Connect with us

Fitness

10 gouden regels voor krachttraining voor 40-plussers

Angelo

Published

on

10 gouden regels voor krachttraining voor 40-plussers

Als je de veroudering wilt vertragen en jonger en vitaal wilt blijven in je 40er, 50er, 60er en nog veel langer, dan toont de wetenschap keer op keer aan dat weerstandstraining met gewichten van vitaal belang is.

Verbeterde hersenfunctie, gezondheid, stofwisseling, bloedsuikercontrole en een algeheel verminderd risico op sterfte door alle oorzaken zijn slechts enkele van de belangrijkste voordelen van gewichtheffen die we in andere artikelen uitgebreid hebben besproken.

Maar hier gaan we een stap verder met deze potentieel levensveranderende wetenschappelijke kennis en laten we je zien hoe je in de beste vorm van je leven kunt komen.

Als we lezen over het ‘onvermijdelijke’ begin van sarcopenie en hoe we zullen wegkwijnen als we de middelbare leeftijd naderen, noemen wij dat onzin.

We hebben te veel gevallen gezien van cliënten van middelbare leeftijd die spieren opbouwden en vet verloren met dezelfde snelheid als onze jongere cliënten, soms zelfs beter, om te weten dat dit niet waar is.

Hoe train ik klanten van 40, 50 en ouder?

Als ik klanten tegen kom van in de 40 en 50, zijn hun doelen bijna altijd anders dan die van in de 20 en begin 30. Die laatsten komen vaak met één doel voor ogen, een complete fysieke transformatie.

Deze laatsten komen vaak met maar één doel: een complete transformatie van hun fysiek. Mijn klanten van middelbare leeftijd denken nog steeds aan esthetiek.

Andere doelen zoals kracht, mobiliteit en gezondheid worden echter ook steeds belangrijker en hiermee moet rekening worden gehouden bij het opstellen van programma’s.

Het is een feit dat mijn klanten van middelbare leeftijd er goed uit willen zien, maar zich ook honderd keer beter willen voelen dan in hun twintiger of dertiger jaren, toen hun keuzes in levensstijl hen in een fysieke en fysiologische puinhoop achterlieten.

Dat gezegd hebbende, of iemand nu een complete beginner of een gevorderde trainee is, hier zijn 10 dingen die zeer toepasselijk zijn voor deze leeftijdsgroep.

Blessurevrij blijven

Als je een blessure oploopt als je in de 40 bent, duurt het veel langer om te herstellen dan als je in de 20 bent, dus als je dit vermijdt, blijf je langer trainen, wat betekent dat je vaker gestimuleerd wordt om te groeien en uiteindelijk meer spieren krijgt.

Jezelf gezond houden zou prioriteit nummer één moeten zijn, ongeacht je leeftijd. Maar trainers moeten altijd onthouden dat het verlagen van de intensiteitsprikkel bij een klant van middelbare leeftijd veel meer effect heeft dan bij een jongere klant.

Een frequente stimulans is de belangrijkste overweging voor oudere mensen, dus het is belangrijk om geen vitale trainingstijd te missen.

Zorg voor veel afwisseling in je training

Een van de belangrijkste variabelen bij hypertrofie, terwijl je de ‘vervelende’ overbelastingsblessures vermijdt die zo vaak voorkomen naarmate je ouder wordt, is om veel afwisseling in je training aan te brengen.

Voor cliënten van middelbare leeftijd kan het afwisselen van oefeningen met verschillende hulpmiddelen en krachtbochten een goede manier zijn om gezond en sterk te blijven.

Afwisseling moet niet alleen beperkt blijven tot de keuze van oefeningen, maar ook de volgorde ervan.

Hoewel het een iets geavanceerdere techniek is (als je eenmaal het concept van spanning houden op een spier hebt geleerd), kun je meer belastende oefeningen zoals squats en bankdrukken met een halter aan het einde van een training plaatsen, waardoor je een vergelijkbaar trainingseffect kunt creëren, zij het met minder belasting.

Besteed meer tijd aan ‘accumulatie’-fasen

Naarmate je ouder wordt, wordt periodisering belangrijker – het organiseren van je training in blokken waarin je afwisselend of lineair beweegt tussen accumulatie (spiergroei) en intensificatie (maximale kracht) fases is een goed idee.

Voor oudere klanten is het verstandig om de verhouding tussen opbouw en intensivering op 2:1 of 3:1 te houden, omdat hun gewrichten minder geschikt zijn voor intensiveringsprotocollen.

Traditioneel leggen intensificatiefasen de nadruk op herhalingsfrequenties van 1 tot 6.

Voor 40-plussers zou het verstandig zijn om elke 3 tot 4 cycli een van deze fasen te gebruiken en niet lager te gaan dan 4 tot 6 herhalingen.

Verhoog de tijd onder spanning

Voortbordurend op het vorige punt is een van de beste manieren om te trainen naarmate je ouder wordt manieren te vinden om de tijd onder spanning op je spieren en de moeilijkheidsgraad van oefeningen te verhogen.

Naast het toevoegen van herhalingen, is het experimenteren met verschillende stijlen van tempo’s (pauzes, langzame excentriek, gecontroleerde tempo’s etc.) zeer effectief in het verminderen van gewrichtsbelasting, het geven van een andere stimulus en het creëren van een grotere spieropbouwende stimulus.

Een ander concept, dat in ons vorige artikel kort werd geïntroduceerd, is het gebruik van lage belasting, hoge repstraining dicht bij technisch falen.

Dit is met name van belang voor oudere mensen, omdat ze gebruik kunnen maken van lage belastingen (zelfs iets als weerstandsbanden) om een introductie te geven in weerstandsoefeningen, terwijl ze ook een anabole stimulans genereren en de gunstige invloed die het zal hebben.

Verminder de frequentie van belasting van de wervelkolom

Het groeperen van onderrugintensieve oefeningen op één dag per week kan een geweldige manier zijn om de vaak kwetsbare onderrugstructuren te laten herstellen.

Als je de benen om de drie tot vijf dagen traint, kan een voorbeeld van rotatie zijn om de ene training een squat- of deadliftvariatie te doen en de volgende training voornamelijk met unilaterale en machineoefeningen te trainen, voordat je teruggaat naar een squat- of deadlifttraining.

In dit verband zijn squats en deadlifts in hun ware vorm misschien helemaal niet nodig als je een beginner bent zonder bewegingsmogelijkheden, omdat dit vaak meer kwaad dan goed doet.

Stabiliseren

Wanneer we nieuwe cursisten van in de 40 en 50 tegenkomen, is een van de belangrijkste problemen die we bij UP zien een gebrek aan stabiliteit in hun gewrichten. Dus het gebruik van isometrie, unilateraal werk en langzame tempo’s in het begin kan helpen om dit vitale aspect van fitness te verbeteren.

Focus op kwaliteit

Vooral bij beginnende cliënten boven de 50 is het vaak voldoende om je te concentreren op misschien vier tot vijf oefeningen per training.

Simpelweg een ‘push and pull’-sessie voor het bovenlichaam en een ‘push and pull’-sessie voor het onderlichaam kiezen, rouleren en op kwaliteit letten is een uitstekende manier om te trainen.

Opwarmen, mobiliseren en rekken

Als je 10 tot 15 minuten per dag besteedt aan mobiliteit en flexibiliteit, loont het enorm om gezond te blijven als je ouder wordt.

Voor klanten in de 40 en 50 is dit van cruciaal belang, omdat de mogelijkheid om ‘weg te komen’ met een slechte houding en techniek afneemt, dus de noodzaak om warm en flexibel te zijn voor en tijdens de training wordt groter.

Conditie gebruiken

Cardiovasculaire gezondheid is altijd belangrijk en is een groeiend punt van zorg voor iedereen boven de 40 jaar.

Zoals eerder gezegd, zal het verbeteren van de werkcapaciteit de gevoeligheid van de signaalwegen voor spierhypertrofie vergroten.

Het is daarom erg nuttig voor mensen van middelbare leeftijd om ‘fit’ te blijven, of dat nu is door de dichtheid van de weerstandstraining te verbeteren of door extra conditiesessies toe te voegen.

Blijf actief en geniet ervan

Gewoon actief blijven buiten de sportschool is van vitaal belang en wordt vaak over het hoofd gezien.

Een dagelijkse wandeling kan enorm bijdragen aan het verbeteren van veel van de factoren die bijdragen aan anabole weerstand – het verminderde vermogen van de spier om te reageren op een anabole prikkel die erger wordt naarmate je ouder wordt.

Dus als je een activiteit of sport vindt die je leuk vindt en waar je samen met anderen van kunt genieten, blijf je tientallen jaren actief en helpt dat net zoveel als die drie uur in de sportschool.

Trainen met andropauze en menopauzesymptomen?

Hoewel weerstandstraining in zijn geheel gunstig is voor de besproken aandoeningen, zijn er enkele subtiele details die tot snellere verbeteringen kunnen leiden.

Over het algemeen zijn de verschillen in training niet significant, omdat een sterke focus op de bovenstaande 10 principes zelf tot enorme verbeteringen zal leiden.

Training en menopauze bij vrouwen

In de menopauze zit het venijn echter in de details. Zoals we weten, neemt de productie van oestrogeen en progesteron door de eierstokken af, die fungeren als ‘regelaars’ voor cortisol en insuline.

Het is vaak zo dat deze vrouwen stressgevoeliger zijn en dat moet dan ook worden meegenomen in hun trainingsregime.

Tijdens intensieve en langdurige inspanning wordt cortisol geproduceerd. Om een positieve adaptieve respons op de training te produceren, is cortisol noodzakelijk en zeer heilzaam.

Vooral tijdens weerstandsoefeningen zorgt de stijging van anabole hormonen in combinatie met cortisol voor een zeer gezonde en heilzame reactie, waarbij het lichaam vet verliest en spieren opbouwt.

Veel vrouwen trappen echter in de valkuil om te veel en langdurig te sporten, in de hoop dat veel herhalende bewegingen leiden tot meer calorieënverbruik en vetverlies.

De ‘calorieën in/calorieën uit’-vergelijking is fundamenteel voor gewichtsverlies, maar voor deze vrouwen op zoek naar lichaamsreconstructie moeten we het vanuit een iets andere hoek bekijken, waarbij we het vaak ‘ontspoorde’ hormonale systeem uitbalanceren.

Daarom zullen kortere, intense trainingen meer effect hebben; krachttraining, intervaltraining met hoge intensiteit, metabolische conditionering en een training van niet meer dan 45-60 minuten.

Wat fysiologisch gezien misschien nog belangrijker is voor vrouwen in de menopauze, is het in balans brengen van hun yin en yang, om het zo maar te zeggen.

Dit betekent ook ontspannende activiteiten zoals wandelen, yoga, Tai Chi, meditatie en verschillende soorten massage. Door een minder stressveroorzakend bewegingsregime te creëren, kunnen ze hun menopauzale fysiologie in hun voordeel laten werken.

Training en Andropauze bij Mannen

In termen van andropauze is de boodschap vergelijkbaar voor mannen, met een sterke nadruk op zware (relatief gesproken), intensieve sessies van weerstandstraining.

Het is nodig om weerstandstraining te gebruiken om de anabole respons te stimuleren en om te helpen de endocriene plasticiteit te herstellen die we in deel 1 van deze serie hebben besproken.

Onderzoek wijst uit dat een hoog volume met een matige tot hoge intensiteit, korte rustperioden en grote samengestelde bewegingen de beste hormonale respons geven in alle leeftijdsgroepen.

Voor deze mannen werkt het toepassen van de 10 principes perfect om hun fysiologie weer man te laten worden.

Conclusie

Het is duidelijk uit wetenschappelijk onderzoek en de resultaten die we krijgen van honderden van onze klanten in de 40, 50 en 60 dat weerstandstraining zeer gunstig is voor je conditie, hersenfunctie, mobiliteit, spiermassa en -kracht en algehele gezondheid als je ouder wordt.

Het is nooit te laat om te beginnen met een vorm van weerstandstraining – of je nu 19 of 90 bent. Maar om er zeker van te zijn dat je de 10 principes in dit artikel volgt, is het essentieel dat je de maximale voordelen uit weerstandstraining haalt, terwijl je veilig, intelligent en doelgericht traint.

Het is altijd aan te raden om een professionele Personal Trainer een trainingsprogramma op maat te laten maken dat is afgestemd op jouw mogelijkheden, behoeften en persoonlijke doelen.

Bronnen:

Hormonal responses and adaptations to resistance exercise and training

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending