Connect with us

Gezondheid

Neuromusculaire training, wat is het en wat doet het?

Angelo

Published

on

Sumo deadlift

Neuromusculaire training is een term die verwijst naar de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren. Het gaat over de manier waarop het brein en het lichaam samenwerken om bewegingen te produceren en te controleren.

Neuromusculaire training in de fitnesswereld heeft als doel de neuromusculaire controle, kracht en stabiliteit van het lichaam te verbeteren.

Het effect van neuromusculaire training

Het effect van neuromusculaire training is dat het de spieren en het zenuwstelsel beter leert samenwerken. Het kan de reactietijd en de coördinatie verbeteren, wat kan leiden tot betere prestaties in de sportschool of tijdens andere activiteiten. Neuromusculaire training kan ook helpen om neuromusculaire vermoeidheid te verminderen, waardoor het lichaam langer en met meer precisie kan bewegen.

Neuromusculaire toepassingen

Er zijn verschillende toepassingen van neuromusculair trainen. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om de algehele fitheid en gezondheid te verbeteren, maar het kan ook gericht zijn op specifieke sporten en bewegingspatronen. Voorbeelden van sporten waarbij neuromusculaire training nuttig kan zijn, zijn voetbal, basketbal en volleybal.

Blessures voorkomen

Neuromusculaire controle is een belangrijk aspect om blessures te voorkomen. Een betere neuromusculaire controle kan helpen om het risico op blessures te verminderen doordat het lichaam in staat is om beter te reageren op onverwachte bewegingen en veranderingen in de omgeving.

Door neuromusculaire training kan het lichaam meer kracht ontwikkelen en beter leren omgaan met onverwachte bewegingen, waardoor het risico op blessures vermindert.

Je neuromusculaire controle verbeteren

Om de neuromusculaire controle te verbeteren, zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen. Een van de belangrijkste is om oefeningen te doen die gericht zijn op het verbeteren van de neuromusculaire controle.

Voorbeelden hiervan zijn balansoefeningen, plyometrische oefeningen en het trainen met onstabiele oppervlakken. Daarnaast kan aerobes training ook helpen bij het verbeteren van de neuromusculaire controle, omdat het zorgt voor een betere cardiovasculaire gezondheid en een betere bloedtoevoer naar de spieren.

Neuromusculaire training in de sportschool

In de sportschool kun je bijvoorbeeld een fitnessprogramma volgen dat gericht is op neuromusculaire training. Dit kan bestaan uit oefeningen zoals lunges, squats, planking en balansoefeningen. Het is echter ook mogelijk om buiten de sportschool te trainen, bijvoorbeeld door yoga te beoefenen of te gaan hardlopen.

Hoe vaak moet ik neuromusculair trainen?

Het is aan te raden om neuromusculaire training op te nemen in je wekelijkse trainingsschema. Dit kan bijvoorbeeld twee tot drie keer per week zijn, afhankelijk van je huidige fitnessniveau en trainingsdoelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor herstel tussen de sessies door, om overbelasting en blessures te voorkomen.

Hypertrofie

Neuromusculaire vermoeidheid

Neuromusculaire vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij intensieve training. Het verwijst naar de tijdelijke afname in de spierkracht en -prestatie die optreedt na langdurige of intensieve fysieke activiteit.

Neuromusculaire vermoeidheid wordt veroorzaakt door een verminderde communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren, waardoor de spieren minder efficiënt werken.

Het effect van neuromusculaire vermoeidheid kan zeer ingrijpend zijn, vooral voor sporters die op hoog niveau presteren. Het kan leiden tot verlies van coördinatie en techniek, wat kan leiden tot blessures.

Daarnaast kan het ook leiden tot overbelasting van bepaalde spiergroepen en een verhoogd risico op spier- en gewrichtsblessures.

Om neuromusculaire vermoeidheid te voorkomen of te verminderen, zijn er verschillende strategieën beschikbaar. Het verminderen van de trainingsintensiteit en het toepassen van voldoende herstel tussen trainingen kan bijvoorbeeld helpen om overmatige vermoeidheid te voorkomen.

Het verbeteren van de algehele conditie van het lichaam, inclusief het cardiovasculair systeem, kan ook bijdragen aan een sneller herstel.

Daarnaast kan neuromusculaire training zelf helpen om de effecten van vermoeidheid te verminderen. Door specifieke oefeningen en technieken gericht op de neuromusculaire controle van de spieren, kunnen sporters hun coördinatie, evenwicht en techniek verbeteren, wat de kans op blessures vermindert.

Deze technieken worden vaak gebruikt in revalidatieprogramma’s en worden steeds vaker toegepast in preventieve trainingen voor sporters.

In het algemeen is het belangrijk om tijdig te herkennen wanneer neuromusculaire vermoeidheid optreedt en hierop te reageren door voldoende rust en herstel te nemen.

Daarnaast is het verstandig om in de training en oefeningen aandacht te besteden aan neuromusculaire controle, zodat de kans op vermoeidheid en blessures verder wordt verminderd.

Neuromusculair trainen

Neuromusculair trainen is een methode waarbij het neuromusculaire systeem maximaal wordt ontwikkeld. Dit systeem omvat de zenuwen en spieren die samenwerken bij beweging.

Het doel van neuromusculair trainen is het vergroten van spierkracht en het verbeteren van de bewegingscontrole en -coördinatie. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals het uitvoeren van neuromusculaire oefeningen, rekoefeningen en krachttraining met zachte kettlebells of halters.

Bij neuromusculair trainen wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde neuromusculaire trainingsapparatuur, zoals instabiele schijven, een instabiel bewegend platform en vloeibare materie met reactieve lampjes.

Deze innovatieve apparatuur biedt een veilige manier om het neuromusculaire systeem te trainen en onvoorspelbare bewegingen te maken in verschillende richtingen. Het trainen met ballen gevuld met een mengsel van water en lucht is een interessant middel om het neuromusculaire systeem op een effectieve manier te trainen.

Neuromusculair trainen is niet alleen relevant voor sporters, maar ook voor patiënten die revalideren na een blessure of operatie. Uit onderzoek blijkt dat neuromusculaire training een significant effect heeft op het verminderen van knieblessures. Een randomized clinical trial heeft aangetoond dat neuromusculaire training de kans op herhaalde knieblessures met bijna 50% kan verkleinen.

In de sportmedische wereld wordt neuromusculair trainen steeds meer toegepast, en ook fysiotherapeuten en trainers tonen steeds meer interesse in deze trainingsmethode. De SMC Rijnland verzorgt bijvoorbeeld workshops en cursussen waarin het thema neuromusculair trainen praktisch wordt uitgelegd en in de praktijk wordt gebracht.

Het is belangrijk om te onderscheiden wat het verschil is tussen neuromusculair trainen en andere trainingsprogramma’s, en op basis van wetenschappelijke literatuur en onderzoek te kiezen voor de meest effectieve toepassing.

Neuromusculair trainen biedt een veilige manier om het neuromusculaire systeem te trainen en zo de bewegingscontrole en -coördinatie te verbeteren. Het is een waardevolle toevoeging aan krachttraining en fysiotherapie en kan op lange termijn resultaten bieden.

Door het combineren van theoretische informatie en praktijkervaring met innovatieve apparatuur en oefenvormen, kan neuromusculair trainen een waardevol middel zijn voor iedereen die zijn of haar bewegingscontrole wil verbeteren.

Neuromusculair trainen op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om neuromusculair te trainen, waaronder plyometrische oefeningen, balans- en coördinatieoefeningen, en functionele krachtoefeningen.

Plyometrische oefeningen

Plyometrische oefeningen, ook wel sprongtraining genoemd, zijn bijvoorbeeld oefeningen waarbij snelle en krachtige bewegingen worden gemaakt, zoals springen of sprinten. Dit type oefeningen helpt om de explosiviteit en snelheid van spiercontracties te verbeteren.

Balans- en coördinatieoefeningen

Balans- en coördinatie oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de neuromusculaire controle door het trainen van het evenwicht en de stabiliteit. Dit type training kan de proprioceptie verbeteren, wat de bewustwording van het lichaam in de ruimte is. Door het verbeteren van de proprioceptie kan de spierreactie op veranderende omstandigheden verbeterd worden.

Functionele krachtoefeningen

Functionele krachtoefeningen zijn gericht op het trainen van de spieren die betrokken zijn bij dagelijkse activiteiten en sporten. Door het trainen van deze spieren kan de algehele neuromusculaire controle verbeterd worden.

Dit type training richt zich ook op het verbeteren van de coördinatie tussen verschillende spiergroepen en het versterken van zwakkere spieren.

In het algemeen kan neuromusculaire training worden gebruikt om de prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en revalidatie na een blessure te bevorderen.

Het kan worden gebruikt door atleten van alle niveaus en disciplines, evenals door mensen die zich bezighouden met fysieke activiteiten voor gezondheids doeleinden.

Het is belangrijk om te onthouden dat neuromusculaire training slechts één component is van een uitgebreid trainingsprogramma en dat een evenwichtige aanpak die ook aerobics en krachttraining omvat, de beste resultaten zal opleveren.

Populaire oefeningen voor een neuromusculaire training

Onderstaand vind je enkele populaire oefeningen die niet mogen ontbreken aan jouw neuromusculaire training:

 1. Balanstraining: Balanstraining is een geweldige manier om de proprioceptieve vaardigheden van het lichaam te verbeteren. Door een balansbord of Bosu-bal te gebruiken, wordt het lichaam gedwongen om de spieren rondom de enkels, knieën en heupen te stabiliseren. Dit verbetert de coördinatie van de spieren en kan helpen bij het voorkomen van blessures.
 2. Lunges: Lunges zijn een andere geweldige oefening voor het verbeteren van neuromusculaire controle. Deze oefening vereist een goede balans en coördinatie van het lichaam. Door lunges te doen, kun je de spieren in de benen en heupen versterken, waardoor je betere controle hebt over je lichaam.
 3. Plyometrische oefeningen: Plyometrische oefeningen, zoals jumping jacks, box jumps en jump squats, zijn geweldige oefeningen om de neuromusculaire controle te verbeteren. Deze oefeningen vereisen dat het lichaam snel kan schakelen tussen excentrische (verlengde) en concentrische (verkorten) contracties. Het verbetert de spierkracht, reactiesnelheid en coördinatie.
 4. Core-stabilisatie oefeningen: Core-stabilisatie oefeningen, zoals planken, zijn geweldig voor het verbeteren van neuromusculaire controle. Door je core-spieren te versterken, verbeter je de stabiliteit van je ruggengraat en het vermogen om je lichaam goed te positioneren en te bewegen.
 5. Deadlifts: Deadlifts zijn een geweldige oefening om de neuromusculaire controle te verbeteren. Bij het uitvoeren van een deadlift moet je lichaam in een optimale positie blijven terwijl je gewichten van de grond tilt. Dit vereist een goede balans en coördinatie van het lichaam. Bovendien versterken deadlifts de spieren in de rug, benen en heupen, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de algehele fysieke prestaties.

Tot slot

Neuromusculaire training is een belangrijk onderdeel van blessurepreventie en prestatieverbetering in de sportmedische wereld.

Deze trainingsvorm richt zich op het verbeteren van de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de spieren om zo de neuromusculaire controle, kracht en stabiliteit te verbeteren.

Neuromusculaire training kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de situatie. Het kan gericht zijn op algemene fitheid en gezondheid, maar ook op specifieke sporten en bewegingspatronen, zoals wielrennen.

Het effect van neuromusculaire training is dat het de reactietijd en coördinatie kan verbeteren, waardoor de prestaties in de sportschool of tijdens andere activiteiten verbeteren.

Bovendien kan neuromusculaire training helpen om neuromusculaire vermoeidheid te verminderen, waardoor het lichaam langer en met meer precisie kan bewegen. Er zijn verschillende technieken die kunnen worden toegepast om de neuromusculaire controle te verbeteren, zoals balansoefeningen, plyometrische oefeningen en training met onstabiele oppervlakken.

Neuromusculaire training kan op een veilige manier worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde neuromusculaire trainingsapparatuur, zoals een instabiel bewegend platform, instabiele schijven, reactieve lampjes en zachte kettlebells gevuld met vloeibare materie.

Deze apparatuur biedt verschillende manieren om het neuromusculaire systeem maximaal te trainen en zo effectief mogelijk te trainen. Neuromusculaire training is evidence based opgezet en de wetenschap achter deze trainingsvorm is uitstekend.

Referenties:

 • Neuromuscular training injury prevention strategies in youth sport: a systematic review and meta-analysis. Bezoeken
 • A School-Based Neuromuscular Training Program and Sport-Related Injury Incidence: A Prospective Randomized Controlled Clinical Trial. Bezoeken
 • The Acute Effects of Cognitive-Based Neuromuscular Training and Game-Based Training on the Dynamic Balance and Speed Performance of Healthy Young Soccer Players: A Randomized Controlled Trial. Bezoeken
 • Neuromuscular and hormonal adaptations during strength and power training. A review. Bezoeken

Wat is neuromusculair trainen en waarom is het belangrijk?

Neuromusculair trainen is een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de spieren. Het doel is om de controle over de spieren te verbeteren en zo blessures te voorkomen. Het is belangrijk omdat het de efficiëntie van bewegingen verbetert en de kans op blessures verkleint.

Wat zijn de voordelen van neuromusculair trainen?

Neuromusculair trainen kan helpen bij het verbeteren van de coördinatie, balans, flexibiliteit en kracht. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van de prestaties in sporten, zoals sprinten, springen en wenden. Daarnaast kan het bijdragen aan het verminderen van de kans op blessures.

Wie kan baat hebben bij neuromusculair trainen?

Neuromusculair trainen kan nuttig zijn voor iedereen die regelmatig beweegt, of het nu gaat om sporters, fitnessenthousiasten of mensen die een actieve levensstijl hebben. Het kan vooral voordelig zijn voor mensen die eerder blessures hebben gehad, of die een verhoogd risico lopen op blessures, zoals sporters die veel moeten draaien en wenden.

Welke oefeningen kan ik doen om mijn neuromusculaire controle te verbeteren?

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je neuromusculaire controle te verbeteren, zoals enkelversterkende oefeningen, balansoefeningen, plyometrische oefeningen, coördinatie-oefeningen en oefeningen gericht op het verbeteren van de lichaamshouding. Het is belangrijk om deze oefeningen onder begeleiding van een professional uit te voeren, zodat je zeker weet dat je ze op de juiste manier uitvoert.

Hoe vaak moet ik neuromusculair trainen?

De frequentie van neuromusculaire training hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, niveau van fitheid en trainingsdoelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste twee tot drie keer per week neuromusculaire training te doen om de beste resultaten te behalen. Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie belangrijker is dan intensiteit, dus regelmatig trainen is essentieel voor succes.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending