Connect with us

Fitness

Calorieën tellen: Maximaliseer je gains!

Angelo

Published

on

Calorieën tellen

Het monitoren van de dagelijkse calorie-inname is een poging om inzicht te krijgen in de hoeveelheid energie die je lichaam ontvangt. Het geeft echter geen informatie over de vorm van deze energie of hoe effectief je lichaam deze energie verbruikt.

Verschillende voedselbronnen met dezelfde calorische waarde kunnen uiteenlopende effecten hebben in het lichaam. Ook kunnen twee personen heel anders reageren op dezelfde hoeveelheid calorieën.

Bij het volgen van een dieet is het aantal verbruikte calorieën een cruciaal, maar niet volledig beeld van je voedingspatroon. Desondanks is het een belangrijke factor en vaak een eerste stap in het analyseren van je eetgewoonten.

Dit artikel biedt eerst een theoretisch kader over het belang van calorieën tellen. Daarna worden de beperkingen van deze methode besproken, gevolgd door praktische richtlijnen voor het effectief toepassen van caloriebewustzijn, met aandacht voor de genoemde nuances.

Wat zijn calorieën?

Een calorie is een eenheid van energie die de hoeveelheid warmte aangeeft die nodig is om de temperatuur van 1 gram water met 1 graad Celsius te verhogen.

In de context van voeding en energieverbruik spreken we meestal over kilocalorieën (kcal), waarbij één kilocalorie gelijkstaat aan de energie die nodig is om 1 liter (of 1000 gram) water 1 graad Celsius te verwarmen, oftewel gelijk aan 1000 calorieën.

Deze eenheid wordt gebruikt om de energie-inhoud van voedsel te meten en te begrijpen hoeveel energie ons lichaam verbruikt.

De energiebalans

Energiebalans verwijst naar de verhouding tussen de calorieën die je tot je neemt en de calorieën die je verbrandt. Als de inname en het verbruik gelijk zijn, blijft je lichaamsgewicht normaal gesproken stabiel. Deze balans kan echter ook overslaan naar een overschot of tekort:

Bij een positieve energiebalans consumeer je meer calorieën via voedsel en dranken dan je verbrandt, wat leidt tot gewichtstoename.

Bij een negatieve energiebalans consumeer je minder calorieën dan je verbrandt, wat resulteert in gewichtsafname.

Echte calorieën tellen is onmogelijk

Hoewel het concept van een energiebalans eenvoudig lijkt, is de realiteit veel complexer. De hoeveelheid energie die je lichaam daadwerkelijk opneemt, komt niet altijd overeen met het aantal calorieën dat op de verpakking staat.

De bereidingswijze van voedsel kan de hoeveelheid calorieën die je lichaam uiteindelijk opneemt beïnvloeden. Bovendien kost het verteren van voedsel zelf energie, bekend als de ‘metabole kosten’ van voeding.

Hoe hoger deze kosten, hoe minder netto calorieën je lichaam overhoudt uit wat je eet. Bij bepaalde voedingsmiddelen, zoals sommige soorten noten, kan het lichaam bijvoorbeeld tot 25% minder energie opnemen dan wat de noten feitelijk bevatten.

Calorieën tellen in de praktijk

In de praktijk houdt dit in dat het aantal calorieën vaak wordt overschat. Voor velen is dit een soort ‘gelukkige misrekening’, vergelijkbaar met een klok die vijf minuten voorloopt en alleen nuttig is voor chronische laatkomers. Voor de meeste mensen is er daarom weinig reden om te proberen deze complexe factoren te corrigeren.

Voordat je begint met het tellen van calorieën, is het essentieel om je doel te bepalen. Streef je naar een evenwichtige energiebalans om een gezond gewicht te behouden? Of wil je een calorietekort of -overschot creëren om respectievelijk gewicht te verliezen of aan te komen?

In alle drie de scenario’s is het vaststellen van je huidige energiebalans de eerste stap. Maar op dit moment ontbreekt het meest cruciale stukje informatie: hoeveel energie verbruik je eigenlijk? Dit inzicht is fundamenteel om je voedingsstrategie effectief af te stemmen op je persoonlijke doelen.

Energie verbruik

e lichaam verbruikt energie voor verschillende doeleinden. Allereerst wordt energie gebruikt om alle lichaamsfuncties op peil te houden, zelfs als je in rust bent. Hersenen en spierweefsel zijn bijvoorbeeld constante energieverbruikers.

Ongeveer 60 tot 80 procent van je energieverbruik wordt ingezet voor deze basale functies, bekend als de Basale Metabolische Snelheid (BMR). Zonder significante veranderingen in je lichaamsgewicht, zal dit verbruik grotendeels constant blijven.

Daarnaast vereist fysieke activiteit energie, hoewel misschien minder dan je verwacht. Slechts 20 tot 40 procent van je energie wordt gebruikt voor activiteiten, waarbij het hogere percentage geldt voor extreem actieve individuen zoals atleten die bijna dagelijks intensief trainen.

Bovendien verbruikt ook het proces van het verteren van voedsel energie, ongeveer 5 tot 10 procent van je totale energie-inname. Dit percentage varieert afhankelijk van de soort voedingsstoffen die je consumeert.

Het is belangrijk te erkennen dat het bepalen van je exacte energieverbruik bijna onmogelijk is zonder gedetailleerde laboratoriummetingen, en zelfs dan kunnen de dagelijkse variaties in je leven het moeilijk maken om een nauwkeurige meting te krijgen.

Om toch een praktische schatting te kunnen maken van iemands energieverbruik, hebben wetenschappers door de jaren heen verschillende formules ontwikkeld.

Deze formules proberen op basis van beschikbare data een zo accuraat mogelijke inschatting te maken van het individuele energieverbruik, gebruikmakend van eenvoudig in te vullen gegevens zoals gewicht, leeftijd, geslacht, lengte en vetpercentage.

Voedingscalculator

Om te beginnen, selecteer je een voedingscalculator voor een initiële schatting van je energieverbruik.

Ik geef de voorkeur aan de Katch-McArdle formule omdat deze rekening houdt met de verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa, gebaseerd op een meting in plaats van een schatting. Meer spiermassa betekent hoger energieverbruik, een cruciaal detail voor mensen die afwijken van het gemiddelde in spiermassa. Dit vereist echter wel dat je je vetpercentage kent.

Als alternatief kun je de Harris-Benedict formule gebruiken die schattingen maakt zonder dat je vetpercentage nodig is. Het is een eenvoudigere formule omdat het geen vetmeting vereist, maar het is minder nauwkeurig omdat het uitgaat van gemiddelden.

Deze formules geven een inschatting van je Basale Metabolische Snelheid (BMR). Om je activiteitsniveau mee te rekenen, vermenigvuldig je de BMR met een activiteitsfactor:

 • Sedentair of licht kantoorwerk — x 1.2
 • Licht actief 1-3 dagen per week — x 1.375
 • Matig actief 3-5 dagen per week — x 1.55
 • Zeer actief 6-7 dagen per week — x 1.725
 • Extreem actief met zwaar werk of intensieve training — x 1.9

Deze berekeningen helpen je om een doel te stellen, namelijk je geschatte energieverbruik en het aantal calorieën voor een energiebalans, ook wel je ‘onderhoudsniveau’.

Wil je afvallen, overweeg dan om 5 tot 10 procent minder te consumeren voor geleidelijk gewichtsverlies.

Ik raad aan om eerst enkele dagen je huidige calorie-inname bij te houden zonder veranderingen. Dit kan verhelderend zijn. Velen die worstelen met gewichtsbeheersing ontdekken dat ze meer (of minder) eten dan ze dachten. Het probleem ligt vaak bij het consumeren van de juiste hoeveelheid voeding, niet per se bij hoe je lichaam het verwerkt.

Het is een indicatie

Beginnend met aanpassingen op basis van je geschatte richtgetal, moet je je realiseren dat dit getal slechts een benadering was. Als het verminderen van je calorie-inname met 5 tot 10 procent na enkele maanden niet tot het gewenste resultaat leidt, kan het zijn dat de initiële schatting niet geheel correct was. De eerste periode dient dan ook als een verkenning om te zien of de berekeningen kloppen met de realiteit.

Het kan complex lijken, en deels is dat het ook, maar een doordachte benadering is essentieel om niet in het wilde weg aanpassingen te doen. Een nauwkeurige aanpak kan zeer nuttig zijn, vooral als je lange tijd motivatie en discipline moet opbrengen om je aan een bepaald dieet te houden.

Het is van groot belang om voldoende aandacht te besteden aan het evalueren van je dieet. Niets is zo demotiverend als hard werken zonder de gewenste resultaten te zien. Een systematische aanpak helpt om effectief bij te sturen en uiteindelijk je doelen te bereiken.

Calorieën tellen met een app

Gelukkig is de tijd voorbij waarin je zelf een uitgebreide administratie moest bijhouden om je calorie-inname en -verbruik te monitoren. Wat ooit een uitdagend en tijdrovend proces was dat veel dieetpogingen deed mislukken, is nu aanzienlijk vereenvoudigd.

Nu zijn er tal van apps beschikbaar die het bijhouden van je voedselinname en activiteiten gemakkelijk maken. Populaire fitness apps zoals MyFitnessPal, Lose It!, en Cronometer bieden gebruiksvriendelijke interfaces waarmee je snel en eenvoudig je dagelijkse eetgewoonten kunt loggen.

Ze bevatten uitgebreide voedingsmiddelendatabases en synchroniseren vaak met fitness trackers voor een geïntegreerd overzicht van zowel je calorie-inname als -verbruik. Deze tools zijn van onschatbare waarde geworden voor velen die streven naar een gezondere levensstijl.

Conclusie

Er zijn talrijke variabelen die invloed hebben op gewichtstoename of -afname en op de samenstelling van dat gewicht in termen van vet of spiermassa. Enkele van deze factoren, zoals het tijdstip van maaltijden, zijn hier niet besproken omdat ze een aparte bespreking vereisen.

Echter, door een goed begrip te hebben van je geschatte energieverbruik, kun je een betrouwbare richtlijn vaststellen voor je dagelijkse calorie-inname. Met deze kennis in handen, vergroot je de kans op succes aanzienlijk. Door de tijd te nemen om je voortgang te monitoren, minimaliseer je de kans op tegenvallers.

Als je eenmaal de volgende stap zet en ook je macronutriënten (macro’s) gaat monitoren, laat je nog minder aan het lot over. Succes of falen wordt dan voornamelijk een kwestie van toewijding en doorzettingsvermogen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending