Connect with us

Fitness

De essentiële Crossfit Fundamentals voor een sterk en gezond lichaam

Angelo

Published

on

Crossfit fundamentals

Crossfit is een populaire en uitdagende trainingsvorm die zich richt op functionele bewegingen en hoge intensiteit. Om optimaal te kunnen presteren en veilig te blijven trainen, is het belangrijk om de crossfit fundamentals te begrijpen.

In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van de crossfit fundamentals bespreken en hoe je deze kunt toepassen om je fitnessdoelen te bereiken.

Wat zijn de basisprincipes?

Crossfit is een trainingsstijl die zich richt op functionele bewegingen die zijn afgeleid van verschillende sporten en disciplines, zoals gymnastiek, gewichtheffen en cardio. De basisprincipes van Crossfit zijn de bouwstenen van deze trainingsstijl en zijn van cruciaal belang voor het bereiken van succes en het verminderen van het risico op blessures.

Een van de belangrijkste basisprincipes van Crossfit is constant gevarieerde functionele bewegingen, wat betekent dat elke training anders is en verschillende spiergroepen en vaardigheden aanspreekt. Hierdoor blijft het lichaam uitgedaagd en voorkom je dat het zich aanpast aan dezelfde routine. Dit leidt tot betere prestaties en vermindert het risico op letsel.

Een ander belangrijk principe van Crossfit is intensiteit. Het doel is om zo snel mogelijk een bepaalde hoeveelheid werk te voltooien, terwijl je je bewegingstechniek en veiligheid behoudt. Dit helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en kracht, waardoor je in staat bent om dagelijkse activiteiten en uitdagingen beter aan te kunnen.

Functionele bewegingen, die het lichaam voorbereiden op dagelijkse activiteiten, zijn ook een belangrijk principe van Crossfit. Dit omvat oefeningen die de nadruk leggen op bewegingen zoals tillen, springen en duwen, in plaats van geïsoleerde spiergroepen. Door deze bewegingen te oefenen, verbeter je de algehele functionaliteit van je lichaam en bereid je het voor op de fysieke uitdagingen van het dagelijks leven.

Kortom, de basisprincipes van Crossfit zijn essentieel voor het behalen van succes en het verminderen van blessures. Door constant gevarieerde functionele bewegingen te gebruiken, intensiteit te maximaliseren en functionele bewegingen te oefenen, bouw je aan kracht en uithoudingsvermogen en verbeter je de algehele functionaliteit van je lichaam.

Hoe begin je met Crossfit?

Als je interesse hebt in Crossfit, maar niet weet hoe je moet beginnen, maak je geen zorgen. Het kan intimiderend lijken, maar het is eigenlijk heel toegankelijk voor beginners. De eerste stap is om een box (de naam voor een Crossfit-gym) te vinden die bij jou past. Zorg ervoor dat de box ervaren en gekwalificeerde coaches heeft die je kunnen begeleiden en aanmoedigen tijdens je reis.

Vervolgens moet je jezelf vertrouwd maken met de basisbewegingen van Crossfit, zoals de squat, deadlift en press. Begin met lichte gewichten en werk aan het opbouwen van kracht en techniek voordat je zwaardere gewichten gaat tillen.

Als je jezelf vertrouwd hebt gemaakt met de basisbewegingen, kan je beginnen met het volgen van WOD’s (Workout of the Day) die geschikt zijn voor beginners. Onthoud dat het oké is om de WOD’s aan te passen naar jouw niveau, en dat je langzaam maar zeker je weg omhoog kunt werken.

Het belangrijkste is om consistent te blijven en te genieten van de reis. Crossfit kan een uitdagende maar zeer bevredigende vorm van lichaamsbeweging zijn, en met doorzettingsvermogen en toewijding kan je je doelen bereiken.

De belangrijkste Crossfit oefeningen die je moet kennen

Crossfit is een zeer diverse trainingsvorm die gebruik maakt van verschillende oefeningen en technieken uit de gewichtheffen, gymnastiek en cardiovasculaire training. Als je net begint met Crossfit, kan het overweldigend zijn om te weten waar te beginnen. Hier zijn enkele van de belangrijkste Crossfit-oefeningen die je moet kennen:

 1. Squat: De squat is een basisbeweging die kracht en stabiliteit in je benen en kern ontwikkelt. Het is ook een belangrijke oefening voor het ontwikkelen van explosieve kracht.
 2. Deadlift: De deadlift is een oefening voor het hele lichaam die je rug, benen en kern versterkt. Het is ook een geweldige oefening om je gripkracht te verbeteren.
 3. Press: De press is een bovenlichaamsoefening die de schouders, borst en triceps versterkt. Het kan worden uitgevoerd met een barbell, dumbbells of kettlebells.
 4. Pull-up: De pull-up is een gymnastische oefening die de bovenrug, biceps en kern versterkt. Het is een uitdagende oefening, maar met regelmatige training kan je het aantal pull-ups dat je kunt doen aanzienlijk verhogen.
 5. Box jump: De box jump is een plyometrische oefening die explosieve kracht ontwikkelt. Het is een geweldige oefening voor het verbeteren van je sprongkracht en het versterken van je benen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze oefeningen niet alleen nuttig zijn voor Crossfit, maar ook voor algemene fitness en gezondheid. Door deze basisoefeningen onder de knie te krijgen, kan je de basis leggen voor een sterk, gezond en fit lichaam.

Crossfit voor gewichtsverlies

Een van de belangrijkste redenen waarom Crossfit zo populair is, is omdat het kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies. De crossfit fundamentals zijn gebaseerd op het combineren van intensieve trainingen met gezonde voeding.

Om gewicht te verliezen met Crossfit is het belangrijk om consistent te zijn en de juiste combinatie van oefeningen te kiezen om je doelen te bereiken. Crossfit omvat verschillende soorten oefeningen, zoals gewichtheffen, cardio en gymnastiek, die allemaal kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en het opbouwen van spiermassa.

Het is echter essentieel om de juiste techniek te beheersen en blessures te voorkomen, vooral als je net begint met Crossfit. Door de fundamentele principes van Crossfit te begrijpen en ze consequent toe te passen, kun je succesvol afvallen en jouw lichaam transformeren.

Crossfit en voeding

Naast regelmatige en intensieve trainingen, is voeding een essentieel onderdeel van de crossfit fundamentals. Het is belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen om goed te kunnen presteren tijdens trainingen en herstel na afloop te bevorderen.

Een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten kan helpen bij het opbouwen van spiermassa, het verbeteren van uithoudingsvermogen en het verhogen van de algehele gezondheid.

Bovendien kan een goede voeding bijdragen aan het verminderen van blessures en het sneller herstellen na zware trainingen. Bij Crossfit is het ook belangrijk om rekening te houden met de timing van maaltijden en snacks om je lichaam te voorzien van de benodigde energie tijdens trainingen en te helpen bij het herstel achteraf.

Door de basisbeginselen van het brandstof geven aan je lichaam te begrijpen en deze consequent toe te passen, kun je betere prestaties neerzetten en jouw doelen bereiken.

Hoe je Crossfit trainingen kunt aanpassen aan jouw niveau en doelen

Als je net begint met Crossfit, kan het intimiderend zijn om de intensiteit van de trainingen aan te kunnen. Aan de andere kant kunnen meer ervaren atleten zich afvragen hoe ze hun trainingen kunnen aanpassen om hun specifieke doelen te bereiken. Gelukkig is het aanpassen van Crossfit trainingen aan jouw niveau en doelen een fundamenteel onderdeel van de Crossfit filosofie.

De sleutel is om te begrijpen dat de Crossfit fundamentals de basis vormen van elke training, maar er zijn veel manieren om deze principes toe te passen op verschillende niveaus en doelen. Bijvoorbeeld, als je net begint, kan het verminderen van het gewicht of het aantal herhalingen van een oefening een manier zijn om de intensiteit te verminderen, terwijl je nog steeds de basisprincipes toepast.

Aan de andere kant kan het toevoegen van extra gewicht of meer herhalingen van een oefening een manier zijn om de intensiteit te verhogen voor atleten die meer uitdaging nodig hebben.

Het aanpassen van de trainingen aan jouw niveau en doelen is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van blessures, maar het kan ook helpen om je vooruitgang te meten en doelen te bereiken. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of gewoon je algehele fitheid wilt verbeteren, het aanpassen van je Crossfit trainingen aan jouw behoeften is essentieel voor succes op lange termijn.

Het belang van herstel bij Crossfit

Herstel is een integraal onderdeel van de Crossfit fundamentals en mag niet over het hoofd worden gezien. Na een intensieve Crossfit training hebben je spieren tijd nodig om te herstellen en te groeien. Maar hoe kun je het beste herstellen na een zware workout?

Ten eerste is het belangrijk om voldoende te rusten en te slapen. Dit geeft je lichaam de tijd om te herstellen en zich voor te bereiden op de volgende training. Daarnaast is het belangrijk om goed te hydrateren en gezonde voeding te eten die rijk is aan eiwitten en andere voedingsstoffen die je spieren helpen herstellen en opbouwen.

Actief herstel kan ook helpen bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de bloedcirculatie. Lichte cardio-oefeningen zoals wandelen of fietsen kunnen helpen om de spieren los te maken en afvalstoffen af te voeren. Stretching en yoga kunnen ook helpen om de flexibiliteit te verbeteren en de spieren te ontspannen.

Tot slot is het belangrijk om jezelf niet te overbelasten en de tijd te nemen om te herstellen. Het is beter om regelmatig en consistent te trainen dan om jezelf te overbelasten en geblesseerd te raken. Door te luisteren naar je lichaam en te werken aan een goed herstelplan, kun je ervoor zorgen dat je optimaal profiteert van de Crossfit fundamentals.

Crossfit en mentale kracht

Crossfit is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een mentale strijd. Het vereist focus, vastberadenheid en een sterk doorzettingsvermogen om door de intense workouts heen te komen. Het ontwikkelen van mentale kracht is daarom een belangrijk onderdeel van de crossfit fundamentals. Hier zijn enkele tips om je geest voor te bereiden op intense workouts:

 1. Visualiseer succes: Probeer jezelf voor te stellen dat je de training succesvol afrondt voordat je begint. Visualisatie kan je helpen jezelf voor te bereiden op de uitdagingen die voor je liggen.
 2. Stel doelen: Door duidelijke doelen te stellen, kun je jezelf motiveren en je focus scherp houden tijdens de training.
 3. Blijf gefocust: Laat je niet afleiden door andere dingen tijdens de training. Concentreer je op de oefeningen en je ademhaling om je geest gefocust te houden.
 4. Blijf positief: Positief denken kan je helpen om door de moeilijke momenten heen te komen. Gebruik positieve affirmaties om jezelf aan te moedigen en gemotiveerd te blijven.
 5. Ademhalingstechnieken: Ademhalingstechnieken kunnen je helpen om je hartslag te reguleren en je te ontspannen tijdens de training. Leer diep adem te halen en rustig uit te ademen om je geest te kalmeren.

Het ontwikkelen van mentale kracht is net zo belangrijk als het opbouwen van fysieke kracht bij crossfit. Door de crossfit fundamentals te begrijpen en te integreren in je training, kun je je geest en lichaam sterker maken en betere resultaten behalen.

Hoe Crossfit kan bijdragen aan het verbeteren van jouw algehele gezondheid en fitheid

Crossfit is een trainingsmethode die zich richt op het verbeteren van de algehele gezondheid en fitheid van het lichaam. Door middel van de crossfit fundamentals, waaronder functionele bewegingen, hoge intensiteit en variatie, kan crossfit helpen bij het opbouwen van spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.

Bovendien is crossfit niet alleen gericht op fysieke fitheid, maar ook op het verbeteren van mentale kracht en doorzettingsvermogen. Door regelmatig te trainen en uitdagingen aan te gaan, kunnen crossfit beoefenaars hun mentale kracht vergroten en zelfvertrouwen opbouwen.

Door een gezonde en uitdagende levensstijl te omarmen met behulp van de crossfit fundamentals, kunnen mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus profiteren van een betere algehele gezondheid en fitheid.

Crossfit en competitie: hoe je je voorbereidt op een Crossfit wedstrijd.

Om goed voorbereid te zijn op een Crossfit-wedstrijd, is het belangrijk om de Crossfit fundamentals te beheersen en een solide trainingsschema te hebben.

Zorg ervoor dat je regelmatig traint en dat je focus ligt op functionele bewegingen en het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast is het essentieel om voldoende te rusten en te herstellen, zodat je lichaam optimaal kan presteren.

Zorg ervoor dat je ook mentaal voorbereid bent op de wedstrijd en dat je jezelf uitdaagt om je grenzen te verleggen. Vergeet niet dat de wedstrijd bedoeld is om jezelf uit te dagen en te verbeteren, dus wees niet ontmoedigd als je niet als eerste eindigt.

Door de Crossfit fundamentals te beheersen en jezelf uit te dagen, zul je zeker succesvol zijn in een Crossfit-wedstrijd.

Het belang van mobiliteit en flexibiliteit bij Crossfit trainingen

Bij Crossfit draait het niet alleen om kracht en uithoudingsvermogen, maar ook om mobiliteit en flexibiliteit. Deze fundamentele aspecten zijn essentieel voor het uitvoeren van de bewegingen en oefeningen met de juiste vorm en techniek. Mobiliteit en flexibiliteit verbeteren ook de prestaties en verminderen het risico op blessures.

Het is belangrijk om te begrijpen dat mobiliteit en flexibiliteit twee verschillende concepten zijn. Mobiliteit verwijst naar de mogelijkheid van een gewricht om vrij te bewegen door het volledige bewegingsbereik, terwijl flexibiliteit verwijst naar de lengte van de spieren. Beide aspecten zijn belangrijk voor Crossfit trainingen en moeten worden opgenomen in het trainingsprogramma.

Er zijn verschillende manieren om mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren. Dynamische stretching, statische stretching en foam rolling zijn enkele effectieve methoden. Dynamische stretching kan helpen om de gewrichten en spieren op te warmen en de bewegingsbereik te vergroten. Statische stretching en foam rolling helpen om de spieren te ontspannen en te verlengen, wat kan bijdragen aan een betere mobiliteit en flexibiliteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat mobiliteit en flexibiliteit niet van de ene op de andere dag worden verbeterd. Het kost tijd en consistentie om de gewenste resultaten te bereiken. Het integreren van mobiliteits- en flexibiliteitsoefeningen in je Crossfit trainingen kan een belangrijke rol spelen bij het behalen van succes op de lange termijn en het vermijden van blessures.

Het belang van het meten en bijhouden van je vooruitgang bij Crossfit

Het meten en bijhouden van je vooruitgang is een essentieel onderdeel van de Crossfit fundamentals. Het helpt je om te bepalen waar je staat in je training en om doelen te stellen voor de toekomst. Door je vooruitgang bij te houden, kun je zien hoe ver je bent gekomen en wat je nog moet doen om je doelen te bereiken.

Er zijn verschillende manieren om je vooruitgang bij te houden, zoals het opschrijven van je trainingen en resultaten, het maken van foto’s of video’s van jezelf tijdens de trainingen en het bijhouden van je gewicht en lichaamssamenstelling. Door deze gegevens te verzamelen en te analyseren, kun je zien waar je sterke en zwakke punten liggen en waar je aan moet werken om je prestaties te verbeteren.

Het bijhouden van je vooruitgang kan je ook motiveren om door te gaan met je trainingen, omdat je ziet dat je vooruitgang boekt en steeds sterker en fitter wordt. Het kan ook helpen om te voorkomen dat je in een sleur raakt en je trainingen saai worden, omdat je jezelf steeds nieuwe uitdagingen kunt stellen.

Kortom, het meten en bijhouden van je vooruitgang is een belangrijk onderdeel van de Crossfit fundamentals en kan je helpen om je doelen te bereiken en gemotiveerd te blijven tijdens je trainingen.

Hoe om te gaan met blessures bij Crossfit trainingen

Crossfit is een intensieve sport die veel vraagt van het lichaam. Helaas kunnen blessures bij deze sport voorkomen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hiermee om moet gaan en hoe je blessures kunt voorkomen. Dit is een essentieel onderdeel van de crossfit fundamentals.

Als je een blessure oploopt tijdens een crossfit-training, is het belangrijk om de pijn serieus te nemen en onmiddellijk te stoppen met de oefening. Je moet niet verder gaan met de oefening, omdat je de blessure alleen maar erger kunt maken. Neem de tijd om de blessure te laten herstellen en raadpleeg een arts als dat nodig is.

Het voorkomen van blessures begint met het goed uitvoeren van de oefeningen. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en niet te veel gewicht te tillen. Daarnaast is het essentieel om voldoende rust te nemen tussen de trainingen en om goed te eten en te hydrateren om het lichaam te ondersteunen.

Als je een blessure hebt opgelopen, is het belangrijk om te weten hoe je deze moet behandelen. Dit kan variëren van rust en ijs tot fysiotherapie en andere medische behandelingen. Het is belangrijk om samen te werken met een medische professional om de beste behandeling te vinden.

Het omgaan met blessures kan frustrerend zijn, maar het is een essentieel onderdeel van crossfit. Door de crossfit fundamentals te begrijpen en deze te implementeren, kun je jezelf beschermen tegen blessures en jezelf op weg helpen naar een succesvolle en duurzame crossfit training.

Crossfit en mindfulness: hoe je je geestelijke gezondheid kunt verbeteren met Crossfit trainingen

Crossfit is niet alleen een fysieke uitdaging, maar kan ook helpen bij het verbeteren van je geestelijke gezondheid. Het beoefenen van mindfulness tijdens Crossfit trainingen kan helpen om te focussen op het huidige moment en afleidingen buiten de sportschool te verminderen.

Dit is een van de vele Crossfit fundamentals die je kan toepassen. Crossfit kan een stressvolle en uitdagende omgeving zijn, maar door middel van ademhalingstechnieken en het bewustzijn van je lichaam, kan het een meditatieve ervaring worden.

Zo kan Crossfit je helpen om een balans te vinden tussen fysieke inspanning en mentale ontspanning.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending