Connect with us

Begrippen

Aerobe systeem

Angelo

Published

on

Het aerobe systeem, ook wel bekend als de zuurstofafhankelijke energieproductie, is het systeem in ons lichaam dat energie produceert met behulp van zuurstof. Je kunt het zien als een soort krachtcentrale van je lichaam. Het neemt brandstoffen zoals koolhydraten en vetten, voegt zuurstof toe, en voila, je hebt energie!

Maar hoe werkt dat precies? Wel, het draait allemaal om de mitochondriën, de kleine energiecentrales in onze cellen. Deze mitochondriën gebruiken zuurstof om glucose (of vetten) af te breken en om te zetten in adenosinetrifosfaat (ATP), de energiemunteenheid van het lichaam. Dit proces staat bekend als cellulaire ademhaling, en het is een essentiële functie van het aerobe systeem.

Het aerobe systeem is de dominante energieleverancier tijdens langdurige, lage tot matige intensiteitsoefeningen. Dat komt omdat het lichaam voldoende tijd heeft om zuurstof naar de spieren te transporteren en energie te produceren. Dus wanneer je een lange wandeling maakt of rustig fietst, werkt je aerobe systeem op volle toeren.

Het mooie van het aerobe systeem is dat het in staat is om een ongelooflijke hoeveelheid energie te produceren, veel meer dan de anaerobe systemen (die werken zonder zuurstof) van ons lichaam. Het nadeel? Het aerobe systeem is een beetje langzamer dan de anaerobe systemen. Dat betekent dat het niet de beste optie is voor snelle, explosieve bewegingen of activiteiten waar je in een fractie van een seconde veel energie nodig hebt.

Lees ons artikel over energiesystemen als je meer te weten wilt komen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Begrippen

Cutten

Angelo

Published

on

By

Cutten, ook wel bekend als “cutting”, verwijst naar een fase in fitness en bodybuilding waarin mensen hun lichaamsvetpercentage verlagen terwijl ze zoveel mogelijk spiermassa behouden. Het doel van cutten is om een slanker en meer gedefinieerd fysiek uiterlijk te bereiken.

Tijdens een cutfase creëren mensen doorgaans een calorie-tekort door hun calorie-inname te verminderen en/of hun calorieverbruik te verhogen door middel van cardio-oefeningen. Dit stimuleert het lichaam om vetreserves te gebruiken als energiebron, wat resulteert in gewichtsverlies en vermindering van lichaamsvet.

Lees ook ons artikel over: Wat is cutten, om meer te weten te komen.

Continue Reading

Begrippen

Creatine

Angelo

Published

on

By

Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die in het lichaam wordt geproduceerd en ook in kleine hoeveelheden in voedingsmiddelen zoals vlees en vis voorkomt. Het speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme van de spieren.

Als voedingssupplement is creatine populair bij atleten en sporters vanwege de veronderstelde prestatievoordelen. Creatinesuppletie wordt geassocieerd met een verhoogde beschikbaarheid van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron voor spiercontractie. Dit kan leiden tot verbeterde kracht, vermogen en prestaties tijdens korte en intense inspanningen, zoals gewichtheffen en sprinten.

Creatine kan ook helpen bij het vergroten van de spiermassa en het bevorderen van spierherstel na inspanning. Het kan de eiwitsynthese stimuleren en de vochtretentie in de spieren verhogen, wat kan leiden tot een toename van de spieromvang.

Naast de prestatievoordelen heeft creatine ook potentiële voordelen voor de algemene gezondheid. Het kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van mentale vermoeidheid. Bovendien kan het een rol spelen bij het behoud van gezonde botten en het verbeteren van de glucosestofwisseling.

Lees ons artikel over creatine monohydraat om alles te weten te komen.

Continue Reading

Begrippen

Cortisol

Angelo

Published

on

By

Cortisol is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en behoort tot de groep van glucocorticoïden. Het wordt geproduceerd door de bijnieren, kleine klieren die zich bovenop de nieren bevinden.

Cortisol speelt een belangrijke rol bij de regulatie van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de stofwisseling, het immuunsysteem, de bloeddruk en de reactie op stress. Het wordt vaak aangeduid als het “stresshormoon” vanwege de rol ervan bij de stressrespons.

In stressvolle situaties stijgt de cortisolproductie om het lichaam te helpen omgaan met de stressor. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel en levert energie aan de spieren, verbetert de mentale alertheid en onderdrukt tijdelijk niet-essentiële lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering en het voortplantingssysteem.

Lees ons artikel over cortisol om er alles over te leren.

Continue Reading

Trending