Connect with us

Gezondheid

Ontdek de voordelen van power walking en hoe je het kunt integreren in je routine

Angelo

Published

on

Kuiten trainen

Power walking is een vorm van wandelen waarbij je een actieve en krachtige manier van lopen aanhoudt. Bij power walking beweeg je sneller dan bij gewoon wandelen, maar niet zo snel als bij hardlopen.

Het is een low-impact cardio-workout die de hartslag verhoogt, de spieren versterkt en de algehele gezondheid verbetert. Power walking kan zowel binnen als buiten worden gedaan en kan aangepast worden aan verschillende niveaus van fitheid.

Waarom is power walking goed voor je?

Power walking is een vorm van lichaamsbeweging die vele voordelen biedt voor je gezondheid. Ten eerste is het een effectieve manier om gewicht te verliezen en je gewicht te beheersen, omdat het een hoge calorieverbranding heeft.

Bovendien versterkt het je hart en longen, waardoor het risico op hartaandoeningen, beroertes en andere chronische ziekten wordt verminderd. Daarnaast kan het beoefenen van power walking het risico op osteoporose verminderen en de botdichtheid verbeteren.

Tot slot is het een toegankelijke en goedkope vorm van lichaamsbeweging die voor bijna iedereen geschikt is en gemakkelijk in je dagelijkse routine kan worden opgenomen.

Gewichtsmanagement

Power walking is een effectieve manier om te werken aan gewichtsmanagement en het verbeteren van je algehele gezondheid. Het is een populaire vorm van lichaamsbeweging die gemakkelijk kan worden geïntegreerd in je dagelijkse routine. Power walking is een snellere variant van wandelen waarbij je flinke stappen zet en je armen intensief gebruikt om meer calorieën te verbranden en spieren te versterken.

Een van de voordelen van power walking is dat het je kan helpen om af te vallen en op gewicht te blijven. Het is een activiteit met een lage impact die toch in staat is om flink wat calorieën te verbranden.

Dit komt doordat power walking een combinatie is van cardiovasculaire en spierversterkende oefeningen. Het verhoogt je hartslag en metabolisme, waardoor je meer calorieën verbrandt dan bij normaal wandelen. Bovendien verbrandt power walking voornamelijk vetten en suikers, wat helpt om de vetverbranding te stimuleren.

Power walking verbetert het welzijn

Naast gewichtsmanagement kan power walking ook aanzienlijke voordelen bieden voor het welzijn van mensen. Regelmatig power walken kan bijvoorbeeld bijdragen aan een verbeterde stemming en vermindering van stress.

Het kan ook de slaapkwaliteit verbeteren en de algehele mentale gezondheid bevorderen. Bovendien is het een goede manier om sociale interactie te stimuleren, zoals het samen met vrienden of familie power walken.

Het gevoel van verbondenheid en ondersteuning dat gepaard gaat met samen sporten kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en vermindering van gevoelens van eenzaamheid.

Power walking vermindert de stress

Power walking kan niet alleen fysieke voordelen bieden, maar ook helpen bij het verminderen van stress. Regelmatig wandelen kan bijdragen aan het verminderen van gevoelens van angst en depressie en het verbeteren van de stemming.

Power walking in de natuur kan zelfs nog meer voordelen bieden, omdat de groene omgeving en frisse lucht kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

Door regelmatig te power walken, kun je niet alleen werken aan je fysieke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid verbeteren en stress verminderen.

Power walking verbetert de uitvoering van de dagelijkse taken

Power walking kan niet alleen de fysieke gezondheid verbeteren, maar ook de dagelijkse taken gemakkelijker maken. Door regelmatig power walking te doen, versterk je de spieren in je benen en verhoog je je uithoudingsvermogen.

Dit kan helpen bij activiteiten zoals boodschappen doen, huishoudelijk werk en zelfs het spelen met kinderen of kleinkinderen. Door fitter en sterker te zijn, kun je dagelijkse taken met meer gemak en plezier uitvoeren.

Het kan ook helpen bij het verbeteren van de balans en het voorkomen van vallen, vooral bij oudere volwassenen. Power walking kan dus niet alleen bijdragen aan de fysieke gezondheid, maar ook aan een betere kwaliteit van leven.

Wat is een goed power walking tempo?

Een goed power walking tempo varieert afhankelijk van het individu, maar over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een tempo van ongeveer 5 km/uur.

Naarmate je meer gewend raakt aan het power walken, kun je je tempo verhogen tot 6-7 km/uur of zelfs meer, afhankelijk van je conditie en doelen.

Hoe kan je jouw snelheid meten?

Er zijn verschillende manieren om je snelheid tijdens power walking te meten. Een eenvoudige manier is om gebruik te maken van een stopwatch of een timer-app op je smartphone.

Begin met wandelen en start de timer zodra je begint te power walken. Meet het aantal seconden dat het duurt om een bepaalde afstand af te leggen en bereken vervolgens je snelheid in minuten per kilometer.

Er zijn ook speciale fitness trackers en GPS-horloges beschikbaar die je snelheid en afgelegde afstand kunnen bijhouden tijdens het power walken. Deze apparaten kunnen handig zijn als je je vooruitgang in de tijd wilt volgen en jezelf wilt uitdagen om je snelheid en afstand te verbeteren.

Technieken en tips om van power walking een geweldige training te maken

Als je serieus bent over power walking, zijn er enkele technieken en tips die je kunt volgen om het meeste uit je training te halen:

 1. Houd je hoofd omhoog en kijk vooruit, niet naar de grond.
 2. Zwaai je armen natuurlijk van voren naar achteren en houd ze dicht bij je lichaam.
 3. Gebruik je buikspieren om je bekken naar voren te kantelen en je lichaam in een rechte lijn te houden.
 4. Rol af van hiel tot teen, en maak geen stappende beweging.
 5. Adem regelmatig en diep in door je neus en uit door je mond.
 6. Begin met een warming-up van vijf minuten met langzame passen voordat je begint met power walking.
 7. Verhoog geleidelijk je snelheid en afstand om je uithoudingsvermogen te vergroten.
 8. Zorg ervoor dat je comfortabele en ademende kleding draagt en goed passende wandelschoenen.
 9. Kies een route met weinig verkeer en vermijd gevaarlijke of drukke wegen.
 10. Blijf gehydrateerd door water mee te nemen en regelmatig te drinken tijdens het power walken.

De beste power walking outfit

Het kiezen van de juiste outfit voor power walking is essentieel om comfortabel en veilig te blijven tijdens de training. Bij het selecteren van een outfit is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden en de omgeving waarin je traint.

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de beste power walking outfit:

 1. Kies ademende stoffen: Kies lichte, ademende stoffen zoals katoen, polyester of nylon om je koel en droog te houden tijdens het lopen.
 2. Draag geschikte schoenen: Kies schoenen die speciaal zijn ontworpen voor het wandelen, met een goede ondersteuning en demping om blessures te voorkomen.
 3. Draag comfortabele kleding: Kies comfortabele, goed passende kleding die je bewegingen niet beperkt en je flexibiliteit bevordert.
 4. Kies de juiste accessoires: Draag een pet of zonnebril om je te beschermen tegen de zon, en vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen. Draag ook reflecterende kleding of accessoires als je ‘s avonds loopt om zichtbaar te blijven voor auto’s en andere weggebruikers.
 5. Pas je outfit aan op het weer: In de winter kun je bijvoorbeeld thermische kleding dragen om warm te blijven, terwijl je in de zomer lichte en luchtige kleding kunt dragen om koel te blijven.

Wat is het verschil tussen Power Walking en gewoon wandelen?

Power Walking is een snelwandelen sport, waarbij je bewust gebruik maakt van je armen en core om meer snelheid en kracht te genereren. Het doel is om sneller te lopen dan normaal wandelen, maar niet zo snel als bij hardlopen.

Is Power Walking veilig voor alle leeftijden en fitnessniveaus?

Ja, Power Walking is een veilige activiteit voor bijna alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is een laagdrempelige sport die weinig impact heeft op de gewrichten en spieren. Als je twijfelt of Power Walking veilig is voor jou, overleg dan met je arts.

Hoe lang moet ik Power Walken om resultaten te zien?

Je kunt al na enkele weken regelmatig Power Walken, verbeteringen zien in je conditie en lichaamssamenstelling. Het is echter belangrijk om consequent te blijven trainen om de voordelen te behouden.

Kan Power Walking helpen bij gewichtsverlies?

Ja, Power Walking kan een effectieve manier zijn om af te vallen, vooral als je het combineert met een gezond dieet en krachttraining. Door regelmatig te Power Walken verbrand je calorieën en verbeter je je stofwisseling.

Heb ik speciale apparatuur nodig voor Power Walking?

Je hebt geen speciale apparatuur nodig om te Power Walken. Het is echter belangrijk om comfortabele en ondersteunende schoenen te dragen en kleding die geschikt is voor de weersomstandigheden. Een hartslagmeter of stappenteller kan handig zijn om je voortgang bij te houden, maar deze zijn niet essentieel.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending