Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Bodybuilding en gezondheid: Belangrijkste vitamines & mineralen

Bij bodybuilding ligt de focus vaak op esthetiek boven functionele kracht of algehele gezondheid. Het is duidelijk dat voor jou, als bodybuilder, het consumeren van voldoende proteïnen wellicht belangrijker lijkt dan het nuttigen van genoeg groenten en fruit, zeker tijdens een bulkfase.

Toch is het niet verstandig om je gezondheid op de lange termijn te negeren. Interessant genoeg kunnen specifieke vitaminen en mineralen je inspanningen in de sportschool daadwerkelijk verbeteren!

Vitamine D is belangrijk bij krachttraining

Mogelijk ben je al bekend met Vitamine D. Het is een vitamine die je lichaam produceert in de huid als reactie op blootstelling aan UV-straling, dus zonlicht. In Nederland, waar de zon helaas vaker afwezig dan aanwezig is, wordt vaak geadviseerd om Vitamine D3 aan te vullen via supplementen. Het is algemeen bekend dat Vitamine D3 essentiële functies heeft voor de gezondheid van je botten, spieren en immuunsysteem. Maar heb je ooit overwogen dat het nog meer voordelen kan hebben?

Door de unieke structuur van Vitamine D3 kan het technisch gezien als een steroïde-hormoon worden beschouwd. Het valt vaak in de categorie van pro-hormonen, maar dan wel een die volkomen legaal is. Hoewel Vitamine D3 je testosteronniveau niet naar buitensporige niveaus zal verhogen, kan een gebrek eraan zeker nadelige effecten hebben!

Een onderzoek heeft de relatie tussen Vitamine D-niveaus en androgeen niveaus bij mannen bestudeerd en ontdekte een positief verband. Dit onderstreept het belang van voldoende Vitamine D-inname voor bodybuilders, of dit nu uit zonlicht wordt verkregen of in de vorm van supplementen.

Hoeveel vitamine D3 moet ik per dag innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is bepaald op 200 IU, maar om optimaal van de voordelen te genieten, is een hogere dosering vereist. Het beginnen met een dosering van 1000 IU per dag is een goed uitgangspunt, en tot 5000+ IU zijn er geen nadelige effecten gerapporteerd.

Helaas zien we vaak een tekort aan vitamine D optreden, met name tijdens de wintermaanden. Om deze reden adviseren we extra Vitamine D3 in te nemen om jouw niveaus het hele jaar door op een gezond niveau te houden.

Vitamine C om je weerstand te verbeteren

De volgende vitamine zal bij velen wel bekend voorkomen, we doelen natuurlijk op vitamine C. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die tevens dienst doet als antioxidant.

De voordelen van vitamine C

Met onze hedendaagse voedingspatronen hoeven we ons gelukkig niet meer druk te maken over scheurbuik, maar Vitamine C heeft nog een breed scala aan andere gezondheidsvoordelen. De lijst is te uitgebreid om volledig te benoemen, maar voor krachtsporters biedt Vitamine C de volgende voordelen:

 • Vitamine C ondersteunt de weerstand tijdens en na fysieke belasting
 • Vitamine C stimuleert je natuurlijke energie in het lichaam
 • Vitamine C is cruciaal voor het kraakbeen
 • Vitamine C draagt bij aan de bescherming van gezonde lichaamscellen

Het is dus evident dat Vitamine C, mede door zijn antioxidatieve werking ter bescherming tegen vrije radicalen, een cruciale rol vervult in je lichaam. Besef dat intensieve krachttraining niet alleen spiergroei stimuleert, maar in eerste instantie een belasting voor je lichaam vormt. Cellen en weefsels raken beschadigd, herstel kan pas daarna optreden. En ja, Vitamine C speelt hier een sleutelrol in.

Ben je een kieskeurige eter en wil je toch je weerstand verhogen? Dan kan je extra Vitamine C innemen. Een kwalitatief Vitamine C supplement bevat een gezonde hoeveelheid ascorbinezuur en helpt je om dagelijks genoeg binnen te krijgen.

Magnesium is goed voor jouw spieren

Magnesium is een uitzonderlijk mineraal dat zowel intrigerend is vanwege de prevalentie van tekorten onder mensen, als vanwege de veelheid aan functies die het in het lichaam vervult!

Om slechts enkele te noemen, magnesium versterkt calcium bij het behoud van sterke botten, draagt bij aan de normale werking van spieren, helpt bij het verminderen van vermoeidheid en heeft zelfs een effect op psychologische functies. Dankzij deze laatste twee punten draagt magnesium bij aan je mentale energie, concentratie en geestelijke vermoeidheid – factoren die tijdens een streng dieet vaak onder druk komen te staan! Tijd om dus wat extra magnesium aan je dieet toe te voegen!

Dat is nog niet alles, magnesium ondersteunt ook een normale water- en elektrolytenbalans. Dit kan niet alleen helpen voorkomen dat je subcutaan vocht vasthoudt, maar kan ook het aantal spierkrampen verminderen!

Als kers op de taart bevordert magnesium een normale eiwitsynthese. Want wat heb je aan het consumeren van al die eiwitten als je lichaam er niet adequaat mee om kan gaan? Er zijn dus meer dan genoeg redenen om magnesium een belangrijk onderdeel van je dieet te maken!

Veel voeding bevat magnesium!

Een interessant aspect van magnesium is de biologische beschikbaarheid. Het is een algemeen misverstand dat voedselbronnen zoals volkoren granen, zoals havermout, noten zoals amandelen of pure chocolade rijk zijn aan magnesium. Hoewel dit waar is, is de biologische beschikbaarheid meestal verrassend laag. Het resultaat? Je kan nog steeds een tekort hebben!

Dus, wat zijn dan de daadwerkelijk goede bronnen van magnesium? We moeten ons dan richten op voedselbronnen die misschien minder magnesium bevatten, maar waarvan de opname in het lichaam optimaal is. Overweeg de volgende producten:

 • Spinazie
 • Pompoenpitten
 • Amandelen
 • Zwarte bonen
 • Avocado’s
 • Donkere chocolade
 • Bananen
 • Makreel
 • Volkorenbrood
 • Tofu

Zoals je kunt zien, zijn dit niet de voedingsmiddelen die de meeste mensen dagelijks consumeren, en dat is precies de reden waarom magnesium een populair supplement is. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle magnesiumsupplementen hetzelfde zijn. Als je op zoek bent naar hoogwaardige magnesiumsupplementen, kijk dan naar magnesiumcitraat, chloride, lactaat of aspartaat

Omega 3 en bodybuilding

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor iedereen, inclusief bodybuilders. Deze polyonverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor een optimale lichaamsfunctie en spelen een cruciale rol bij het bevorderen van gezondheid en welzijn.

Bodybuilding vereist een zorgvuldige aandacht voor voeding om spiermassa te vergroten, kracht te verbeteren en het lichaam te helpen herstellen van intensieve trainingssessies. Hierbij komt Omega-3 om de hoek kijken. Omega-3 vetzuren, in het bijzonder EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), bevorderen de eiwitsynthese, wat de spiergroei kan stimuleren.

Bovendien helpt Omega-3 ook bij het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door intensieve training, waardoor het herstelproces na de training wordt versneld. Dit kan helpen om sneller terug te keren naar de sportschool voor een volgende productieve trainingssessie.

Omega-3 vetzuren kunnen ook bijdragen aan de algemene gezondheid van bodybuilders door het verbeteren van de hartfunctie, het ondersteunen van cognitieve prestaties en het bevorderen van gezonde gewrichten.

Rijke bronnen van Omega-3 zijn onder andere vette vissoorten zoals zalm en makreel, lijnzaad, chiazaden en walnoten. Aangezien het lastig kan zijn om voldoende Omega-3 uit voeding alleen te krijgen, kan het voor bodybuilders nuttig zijn om een Omega-3 supplement in hun voedingsregime op te nemen.

Zink voor een goed hormoonhuishouden

Zink speelt een cruciale rol bij het behouden van een gezond hormonaal evenwicht, wat uiterst belangrijk is voor het algemene welzijn en fysieke prestaties. Een van de belangrijkste voordelen van zink in het lichaam is de invloed op het testosteronniveau. Testosteron is een essentieel hormoon voor de spiergroei en het herstel, en zink kan helpen bij het behouden van optimale testosteronwaarden.

Zink speelt ook een rol bij de productie van schildklierhormonen, die de stofwisseling reguleren. Een goed functionerende stofwisseling is belangrijk voor gewichtsbeheersing en energieproductie, twee factoren die cruciaal zijn voor sportprestaties en -herstel.

Daarnaast kan zink het immuunsysteem ondersteunen, wat essentieel is om het lichaam gezond te houden en te beschermen tegen ziekten.

Het is belangrijk om voldoende zink in je dieet te hebben, en dit kan komen uit bronnen zoals rood vlees, schaaldieren, linzen, zaden, noten en volkoren granen. Een tekort aan zink kan leiden tot een verminderde immuunfunctie, verminderde testosteronproductie en een slechter herstel na inspanning.

Is zink belangrijk voor bodybuilders?

Ja, zink is absoluut belangrijk voor bodybuilders. Het is cruciaal voor een reeks lichaamsfuncties die bijdragen aan de prestaties en het herstel in bodybuilding.

Allereerst speelt zink een sleutelrol in de productie van testosteron, een hormoon dat essentieel is voor spiergroei en -herstel. Een zinktekort kan leiden tot lage testosteronniveaus, wat een negatieve impact kan hebben op de spieropbouw en het algehele fysieke prestatievermogen.

Zink is ook betrokken bij de eiwitsynthese, het proces waarbij het lichaam nieuwe eiwitten aanmaakt om spierweefsel op te bouwen en te herstellen. Dit maakt zink bijzonder belangrijk voor bodybuilders, aangezien zij afhankelijk zijn van effectieve eiwitsynthese voor spierherstel en groei.

Bovendien draagt zink bij aan het onderhoud van een gezond immuunsysteem, wat essentieel is om regelmatig en intensief te kunnen trainen zonder ziek te worden.

Kortom, zink is onmisbaar voor bodybuilders vanwege zijn rol in hormoonproductie, eiwitsynthese en immuunsysteemondersteuning.

Calcium voor gezonde botten en gewrichten

Calcium is een vitaal mineraal dat bekend staat om zijn belangrijke rol in de gezondheid en sterkte van onze botten en gewrichten. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met melk en andere zuivelproducten, komt calcium ook voor in een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten en zaden, en sommige soorten vis.

De kracht en dichtheid van onze botten wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid calcium die we consumeren. Calcium is cruciaal voor de ontwikkeling van gezond botweefsel en voor het behoud van botsterkte op latere leeftijd. Een tekort aan calcium kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken en osteoporose.

Ook voor onze gewrichten is calcium van groot belang. Het draagt bij aan de structuur en functie van de gewrichten, en helpt bij het handhaven van een goede gewrichtsgezondheid. Calcium helpt ook om ontstekingen en gewrichtspijn te verminderen, wat met name gunstig kan zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis.

Daarnaast speelt calcium een rol in de spiercontractie, wat van cruciaal belang is voor beweging en fysieke activiteit. Een goede calciuminname kan bijdragen aan een betere sportprestatie, aangezien het helpt bij de regulatie van spiercontractie en -ontspanning, en zo bijdraagt aan het vermogen om effectief te bewegen en te trainen.

Kan ik calcium binnen krijgen zonder zuivel?

Ja, het is absoluut mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen zonder zuivelproducten te consumeren. Hoewel zuivel een bekende bron van calcium is, zijn er vele andere voedingsmiddelen en dranken die dit belangrijke mineraal bevatten.

 • Groene bladgroenten: Groenten zoals broccoli, boerenkool en Chinese kool zijn uitstekende bronnen van calcium.
 • Vis: Vette vis zoals zalm en sardines, vooral wanneer de zachte, eetbare botten worden gegeten, kunnen een aanzienlijke hoeveelheid calcium bieden.
 • Noten en zaden: Amandelen, chiazaad en sesamzaadjes zijn voorbeelden van noten en zaden die rijk zijn aan calcium.
 • Peulvruchten: Bonen en linzen bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid calcium.
 • Verrijkte voedingsmiddelen: Veel voedingsmiddelen en dranken, zoals plantaardige melk, sinaasappelsap en sommige soorten brood en granen, zijn verrijkt met calcium.
 • Tofu: Als het bereid is met calciumsulfaat, is tofu een uitstekende bron van dit mineraal.
 • Gedroogd fruit: Vijgen en abrikozen zijn goede voorbeelden van gedroogd fruit dat calcium bevat.

Het is belangrijk om te onthouden dat de absorptie van calcium kan variëren, afhankelijk van het voedsel. De aanwezigheid van andere voedingsstoffen, zoals vitamine D, kan ook invloed hebben op hoe goed ons lichaam calcium absorbeert.

Een gezonde balans tussen bodybuilding en gezondheid

Bodybuilding is een intensieve en competitieve sport waarbij de fysieke verschijning, spiergrootte en symmetrie centraal staan. Het kan echter ook de algemene gezondheid en het welzijn verbeteren, mits het op de juiste manier wordt aangepakt. Het is essentieel om een gezonde balans te vinden tussen de toewijding aan de sport en het onderhoud van een goede algehele gezondheid.

Ten eerste, voeding is cruciaal voor zowel bodybuilding als gezondheid. Het verbruik van eiwitten, koolhydraten en vetten moet afgestemd zijn op de individuele behoeften en trainingsschema’s. Bovendien moeten vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen om de immuniteit, energie en algehele welzijn te bevorderen. Ongezonde diëten of extreme eetpatronen kunnen negatieve effecten hebben op zowel de gezondheid als de prestaties.

Ten tweede, training is uiteraard een centraal onderdeel van bodybuilding, maar overtraining kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals blessures en chronische vermoeidheid. Het is belangrijk om de trainingsintensiteit en -volume zorgvuldig te beheren en voldoende rust in te plannen voor herstel.

Verder is het belangrijk om psychologische gezondheid in de gaten te houden. Bodybuilding kan veel mentale druk met zich meebrengen, van de drang om voortdurend te presteren tot de sociale druk om er op een bepaalde manier uit te zien. Het is essentieel om open te staan over geestelijke gezondheidsproblemen en hulp te zoeken wanneer nodig.

Het balanceren van bodybuilding en gezondheid gaat over het streven naar fysieke excellentie, terwijl je ervoor zorgt dat je lichaam en geest de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het gaat niet alleen om de grootte van de spieren, maar ook om de gezondheid van het hart, de kracht van het immuunsysteem en de helderheid van de geest.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.