Connect with us

Fitness

Vetpercentage meten: alles wat je moet weten

Angelo

Published

on

Cardio

Het meten van je vetpercentage is een belangrijke manier om je gezondheid en fitnessniveau te beoordelen. Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te meten, zoals het gebruik van huidplooimetingen, bio-elektrische impedantie, en hydrostatische weging.

Het is belangrijk om te weten dat het meten van je vetpercentage niet alleen gaat om afvallen of er goed uitzien, maar ook om het behouden van een gezond lichaam en een gezonde levensstijl.

In dit artikel zullen we de meest voorkomende methoden voor het meten van het vetpercentage bespreken, hoe je het vetpercentage kunt berekenen en waarom het nauwkeurig meten van je vetpercentage belangrijk is.

Jouw vetpercentage meten

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van iemands lichaamssamenstelling is het meten van het vetpercentage een belangrijke methode. Het gewicht is nog steeds het meest gebruikte getal om iemands gezondheid te bepalen, maar dit geeft slechts beperkt inzicht.

Het gewicht is een optelsom van verschillende factoren, waaronder botten, vocht, spiermassa en vetmassa. Hierdoor kan iemand met een hogere spiermassa een hoger gewicht hebben, terwijl deze persoon toch een laag vetpercentage heeft. De Body Mass Index (BMI) houdt wel rekening met iemands lengte, maar is geen goede indicator voor het vetpercentage.

Er zijn verschillende methodes om het vetpercentage te meten, waarbij sommige methodes nauwkeuriger zijn dan andere. Een bio-elektrische impedantie analyse en een hydrostatische weging zijn bijvoorbeeld nauwkeurige manieren om het vetpercentage te meten. Andere methodes, zoals het schatten van het vetpercentage aan de hand van huidplooimetingen of het meten van het vetpercentage met een digitale weegschaal, geven een redelijke inschatting, maar zijn minder nauwkeurig.

Wat is Body mass index?

De Body Mass Index (BMI) is een veelgebruikte methode om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. De BMI is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lengte van een persoon en wordt berekend door het gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt als gezond beschouwd, terwijl een BMI hoger dan 25 als overgewicht wordt beschouwd en een BMI hoger dan 30 als obesitas.

Hoewel de BMI een eenvoudige en gemakkelijke manier lijkt om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft, heeft het zijn beperkingen. De BMI houdt geen rekening met de verhouding tussen vetmassa en spiermassa, wat betekent dat iemand met veel spiermassa mogelijk een hogere BMI heeft, terwijl hij of zij eigenlijk een gezond vetpercentage heeft. Het meten van het vetpercentage is daarom een nauwkeurigere manier om de gezondheid van iemand te beoordelen.

Hoewel er verschillende methoden zijn om het vetpercentage te meten, zoals de huidplooimeting en de DEXA scan, is de BMI nog steeds een handige manier om een snelle schatting te krijgen van de lichaamssamenstelling van een persoon. Het kan een goede eerste stap zijn om te bepalen of iemand overgewicht heeft en welke verdere metingen nodig zijn om de gezondheid te evalueren.

Een hoog vetpercentage en gezondheidsproblemen

Een hoog vetpercentage kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals visceraal vet rondom de organen. Om de algehele gezondheid te verbeteren en zichtbare buikspieren te krijgen, kan het verlagen van het vetpercentage door middel van bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet en lichaamsbeweging helpen. Het is echter belangrijk om hierbij niet te streven naar hetzelfde vetpercentage als iemand anders, aangezien ieder lichaam anders is.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor wetenschappelijk onderzoek wordt vaak de gouden standaard, zoals air displacement plethysmography of de DEXA-scan, gebruikt om het totale lichaamsvetpercentage en de hoeveelheid vet en spiermassa op verschillende punten van het lichaam te meten.

Voor de gemiddelde persoon is het laten meten van het vetpercentage door een personal trainer of het gebruik van een bod pod een goede manier om een accurate berekening te krijgen van de lichaamssamenstelling en de fysieke gezondheid. Het meten van het vetpercentage geeft immers meer inzicht dan alleen het meten van het totale lichaamsgewicht.

Waarom vetpercentage meten

Het meten van het vetpercentage is een belangrijke factor als het gaat om het bepalen van iemands fysieke gezondheid. Door het meten van het vetpercentage kan er een betere inschatting gemaakt worden van de hoeveelheid lichaamsvet en vetvrije massa in het lichaam.

Een gezond vetpercentage is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van obesitas gerelateerde ziektes. Er zijn verschillende methoden om het vetpercentage te meten, zoals de huidplooimeting, hydrostatische weging en het gebruik van de bod pod. Het is belangrijk om een nauwkeurige methode te kiezen, omdat een slechte meting kan leiden tot een onjuiste berekening van het werkelijke vetpercentage.

Door het regelmatig meten van het vetpercentage kan men de progressie bij afvallen bijhouden en inzicht krijgen in het effect van voedings- en trainingsprogramma’s op het lichaam. Een te hoog vetpercentage kan leiden tot gezondheidsproblemen, terwijl een te laag vetpercentage ook heel slecht kan zijn voor het lichaam.

Het gaat erom een gezond vetpercentage te behouden en rekening te houden met andere punten, zoals de hoeveelheid subcutaan vet en visceraal vet. Het bepalen van het beste methode om het vetpercentage te meten is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en situatie.

Door het meten van het vetpercentage en het bijhouden van de metingen over tijd kan men een beter inzicht krijgen in de eigen lichaamssamenstelling en gezondheid.

Beste methode om vetpercentage te meten

Er zijn verschillende methoden om iemands vetpercentage te meten, maar wat is nu de beste methode? Het antwoord hierop hangt af van de nauwkeurigheid van de meting en de beschikbaarheid van de apparatuur.

Een van de meest gebruikte methoden om het vetpercentage te meten is de huidplooimeting. Hierbij wordt met behulp van een speciale tang de dikte van de huidplooi op verschillende plaatsen van het lichaam gemeten. Deze metingen worden vervolgens gebruikt om het onderhuidse vet te schatten. Hoewel de huidplooimeting een redelijk nauwkeurige methode is, kan het afhankelijk van de persoon die de meting uitvoert, tot variaties in metingen leiden.

Een andere veelgebruikte methode is hydrostatische weging, waarbij de persoon ondergedompeld wordt in water om de vetvrije massa en het volume van het lichaam te berekenen. Deze methode is zeer nauwkeurig, maar vereist gespecialiseerde apparatuur en kan daarom duur zijn.

Een andere methode is het gebruik van bio-elektrische impedantie, waarbij een elektrische stroom door het lichaam wordt gestuurd om de hoeveelheid lichaamsvet te meten. Deze methode kan handig zijn omdat het relatief eenvoudig is en geen speciale apparatuur vereist. Maar het kan minder nauwkeurig zijn dan andere methoden en resultaten kunnen beïnvloed worden door factoren zoals vochtinname.

Een andere methode is de bod pod, waarbij de persoon in een capsule wordt geplaatst om de hoeveelheid lichaamsvet te meten. Dit is een zeer nauwkeurige methode, maar kan duur zijn en niet overal beschikbaar zijn.

Een nieuwe methode is de X-ray absorptiometrie, waarbij een laag straling wordt gebruikt om de hoeveelheid vet en spiermassa in het lichaam te meten. Dit is een zeer nauwkeurige methode, maar het is duur en vereist gespecialiseerde apparatuur.

Als het gaat om het bepalen van het beste methode om vetpercentage te meten, is het belangrijk om rekening te houden met de nauwkeurigheid van de meting, de beschikbaarheid van de apparatuur en de kosten. Het kiezen van de beste methode hangt af van de doelstelling van de meting en de prioriteit die aan nauwkeurigheid wordt gegeven.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het meten van het vetpercentage slechts één aspect is van een gezonde levensstijl en dat het gaat erom een gezond vetpercentage te bereiken en te behouden, niet om te streven naar hetzelfde vetpercentage als anderen of om het laagst mogelijke vetpercentage te hebben.

Vetpercentage meten met een huidplooimeter

Een huidplooimeter is een veelgebruikte methode om het vetpercentage van het lichaam te meten. Het is een relatief goedkope en gemakkelijke manier om een nauwkeurige schatting te krijgen van iemands vetpercentage. Bij deze methode wordt er op verschillende plaatsen op het lichaam een huidplooi gemeten met behulp van een tang.

Door de dikte van de huidplooi op verschillende plaatsen op het lichaam te meten, kan het vetpercentage worden berekend. Deze methode houdt echter geen rekening met de vetvrije massa in het lichaam, zoals spiermassa, waardoor de meting niet altijd even nauwkeurig is. Het is daarom belangrijk om deze meting te laten uitvoeren door een deskundige personal trainer of diëtist die bekend is met deze methode.

Een nauwkeurigere manier om het vetpercentage te meten is door middel van een DEXA-scan of hydrostatische weging. Echter, deze methoden zijn duurder en niet altijd even toegankelijk voor iedereen. Een huidplooimeter is daarom een goede keuze voor mensen die snel en relatief goedkoop hun vetpercentage willen meten.

Bij het meten van je vetpercentage met een huidplooimeter is het belangrijk om rekening te houden met andere punten, zoals je huidige vetpercentage en of je wilt afvallen of niet. Een te laag vetpercentage kan namelijk ook heel slecht zijn voor je gezondheid. Het is daarom verstandig om altijd de resultaten te bespreken met een deskundige.

Een digitale weegschaal die ook de lichaamssamenstelling meet, zoals vetmassa en spiermassa, kan ook een nauwkeurige manier zijn om je vetpercentage te meten. Maar deze methode is minder accuraat dan de huidplooimeting en kan een laag vetpercentage soms niet goed detecteren.

Over het algemeen is een huidplooimeting een goede methode om het vetpercentage te berekenen en is het een populaire methode onder personal trainers en diëtisten. Het is relatief snel, gemakkelijk en nauwkeurig, mits uitgevoerd door een deskundige en in combinatie met andere metingen en berekeningen.

De Meetpunten met de huidplooimeter

De huidplooimeter is een veelgebruikte methode om het vetpercentage van iemand te meten. Hierbij worden op verschillende punten op het lichaam huidplooien gemeten met behulp van de huidplooimeter. Deze meetpunten zijn vastgesteld volgens een bepaalde formule, bijvoorbeeld de Jackson-Pollock methode, waarbij er zeven meetpunten worden gebruikt: de borst, de buik, de dij, de triceps, de subscapularis, de suprailiac en de midaxillary.

Elk meetpunt vereist een specifieke techniek om de huidplooi correct te meten. De huidplooi wordt vastgepakt tussen duim en wijsvinger en er wordt een meting gedaan met de huidplooimeter. Het is belangrijk om de metingen op dezelfde plaatsen en op dezelfde manier uit te voeren bij elke meting, om zo nauwkeurige resultaten te verkrijgen.

De metingen worden gebruikt om de dikte van de onderhuidse vetlaag te schatten. Op basis van de metingen kan het vetpercentage worden berekend. Dit gebeurt meestal met behulp van een formule waarbij ook rekening wordt gehouden met factoren zoals leeftijd en geslacht.

Hoewel de huidplooimeting een relatief snelle en goedkope methode is om het vetpercentage te meten, is het belangrijk om te beseffen dat er nog andere methoden zijn om het vetpercentage nauwkeurig te meten, zoals hydrostatische weging en dexa scan. Een personal trainer kan u adviseren over de beste methode voor uw situatie en doelen.

Betrouwbaarheid van de huidplooimeting

De betrouwbaarheid van huidplooimeting als methode om het vetpercentage te meten, is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de ervaring en de bekwaamheid van degene die de meting uitvoert. Het correct plaatsen van de huidplooimeter op de juiste plaatsen van het lichaam is cruciaal voor een nauwkeurige meting. Daarom wordt het vaak aanbevolen om een getrainde professional, zoals een personal trainer of diëtist, in te schakelen om een huidplooimeting uit te voeren.

Een andere factor is de consistentie van de meting. Als de metingen niet op dezelfde plaatsen of onder dezelfde omstandigheden worden uitgevoerd, kan dit de nauwkeurigheid van de resultaten beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gestandaardiseerde procedure bij het uitvoeren van huidplooimetingen, zodat er een consistente meting plaatsvindt.

Het gebruik van de huidplooimeter kan ook minder nauwkeurig zijn bij mensen met een hoger vetpercentage of minder onderhuids vet. Dit kan het moeilijker maken om de huidplooi te meten en kan de nauwkeurigheid van de meting beïnvloeden.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat huidplooimeting slechts een van de vele methoden is om het vetpercentage te meten. Het combineren van verschillende methoden, zoals een huidplooimeting en een DEXA-scan, kan resulteren in een meer nauwkeurige meting van de lichaamssamenstelling. Het is belangrijk om de beste methode te kiezen op basis van je persoonlijke doelen en omstandigheden.

Vetpercentage meten met bio elektrische impedantie analyse

Bio elektrische impedantie analyse (BIA) is een methode om het lichaamsvetpercentage te meten. Bij deze methode wordt een zwakke elektrische stroom door het lichaam gestuurd en wordt de weerstand gemeten. Aan de hand van deze weerstand kan het lichaamsvetpercentage en de vetvrije massa worden berekend.

BIA is een eenvoudige en relatief goedkope methode om het lichaamsvetpercentage te meten. Het kan worden uitgevoerd met behulp van een speciale weegschaal of handheld apparaat en duurt meestal slechts enkele minuten. Het is daarom een populaire methode voor het meten van het lichaamsvetpercentage bij mensen die willen afvallen of hun lichaamssamenstelling willen verbeteren.

Hoewel BIA over het algemeen nauwkeurig is, zijn er een aantal factoren die de betrouwbaarheid van de meting kunnen beïnvloeden. Zo kan de meting worden beïnvloed door de hoeveelheid vocht in het lichaam, de temperatuur en de activiteit van de persoon op het moment van de meting. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het interpreteren van de resultaten.

Een andere methode om het lichaamsvetpercentage te meten is de bod pod, waarbij de lichaamssamenstelling wordt gemeten door middel van luchtdisplacement. Deze methode is zeer nauwkeurig, maar ook duur en minder toegankelijk dan BIA.

Al met al is BIA een goede methode om het lichaamsvetpercentage te meten, maar het is belangrijk om rekening te houden met de beperkingen van de methode en om de meting te laten uitvoeren door een professional die bekend is met de beste methodes en rekening houdt met alle factoren die van invloed kunnen zijn op de meting.

Vetpercentage meten met een DEXA Scan

De DEXA scan is een geavanceerde techniek om het vetpercentage in het lichaam te meten. DEXA staat voor Dual-Energy X-ray Absorptiometry. Deze scan maakt gebruik van röntgenstraling om de lichaamssamenstelling van een persoon te meten.

Het voordeel van de DEXA scan ten opzichte van andere methoden is dat het niet alleen het totale vetpercentage meet, maar ook de verdeling van het vet over het lichaam. Zo kan het meten of het vet zich concentreert rond de buik, wat het risico op bepaalde ziektes kan vergroten.

Een DEXA scan kan ook de vetvrije massa meten, zoals spiermassa en botdichtheid, waardoor het mogelijk is om de gezondheid van iemands botten en spieren te evalueren.

Het meten van het vetpercentage met een DEXA scan is zeer nauwkeurig en betrouwbaar, met een foutmarge van ongeveer 1-2%. Dit maakt het tot een van de beste methodes om het vetpercentage te meten en de gezondheid van het lichaam te evalueren.

Een DEXA scan wordt vaak gebruikt door professionals in de gezondheidszorg, zoals artsen en diëtisten, maar is ook beschikbaar voor het grote publiek. Een nadeel van de DEXA scan is dat het duurder is dan andere methoden om het vetpercentage te meten en dat het gebruik van röntgenstraling beperkingen met zich meebrengt.

Kortom, de DEXA scan is een zeer accurate en betrouwbare methode om het vetpercentage en de lichaamssamenstelling te meten. Het kan nuttig zijn voor mensen die willen afvallen, hun spiermassa willen vergroten of hun algemene gezondheid willen evalueren.

Vetpercentage meten met een 3D Bodyscan

Een 3D-bodyscan is een moderne methode om de lichaamssamenstelling te meten. Het is een snelle en nauwkeurige manier om het lichaam te scannen en de verschillende weefsels te meten, zoals vetmassa, vetvrije massa, spiermassa en botdichtheid. Deze informatie kan helpen bij het bepalen van het vetpercentage en het berekenen van de body mass index (BMI).

De 3D-bodyscan maakt gebruik van een scanner die in staat is om een nauwkeurige driedimensionale afbeelding van het lichaam te maken. Deze afbeelding kan vervolgens worden geanalyseerd om de lichaamssamenstelling te meten. Dit gebeurt door het meten van de weerstand van het lichaam tegen elektrische stroom, vergelijkbaar met de bio-elektrische impedantieanalyse.

Een 3D-bodyscan is een snelle en niet-invasieve methode om de lichaamssamenstelling te meten. Het duurt meestal slechts enkele minuten om een scan te maken en de resultaten zijn direct beschikbaar. Bovendien is de 3D-bodyscan veilig en pijnloos, omdat er geen straling of naalden bij komen kijken.

Het is belangrijk om te weten dat de nauwkeurigheid van de meting afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de scanner en de ervaring van de persoon die de scan uitvoert. Ook kunnen kleding, sieraden of haar de meting beïnvloeden.

In vergelijking met andere meetmethoden, zoals huidplooimeting en bio-elektrische impedantieanalyse, biedt de 3D-bodyscan voordelen. Het is een nauwkeurigere en meer accurate methode om de lichaamssamenstelling te meten en is minder gevoelig voor fouten die vaak voorkomen bij andere methoden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke methode zijn eigen voor- en nadelen heeft en dat het belangrijk is om rekening te houden met de context waarin de meting wordt uitgevoerd.

Vetpercentage meten door middel van hydrostatisch wegen

Hydrostatisch wegen, ook wel onderwaterweging genoemd, is een methode om het vetpercentage en de vetvrije massa van het lichaam nauwkeurig te meten. Deze methode is gebaseerd op de wet van Archimedes, die stelt dat een voorwerp dat volledig in water is ondergedompeld, een opwaartse kracht ondervindt die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste hoeveelheid water.

Bij het hydrostatisch wegen wordt de persoon eerst volledig ondergedompeld in een tank met water. Vervolgens wordt het gewicht van de persoon onder water gemeten en vergeleken met het gewicht boven water. Op basis van deze metingen kan het vetpercentage en de vetvrije massa van het lichaam worden berekend.

Hoewel hydrostatisch wegen zeer nauwkeurig is in het meten van het vetpercentage, is het geen veelgebruikte methode. Dit komt voornamelijk doordat de methode duur en tijdrovend is en niet altijd gemakkelijk toegankelijk is. Bovendien is het niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen.

Er zijn echter alternatieve methoden om het vetpercentage te meten, zoals het meten van huidplooien of het gebruik van een weegschaal die de geleiding van het lichaam meet. Het is belangrijk om rekening te houden met de nauwkeurigheid van de meetmethode en de andere factoren die van invloed kunnen zijn op de berekening van het vetpercentage. Het meten van het vetpercentage is een belangrijk onderdeel van het evalueren van de lichaamssamenstelling, vooral voor mensen die willen afvallen of streven naar een gezond vetpercentage.

Vetpercentage meten met een weegschaal

Vetpercentage meten met behulp van een weegschaal is een veel voorkomende manier om je lichaamssamenstelling te meten. Hoewel het niet de meest nauwkeurige methode is, kan het je wel een idee geven van je lichaamsvetpercentage. Een weegschaal die het vetpercentage meet, werkt op basis van bio elektrische impedantie, waarbij een kleine stroom door je lichaam wordt gestuurd om de weerstand te meten. Op basis van deze weerstand kan de weegschaal schatten wat je lichaamsvetpercentage is.

Het is belangrijk om te weten dat deze methode niet altijd nauwkeurig is. Verschillende factoren, zoals je hydratatieniveau en voedselinname, kunnen de resultaten beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met andere meetmethodes, zoals huidplooimeting of hydrostatisch wegen, om een meer nauwkeurige meting van je vetpercentage te krijgen.

Als je je vetpercentage wilt meten met behulp van een weegschaal, is het belangrijk om deze op een consistente manier te gebruiken. Zorg ervoor dat je altijd op dezelfde tijd van de dag meet, bij voorkeur ‘s ochtends vroeg voordat je iets hebt gegeten of gedronken, en houd rekening met de omstandigheden waarin je de meting uitvoert, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van de kamer. Op die manier krijg je de meest accurate meting van je vetpercentage.

Vetpercentage berekenen met de Jackson-Pollock methode

De Jackson Pollock methode is een veelgebruikte manier om het vetpercentage te berekenen. Bij deze methode wordt het vetpercentage geschat door het meten van de dikte van huidplooien op verschillende plaatsen op het lichaam. De dikte van de huidplooi wordt gemeten met een speciale tang, ook wel een huidplooimeter genoemd.

De Jackson Pollock methode maakt gebruik van een formule om het vetpercentage te berekenen op basis van de gemeten huidplooien. Er zijn verschillende formules beschikbaar, afhankelijk van het aantal huidplooien dat gemeten wordt en op welke plaatsen op het lichaam de metingen worden verricht.

Hoewel de Jackson Pollock methode een redelijk nauwkeurige manier is om het vetpercentage te berekenen, zijn er wel enkele factoren om rekening mee te houden. Zo kan de methode minder accuraat zijn bij mensen met een lager vetpercentage of een hogere vetvrije massa, omdat de dikte van de huidplooi dan moeilijker te meten is.

Desondanks is deze methode een van de meest gebruikte methodes om het vetpercentage te berekenen. Het is een relatief goedkope en toegankelijke methode die gemakkelijk kan worden uitgevoerd door een getrainde professional. Voor een meer nauwkeurige meting kan een andere methode zoals hydrostatisch wegen of een dexa-scan worden overwogen.

Vetpercentage meten met de bod pod

De bod pod is een zeer nauwkeurige manier om je vetpercentage te meten. Het is een soort van kleine cabine waar je in gaat zitten en die de luchtverplaatsing meet om je vetpercentage te berekenen. De bod pod meet je vetvrije massa en vetmassa en berekent hiermee je vetpercentage. Het voordeel van de bod pod is dat het een zeer accurate manier is om je vetpercentage te meten en je geen water hoeft in te ademen zoals bij hydrostatisch wegen.

Om je vetpercentage te laten meten in een bod pod hoef je alleen maar in de cabine te gaan zitten en stil te zitten terwijl de meting wordt uitgevoerd. Het proces duurt slechts enkele minuten en je kunt de resultaten direct aflezen. De bod pod is vooral handig voor mensen die hun lichaamsvetpercentage nauwkeurig willen weten voor sportieve doeleinden of voor mensen die hun vetpercentage willen laten meten voor gezondheidsdoeleinden.

De bod pod is echter niet de meest praktische methode om je vetpercentage te meten. Het is duur en vereist speciale apparatuur en getraind personeel om de meting uit te voeren. Bovendien is het niet zo gemakkelijk toegankelijk als een weegschaal of huidplooimeting. Het is belangrijk om te overwegen wat het doel is van je vetpercentage meting en welke methode het beste bij jou past.

Visceraal vet meten

Visceraal vet is het vet dat zich bevindt rond de organen in de buikholte. Dit type vet kan bij hoge niveaus geassocieerd worden met gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker. Het meten van visceraal vet kan daarom belangrijk zijn om de gezondheid van iemand te beoordelen.

Er zijn verschillende manieren om visceraal vet te meten, maar de meest accurate methode is vaak via medische beeldvormingstechnieken zoals een CT-scan of MRI-scan. Deze methoden zijn echter niet altijd praktisch of betaalbaar.

Een andere manier om visceraal vet te meten is door middel van bio-elektrische impedantie analyse (BIA), waarbij een apparaat meet hoe snel een zwakke elektrische stroom door het lichaam stroomt. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals de leeftijd, het gewicht, het geslacht en de lengte.

Hoewel BIA geen directe meting van visceraal vet oplevert, kan het wel een indicatie geven van de hoeveelheid visceraal vet in het lichaam. Andere methoden zoals huidplooimetingen en weegschalen kunnen ook een schatting geven van het visceraal vet, maar deze zijn vaak minder nauwkeurig dan BIA.

Als je wilt afvallen of je gezondheid wilt verbeteren, kan het meten van je visceraal vetpercentage een belangrijke stap zijn in het bepalen van je gezondheidsdoelen. Door het verminderen van je lichaamsvetpercentage, kun je ook het niveau van visceraal vet in je lichaam verminderen en zo de risico’s op gezondheidsproblemen verlagen.

Wat is een gezond vetpercentage?

Het bepalen van een gezond vetpercentage is voor veel mensen een belangrijke vraag. Het vetpercentage is een maat voor de hoeveelheid vet in ons lichaam in verhouding tot ons totale lichaamsgewicht. Het is niet zo dat er één ideaal vetpercentage is dat voor iedereen geldt. Het ideale vetpercentage hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en sportniveau.

Over het algemeen wordt een gezond vetpercentage voor mannen tussen de 10 en 20 procent beschouwd, terwijl voor vrouwen een gezond vetpercentage tussen de 20 en 30 procent ligt. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts richtlijnen zijn en dat deze percentages kunnen variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Als je wilt weten wat jouw eigen gezonde vetpercentage is, is het belangrijk om dit te meten. Er zijn verschillende methodes om je vetpercentage te meten, zoals huidplooimetingen, bio-elektrische impedantie analyse en DEXA-scans. Het is aan te raden om meerdere meetmethodes te gebruiken om een betrouwbaar beeld te krijgen van je vetpercentage.

Als je eenmaal weet wat jouw vetpercentage is, kun je bepalen of je wilt afvallen om een gezonder vetpercentage te bereiken. Het is belangrijk om dit op een gezonde manier te doen, door middel van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het is ook aan te raden om professioneel advies te vragen om ervoor te zorgen dat je op een veilige en effectieve manier afvalt.

Tabel vetpercentage man

20-29<10%10-17%18-20%>20%

30-39<12%12-19%20-22%>22%

40-49<14%14-21%22-24%>24%

50-59<15%15-22%23-25%>25%

60-69<17%17-24%25-27%>27%

70-79<19%19-26%27-30%>30%

Tabel vetpercentage vrouw

18-25 jaar21-33%18-25%16-22%

26-35 jaar22-34%19-26%17-23%

36-45 jaar24-36%21-28%18-24%

46-55 jaar26-37%23-30%19-25%

56-65 jaar27-38%24-31%20-26%

Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat gezonde vetpercentages voor vrouwen kunnen variëren op basis van individuele factoren, zoals lengte, gewicht, spiermassa en hormonale balans. Het is altijd het beste om met een arts of gekwalificeerde professional te praten voor persoonlijk advies, begeleiding en hulp bij het vetpercentage berekenen.

Conclusie

Het meten van je vetpercentage is een belangrijke stap als je wilt afvallen of gewoon gezonder wilt leven. Er zijn verschillende methoden om je vetpercentage te meten, maar niet alle methoden zijn even nauwkeurig.

Het meten van je vetpercentage door middel van huidplooimetingen is een veelgebruikte en betrouwbare methode. Hierbij worden verschillende huidplooien op het lichaam gemeten om het vetpercentage te schatten. Een andere methode is het meten van geleiding, waarbij een apparaat de weerstand van je lichaam tegen elektriciteit meet om het vetpercentage te berekenen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het meten van je vetpercentage slechts één aspect is van een gezonde levensstijl. Naast het meten van je vetpercentage is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan andere factoren zoals je dieet en lichaamsbeweging.

Met een nauwkeurige meting van je vetpercentage kan je wel een beter inzicht krijgen in je lichaamssamenstelling en op basis daarvan gerichter werken aan je gezondheid en doelen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Wil je een strakkere buik na je vijftigste? In dit artikel vind je hoe je op middelbare leeftijd effectief buikvet kunt verminderen!

We bespreken de gevaren van te veel buikvet op deze leeftijd en bieden je waardevolle adviezen en effectieve oefeningen om op een gezonde wijze afscheid te nemen van overtollig buikvet.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, vooral visceraal vet rond de organen, is gevaarlijk omdat het het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor vrouwen een toename van buikvet ervaren.

De afname van oestrogeen en testosteron, samen met een vertraagde stofwisseling en verminderde spiermassa, maakt het lastiger om buikvet te verliezen. Gezonde voeding en gerichte oefeningen kunnen helpen dit specifieke lichaamsvet te verminderen. 

Soorten buikvet: Onderhuids vs. visceraal buikvet

Onderhuids vet zit tussen je huid en spieren, vooral rond de buik, terwijl visceraal buikvet dieper in je buik ligt, rond je organen. Visceraal vet is gevaarlijker omdat het kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2.

Met het ouder worden, vooral naarmate je de 50 passeert, kan de verdeling van vet veranderen door hormonale veranderingen, met name tijdens de overgang. 

Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?

Na je 50ste vertraagt je metabolisme en veranderen je hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. 

Het lichaam begint meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden, wat resulteert in een toename van buikvet. Een afname in spiermassa betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Buikvet kwijtraken 50 plus

Met het klimmen der jaren ontmoeten we nieuwe uitdagingen voor onze gezondheid, waaronder het verliezen van buikvet wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er hoop: zowel het oppervlakkige buikvet als het dieper liggende visceraal vet zijn wel degelijk aan te pakken met een combinatie van gerichte beweging en een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs na de leeftijd van vijftig is het haalbaar om slanker te worden rond je middel.

In het vervolg van dit artikel ontdek je effectieve methoden om buikvet aan te pakken op latere leeftijd. Lees verder om te leren hoe je dit op een gezonde en blijvende manier kunt realiseren!

Cardio training

Cardio training is essentieel voor 50-plussers die buikvet willen verliezen. Het helpt het metabolisme te verhogen, waardoor calorieën efficiënter worden verbrand.

Voor vrouwen in de overgang, waarbij hormonale veranderingen vetopslag rond de buik kunnen bevorderen, biedt cardio een effectieve manier om tegen deze vetverdeling te vechten.

Door regelmatig cardio-oefeningen te doen, samen met het eten van gezonde voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en het volgen van een gebalanceerd voedingspatroon, kun je buikvet verminderen en een plattere buik krijgen.

Het combineert verbranden van vet met het bouwen van een gezonde levensstijl, essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het verlagen van risico op chronische ziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je ademhaling versnellen, wat essentieel is voor het verbranden van calorieën en dus voor het verliezen van buikvet.

Voor iedereen die boven de 50 is en moeite heeft met het kwijtraken van buikvet, bieden aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen een effectieve manier om vet te verbranden, vooral rond de buikstreek.

Intermittent Fasting

Intermitterend vasten betekent dat je eet binnen specifieke tijdframes en de rest van de dag niets eet. Tijdens deze vastenperiodes onthoud je je van alle soorten voedsel, maar is het toegestaan om water, groene thee, of zwarte koffie te drinken, mits je geen calorieën consumeert.

Deze methode kan je stofwisseling en het verbranden van vetten stimuleren. Daarnaast laat het zich gemakkelijk aanpassen aan je dagelijkse routine en is het makkelijk vol te houden.

Intermitterend vasten kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces, wat kan leiden tot minder rimpels en een gezondere huid, door regelmatig voedselinname te beperken.

Het is echter belangrijk op te merken dat langdurig vasten niet voor elke vrouw even gunstig kan zijn als voor mannen. Vrouwen die intermitterend vasten overwegen, wordt geadviseerd dit op een aangepaste wijze te doen, zoals niet langer dan 16 uur aaneengesloten vasten en het aantal vastdagen per week te beperken.

Aan de slag met krachttraining of fitness

Een van de meest effectieve strategieën om de gangbare ongemakken die gepaard gaan met ouder worden aan te pakken, is het integreren van fitness of krachttraining in je dagelijkse leven.

Het verbazingwekkende is dat slechts twee à drie sessies van doelgerichte training per week reeds een significante impact kunnen hebben op zowel je fysieke verschijning als je welzijn.

HIIT voor 50 plussers

HIIT, of High-Intensity Interval Training, is ook voor 50-plussers een effectieve manier om buikvet te verliezen en naar een plattere buik toe te werken. Deze trainingsvorm stimuleert de vetverbranding en ondersteunt het afvallen door intensieve oefeningen af te wisselen met korte rustperiodes.

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme, maar HIIT kan helpen dit proces tegen te gaan. Het aanpassen van je voedingspatroon, inclusief minder calorieën en meer gezonde voedingsmiddelen eten, versterkt de effecten van HIIT.

Bovendien helpt deze trainingsmethode bij het opbouwen en behouden van spiermassa, essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een vitale levensstijl.

Kortom, HIIT is een veilige en efficiënte manier om fit te blijven, zelfs als je de 50 bent gepasseerd.

Een uitgebalanceerd dieet  en gezonde voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van buikvet bij 50-plussers. Met een dieet rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en laag in eenvoudige koolhydraten, ondersteun je een gezonde stofwisseling en bevorder je vetverbranding.

Het beperken van suikerrijke voedingsmiddelen en verwerkte producten draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat essentieel is om vetopslag, vooral rond de buik, tegen te gaan.

Adequate hydratatie en de inname van voedingsmiddelen vol vitamines en mineralen ondersteunen een gezonde spijsvertering en een optimaal metabolisme, essentieel voor het behouden van een gezond gewicht en een platte buik na je 50ste.

Verhoog je lichamelijke activiteit en metabolisme

Het verhogen van lichamelijke activiteit is cruciaal voor het minimaliseren van buikvet, vooral na je 50ste. Meer bewegen stimuleert vetverbranding en helpt buikvet kwijt te raken.

Door te focussen op oefeningen die vet verbranden en spiermassa opbouwen, verbetert je metabolisme, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt, zelfs in rust. 

Activiteiten zoals wandelen, fietsen of gerichte fitnessoefeningen zijn effectieve manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Start met haalbare doelen en bouw geleidelijk op voor duurzaam gewichtsverlies en een sterker, gezonder lichaam.

Beheer stress

Het verbeteren van stressmanagement speelt een cruciale rol in het verliezen van buikvet, vooral voor vrouwen in de overgang. Stress leidt tot een toename van cortisol, wat de vetopslag rond de buik kan verhogen.

Door yoga en meditatie te integreren in je dagelijkse routine, kun je effectief stress verminderen, je metabolisme stabiliseren, en zo bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Deze praktijken helpen niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het verkrijgen van een meer ontspannen geest en een gezond voedingspatroon. Het aanleren van stressmanagementtechnieken is dus een essentiële stap voor wie een platte buik wil krijgen en behouden.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om buikvet te verliezen en af te vallen, vooral na je 50ste. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, waardoor je metabolisme efficiënter werkt en je meer calorieën kunt verbranden.

Slechte slaap kan leiden tot verhoogde opslag van buikvet door verstoring van hormonen die je eetlust regelen.

Naarmate je ouder wordt, is het behouden van spiermassa cruciaal; slaap speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verbeteren van je slaapgewoonten kan dus helpen bij het verminderen van buikvet, het onder controle houden van je metabolisme, en het ondersteunen van een gezond gewicht. Prioriteit geven aan nachtrust is een veilige manier om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Hydrateer voldoende en vermijd overmatig alcoholgebruik

Om buikvet te verliezen en een platte buik te krijgen, ook na je 50ste, is het essentieel om voldoende te hydrateren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Water speelt een cruciale rol in het metabolisme en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het behouden van een goede hydratatie kan bijdragen aan het verminderen van buikvet door een vol gevoel te geven, wat overeten voorkomt. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een toename van buikvet, omdat het vaak rijk is aan calorieën en de vetverbranding kan vertragen.

Het maken van bewuste keuzes in wat je eet en drinkt, kan aanzienlijk helpen bij het verliezen van buikvet en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Buikspieroefeningen voor 50 plussers om buikvet kwijt te raken

Er zijn een aantal buikspieroefeningen die je als 50-plusser kunt doen om buikvet te verbranden, en jouw buikspieren te trainen:

Burpees

Burpees zijn een intensieve total-body oefening die kracht en cardio combineert voor een effectieve workout. Hier is hoe je een burpee stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Squat: Buig door je knieën en plaats je handen op de grond voor je voeten.
 3. Plank: Spring met je voeten naar achteren om in een plankpositie te komen. Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
 4. Push-up (optioneel): Voer een push-up uit door je ellebogen te buigen en je borst naar de grond te brengen. Duw jezelf weer omhoog.
 5. Squatpositie: Spring met je voeten weer naar je handen om terug te keren in de squatpositie.
 6. Sprong: Vanuit de squatpositie spring je explosief omhoog, breng je handen boven je hoofd.
 7. Herhaling: Land zachtjes en ga direct door met de volgende herhaling.

Burpees zijn uitdagend, maar effectief voor het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren en het verhogen van je metabolisme. Begin langzaam en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

Mountain climbers

Mountain climbers zijn een dynamische oefening die de cardiovasculaire gezondheid verbetert en tegelijkertijd meerdere spiergroepen versterkt. Hier volgt hoe je mountain climbers stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Begin in een hoge plankpositie met je handen direct onder je schouders en je lichaam in een rechte lijn van hoofd tot tenen.
 2. Trek je knie in: Breng je rechterknie naar je borst zonder je heupen omhoog te brengen.
 3. Wissel: Spring snel en wissel van been door je rechterbeen terug te strekken terwijl je tegelijkertijd je linkerknie naar je borst brengt.
 4. Blijf bewegen: Wissel snel en soepel tussen je benen, alsof je op de plek aan het rennen bent terwijl je in plankpositie blijft.
 5. Houd je core strak: Zorg dat je buikspieren aangespannen zijn gedurende de hele oefening om je rug recht te houden en je core te versterken.
 6. Ademhaling: Blijf gelijkmatig ademen terwijl je de beweging herhaalt, en probeer een gestaag tempo aan te houden.

Mountain climbers zijn effectief voor het trainen van de core, het verbeteren van de behendigheid en het verhogen van de hartslag. Deze oefening kan worden aangepast aan elk fitnessniveau door de snelheid of intensiteit aan te passen.

De brug

De brug, ook bekend als de heuplift, is een uitstekende oefening om je bilspieren, hamstrings en de core te versterken. Hier is hoe je de brug stap voor stap uitvoert:

 1. Startpositie: Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Je armen liggen langs je lichaam met de handpalmen naar beneden.
 2. Heupen omhoog: Adem in en til je heupen langzaam van de vloer door je bilspieren aan te spannen, totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders.
 3. Positie vasthouden: Houd deze positie een paar seconden vast. Zorg ervoor dat je buikspieren ook aangespannen zijn om je core te stabiliseren.
 4. Terug naar startpositie: Adem uit en laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal: Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je fitnessniveau.

Om de oefening uitdagender te maken, kun je een been uitstrekken terwijl je je heupen opgetild houdt, en wissel je af tussen de benen. Dit is een uitstekende manier om je onderlichaam te versterken en tegelijkertijd je balans en stabiliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 cm buikomtrek?

Een verkleining van je buikomvang met 1 cm reflecteert een geschatte gewichtsafname van circa 750 gram, waarvan ongeveer 500 gram uit puur lichaamsvet bestaat. Om deze afname in buikomvang te bewerkstelligen, is een caloriedeficit van ongeveer 4000 kcal noodzakelijk.

Voor een gezonde buikomvang wordt voor vrouwen een omtrek van minder dan 88 cm aangeraden, terwijl voor mannen een omtrek van minder dan 102 cm als gezond wordt beschouwd. Deze normen kunnen echter verschillen naargelang lichaamslengte en -vorm.

Buikvet tijdens de overgang en buikvet bij 50 plus vrouwen

Bij vrouwen kan de opbouw van buikvet het resultaat zijn van diverse oorzaken, waaronder voedingspatronen die verbetering behoeven, een gebrek aan fysieke activiteit, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld gedurende de menopauze), en erfelijkheid.

Bovendien kunnen stress en onvoldoende slaap een rol spelen bij het accumuleren van vet rond de middel.

Waar verlies je het meeste buikvet mee?

Het maximale verlies van buikvet wordt bereikt door een samenspel van cardiovasculaire training, krachtinspanningen en het aanhouden van een gezonde voeding. Concentreer je op oefeningen die de grote spiergroepen activeren en je hartslag opdrijven.

Bronnen

 •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
 •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
 • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
 • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
Continue Reading

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Trending