven voor je specifieke aandoening of fitnessniveau.

Conclusie

De meeste mensen moeten streven naar ongeveer 30 minuten gematigde cardiovasculaire activiteit op ten minste vijf dagen per week. Dit komt neer op ongeveer 150 minuten of 2 1/2 uur per week. Je kunt intensiteiten en activiteiten afwisselen om het interessant te houden.

Als activiteit nieuw voor je is, begin dan kort en langzaam. Je kunt het altijd uitbreiden naarmate je conditie verbetert. Onthoud: Elke beweging is beter dan geen beweging.

Als je weinig tijd hebt, overweeg dan om je beweging gedurende de dag op te splitsen in verschillende stukjes van 10 minuten. Zelfs korte sessies aerobe lichaamsbeweging zijn al genoeg om er de vruchten van te plukken.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending