Connect with us

Gezondheid

Neuromusculaire training, wat is het en wat doet het?

Angelo

Published

on

Sumo deadlift

Neuromusculaire training is een term die verwijst naar de verbinding tussen het zenuwstelsel en de spieren. Het gaat over de manier waarop het brein en het lichaam samenwerken om bewegingen te produceren en te controleren.

Neuromusculaire training in de fitnesswereld heeft als doel de neuromusculaire controle, kracht en stabiliteit van het lichaam te verbeteren.

Het effect van neuromusculaire training

Het effect van neuromusculaire training is dat het de spieren en het zenuwstelsel beter leert samenwerken. Het kan de reactietijd en de coördinatie verbeteren, wat kan leiden tot betere prestaties in de sportschool of tijdens andere activiteiten. Neuromusculaire training kan ook helpen om neuromusculaire vermoeidheid te verminderen, waardoor het lichaam langer en met meer precisie kan bewegen.

Neuromusculaire toepassingen

Er zijn verschillende toepassingen van neuromusculair trainen. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om de algehele fitheid en gezondheid te verbeteren, maar het kan ook gericht zijn op specifieke sporten en bewegingspatronen. Voorbeelden van sporten waarbij neuromusculaire training nuttig kan zijn, zijn voetbal, basketbal en volleybal.

Blessures voorkomen

Neuromusculaire controle is een belangrijk aspect om blessures te voorkomen. Een betere neuromusculaire controle kan helpen om het risico op blessures te verminderen doordat het lichaam in staat is om beter te reageren op onverwachte bewegingen en veranderingen in de omgeving.

Door neuromusculaire training kan het lichaam meer kracht ontwikkelen en beter leren omgaan met onverwachte bewegingen, waardoor het risico op blessures vermindert.

Je neuromusculaire controle verbeteren

Om de neuromusculaire controle te verbeteren, zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen. Een van de belangrijkste is om oefeningen te doen die gericht zijn op het verbeteren van de neuromusculaire controle.

Voorbeelden hiervan zijn balansoefeningen, plyometrische oefeningen en het trainen met onstabiele oppervlakken. Daarnaast kan aerobes training ook helpen bij het verbeteren van de neuromusculaire controle, omdat het zorgt voor een betere cardiovasculaire gezondheid en een betere bloedtoevoer naar de spieren.

Neuromusculaire training in de sportschool

In de sportschool kun je bijvoorbeeld een fitnessprogramma volgen dat gericht is op neuromusculaire training. Dit kan bestaan uit oefeningen zoals lunges, squats, planking en balansoefeningen. Het is echter ook mogelijk om buiten de sportschool te trainen, bijvoorbeeld door yoga te beoefenen of te gaan hardlopen.

Hoe vaak moet ik neuromusculair trainen?

Het is aan te raden om neuromusculaire training op te nemen in je wekelijkse trainingsschema. Dit kan bijvoorbeeld twee tot drie keer per week zijn, afhankelijk van je huidige fitnessniveau en trainingsdoelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor herstel tussen de sessies door, om overbelasting en blessures te voorkomen.

Hypertrofie

Neuromusculaire vermoeidheid

Neuromusculaire vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij intensieve training. Het verwijst naar de tijdelijke afname in de spierkracht en -prestatie die optreedt na langdurige of intensieve fysieke activiteit.

Neuromusculaire vermoeidheid wordt veroorzaakt door een verminderde communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren, waardoor de spieren minder efficiënt werken.

Het effect van neuromusculaire vermoeidheid kan zeer ingrijpend zijn, vooral voor sporters die op hoog niveau presteren. Het kan leiden tot verlies van coördinatie en techniek, wat kan leiden tot blessures.

Daarnaast kan het ook leiden tot overbelasting van bepaalde spiergroepen en een verhoogd risico op spier- en gewrichtsblessures.

Om neuromusculaire vermoeidheid te voorkomen of te verminderen, zijn er verschillende strategieën beschikbaar. Het verminderen van de trainingsintensiteit en het toepassen van voldoende herstel tussen trainingen kan bijvoorbeeld helpen om overmatige vermoeidheid te voorkomen.

Het verbeteren van de algehele conditie van het lichaam, inclusief het cardiovasculair systeem, kan ook bijdragen aan een sneller herstel.

Daarnaast kan neuromusculaire training zelf helpen om de effecten van vermoeidheid te verminderen. Door specifieke oefeningen en technieken gericht op de neuromusculaire controle van de spieren, kunnen sporters hun coördinatie, evenwicht en techniek verbeteren, wat de kans op blessures vermindert.

Deze technieken worden vaak gebruikt in revalidatieprogramma’s en worden steeds vaker toegepast in preventieve trainingen voor sporters.

In het algemeen is het belangrijk om tijdig te herkennen wanneer neuromusculaire vermoeidheid optreedt en hierop te reageren door voldoende rust en herstel te nemen.

Daarnaast is het verstandig om in de training en oefeningen aandacht te besteden aan neuromusculaire controle, zodat de kans op vermoeidheid en blessures verder wordt verminderd.

Neuromusculair trainen

Neuromusculair trainen is een methode waarbij het neuromusculaire systeem maximaal wordt ontwikkeld. Dit systeem omvat de zenuwen en spieren die samenwerken bij beweging.

Het doel van neuromusculair trainen is het vergroten van spierkracht en het verbeteren van de bewegingscontrole en -coördinatie. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals het uitvoeren van neuromusculaire oefeningen, rekoefeningen en krachttraining met zachte kettlebells of halters.

Bij neuromusculair trainen wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde neuromusculaire trainingsapparatuur, zoals instabiele schijven, een instabiel bewegend platform en vloeibare materie met reactieve lampjes.

Deze innovatieve apparatuur biedt een veilige manier om het neuromusculaire systeem te trainen en onvoorspelbare bewegingen te maken in verschillende richtingen. Het trainen met ballen gevuld met een mengsel van water en lucht is een interessant middel om het neuromusculaire systeem op een effectieve manier te trainen.

Neuromusculair trainen is niet alleen relevant voor sporters, maar ook voor patiënten die revalideren na een blessure of operatie. Uit onderzoek blijkt dat neuromusculaire training een significant effect heeft op het verminderen van knieblessures. Een randomized clinical trial heeft aangetoond dat neuromusculaire training de kans op herhaalde knieblessures met bijna 50% kan verkleinen.

In de sportmedische wereld wordt neuromusculair trainen steeds meer toegepast, en ook fysiotherapeuten en trainers tonen steeds meer interesse in deze trainingsmethode. De SMC Rijnland verzorgt bijvoorbeeld workshops en cursussen waarin het thema neuromusculair trainen praktisch wordt uitgelegd en in de praktijk wordt gebracht.

Het is belangrijk om te onderscheiden wat het verschil is tussen neuromusculair trainen en andere trainingsprogramma’s, en op basis van wetenschappelijke literatuur en onderzoek te kiezen voor de meest effectieve toepassing.

Neuromusculair trainen biedt een veilige manier om het neuromusculaire systeem te trainen en zo de bewegingscontrole en -coördinatie te verbeteren. Het is een waardevolle toevoeging aan krachttraining en fysiotherapie en kan op lange termijn resultaten bieden.

Door het combineren van theoretische informatie en praktijkervaring met innovatieve apparatuur en oefenvormen, kan neuromusculair trainen een waardevol middel zijn voor iedereen die zijn of haar bewegingscontrole wil verbeteren.

Neuromusculair trainen op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om neuromusculair te trainen, waaronder plyometrische oefeningen, balans- en coördinatieoefeningen, en functionele krachtoefeningen.

Plyometrische oefeningen

Plyometrische oefeningen, ook wel sprongtraining genoemd, zijn bijvoorbeeld oefeningen waarbij snelle en krachtige bewegingen worden gemaakt, zoals springen of sprinten. Dit type oefeningen helpt om de explosiviteit en snelheid van spiercontracties te verbeteren.

Balans- en coördinatieoefeningen

Balans- en coördinatie oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de neuromusculaire controle door het trainen van het evenwicht en de stabiliteit. Dit type training kan de proprioceptie verbeteren, wat de bewustwording van het lichaam in de ruimte is. Door het verbeteren van de proprioceptie kan de spierreactie op veranderende omstandigheden verbeterd worden.

Functionele krachtoefeningen

Functionele krachtoefeningen zijn gericht op het trainen van de spieren die betrokken zijn bij dagelijkse activiteiten en sporten. Door het trainen van deze spieren kan de algehele neuromusculaire controle verbeterd worden.

Dit type training richt zich ook op het verbeteren van de coördinatie tussen verschillende spiergroepen en het versterken van zwakkere spieren.

In het algemeen kan neuromusculaire training worden gebruikt om de prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en revalidatie na een blessure te bevorderen.

Het kan worden gebruikt door atleten van alle niveaus en disciplines, evenals door mensen die zich bezighouden met fysieke activiteiten voor gezondheids doeleinden.

Het is belangrijk om te onthouden dat neuromusculaire training slechts één component is van een uitgebreid trainingsprogramma en dat een evenwichtige aanpak die ook aerobics en krachttraining omvat, de beste resultaten zal opleveren.

Populaire oefeningen voor een neuromusculaire training

Onderstaand vind je enkele populaire oefeningen die niet mogen ontbreken aan jouw neuromusculaire training:

 1. Balanstraining: Balanstraining is een geweldige manier om de proprioceptieve vaardigheden van het lichaam te verbeteren. Door een balansbord of Bosu-bal te gebruiken, wordt het lichaam gedwongen om de spieren rondom de enkels, knieën en heupen te stabiliseren. Dit verbetert de coördinatie van de spieren en kan helpen bij het voorkomen van blessures.
 2. Lunges: Lunges zijn een andere geweldige oefening voor het verbeteren van neuromusculaire controle. Deze oefening vereist een goede balans en coördinatie van het lichaam. Door lunges te doen, kun je de spieren in de benen en heupen versterken, waardoor je betere controle hebt over je lichaam.
 3. Plyometrische oefeningen: Plyometrische oefeningen, zoals jumping jacks, box jumps en jump squats, zijn geweldige oefeningen om de neuromusculaire controle te verbeteren. Deze oefeningen vereisen dat het lichaam snel kan schakelen tussen excentrische (verlengde) en concentrische (verkorten) contracties. Het verbetert de spierkracht, reactiesnelheid en coördinatie.
 4. Core-stabilisatie oefeningen: Core-stabilisatie oefeningen, zoals planken, zijn geweldig voor het verbeteren van neuromusculaire controle. Door je core-spieren te versterken, verbeter je de stabiliteit van je ruggengraat en het vermogen om je lichaam goed te positioneren en te bewegen.
 5. Deadlifts: Deadlifts zijn een geweldige oefening om de neuromusculaire controle te verbeteren. Bij het uitvoeren van een deadlift moet je lichaam in een optimale positie blijven terwijl je gewichten van de grond tilt. Dit vereist een goede balans en coördinatie van het lichaam. Bovendien versterken deadlifts de spieren in de rug, benen en heupen, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de algehele fysieke prestaties.

Tot slot

Neuromusculaire training is een belangrijk onderdeel van blessurepreventie en prestatieverbetering in de sportmedische wereld.

Deze trainingsvorm richt zich op het verbeteren van de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de spieren om zo de neuromusculaire controle, kracht en stabiliteit te verbeteren.

Neuromusculaire training kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de situatie. Het kan gericht zijn op algemene fitheid en gezondheid, maar ook op specifieke sporten en bewegingspatronen, zoals wielrennen.

Het effect van neuromusculaire training is dat het de reactietijd en coördinatie kan verbeteren, waardoor de prestaties in de sportschool of tijdens andere activiteiten verbeteren.

Bovendien kan neuromusculaire training helpen om neuromusculaire vermoeidheid te verminderen, waardoor het lichaam langer en met meer precisie kan bewegen. Er zijn verschillende technieken die kunnen worden toegepast om de neuromusculaire controle te verbeteren, zoals balansoefeningen, plyometrische oefeningen en training met onstabiele oppervlakken.

Neuromusculaire training kan op een veilige manier worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde neuromusculaire trainingsapparatuur, zoals een instabiel bewegend platform, instabiele schijven, reactieve lampjes en zachte kettlebells gevuld met vloeibare materie.

Deze apparatuur biedt verschillende manieren om het neuromusculaire systeem maximaal te trainen en zo effectief mogelijk te trainen. Neuromusculaire training is evidence based opgezet en de wetenschap achter deze trainingsvorm is uitstekend.

Referenties:

 • Neuromuscular training injury prevention strategies in youth sport: a systematic review and meta-analysis. Bezoeken
 • A School-Based Neuromuscular Training Program and Sport-Related Injury Incidence: A Prospective Randomized Controlled Clinical Trial. Bezoeken
 • The Acute Effects of Cognitive-Based Neuromuscular Training and Game-Based Training on the Dynamic Balance and Speed Performance of Healthy Young Soccer Players: A Randomized Controlled Trial. Bezoeken
 • Neuromuscular and hormonal adaptations during strength and power training. A review. Bezoeken

Wat is neuromusculair trainen en waarom is het belangrijk?

Neuromusculair trainen is een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de spieren. Het doel is om de controle over de spieren te verbeteren en zo blessures te voorkomen. Het is belangrijk omdat het de efficiëntie van bewegingen verbetert en de kans op blessures verkleint.

Wat zijn de voordelen van neuromusculair trainen?

Neuromusculair trainen kan helpen bij het verbeteren van de coördinatie, balans, flexibiliteit en kracht. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van de prestaties in sporten, zoals sprinten, springen en wenden. Daarnaast kan het bijdragen aan het verminderen van de kans op blessures.

Wie kan baat hebben bij neuromusculair trainen?

Neuromusculair trainen kan nuttig zijn voor iedereen die regelmatig beweegt, of het nu gaat om sporters, fitnessenthousiasten of mensen die een actieve levensstijl hebben. Het kan vooral voordelig zijn voor mensen die eerder blessures hebben gehad, of die een verhoogd risico lopen op blessures, zoals sporters die veel moeten draaien en wenden.

Welke oefeningen kan ik doen om mijn neuromusculaire controle te verbeteren?

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je neuromusculaire controle te verbeteren, zoals enkelversterkende oefeningen, balansoefeningen, plyometrische oefeningen, coördinatie-oefeningen en oefeningen gericht op het verbeteren van de lichaamshouding. Het is belangrijk om deze oefeningen onder begeleiding van een professional uit te voeren, zodat je zeker weet dat je ze op de juiste manier uitvoert.

Hoe vaak moet ik neuromusculair trainen?

De frequentie van neuromusculaire training hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, niveau van fitheid en trainingsdoelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste twee tot drie keer per week neuromusculaire training te doen om de beste resultaten te behalen. Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie belangrijker is dan intensiteit, dus regelmatig trainen is essentieel voor succes.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending