Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

FitnessGezondheid

De tussenribspier, wat is het en wat doet het?

De tussenribspier is een spier die zich tussen de ribben bevindt en het borstbeen verbindt met de ribben. Het is een belangrijke spier voor de ademhaling en helpt bij het opheffen van de borstkas tijdens het inademen en het verlagen van de borstkas tijdens het uitademen.

In dit artikel bespreken we de functie van de tussenribspier en wat er gebeurt wanneer deze ontstoken raakt.

Wat is een tussenribspier?

De tussenribspier is een dunne laag spierweefsel die zich tussen de ribben bevindt. Het is een belangrijke spier voor de ademhaling en helpt bij het vergroten en verkleinen van de borstkas. Het zorgt ervoor dat we efficiënt kunnen ademen en ons lichaam van zuurstof kunnen voorzien.

Wat de functie is van de tussenribspieren

De tussenribspieren, ook wel de intercostale spieren genoemd, zijn een groep van spieren tussen de ribben die de borstkas helpen te bewegen tijdens de ademhaling. De spieren zijn verdeeld in drie lagen: de uitwendige, de inwendige en de binnenste tussenribspieren.

De uitwendige tussenribspieren helpen bij het omhoog brengen van de ribbenkast tijdens de inademing, terwijl de inwendige en binnenste tussenribspieren helpen bij het verlagen van de ribbenkast tijdens de uitademing.

De tussenribspieren zijn dus essentieel voor een goede ademhaling en de werking ervan is cruciaal voor de zuurstoftoevoer naar het lichaam. Daarnaast helpen de tussenribspieren ook bij het stabiliseren van de ribbenkast en het ondersteunen van de wervelkolom tijdens beweging.

Waar zit de tussenribspier?

De tussenribspier bevindt zich tussen de ribben en loopt van het borstbeen naar de ribben. Het is een platte spier die in dunne lagen over elkaar heen loopt. Er zijn in totaal 11 tussenribspieren, 3 aan elke kant en 5 die het borstbeen verbinden met de ribben.

Wat te doen bij een ontsteking in de tussenribspier?

Een ontsteking in de tussenribspier kan leiden tot pijn en ongemak tijdens het ademen. Als je vermoedt dat je een ontsteking in de tussenribspier hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Je arts kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen om de ontsteking te verlichten.

De ontstekingsfase

Tijdens de ontstekingsfase zal het lichaam beginnen met het afbreken van beschadigd weefsel en het opruimen van de beschadigde cellen. Dit kan leiden tot zwelling, pijn en gevoeligheid rond de getroffen gebieden. Het is belangrijk om tijdens deze fase rust te nemen en de pijn te verlichten met pijnstillers en ontstekingsremmers.

De regeneratiefase

Tijdens de regeneratiefase zal het lichaam beginnen met het herstellen van beschadigd weefsel door nieuwe cellen te creëren en te laten groeien. Het is belangrijk om tijdens deze fase geleidelijk te beginnen met het opbouwen van activiteit en te werken aan het herstel van de spier.

De rijpingsfase

Tijdens de rijpingsfase zal het lichaam beginnen met het versterken van de spier door de aanmaak van nieuw collageen. Het is belangrijk om tijdens deze fase te blijven werken aan het herstel en de spier geleidelijk te blijven belasten om het proces van rijping te bevorderen.

Binnen sporten

Pijn in de tussenribspier

Pijn aan de tussenribspieren kan worden veroorzaakt door beschadiging of overbelasting. In geval van een beschadiging ontstaat de pijn als reactie op het begin van het genezingsproces, zoals beschreven in de ontstekingsfase hierboven. Overbelasting kan resulteren in één of meerdere triggerpoints in de spier, gevoelige plekken waar de pijn kan uitstralen naar het omliggende gebied. Een veelvoorkomend symptoom van deze aandoening is een stekende pijn in de zij en kortademigheid.

Dit kortademige gevoel wordt vaak beschreven als een gevoel van luchttekort, vooral als er al hoog wordt geademd via de borst. Het draaien van het bovenlichaam kan ook gepaard gaan met een stekende pijn, die kan uitstralen naar de borstkas, arm of schouder. Mogelijke oorzaken van overbelasting of schade aan de tussenribspieren zijn bijvoorbeeld veel hoesten door stress of astma, het aannemen van extreme yogahoudingen of danshoudingen, of het beoefenen van sporten zoals tennis of golf waarbij veel bewegingen met de ribbenkast worden gemaakt.

Een gekneusde tussenribspier

Een gekneusde tussenribspier is een veelvoorkomende blessure die kan ontstaan door een val of een harde klap op de ribbenkast. Bij een kneuzing raakt het zachte weefsel van de spier beschadigd, wat kan leiden tot pijn, zwelling en gevoeligheid in het getroffen gebied. Een gekneusde tussenribspier kan ook optreden als gevolg van overbelasting of herhaalde bewegingen die de spier belasten, zoals bijvoorbeeld bij het spelen van bepaalde sporten.

Symptomen van een gekneusde tussenribspier zijn onder meer pijn in de borstkas, vooral bij het inademen en bij het draaien van het bovenlichaam, pijnlijke ribben en gevoeligheid in het getroffen gebied. In sommige gevallen kan ook kortademigheid optreden.

De behandeling van een gekneusde tussenribspier omvat rust, het vermijden van activiteiten die de spieren belasten en het gebruik van pijnstillers om de pijn te verlichten. Warmte kan ook helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd.

Het is belangrijk om een gekneusde tussenribspier serieus te nemen en niet te blijven sporten of andere activiteiten uit te voeren die de spieren kunnen belasten. In sommige gevallen kan een gekneusde tussenribspier leiden tot complicaties, zoals een ontsteking of een langdurige pijn. Daarom is het verstandig om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een arts.

Hoe je je tussenribspieren flexibel en ontspannen houdt

Om je tussenribspieren flexibel en ontspannen te houden, is het belangrijk om regelmatig te stretchen en te bewegen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  1. Dynamische stretchoefeningen: Dynamische stretchoefeningen zijn oefeningen waarbij je de spieren beweegt terwijl je ze oprekt. Dit type oefening helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren op te warmen. Voor de tussenribspieren kun je bijvoorbeeld voorover buigen terwijl je je armen omhoog houdt en je ribben uit elkaar duwt.
  2. Yoga en pilates: Yoga en pilates zijn uitstekende manieren om je lichaam te stretchen en te versterken. Er zijn specifieke oefeningen in deze disciplines die gericht zijn op het verbeteren van de flexibiliteit en ontspanning van de tussenribspieren.
  3. Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de spieren in het middenrif en de tussenribspieren te ontspannen. Diepe ademhalingen, waarbij je je buik uitzet en je borstkas opent, kunnen helpen om de spieren uit te rekken en te ontspannen.
  4. Houding: Een goede houding kan ook helpen om de tussenribspieren flexibel te houden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je houding en ervoor te zorgen dat je rechtop staat en niet voorovergebogen of onderuit gezakt zit.
  5. Vermijd overbelasting: Overbelasting van de tussenribspieren kan leiden tot blessures en ontstekingen. Vermijd repetitieve bewegingen of oefeningen die te zwaar zijn voor je spieren. Zorg ervoor dat je je activiteiten geleidelijk opbouwt en rust neemt als dat nodig is.

Wat zijn de tussenribspieren en waar zitten ze?

De tussenribspieren zijn kleine spieren die tussen de ribben lopen. Ze spelen een belangrijke rol bij de ademhaling door de ribben uit te rekken en samen te trekken. Er zijn 12 paar tussenribspieren aanwezig, één paar tussen elke rib.

Wat zijn de symptomen van een gekneusde tussenribspier?

Symptomen van een gekneusde tussenribspier zijn onder andere pijn op de borst, pijn bij het ademhalen, kortademigheid, gevoeligheid of pijn bij het aanraken van de betreffende plek en soms ook pijn die uitstraalt naar de rug of de arm.

Hoe lang duurt het voordat een gekneusde tussenribspier geneest?

Genezingstijd van een gekneusde tussenribspier varieert per persoon en de ernst van de blessure. Over het algemeen duurt het enkele weken tot enkele maanden om volledig te herstellen. Het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen en je tijdens de herstelperiode te houden aan bepaalde rust- en oefenregimes om de spieren te laten genezen.

Hoe kan ik mijn tussenribspieren sterker maken?

Er zijn verschillende manieren om je tussenribspieren sterker te maken, zoals regelmatig ademhalingsoefeningen en bepaalde yogahoudingen. Het is ook belangrijk om regelmatig te stretchen om de spieren flexibel te houden. Daarnaast kun je specifieke oefeningen doen om de kracht van je tussenribspieren te vergroten, zoals het trainen van de intercostale spieren.

Hoe voorkom ik overbelasting of blessures aan mijn tussenribspieren?

Overbelasting van de tussenribspieren kan worden voorkomen door de spieren goed te stretchen en op te warmen voordat je gaat sporten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken tijdens het sporten en activiteiten te vermijden die te veel druk op de ribbenkast uitoefenen. Een gezonde levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen om je tussenribspieren flexibel en sterk te houden.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.