Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Fitness

Gezond aankomen in gewicht, alle ins en outs

Het is een pad dat net zo uitdagend kan zijn als gewichtsverlies. De wens om een gezonder, sterker lichaam te hebben, om je meer gevuld en energiek te voelen of om gewoonweg wat meer massa te kweken. In dit artikel gaan we alle ins en outs onderzoeken over het aankomen in gewicht.

Wanneer heb je ondergewicht?

Het herkennen van ondergewicht kan soms net zo uitdagend zijn als het identificeren van overgewicht. Als je merkt dat je graag wilt aankomen in gewicht omdat je bijvoorbeeld maar 52 kilo weegt, kun je het gevoel hebben dat je snel aankomen moet. Ondergewicht hebt je als je lichaamsgewicht lager is dan wat gezond voor je is, en dit kan net zo zorgelijk zijn als gewicht verliezen.

Wat zijn de oorzaken van ondergewicht?

Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben, en begrijpen wat deze zijn, helpt bij het vinden van de juiste weg naar een gezond gewicht. Een snelle stofwisseling kan een factor zijn. Soms kun je vaker maaltijden eten en toch moeite hebben om voldoende calorieën binnen te krijgen. Je voelt je snel vol of je eetlust is gewoonweg verminderd.

Ook ziekten kunnen bijdragen aan ondergewicht. Het is dus belangrijk om samen met een arts of een diëtist te kijken naar de onderliggende oorzaken. Sommigen hebben van nature een hogere energiebehoefte en moeten dus meer calorieën eten om op gewicht te blijven.

Voeding speelt ook een rol. Misschien vind je het lastig om de juiste voedingsmiddelen te eten. Focus op energierijke producten. Havermout, avocado’s, vette vis en smoothies zijn geweldige keuzes. Ze zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, wat essentieel is om spiermassa op te bouwen en niet alleen vet rond de organen.

Wat zijn de gevolgen van ondergewicht?

Ondergewicht is niet zomaar een cijfertje op de weegschaal; het kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Ten eerste kan het leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Zelfs als je denkt dat je voldoende eet, als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, kun je tekorten oplopen in koolhydraten, eiwitten en andere vitale voedingsstoffen.

Dit kan op zijn beurt leiden tot verminderde spiermassa. Degenen die krachttraining doen kunnen merken dat ze moeite hebben om spierweefsel op te bouwen, ongeacht de hoeveelheid kcal per training die ze verbranden. Daarnaast kan ondergewicht ook leiden tot een hoger risico op botbreuken en verminderde immuniteit.

Nu, als je gezond wilt aankomen, is het cruciaal om dit op een gezonde manier te doen. Snelle, ongezonde oplossingen zoals het overmatig eten van vetrijke of calorierijke snacks kunnen je doen aankomen in vetmassa, met name vet rond je organen. Kies in plaats daarvan voor evenwichtige, grote maaltijden en supplementeer indien nodig met shakes of een weight gainer.

Waarom gezond aankomen?

In de huidige maatschappij horen we vaak over afvallen, maar er zijn velen die juist moeite hebben met aankomen. Waarom zou je streven om gezond aan te komen? Eenvoudig, omdat je lichaam meer verdient dan enkel “komen in gewicht”.

Snelle oplossingen, zoals ongezonde voeding vol vet, kunnen misschien helpen om snel aan te komen in gewicht, maar niet op de meest voedzame manier. Dit soort benaderingen, getiteld “get fat with…”, missen vaak voldoende eiwitten, essentiële vitamines en mineralen.

Wanneer je op een gezonde manier aankomen wilt, focus je op kwaliteit. Denk aan een mix van koolhydraten en eiwitten, essentieel om je lichaam te voeden en spieren op te bouwen. Je kunt gemakkelijk berekenen hoeveel calorieën je per dag moet eten op basis van je caloriebehoefte. Door vaker te eten, bijvoorbeeld, kun je je calorie-inname verhogen met voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten. Maar, kies voor gezonder eten. 

Lees ook onze artikelen over eiwitrijke groente, eiwitrijke voeding en de schijf van 5.

Hoeveel extra calorieën per dag voor aankomen?

Velen vragen zich af: “Hoeveel extra calorieën heb ik nodig om in gewicht aan te komen?” Het antwoord is niet eenduidig, want elk lichaam is anders. Maar als algemene regel geldt dat je meer calorieën moet binnenkrijgen dan je verbrandt om aan te komen.

Op een gezonde manier aan te komen betekent niet dat je zomaar alles kunt eten om die extra calorieën binnen te krijgen. Als je snel wilt aankomen in gewicht, kun je gemakkelijk denken aan ‘get fat with’ methoden, maar deze zijn niet altijd de beste.

Om te berekenen hoeveel je per dag moet eten, moet je je basale caloriebehoefte kennen en daarbovenop de extra calorieën optellen. Denk eraan dat elke gram koolhydraten of eiwitten 4 kcal per gram levert. Met de juiste voeding kun je op een gezonde manier het gewenste gewicht aankomen.

Benieuwd naar wat jouw caloriebehoefte zijn? Bereken het met onze online tool, en je ziet meteen hoeveel calorieën je zou moeten eten en hoeveel eiwitten op dagelijkse basis. Om aan te komen kan je dus bijvoorbeeld 200 calorieën boven jouw berekening gaan zitten. Hierdoor zal je merken dat je langzaam, maar op een goede en gezonde manier zult aankomen.

Wat is goede voeding met veel calorieën

Goede voeding met veel calorieën combineert de essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft met een hogere energiedichtheid. Dit betekent dat ze niet alleen je helpen aan te komen, maar ook de vitamines, mineralen en andere essentiële stoffen leveren die je gezond houden. Denk hierbij aan voedingsmiddelen rijk aan gezonde vetten zoals avocado’s, noten en zaden, vette vis zoals zalm, en volle zuivelproducten.\

Ook complexe koolhydraten, zoals volkoren granen en zoete aardappelen, zijn calorierijk en tegelijkertijd voedzaam. Voeg hier wat eiwitbronnen aan toe, zoals mager vlees, bonen en linzen, en je hebt een solide basis voor voeding die zowel rijk aan calorieën als voedzaam is. Het combineren van deze voedingsmiddelen in smaakvolle, uitgebalanceerde maaltijden kan je helpen om op een gezonde manier je calorie-inname te verhogen zonder te leunen op lege calorieën of junkfood.

Het belang van eiwitrijke voeding

Eiwitrijke voeding speelt een cruciale rol in ons lichaam. Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn de bouwstenen voor onze cellen, weefsels en organen. Ze zijn essentieel voor spieropbouw en -herstel, vooral na fysieke inspanning. Hierdoor is eiwitrijke voeding geliefd bij sporters en mensen die aan krachttraining doen.

Maar eiwitten doen meer dan alleen spieren ondersteunen. Ze zijn betrokken bij talloze lichaamsfuncties, zoals de aanmaak van hormonen, enzymen en neurotransmitters. Ook dragen ze bij aan een verzadigd gevoel na een maaltijd, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Bovendien kan het consumeren van voldoende eiwitten belangrijk zijn tijdens bepaalde levensfases, zoals groei, zwangerschap of herstel na ziekte. Kortom, eiwitrijke voeding is onmisbaar voor zowel het behoud van onze gezondheid als het ondersteunen van specifieke lichamelijke doelen.

Het belang van een goede nachtrust

Een goede nachtrust is net zo essentieel voor onze gezondheid en welzijn als voeding en lichaamsbeweging. Tijdens de slaap krijgt ons lichaam de kans om te herstellen en te regenereren. Het speelt een cruciale rol in de hersenfunctie, het consolideren van herinneringen en het op peil houden van onze emotionele gezondheid.

Onvoldoende slaap kan leiden tot verminderde cognitieve functies, zoals problemen met concentratie, besluitvorming en probleemoplossing. Bovendien kan chronisch slaaptekort bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, obesitas en diabetes.

Mentaal gezien kan slaapgebrek leiden tot stemmingswisselingen, verhoogde stressniveaus en zelfs depressie. Daarnaast beïnvloedt slaap ons immuunsysteem, waardoor een tekort ons vatbaarder kan maken voor ziektes.

Het is dus van vitaal belang om prioriteit te geven aan een goede nachtrust. Het zorgt niet alleen voor fysieke gezondheid, maar ook voor mentaal welzijn, productiviteit en algehele levenskwaliteit.

Wat zijn goede tussendoortjes om aan te komen?

Goede tussendoortjes voor gewichtstoename combineren hoge voedingswaarde met een calorierijke inhoud. Als je wilt aankomen, is het van belang om te kiezen voor tussendoortjes die bijdragen aan een gezond lichaam, in plaats van lege calorieën te consumeren.

Noten en zaden zijn bijvoorbeeld uitstekende opties. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten en zijn calorierijk. Een handje amandelen of walnoten kan al snel een energieboost geven. Pindakaas of andere notenpasta’s op volkorenbrood of rijstwafels zijn ook een goede keuze.

Smoothies zijn eveneens geweldig: ze zijn makkelijk te maken en je kunt ze boordevol gezonde ingrediënten stoppen, zoals avocado, bananen, havermout en eiwitpoeder.

Donkere chocolade, mits met mate geconsumeerd, is een ander calorierijk tussendoortje met antioxidanten. Combineer het met wat noten voor extra voeding.

Vollvette zuivelproducten, zoals yoghurt of kwark, kunnen worden opgepept met fruit en honing voor een zoete traktatie die helpt bij gewichtstoename.

Kies voor tussendoortjes die passen bij jouw smaak en voedingsbehoeften, en onthoud dat het altijd belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en evenwicht te bewaren.

Om in gewicht aan te komen, is het belangrijk om meer calorieën te consumeren dan je verbrandt. Focus op voedingsrijke voeding met een hoge caloriedichtheid. Dit omvat volle zuivelproducten, noten en zaden, vette vis zoals zalm, volkoren granen, mager vlees, avocado’s, en oliën zoals olijf- en kokosolie.

Voeg ook meer eiwitten toe aan je dieet, zoals kip, kalkoen, eieren, en bonen, aangezien eiwitten helpen bij het opbouwen van spiermassa, vooral als je daarnaast aan krachttraining doet. Smoothies en shakes kunnen een handige manier zijn om extra calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vermijd het vervangen van maaltijden door ongezonde snacks; het gaat erom gezond en gestaag aan te komen.

Snel aankomen in gewicht kan worden bereikt door het verhogen van je calorie-inname, waarbij je kiest voor calorierijke voedingsmiddelen die ook voedzaam zijn. Eet meer maaltijden per dag en voeg gezonde snacks toe tussen de maaltijden.

Drink shakes of smoothies met volle zuivel, noten, zaden, en fruit. Verhoog de inname van gezonde vetten zoals avocado’s, noten, en oliën, en consumeer meer eiwitten voor spieropbouw, vooral als je krachttraining doet. V

ermijd het drinken van water vlak voor maaltijden, zodat je meer kunt eten voordat je je vol voelt. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat hoewel snel aankomen soms wenselijk kan zijn, het essentieel is om dit op een gezonde en gebalanceerde manier te doen.

Technisch gezien is het mogelijk om 5 kilo in een week aan te komen, maar het is niet raadzaam noch gezond. De meeste snelle gewichtstoename bestaat uit waterretentie of vocht, niet uit daadwerkelijke vet- of spiermassa.

Om 1 kilo vet aan te komen, moet je ongeveer 7.700 kcal extra consumeren bovenop je normale caloriebehoefte. Dus, om 5 kilo puur vet in een week aan te komen, zou je een overschot van 38.500 kcal nodig hebben, wat neerkomt op 5.500 kcal extra per dag.

Dit is extreem en niet haalbaar voor de meeste mensen. Bovendien kan zo’n plotselinge en excessieve calorie-inname gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Ja, 1 kilo per week aankomen is haalbaar, vooral als je een gerichte en gecontroleerde benadering volgt. Om 1 kilo vet aan te komen, moet je ongeveer 7.700 kcal extra consumeren bovenop je normale caloriebehoefte, wat neerkomt op een overschot van ongeveer 1.100 kcal per dag.

Door je calorie-inname te verhogen met voedzame en calorierijke voeding en mogelijk je activiteitenniveau aan te passen, kun je dit doel bereiken. Ieders lichaam reageert anders, en andere factoren zoals metabolisme, activiteitsniveau en genetica spelen ook een rol.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.