Connect with us

Fitness

Anaeroob lactisch systeem

Angelo

Published

on

Twee vrouwen doen crunches

In dit artikel kijken we naar een onderwerp dat je misschien wel hebt gehoord als je al enige tijd in de fitnesswereld zit: het anaeroob lactisch systeem. Je vraagt je misschien af, “Wat is dat precies? Hoe werkt het?” Of misschien zelfs, “Hoe kan dit systeem mij helpen mijn fitnessdoelen te bereiken?” Wel, zet je schrap, want we gaan een spannende reis maken door dit complexe, maar oh zo belangrijke aspect van onze lichaamsfysiologie.

Het anaeroob lactisch systeem oftewel melkzuursysteem

Stel je voor, je bent halverwege een sprint of tijdens een intensieve krachttraining en plotseling voel je je spieren verzuren. Wat gebeurt er precies? Wel, dat heeft allemaal te maken met het anaeroob lactisch systeem. Wanneer je traint met een hoge intensiteit, kan je lichaam niet genoeg zuurstof leveren voor het aërobe systeem. Hier komt ons anaeroob lactisch systeem van pas.

Dit systeem gebruikt glucose of glycogeen – de opgeslagen vorm van glucose in onze spieren – om energie te leveren. Het levert de benodigde energie voor 30-50 seconden intensieve inspanning. De magie gebeurt wanneer glycogeen afbreekt zonder de aanwezigheid van zuurstof. Hierdoor wordt melkzuur aangemaakt. Wanneer het melkzuur vervolgens in de lever wordt omgezet, produceert het meer energie.

Het is belangrijk te weten dat het anaeroob lactisch systeem deel uitmaakt van verschillende energiesystemen die in ons lichaam werken. Naast het anaeroob lactisch systeem, hebben we ook het anaeroob a-lactisch systeem (ATP-CP systeem) dat energie levert voor de eerste paar seconden van intensieve activiteit, en het aerobe systeem dat overneemt bij inspanningen van langere duur.

Bij krachttraining wordt vooral gebruik gemaakt van dit lactische energiesysteem, vooral tijdens die typische 8-12 herhalingen waar veel mensen tijdens krachttraining voor kiezen. Het is de gemakkelijkste en snelste manier om ATP te genereren, de belangrijkste energievorm in het lichaam. Maar onthoud, wanneer de intensiteit van de inspanning toeneemt, neemt de productie van melkzuur toe, wat uiteindelijk kan leiden tot verzuring en vermoeidheid in de spieren.

Anaerobe glycolyse en de aanmaak van lactaat

Bij anaerobe glycolyse breken we koolhydraten, specifiek glucose, af om ATP (adenosinetrifosfaat) te produceren, de brandstof die onze spieren nodig hebben om te functioneren. Dit gebeurt bij een hoge intensiteit van de inspanning, waarbij het aeroob energiesysteem niet genoeg zuurstof kan leveren. Hierbij komt geen zuurstof te pas – vandaar de term ‘anaeroob’.

Het interessante deel? Tijdens dit proces wordt melkzuur aangemaakt, wat vervolgens in onze lever wordt omgezet voor verdere energieproductie. Maar laat je niet misleiden! Hoewel het anaeroob lactisch systeem een indrukwekkende hoeveelheid energie kan leveren voor ongeveer 30-50 seconden aan energie, kan het ook leiden tot verzuring in de spieren als het te lang wordt gebruikt.

Hoewel het anaeroob lactisch systeem en anaerobe glycolyse fantastisch zijn voor korte, intensieve inspanningen zoals sprintactiviteiten, is het belangrijk te onthouden dat het lichaam ook andere energiesystemen heeft voor inspanningen van langere duur, zoals het aerobe systeem dat koolhydraten en vetten gebruikt voor energieproductie in aanwezigheid van zuurstof.

ATP & de energiesystemen

Je hebt misschien de term ATP (adenosinetrifosfaat) eerder gehoord, maar wat is het precies? ATP is eigenlijk de belangrijkste energiebron van onze cellen, essentieel voor elke beweging die we maken.

Laten we beginnen met het anaeroob a-lactisch systeem, ook bekend als het ATP-creatinefosfaat systeem. Dit systeem is de snelste manier om ATP te leveren voor ongeveer 10-15 seconden intensieve activiteit, bijvoorbeeld tijdens een sprint. Geen zuurstof nodig hier, het maakt gebruik van creatinefosfaat opgeslagen in de spieren.

Vervolgens hebben we het anaeroob lactisch systeem, dat van pas komt tijdens kortdurende, hoge-intensiteitsactiviteiten. Dit systeem maakt gebruik van glucose of glycogeen om ATP te produceren, wat leidt tot de productie van melkzuur.

Ten slotte is er het aerobe systeem. Dit systeem treedt in werking bij langdurige inspanningen, waarbij het koolhydraten en vetten verbrandt in aanwezigheid van zuurstof om ATP te produceren. Het is de langzaamste manier om ATP te genereren, maar het kan het langst volhouden.

Je lichaam heeft energie nodig

Je lichaam heeft energie nodig, en dat is een feit. Elk sprintje om de bus te halen, elke gewichthef-sessie in de sportschool, elk moment van ontspanning van je spieren, je lichaam vertrouwt op energie om te functioneren en om gezond te blijven.

Maar waar haalt je lichaam deze energie vandaan? Welk energiesysteem gebruikt het en hoe werkt dat? Laten we dat eens bekijken.

Energie komt in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat) dat in de cellen wordt vrijgegeven. Er zijn drie belangrijke energiesystemen van het lichaam die ATP genereren: het anaeroob a-lactisch, het anaeroob lactisch en het aerobe systeem.

Het anaeroob a-lactisch systeem, dat gebruik maakt van creatinefosfaat opgeslagen in je spieren, is een snel en krachtig systeem dat een korte hoeveelheid ATP levert voor paar seconden intensieve activiteit. Denk aan een 100 meter sprint.

Dan is er het anaeroob lactisch systeem. Dit systeem gebruikt glucose of glycogeen om ATP te produceren, en tijdens dit proces wordt melkzuur aangemaakt. Het is vooral nuttig voor activiteiten die ongeveer 1-3 minuten duren met een hoge intensiteit.

En tot slot het aerobe systeem. Dit is het systeem dat je lichaam gebruikt voor langdurige inspanning. Het maakt gebruik van zuurstof om ATP te genereren, en het kan energie leveren voor uren of zelfs dagen van activiteit.

Lactaat als brandstof

Lactaat, of melkzuur, heeft vaak een slechte reputatie in fitnesskringen. Het wordt vaak geassocieerd met vermoeidheid en spierpijn. Maar wat als ik je vertelde dat lactaat eigenlijk een waardevolle brandstof is voor je lichaam?

Lactaat, dat wordt aangemaakt tijdens het anaëroob lactisch systeem, kan eigenlijk weer omgezet worden in energie. Dit gebeurt via een proces genaamd de Cori-cyclus, waarin lactaat naar de lever wordt getransporteerd en via deze manier weer wordt omgezet in glucose.

In feite gebruiken je spieren lactaat als een soort van secundaire brandstofbron. Ze kunnen lactaat gebruiken om ATP te genereren, de energievorm die je spieren nodig hebben om te functioneren. Dit betekent dat lactaat kan bijdragen aan energielevering, vooral tijdens langdurige inspanningen.

Conclusie

Het menselijk lichaam is een meester in energiebeheer, waarbij verschillende systemen – zoals het anaëroob a-lactisch, anaëroob lactisch en aerobe systeem – harmonieus samenwerken om aan onze energiebehoeften te voldoen. Tijdens korte sprintactiviteiten, waarbij een onmiddellijke explosie van energie nodig is, vertrouwen we op de ATP-voorraad in onze spieren, die wordt geproduceerd en snel vrijgegeven via het anaeroob alactisch systeem.

Bij inspanningen die langer duren, maakt het lichaam gebruik van het anaeroob lactisch systeem, dat energie kan genereren zonder zuurstof. Het bijproduct van dit systeem, melkzuur, wordt vaak gezien als een afvalstof die leidt tot vermoeidheid. Echter, recente inzichten hebben aangetoond dat melkzuur kan worden omgezet en gebruikt als extra energiebron.

Het doel van de sporter moet dus niet alleen zijn om deze systemen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, maar ook om de anaerobe drempel te verhogen. Dit is het punt waarop lactaat zich begint te accumuleren in het bloed, en het verhogen ervan stelt de sporter in staat om langer op hoge intensiteit te trainen voordat vermoeidheid optreedt.

Kennis van deze systemen en het bewust trainen om ze te optimaliseren kan een aanzienlijk verschil maken in de sportprestaties. Uiteindelijk draait het allemaal om de meest efficiënte energielevering, om goed te functioneren tijdens intensieve activiteiten en een gezond lichaam te behouden.

Referenties:

 • Anaërobe drempel: Een studie getiteld “The concept of anaerobic threshold: a review of the progress of the science of organic physical exercise” die is gepubliceerd in de Brazilian Journal of Cardiovascular Surgery, geeft een diepgaande blik op de anaerobe drempel en de ontwikkelingen in de wetenschap van fysieke inspanning. Deze studie onderstreept het belang van het begrijpen en optimaliseren van de anaerobe drempel voor sportprestaties. De studie kan hier worden gelezen.
 • Anaërobe energieproductie en lactaat: Een onderzoek getiteld “Lactate kinetics and mitochondrial respiration in skeletal muscle of healthy humans under influence of adrenaline” gepubliceerd in The Journal of Physiology bestudeert de rol van adrenaline in de lactaatproductie en energieproductie tijdens hoge intensiteit van inspanning. De resultaten benadrukken de complexiteit van lactaatmetabolisme en de potentie van het als energiebron. De studie is beschikbaar hier.
 • ATP-productie: “Muscle fatigue: from observations in humans to underlying mechanisms studied in intact single muscle fibres”, gepubliceerd in European Journal of Applied Physiology, bestudeert de onderliggende mechanismen van spiervermoeidheid en de rol van ATP-productie. De studie kan worden geraadpleegd hier.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending