Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Smaakvolle en gezonde droogtrain recepten voor een fit lichaam

In dit artikel gaan we het hebben over droogtrain recepten. Tijdens het droogtrainen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Met deze recepten krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en blijf je gemotiveerd om je doelen te behalen. Lees verder voor handige tips en heerlijke gerechten.

Voeding tijdens een cut: Tips en tricks

Als je wilt afvallen en vet verliezen, dan is de juiste voeding essentieel. Het is belangrijk om een calorieën tekort te creëren, maar het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hieronder vind je enkele tips en tricks om je te helpen bij het behouden van spiermassa en het verliezen van vet tijdens een cut.

Eet eiwitrijke maaltijden

Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en helpen bij het behouden van spiermassa tijdens het afvallen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten eet, bijvoorbeeld in de vorm van magere kwark, vette vis, eiwitrijke producten en kip. Als je vegetarisch bent, zijn peulvruchten en ongebrande noten een goede bron van eiwitten.

Eet voedzame producten

Kies voor voedzame producten die een hoge voedingswaarde per persoon hebben. Gesneden groenten, fruit, pasta, peulvruchten en volkoren brood zijn goede opties. Vermijd geraffineerde granen en snacks met veel vet en suiker, zoals koek en chips.

Eet voldoende gezonde vetten

Hoewel het belangrijk is om verzadigde vetten te beperken, is het wel belangrijk om voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen. Deze gezonde vetten zijn belangrijk voor je stofwisseling en bevatten essentiële vetzuren. Vette vis, ongebrande noten en avocado zijn goede bronnen van gezonde vetten.

Maak eiwitrijke recepten

Door zelf eiwitrijke maaltijden en snacks te maken, kun je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en kun je de calorie-inname beter onder controle houden. Probeer eens een gerecht met geroosterde bloemkoolroosjes, Mexicaanse bonen of kruidige kalkoenfilet.

Kies voor eiwitrijke tussendoortjes

Als je hartige trek hebt, kies dan voor eiwitrijke tussendoortjes zoals hartige havermout repen, geroosterde bloemkoolroosjes of een stuk fruit met magere kwark.

Let op je calorie-inname

Om gewicht te verliezen is het belangrijk om een calorieën tekort te creëren. Dit kun je bereiken door minder calorieën te eten dan je verbrandt. Houd je calorie-inname bij en probeer deze te verminderen met ongeveer 500 calorieën per dag.

Maak een voedingsschema

Een voedingsschema kan je helpen bij het bereiken van je cut doelen. Door van tevoren te plannen wat je eet, kun je ervoor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je je calorie-inname in de gaten houdt. Zorg voor voldoende afwisseling in je maaltijden en tussendoortjes, zodat je niet in de verleiding komt om naar ongezonde snacks te grijpen.

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten in je dieet. Eiwitten zijn belangrijk voor het behoud van spiermassa tijdens het cutten, terwijl koolhydraten en vetten zorgen voor de energie die je nodig hebt om te blijven trainen en functioneren op een dagelijkse basis.

Hoeveel eiwitten heb je nodig tijdens een cut?

Tijdens een cut is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten om spiermassa te behouden terwijl je vet verbrandt. Het exacte aantal eiwitten dat je nodig hebt, hangt af van je dagelijkse caloriebehoefte en je doelstellingen. Over het algemeen wordt aangeraden om tussen de 1,6 en 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten tijdens een cut.

Om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan proteïne. Denk hierbij aan dierlijke producten zoals kip, kalkoenfilets, vette vis en vet vlees, zuivelproducten zoals Griekse yoghurt en kaas, en plantaardige bronnen zoals ongebrande noten, gemalen pinda’s en volle granen. Een andere optie is het nemen van supplementen, zoals proteïneshakes.

Als je last hebt van hartige trek tussendoor, kun je kiezen voor voedzame en eiwitrijke tussendoortjes zoals hartige havermoutrepen met Mexicaanse kruiden en rode kidneybonen. Of maak een overheerlijk recept van kip kerrie met paprikapoeder en een royale hoeveelheid versgemalen peper, geserveerd met een bijgerecht van zoete aardappel en broccoli.

Het is verstandig om een voedingsschema te maken waarin je de voedingswaarde per maaltijd en per dag bijhoudt. Zo kun je zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en een beperkt calorietekort behoudt. Ook kun je op deze manier voorkomen dat je toegeeft aan ongezonde verleidingen, zoals koek, worst en bewerkte voedingsmiddelen.

Een paar beste tips om eiwitrijke maaltijden te bereiden zijn: maak gebruik van kruidenmengsels om smaak toe te voegen aan je gerechten, gebruik oliemengsels in plaats van boter of margarine om het aantal calorieën te verlagen, en zorg ervoor dat je je vlees of vis goed laat rusten voordat je het serveert. Zo behoud je de voedingsstoffen en smaak.

Tot slot, onthoud dat een gezonde en eiwitrijke voeding bijdraagt aan een goede gezondheid en succesvolle sportdoelen. Met de juiste discipline en een gevarieerd eetpatroon met eiwitrijke voedingsmiddelen kun je je energiek voelen, spiermassa behouden en je hongergevoel verminderen. Vergeet niet om ook te herstellen na trainingen door voldoende eiwitten aan te maken en aan te vullen.

Veelgemaakte fouten tijdens een cut en hoe je deze kan vermijden

Wanneer je bezig bent met droog trainen, is het belangrijk om op je voeding te letten. Het verminderen van je calorie-inname is essentieel om vet te verbranden en je spiermassa te behouden. Veel mensen maken echter veelgemaakte fouten tijdens hun cut, waardoor ze hun doelstellingen niet behalen. In deze tekst bespreken we enkele veelgemaakte fouten en hoe je deze kan vermijden.

Jezelf uithongeren

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een calorietekort vereist is om vet te verbranden. Echter, het is niet de bedoeling dat je jezelf uithongert. Je hebt nog steeds voedingsstoffen nodig om je lichaam te laten functioneren. Zorg ervoor dat je je dagelijkse caloriebehoefte kent en beperk je calorie-inname met een redelijk bedrag. Het is ook belangrijk om voedzame voedingsmiddelen te eten, zoals volkoren granen, vette vis en ongebrande noten, in plaats van bewerkte voedingsmiddelen zoals koek en worst.

Overslaan van maaltijden

Een andere fout die veel mensen maken is het overslaan van maaltijden. Hierdoor krijg je vaak later op de dag last van een hartige trek tussendoor en is de kans groter dat je naar een ongezond tussendoortje grijpt. Eet daarom regelmatig en verdeel je maaltijden over de dag. Als je vaak honger ervaart, kan het helpen om eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kip en Griekse yoghurt, te eten. Deze voedingsmiddelen houden je langer verzadigd.

Verminderen van dierlijke producten

Een andere veelgemaakte fout is het verminderen van dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. Hoewel het waar is dat deze voedingsmiddelen vaak rijk zijn aan vet en calorieën, zijn ze ook belangrijke bronnen van eiwitten en andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Kies in plaats daarvan voor magere eiwitten, zoals kipfilet en magere zuivelproducten.

Overslaan van kruiden en specerijen

Ten slotte, een andere veelgemaakte fout is het overslaan van kruiden en specerijen om de smaak van je maaltijden te verbeteren. Het toevoegen van kruiden, zoals Mexicaanse kruiden of paprikapoeder, kan een overheerlijk recept opleveren zonder extra calorieën. Probeer ook eens wat gemalen pinda’s of kaas over je maaltijd te strooien voor extra smaak.

Lekkere recepten

In de fitness wereld zijn er veel lekkere recepten beschikbaar die passen binnen een beperkte calorie doel. Probeer gevarieerd te eten en zoek naar de lekkerste recepten die passen binnen je dieet. Zo kun je toch genieten van lekker eten terwijl je aan je doelstellingen werkt. Als je moeite hebt om een voedingsschema te maken dat bij je past, vraag dan hulp aan een professional.

Met de beste tips en een beetje discipline kun je succesvol zijn bij het behalen van je doelstellingen tijdens een cut. Vergeet niet dat supplementen en shakes niet de oplossing zijn, en dat een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging de sleutel zijn tot een gezond en fit lichaam. Blijf gemotiveerd en houd vol, ook als het even tegenzit.

Het is normaal dat je af en toe een terugval hebt, maar het belangrijkste is om weer op te staan en verder te gaan. Wees trots op elke stap die je zet en vier je succesmomenten. Met de juiste mindset en de nodige inzet kun je jouw doelstellingen behalen en een gezonde levensstijl creëren die bij je past.

Het belang van hydratatie tijdens een cut

Tijdens het droog trainen is het belangrijk om voldoende te blijven drinken om goed gehydrateerd te blijven. Hydratatie speelt een belangrijke rol bij het vet verbranden, omdat het de stofwisseling stimuleert en bijdraagt aan een langer verzadigd gevoel. Als je een groot calorietekort hebt, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt.

Naast water kun je ook andere drankjes zoals thee en koffie drinken. Maar vermijd suikerhoudende drankjes, omdat deze veel calorieën bevatten en het vetverlies kunnen verminderen. Eet voedzame voeding zoals ongebrande noten, vette vis, volle zuivelproducten en granen om ervoor te zorgen dat je voldoende bouwstoffen binnenkrijgt en je spiermassa behoudt tijdens het cutten.

Daarnaast is het verstandig om gevarieerd te eten en je voedingsschema aan te passen aan je doelstellingen en macro’s. Probeer de verleidingen zoals koek en gebak te vermijden en kies in plaats daarvan voor gezonde snacks zoals groenten en fruit. Vermijd voedingsmiddelen met een hoog cholesterol en eet bijvoorbeeld liever kip in plaats van rood vlees.

Om je lichaam optimaal te hydrateren kun je naast drinken ook vocht uit voeding halen. Maak bijvoorbeeld een gezonde snack door een reep te maken van havervlokken, pinda’s en een kruidenmengsel naar keuze. Meng het geheel met een beetje water en druk het mengsel hierop in een rechthoekige lap. Rooster het geheel in een hete koekenpan en laat het afkoelen. Snijd de reep in porties en bewaar ze in de koelkast.

Tot slot, wees niet bang om hulp te vragen bij het opstellen van een voedingsschema en trainingsschema dat is afgestemd op jouw doelstellingen en behoeften. Een coach kan je helpen om je progressie bij te houden en eventuele aanpassingen te maken om zo je doelen te bereiken. Onthoud dat de weg naar succes niet altijd eenvoudig is, maar met de juiste mindset en aanpak is het zeker mogelijk om je doel te bereiken!

Gezonde snacks voor tijdens een cut

Wanneer je bezig bent met droog trainen, is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Vaak wordt er tijdens een cut gekozen voor snacks die laag in calorieën zijn, maar dit betekent niet dat je niet kunt genieten van iets lekkers tussendoor. Gezonde snacks kunnen ervoor zorgen dat je minder snel honger ervaart en daarmee het risico op het eten van ongezonde snacks verkleint.

Een gezonde snack

Een gezonde snack kan bijvoorbeeld bestaan uit een handjevol pinda’s, die je fijn hebt gehakt en eventueel hebt gemengd met een beetje zout en paprikapoeder. Of je kunt een reep maken van noten, zaden en gedroogd fruit. Het is belangrijk om te kijken naar de voedingswaarde per reep, zodat je niet ongemerkt teveel calorieën eet.

Ook kun je kiezen voor een stukje kipfilet of wat plakjes volle kaas eroverheen, eventueel met wat versgemalen peper en een beetje zout. Of je kunt een avocado in blokjes snijden en eroverheen strooien, eventueel met een scheutje olijfolie en wat kerriepoeder. Kies voor gezonde snacks die voldoen aan de vereiste velden van je voedingsschema.

Groenten als snacks

Een andere optie is om groenten te gebruiken als snack, zoals wortel of komkommer. Snijd deze in stukken en serveer ze met hummus of een zelfgemaakte tzatziki. Zo krijg je voldoende vezels binnen en zit je sneller vol door de onverzadigde vetten die in de hummus of tzatziki zitten.

Voor de zoete trek

Voor de zoete trek kun je bijvoorbeeld een appel in stukjes snijden en besprenkelen met wat kaneel. Of je kunt een smoothie maken van fruit en kwark, waarbij je ervoor kiest om de volle zuivelproducten te vervangen door magere zuivel. Zo krijg je toch voldoende eiwitten binnen, die belangrijk zijn om spierafbraak te voorkomen tijdens het droog trainen.

Let er wel op dat je niet teveel snacks eet en zorg voor een gevarieerd eetpatroon. Het is niet nodig om alle brood en granen te schrappen, maar beperk deze wel tot een minimum. Door gezonde snacks te eten, kun je ervoor zorgen dat je in het algemeen gezonder eet en toch kunt genieten van iets lekkers. Zo wordt het volgen van een voedingsschema een stuk makkelijker en zul je sneller je doelstelling bereiken.

Droogtrain recepten

Onderstaand vind je enkele voorbeeld recepten welke je kan gebruiken tijdens het droogtrainen:

Droogtrain recepten: Recept #1

Ingrediënten:

 • 200 gram kipfilet
 • 100 gram quinoa
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 komkommer
 • 1 rode ui
 • 50 gram gemengde noten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 1 theelepel honing
 • 1 teentje knoflook
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en zet het opzij.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de kipfilet op een bakplaat en kruid deze met zout en peper naar smaak. Bak de kipfilet 20-25 minuten tot hij gaar is. Haal de kipfilet uit de oven en laat het afkoelen.
 3. Snijd de paprika’s, komkommer en rode ui in kleine stukjes. Hak de gemengde noten grof en zet deze ook opzij.
 4. Maak de dressing door de olijfolie, balsamicoazijn, honing en geperste knoflook in een kom te mengen. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
 5. Snijd de afgekoelde kipfilet in kleine stukjes.
 6. Meng in een grote kom de quinoa, paprika, komkommer, rode ui, noten en kipfilet. Giet de dressing over de salade en meng het geheel goed.
 7. Serveer de salade en geniet ervan!

Droogtrain recepten: Recept #2

Ingrediënten:

 • 2 kippenborsten
 • 1 kopje quinoa
 • 2 kopjes water
 • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
 • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
 • 1 courgette, in blokjes gesneden
 • 1 rode ui, in partjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel chilipoeder
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking, gebruik water als kookvloeistof.
 3. Meng de blokjes paprika, courgette, rode ui en knoflook met olijfolie, paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper in een grote kom. Roer goed om de groenten gelijkmatig te bedekken met de kruiden.
 4. Verdeel de groenten gelijkmatig over een bakplaat en rooster ze gedurende 20-25 minuten, of tot ze gaar en lichtjes gekarameliseerd zijn.
 5. Leg de kippenborsten op een andere bakplaat en breng ze op smaak met zout en peper. Bak de kip in dezelfde oven voor ongeveer 20-25 minuten, of tot ze gaar zijn en een inwendige temperatuur van 75 graden Celsius hebben bereikt.
 6. Serveer de kippenborsten op een bedje van quinoa en garneer met de geroosterde groenten.

Droogtrain recepten: Recept #3

Ingrediënten:

 • 1 liter kippenbouillon
 • 2 kipfilets, in stukjes gesneden
 • 1 kopje quinoa, gewassen en uitgelekt
 • 1 rode paprika, in stukjes gesneden
 • 1 gele paprika, in stukjes gesneden
 • 2 wortels, in plakjes gesneden
 • 1 ui, fijngehakt
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl komijn
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1 el olijfolie
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze gedurende 2-3 minuten, of tot ze zacht zijn.
 2. Voeg de paprika’s, wortels, paprikapoeder, komijn en chilipoeder toe. Bak het geheel gedurende 5-6 minuten, of tot de groenten zacht zijn.
 3. Voeg de kippenbouillon en quinoa toe en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de stukjes kip toe en laat het geheel 20-25 minuten sudderen, of tot de quinoa gaar is en de kip volledig gaar is.
 4. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer direct.

Droogtrain recepten: Recept #4

Ingrediënten:

 • 2 kipfilets
 • 1 avocado, in blokjes gesneden
 • 1 rode ui, fijngehakt
 • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
 • 1 komkommer, in blokjes gesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel zwarte peper
 • 2 handenvol sla naar keuze (bijvoorbeeld rucola of spinazie)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Bestrijk de kipfilets met olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper.
 3. Bak de kipfilets gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn. Laat de kipfilets vervolgens afkoelen.
 4. Snijd de kipfilets in kleine stukjes.
 5. Meng de kip, avocado, rode ui, paprika en komkommer in een grote kom.
 6. Maak de dressing door de olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper te mengen in een aparte kom.
 7. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
 8. Verdeel de sla over twee borden en schep de salade erbovenop.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.