Connect with us

Fitness

Het opstellen en aanpassen van een 1RM piramide voor optimale krachttraining

Angelo

Published

on

Crossfit

In deze tekst gaan we dieper in op de 1RM-piramide, een nuttige tool voor krachttrainers om hun kracht en voortgang te meten. Door het opstellen van een 1RM-piramide kan je jouw trainingsdoelen bereiken en jouw trainingsprogramma optimaliseren.

We zullen bespreken wat de 1RM-piramide is, hoe je jouw 1RM kunt berekenen en hoe je de 1RM-piramide kunt gebruiken om jouw prestaties te maximaliseren en veilig te blijven tijdens het trainen. Ook zullen we enkele veelvoorkomende fouten bij het gebruik van de 1RM-piramide bespreken en hoe je deze kunt vermijden.

Tot slot bekijken we verschillende manieren om de 1RM-piramide in jouw trainingsprogramma op te nemen voor optimale resultaten.

Wat is de 1RM-piramide en hoe werkt het?

De 1RM-piramide is een populaire methode binnen krachttraining om de maximale kracht van een individu te bepalen. Bij deze methode wordt het gewicht op de stang stapsgewijs verhoogd totdat er een maximale één-rep-max (1RM) wordt bereikt.

De 1RM-piramide is een effectieve manier om de progressie in krachttraining bij te houden en om te bepalen welk gewicht er voor verschillende oefeningen moet worden gebruikt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de 1RM-piramide en hoe je deze methode kunt gebruiken in jouw training.

De voordelen van het gebruik van de 1RM-piramide voor krachttraining

De 1RM-piramide is een populaire methode in krachttraining om de intensiteit en het volume van een training te optimaliseren. Door gebruik te maken van deze methode kun je je trainingsdoelen efficiënter bereiken en tegelijkertijd blessures voorkomen.

Het belangrijkste voordeel van de 1RM-piramide is dat het je in staat stelt om te trainen op een niveau dat past bij je individuele fitnessniveau en je in staat stelt om progressie te boeken.

Door te werken met verschillende gewichten en herhalingen kun je een beter begrip krijgen van je persoonlijke 1RM, wat de basis vormt voor een effectieve krachttraining. De 1RM-piramide is daarom een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn krachttraining wil verbeteren.

Hoe je jouw 1RM kunt berekenen en jouw 1RM-piramide kunt opstellen

De 1RM-piramide is een handige tool voor krachttrainers om hun kracht en vooruitgang te meten. Maar voordat je je piramide kunt maken, moet je eerst je 1RM berekenen – dat is het maximale gewicht dat je één keer correct kunt tillen.

Er zijn verschillende methoden om je 1RM te berekenen, waaronder de Epley-methode en de Brzycki-methode. Zodra je je 1RM hebt berekend, kun je je 1RM-piramide opstellen door je oefeningen op te splitsen in sets en herhalingen op basis van je 1RM.

Door deze methode te gebruiken, kun je je vooruitgang meten en je training aanpassen om je doelen te bereiken.

Tips voor het gebruiken van de 1RM-piramide voor maximale prestaties en veiligheid

Als je van plan bent om de 1RM-piramide te gebruiken in je krachttraining, zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je maximale prestaties kunt behalen en veilig blijft.

 1. Zorg voor een goede warming-up: Voordat je begint met het tillen van zware gewichten, is het belangrijk om je spieren op te warmen met enkele lichte oefeningen en rekoefeningen. Dit vermindert het risico op blessures en helpt je om meer kracht te ontwikkelen tijdens je training.
 2. Wees realistisch bij het berekenen van je 1RM: Het is verleidelijk om je 1RM te overschatten, maar dit kan leiden tot overbelasting en blessures. Wees realistisch en gebruik een nauwkeurige methode om je 1RM te berekenen.
 3. Verhoog geleidelijk de intensiteit: Begin met een gewicht dat iets onder je 1RM ligt en werk geleidelijk omhoog naar je maximale gewicht. Hierdoor kun je wennen aan de zwaardere belasting en vermindert het risico op blessures.
 4. Gebruik de juiste techniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het tillen van zware gewichten om blessures te voorkomen en maximale prestaties te behalen. Vraag zo nodig om hulp van een coach of ervaren krachttrainer.
 5. Houd rekening met hersteltijd: Zware gewichten tillen kan een grote belasting zijn voor je spieren en zenuwstelsel. Zorg ervoor dat je voldoende rust en hersteltijd neemt tussen trainingen om overbelasting te voorkomen en optimale resultaten te behalen.

Door deze tips in gedachten te houden en de 1RM-piramide op de juiste manier te gebruiken, kun je veilig en effectief werken aan het opbouwen van kracht en spiermassa.

Hoe je jouw 1RM-piramide kunt aanpassen aan uw specifieke trainingsdoelen en fitnessniveau

Als krachttrainen een belangrijk onderdeel van jouw fitnessroutine is, kan de 1RM-piramide een handige tool zijn om jouw vooruitgang te meten en jouw training aan te passen aan jouw specifieke doelen. Maar hoe pas je de 1RM-piramide aan op jouw niveau en doelstellingen?

Allereerst is het belangrijk om jouw 1RM nauwkeurig te berekenen om een goede basis te hebben voor jouw piramide. Dit kun je doen met behulp van verschillende methoden, zoals de Epley-methode of de Brzycki-methode.

Vervolgens kun je de piramide aanpassen op basis van jouw trainingsdoelen. Als jouw doel is om spiermassa op te bouwen, kun je meer nadruk leggen op hogere reps en minder sets. Als je meer gericht bent op krachtontwikkeling, kun je ervoor kiezen om minder reps te doen, maar meer sets met zwaarder gewicht.

Het is ook belangrijk om de 1RM-piramide aan te passen aan jouw huidige fitnessniveau. Als beginner is het bijvoorbeeld verstandig om langzaam op te bouwen en te beginnen met lichtere gewichten en meer herhalingen. Naarmate je sterker wordt, kun je geleidelijk het gewicht verhogen en minder herhalingen doen.

Ten slotte is het van cruciaal belang om veilig te blijven bij het gebruik van de 1RM-piramide. Zorg ervoor dat je altijd een goede vorm hanteert en vraag indien nodig om hulp of begeleiding van een ervaren trainer. Bovendien is het raadzaam om de piramide regelmatig bij te werken en aan te passen aan jouw voortgang en doelen, om zo veilig en effectief mogelijk te blijven trainen.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van de 1RM-piramide en hoe deze te vermijden

De 1RM-piramide is een populaire tool onder krachttrainers om hun vooruitgang te meten en hun training te optimaliseren. Hoewel de 1RM-piramide een effectieve methode kan zijn, zijn er veelgemaakte fouten die u moet vermijden om veilig en effectief te trainen.

Een veelgemaakte fout is om te zwaar te tillen, waardoor u zichzelf blootstelt aan letsel. Het is belangrijk om uw 1RM nauwkeurig te berekenen en te beginnen met een gewicht dat past bij uw fitnessniveau.

Een andere fout is om de 1RM-piramide te snel te verhogen, zonder voldoende rust en herstel tussen de trainingssessies. Overtraining kan leiden tot letsel en vermindering van de prestaties.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste techniek en vorm te gebruiken bij het tillen van zware gewichten. Een goede techniek zorgt voor een betere prestatie en minimaliseert de kans op letsel.

Het vermijden van deze veelgemaakte fouten zal u helpen om veilig en effectief te trainen met behulp van de 1RM-piramide. Houd uw doelen en fitnessniveau in gedachten bij het aanpassen van uw 1RM-piramide en vergeet niet om regelmatig te rusten en te herstellen tussen de trainingssessies.

Verschillende manieren om de 1RM-piramide in uw trainingsprogramma op te nemen voor optimale resultaten

De 1RM-piramide is een effectieve tool voor het meten van kracht en progressie bij krachttraining. Maar hoe kunt u deze tool het beste opnemen in uw trainingsprogramma voor maximale resultaten? Er zijn verschillende manieren om de 1RM-piramide te integreren in uw training, afhankelijk van uw doelen en niveau.

Ten eerste kunt u de 1RM-piramide gebruiken als een hulpmiddel om uw training te periodiseren. Door uw oefeningen in te delen in verschillende fasen, bijvoorbeeld kracht, hypertrofie en uithoudingsvermogen, kunt u de 1RM-piramide gebruiken om uw herhalingen en sets aan te passen aan uw doelen en niveau.

Een andere manier om de 1RM-piramide op te nemen in uw training is door het te gebruiken als een leidraad voor het selecteren van gewichten. Als u bijvoorbeeld traint voor hypertrofie, kunt u de 1RM-piramide gebruiken om het optimale gewicht te bepalen voor elk van uw oefeningen op basis van uw 1RM.

Tot slot kan de 1RM-piramide ook worden gebruikt als een progressie-tool. Door regelmatig uw 1RM te meten en uw piramide dienovereenkomstig aan te passen, kunt u uw vooruitgang bijhouden en uw training aanpassen om uw doelen te bereiken.

Het gebruik van de 1RM-piramide in uw trainingsprogramma kan helpen bij het bereiken van optimale resultaten, maar het is belangrijk om uw 1RM nauwkeurig te berekenen en de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen. Raadpleeg altijd een professional als u twijfels heeft over het gebruik van de 1RM-piramide.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending