Connect with us

Fitness

Bulken voor beginners: zo kun jij je spiermassa vergroten

Angelo

Published

on

Clean en dirty bulk

Heb je recentelijk besloten om aan je fitnessreis te beginnen en is spiergroei je voornaamste doel? Dan ben je wellicht de term ‘bulken’ tegengekomen. Als je geïnteresseerd bent in bulken, maar niet zeker weet hoe je moet starten, wees gerust.

We zijn hier om je te helpen. We leggen je graag uit wat bulken in detail inhoudt, hoe je je voedingsinname tijdens een bulkfase kunt aanpassen en welke aspecten belangrijk zijn om in gedachten te houden!

Wat houdt bulken in?

De term ‘bulken’ klinkt misschien interessant, maar wat houdt het precies in? Bulken verwijst naar de strategische opbouw van spiermassa door middel van een combinatie van gewichtstraining en optimale voeding. Tijdens de bulkfase consumeer je meer calorieën dan je lichaam dagelijks nodig heeft, wat het voor je lichaam mogelijk maakt om extra spierweefsel te ontwikkelen.

Op het eerste gezicht lijkt bulken eenvoudig; het draait allemaal om het creëren van een calorisch surplus. Dit houdt in dat je meer consumeert dan je verbruikt. Echter, om effectief te bulken is het cruciaal om hier op een doordachte manier mee om te gaan. Willekeurig overeten kan leiden tot een aanzienlijke toename van lichaamsvet, wat niet het beoogde resultaat is. Het doel is immers om hoofdzakelijk spiermassa op te bouwen tijdens de bulkfase.

In de wereld van krachttraining staat bulken tegenover ‘cutten’ (ook bekend als droog trainen), waarbij de nadruk ligt op het verminderen van het lichaamsvetpercentage.

Wanneer start je met bulken?

Het moment waarop je besluit te bulken is voornamelijk een persoonlijke keuze. Veel bodybuilders kiezen ervoor om in de winter te bulken, hoofdzakelijk omdat eventuele extra vetlaagjes gemakkelijk verborgen kunnen worden onder warmere kleding. Na de cutfase kun je dan in de zomer je spieren showen. Daarom wordt de winter vaak beschouwd als het ‘bulking-seizoen’, maar als sporter kun je op elk moment dat je wilt aan een bulkfase beginnen.

Er is dus geen specifieke periode waarin je moet beginnen met bulken. Als je doel is om meer spiermassa op te bouwen, dan kan een bulkfase een geschikte keuze zijn. Het is echter raadzaam om zorgvuldig te overwegen of bulken op dat moment de beste aanpak is. Als je vetpercentage al vrij hoog is, kan het verstandiger zijn om eerst te cutten. Wanneer je begint met bulken terwijl je vetpercentage hoog is, zal het later meer inspanning vergen om je vetpercentage te verlagen.

Het is daarom gebruikelijk om te beginnen met bulken wanneer je vetpercentage lager is dan 14%, aangezien je vetpercentage tijdens de bulkfase zal toenemen. Als je begint met een hoger vetpercentage, is de kans groter dat je vet aankomt in plaats van spiermassa op te bouwen, waardoor je eerder een ‘voller’ uiterlijk krijgt.

De meeste bodybuilders bulken tot ze een vetpercentage van ongeveer 20% hebben bereikt, waarna het tijd is om te cutten. Voor vrouwen ligt het gemiddelde startpunt voor bulken op maximaal 22%, en zij bulken doorgaans tot een vetpercentage van 28% voordat er weer gecut wordt.

Waarom is bulken nuttig voor beginners?

Je vraagt je misschien af waarom bulken zo gewild is onder bodybuilders. Waarom zou je jouw doel nastreven in verschillende fasen? Is het niet eenvoudiger om je calorie-inname gelijk te houden aan je calorieverbruik terwijl je intensief traint? Natuurlijk is dat mogelijk, maar het werken in een bulk- en cutcyclus blijkt efficiënter te zijn.

Bulken heeft als doel het vergroten van spiermassa, terwijl cutten focust op het verlagen van het vetpercentage. Om spiermassa op te bouwen, heb je extra calorieën nodig. Deze extra calorieën stimuleren niet alleen de groei van je spieren, maar helpen je ook om intensievere trainingsschema’s aan te kunnen qua kracht- en energieniveaus.

Het is daarbij essentieel dat je meer calorieën consumeert dan je verbrandt. Als je evenveel calorieën consumeert als verbrandt, zijn er geen extra calorieën beschikbaar voor spiergroei.

Als je je inname beperkt tot je calorieverbruik, loop je het risico dat je vooruitgang snel stagneert. Je lichaam krijgt dan net niet voldoende voedingsstoffen om spiermassa te kunnen opbouwen. Door goed voorbereid te beginnen met bulken, kun je gericht werken aan het vergroten van je spiermassa.

Het is voor elke bodybuilder cruciaal om een goede balans te vinden tussen voeding, supplementen en training voor het beste resultaat. Dit geldt ook tijdens de bulkfase. We zullen daarom alle drie de aspecten (voeding, supplementen en training) die betrekking hebben op bulken, in detail bespreken.

Eetschema bij bulken

Wat dien je te consumeren tijdens het bulken en hoe maximaliseer je hiermee de resultaten?

Helaas is het niet eenvoudig om deze vraag concreet te beantwoorden. Het meest geschikte eetschema tijdens het bulken verschilt namelijk van persoon tot persoon. Bovendien duurt het vaak enkele weken of maanden voordat je kunt vaststellen of een bepaald eetschema past bij jouw lichaam en jouw doelstellingen.

Om je toch een leidraad te bieden, bespreken we hier de basisprincipes van bulken voor beginners in relatie tot voeding. Daarnaast geven we je enkele richtlijnen om zo goed mogelijk je eigen caloriebehoefte te berekenen.

Calorie-inname tijdens het bulken: hoeveel is voldoende?

Om je spiermassa effectief te kunnen uitbreiden, is het essentieel om te weten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Begin eerst met het berekenen van jouw dagelijkse caloriebehoefte. Idealiter gebruik je hiervoor de Katch-McArdle formule, die je gewicht, vetpercentage en activiteitsniveau (PAL-waarde) in aanmerking neemt om je caloriebehoefte te bepalen. Dit is cruciaal omdat je caloriebehoefte stijgt naarmate je actiever bent.

Laten we zeggen dat je na de berekeningen tot de conclusie komt dat je dagelijks 3000 calorieën nodig hebt om op gewicht te blijven. Zoals eerder besproken, draait bulken om het verhogen van je spiermassa, wat extra calorieën vereist. Hoewel het aantal extra calorieën per persoon verschilt, is het gemiddeld gezien verstandig om je calorie-inname tijdens het bulken met 10-20% te verhogen. Dus, als je normaal gesproken 3000 calorieën consumeert, zou je inname tijdens het bulken tussen de 3300 en 3600 kcal moeten liggen.

Het kan moeilijk zijn om spiermassa te vergroten met een calorieverhoging van minder dan 10%, omdat het extra trainen weinig calorieën zal achterlaten voor spieropbouw. Aan de andere kant, als je je calorie-inname met meer dan 20% verhoogt, blijf je met te veel calorieën achter die alleen maar in vet worden omgezet.

Tijdens het bulken, eet ongeveer 10 – 20 procent boven je energiebehoefte. Dit komt in de praktijk meestal neer op zo’n 250 tot 500 extra calorieën per dag. Eet echter niet meer dan 20 procent boven je caloriebehoefte, want dat resulteert in te veel vetopbouw.

Het plannen van voeding en maaltijdverdeling tijdens het bulken

Nu je inzicht hebt in je dagelijkse caloriedoel tijdens het bulken, is het van belang deze te verspreiden over verschillende maaltijden. Het is niet verstandig om in één keer een maaltijd van 3000 calorieën te consumeren.

Je lichaam is niet in staat om deze hoeveelheid calorieën direct te verwerken en het overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet. Het verdelen van calorieën over de dag wordt sterk aangeraden. Hierdoor krijg je genoeg voeding binnen en kan je lichaam het efficiënt verbruiken zonder onnodige vetopslag.

Aim voor ongeveer zes tot zeven maaltijden per dag. Voor een totaal van 4000 kcal zou dit ongeveer 570 calorieën per maaltijd betekenen (of 666 kcal bij zes maaltijden). Er zijn tal van gratis calorie-tracking apps beschikbaar om je te helpen bij het monitoren van je dagelijkse calorie-inname.

Macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten

Voor beginners in het bulken is het essentieel om bewust te zijn van de inname van de diverse macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een cruciale rol in ons lichaam. Een evenwichtige verdeling van deze macro’s is van vitaal belang voor de spieropbouw en het behoud van een goede gezondheid.

Laten we even teruggaan en precies uitleggen wat deze macronutriënten voor ons lichaam betekenen.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel tijdens de bulkfase omdat ze bijdragen aan zowel het herstel als de groei van de spieren. Daarom zijn ze cruciaal voor bodybuilders. Je hoeft echter niet alleen kip of eieren te consumeren om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Er zijn veel voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, en er zijn talloze smakelijke recepten voor eiwitrijke avondmaaltijden en snacks. Elke gram eiwit levert 4 calorieën.

Hoeveel eiwit heb je nodig bij het bulken? Dit varieert afhankelijk van je lichaamsgewicht en de soort sport die je beoefent. Voor krachtsporters is de richtlijn 1,6 – 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Tijdens de bulkfase kun je gemakshalve uitgaan van 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Weeg je 85 kilogram? Dan komt dat neer op 170 gram eiwit per dag.
Koolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraten voorzien ons lichaam van de benodigde energie. Wanneer we koolhydraten consumeren, kan ons lichaam deze direct gebruiken als brandstof om energie te genereren. Koolhydraten zijn vooral belangrijk tijdens het bulken, zodat we genoeg energie hebben voor intensieve trainingen. Krachttraining is immers cruciaal voor spieropbouw. Koolhydraten leveren per gram 4 calorieën.

Hoeveel koolhydraten moet je consumeren tijdens het bulken? Dit hangt af van je totale caloriebehoefte en de hoeveelheid eiwitten en vetten die je consumeert. Als richtlijn kun je uitgaan van 2 gram eiwit en 1 gram vet per kilogram lichaamsgewicht. De overige benodigde calorieën haal je dan uit koolhydraten.
Vetten

Vetten

Beginners in de sportwereld zijn vaak huiverig voor vetten. Ze zijn bang dat vetten zorgen voor gewichtstoename in de vorm van lichaamsvet. Echter, de juiste vetten zijn van vitaal belang voor ons lichaam. Gezonde vetten dragen bij aan functies zoals je immuunsysteem, de transport van vitamines en je hormonale balans.

Het is wel zo dat vetten meer calorieën leveren dan eiwitten en koolhydraten, namelijk 9 kcal per gram. Als je een vetrijk dieet volgt, krijg je snel te veel calorieën binnen. Houd hier rekening mee tijdens de bulkfase. Je wilt immers niet te snel in vetpercentage stijgen. De richtlijn voor vetinname tijdens het bulken is 1 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Voorbeeld bulk schema beginners

Maar hoe breng je dit in de praktijk? In dit voorbeeld van een beginners bulk schema gaan we uit van een totale energiebehoefte van 3300 kcal bij een lichaamsgewicht van 85 kilogram. Volgens de eerder genoemde richtlijnen betekent dit dat je nodig hebt:

  • 170 gram eiwit (2 gram x 85 kg lichaamsgewicht)
  • 85 gram vet (1 gram x 85 kg lichaamsgewicht)

Eiwit draagt 4 kcal per gram bij, wat in dit geval resulteert in 680 kcal uit eiwitten. Vet draagt 9 kcal per gram bij, wat overeenkomt met 765 kcal uit vetten. Wanneer we dit van de 3300 kcal aftrekken, zien we dat er nog 1855 kcal nodig zijn. Als we dit door 4 delen, komen we erachter dat er nog 463 gram koolhydraten nodig zijn.

Supplementen en bulken?

Het gebruik van supplementen kan nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is echter niet essentieel om supplementen te gebruiken.

Als je gezond en gevarieerd eet, kun je alle cruciale voedingsstoffen uit je reguliere dieet halen. Toch kiezen veel sporters ervoor om een eiwitshake te nemen, omdat dit een eenvoudige manier is om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Je kunt hier meer lezen over whey-eiwit.

Andere veelgebruikte supplementen tijdens het bulken zijn creatine en weightgainers. Creatine is een van de best bestudeerde supplementen en draagt bij aan een verhoging van explosieve kracht. Dit is bijzonder nuttig als je veel en intensief traint.

Een weightgainer bevat een hoog aantal calorieën en kan daarmee een nuttige toevoeging zijn om je dagelijkse caloriedoel te behalen, vooral op dagen waarop je minder hebt gegeten.

Bulken voor beginners

Ten slotte arriveren we bij het onderdeel training tijdens het bulken voor beginners. Bulken houdt niet alleen in dat je een grote hoeveelheid calorieën consumeert. Het is ook van cruciaal belang om te trainen. Het is essentieel dat je dieet en training op elkaar afgestemd zijn.

Als je besluit om te bulken met het doel om je spiermassa te vergroten, is het raadzaam om niet alleen aan de omvang van je spieren te denken, maar ook aan de kracht. Hoe groter de kracht, hoe intensiever je de training kunt maken en hoe groter je spieren uiteindelijk zullen worden.

In je trainingsschema zal je nu minder cardio opnemen (wat je weer toevoegt als je wilt gaan cutten) en je focussen op gewichtstraining. Dit leidt tot intensievere trainingen, en dat is precies waarom je extra calorieën nodig hebt om gewichtsverlies te voorkomen.

Clean bulken voor beginners

Zoals je kunt opmerken, is de calorie-inname tijdens een bulkfase aanzienlijk. We hebben echter niet allemaal dezelfde neiging om vet aan te komen. Dat is waarom sommige bodybuilders kiezen voor clean bulking. Clean bulken is in principe vergelijkbaar met gewoon bulken, maar hierbij wordt de calorie-inname beperkt en het vetpercentage zo min mogelijk gehouden. Clean bulken is daarom ook geschikt voor bodybuilders die het lastig vinden om te cutten of die problemen ondervinden bij het verminderen van hun vetpercentage. Hoe meer je vetpercentage toeneemt tijdens het bulken, hoe meer je moet verliezen in de cutfase.

Bij regulier bulken verhoog je je calorie-inname met ongeveer 15%, terwijl dit percentage bij clean bulken niet boven de 10% uitkomt. Een voordeel is dat je je vetpercentage laag houdt. Een nadeel is echter dat je spieren mogelijk minder snel groeien dan wanneer je aan standaard bulken doet.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

    Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

    Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

    Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

    Intensiveer je fysieke activiteit

      Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

      Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

      Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

      Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

        Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

        Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

          Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

          Eiwitten en gezonde vetten

          Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

          Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

          Bronnen

          •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
          •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
          • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
          • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
          Continue Reading

          Trending