Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

De lat pull down: Wat is het, hoe werkt het en wat train je ermee?

De lat pull down is een populaire oefening in veel fitnessprogramma’s en is bedoeld om de lats, de grote spieren aan de zijkant van de rug, te versterken. Deze oefening kan worden uitgevoerd met verschillende varianten en handposities, waardoor het een veelzijdige en effectieve oefening is voor het ontwikkelen van kracht en spiermassa in de rugspieren.

In dit artikel zullen we de lat pull down en de verschillende uitvoeringen en varianten nader bekijken, evenals de voordelen van deze oefening voor het menselijk lichaam.

Wat is een lat pull down?

Een lat pull down is een populaire krachtoefening die gericht is op het versterken van de rugspieren en de bovenarmen. De oefening wordt uitgevoerd met behulp van een lat pull down machine, die is uitgerust met een gewichtsstapel en een stang die aan een kabelsysteem is bevestigd.

De oefening bestaat uit het naar beneden trekken van de stang richting de borst, terwijl de rugspieren worden aangespannen. Het is een veelgebruikte oefening in sportscholen en fitnesscentra over de hele wereld en kan worden aangepast aan verschillende niveaus van fitness en ervaring.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen, techniek en variaties van de lat pull down oefening.

Welke spieren train ik met de lat pull down?

De lat pull down is een uitstekende oefening om de spieren van de rug en de armen te versterken. Tijdens de oefening worden de latissimus dorsi, de trapezius, de rhomboids, de biceps en de onderarmen getraind.

De latissimus dorsi, ook wel de “lats” genoemd, zijn de belangrijkste spieren die worden aangesproken bij de lat pull down. Deze spieren bevinden zich aan de zijkant van de rug en zijn verantwoordelijk voor het uitoefenen van krachtige trekbewegingen, zoals bijvoorbeeld het optrekken van het lichaam aan een stang.

Daarnaast zorgen de trapezius en de rhomboids voor stabiliteit van de schouderbladen en het bovenlichaam. De biceps en onderarmen worden gebruikt om de stang naar beneden te trekken en de grip vast te houden tijdens de oefening.

Een kort overzicht van de spieren die je traint met de lat pull down:

 1. Latissimus dorsi (de grote rugspier)
 2. Trapezius (monnikskapspier, vooral onderkant)
 3. Deltoideus (‘deltavormige’ schouderspier, vooral achterkant)
 4. Rhomboideus (ruitvormige spier onder de trapezius)
 5. Biceps brachii, brachialis en brachioradialis (buigen van de arm)
 6. Rotatoren manchet (stabiliserende schouderspieren, supraspinatus, subscapularis, teres major, teres minor)

Uitvoering van de lat pull down

De lat pull down is een populaire oefening om de bovenrug en biceps te trainen. Hier volgen 5 stappen om deze oefening correct uit te voeren:

 1. Plaats een brede stang bovenin het kabel rek en selecteer het juiste gewicht. Zorg ervoor dat de pin goed vastzit om blessures te voorkomen.
 2. Pak de stang vast met je handen iets breder dan schouderbreedte en met de palmen van je af. Ga zitten op het bankje onder het kabel rek.
 3. Hang met het bovenlichaam iets naar achteren (maximaal 45 graden) om de startpositie te bereiken.
 4. Trek de stang en kabel omlaag tot je ellebogen naast of iets voorbij je lichaam komen, terwijl je de bovenrug spieren aanspant.
 5. Breng de stang weer gecontroleerd terug naar de startpositie door je armen (bijna) te strekken en je schouderbladen naar elkaar toe te trekken. Herhaal deze beweging voor een effectieve training van de rug en biceps.

De lat pull down techniek

De lat pulldown is een populaire oefening die wordt uitgevoerd met behulp van een lat pulldown machine. Het is een compound oefening die gericht is op het trainen van de grote rugspier, de latissimus dorsi. Het is een geweldige oefening voor het ontwikkelen van een bredere rug en het trainen van de spieren in het bovenlichaam.

Er zijn verschillende handgrepen die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van de lat pulldown, waaronder de smalle, wijde, bovenhandse, onderhandse en neutrale grip. Bij de smalle greep ligt de focus op het trainen van de biceps en de achterkant van de schouders, terwijl bij de wijde greep de nadruk meer op de brede rugspier ligt.

Bij het uitvoeren van de lat pulldown is het belangrijk om de stang helemaal beet te pakken en de rug recht te houden. Een veelgemaakte fout is om de stang achter de nek te trekken, maar dit kan de nek en schouders overbelasten. In plaats daarvan moet de stang naar de borst worden getrokken, waarbij de schouderbladen naar elkaar toe worden gebracht.

Een andere veelgemaakte fout is het schommelen van het lichaam om momentum te creëren. Dit vermindert de effectiviteit van de oefening en kan de gewrichten en onderrug belasten. Het is beter om de oefening gecontroleerd uit te voeren en de focus te houden op het trainen van de spieren.

Het gewenste aantal herhalingen en sets hangt af van het trainingsschema en de persoonlijke voorkeur. Beginners kunnen beginnen met 3 sets van 10-12 herhalingen en geleidelijk aan het gewicht en het aantal herhalingen verhogen naarmate ze sterker worden. Gevorderden kunnen meer sets en herhalingen doen of variaties van de oefening proberen, zoals de reverse grip lat pulldown of de single-arm lat pulldown.

Naast de lat pulldown zijn er ook andere oefeningen die gericht zijn op het trainen van de rugspieren, zoals pull ups, rows en deadlifts. Het is belangrijk om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en te variëren om de spieren te blijven uitdagen.

Waarom de lat pull down niet mag ontbreken aan jouw schema

Als het gaat om het trainen van je lats, is de lat pull down een oefening die niet mag ontbreken in je trainingsschema. Deze oefening is een geweldige manier om kracht en spiermassa op te bouwen in de rugspieren. In dit artikel geven we je enkele tips en uitleg over het uitvoeren van de lat pull down en waarom het zo’n goede oefening is.

Allereerst is het belangrijk om de juiste grip te gebruiken. De meeste mensen raden aan om een brede grip te gebruiken, iets breder dan schouderbreedte, en om je duimen om de stang te wikkelen.

Dit is een goede positie om te beginnen, maar het kan zijn dat je een smallere of een neutrale greep prettiger vindt. Het belangrijkste is dat je een goede grip hebt, waardoor je de oefening correct kunt uitvoeren.

Als je de oefening correct uitvoert, activeert de lat pull down voornamelijk je lats. Dit is de spiergroep die zich aan de achterkant van je bovenlichaam bevindt. Maar de lat pull down activeert ook andere spiergroepen, zoals je schouders, biceps en triceps.

Een andere belangrijke tip bij het uitvoeren van de lat pull down is om je bewust te zijn van je houding. Leun niet te ver naar achteren en vermijd het achter de nek trekken van de stang.

Dit kan leiden tot pijn en problemen in de wervelkolom. Houd je lichaam rechtop en trek de stang naar de bovenkant van je borst toe, terwijl je je ellebogen naar beneden trekt. Hierbij is het belangrijk dat je je rugspieren goed aanspant en de beweging langzaam en gecontroleerd uitvoert.

Een goede oefening die je kunt gebruiken als variatie op de lat pull down is de row. Deze oefening activeert ook de lats, maar in mindere mate dan de lat pull down. Het is een goede manier om de spieren in je rug te blijven stimuleren en te zorgen voor een volledige ontwikkeling van je rugspieren.

Een veelvoorkomende vraag bij de lat pull down is welke grip de beste is. Over het algemeen is de bovenhandse greep de beste om te gebruiken als je je lats wilt isoleren.

Hierbij houd je de stang vast met je handpalmen naar de kabel toe gericht. Als je de nadruk meer op je achterkant schouders wilt leggen, kun je een onderhandse grip gebruiken. Hierbij houd je de stang vast met je handpalmen van de kabel af gericht. Een smallere greep kan ook effectief zijn om de intensiteit te verhogen.

Een ander belangrijk aspect bij het uitvoeren van de lat pull down is het gebruik van gewicht en herhalingen. Het is belangrijk om te beginnen met een gewicht dat je aankunt en de oefening correct kunt uitvoeren. Stel jezelf doelen om het gewicht geleidelijk te verhogen en het aantal herhalingen te verhogen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.