Connect with us

Mind

De impact van stress

Angelo

Published

on

Stress of een burn-out kan een grote impact hebben op je gezondheid en motivatie

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Als fitness expert weet ik dat het belangrijk is om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Een belangrijke, vaak over het hoofd geziene factor die je fitness en algehele gezondheid kan beïnvloeden, is stress.

In deze blogpost gaan we in op de impact van stress op je lichaam en geest, en de kracht van fitness als een geweldig hulpmiddel om stress te bestrijden. Bereid je voor om specifieke oefeningen en technieken te leren die je kunt gebruiken om stress te verlichten, en zo je levenskwaliteit aanzienlijk te verhogen.

Want weet je, je hebt de controle. Het is tijd om die controle te nemen en te beginnen aan een stressvrijere jij! Laten we duiken in de wereld van fitness en stressmanagement.

Wat doet stress met je lichaam?

Stress is meer dan alleen een mentale staat; het heeft aanzienlijke fysieke effecten op je lichaam. Het begrijpen van deze effecten is de eerste stap naar het beheersen ervan.

Zenuwstelsel

Wanneer je lichaam een stressreactie ervaart, triggert het je zenuwstelsel om adrenaline en cortisol vrij te geven. Deze stresshormonen bereiden je lichaam voor op een ‘vecht of vlucht’-reactie, wat leidt tot verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhaling.

Dit is nuttig voor korte-termijn responsen, maar op de lange termijn kan het leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals hartziekten en hoge bloeddruk.

Immuunsysteem

Op korte termijn kan stress je immuunsysteem stimuleren, maar chronische stress kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor je kwetsbaarder wordt voor infecties en ziekten.

Spijsverteringssysteem

Chronische stress kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, zure reflux, maagzweren, en zelfs het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Musculoskeletale systeem

Onder stress spannen de spieren zich aan om je lichaam te beschermen tegen pijn of letsel. Bij voortdurende stress blijven deze spieren in een constante staat van paraatheid, wat kan leiden tot hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en algemene lichaamspijn.

Zoals je kunt zien, heeft stress een grote impact op het lichaam. Gelukkig zijn er technieken en oefeningen die je kunnen helpen om deze effecten te verminderen.

Stress en zijn invloed op de korte termijn

Op de korte termijn kan stress je helpen beter te presteren. Het zorgt ervoor dat je alert en gefocust bent, je energieniveaus stijgen en je bent meer in staat om snelle beslissingen te nemen. Dit komt omdat je lichaam adrenaline en cortisol vrijgeeft, wat je lichaam voorbereidt op een mogelijke bedreiging – de zogenaamde ‘vecht of vlucht’ reactie.

Enkele kortetermijneffecten van stress zijn:

Verhoogde hartslag en bloeddruk

Deze fysieke reacties helpen je om snel te reageren in een stressvolle situatie door meer bloed naar je spieren en andere belangrijke organen te pompen.

Versnelde ademhaling

Dit zorgt ervoor dat je hersenen meer zuurstof krijgen, wat je alertheid en reactiesnelheid verhoogt.

Verhoogde alertheid

Door stress ben je meer gefocust op de taak die voorhanden is en ben je beter in staat om belangrijke details op te merken.

Vrijlating van energie

Stresshormonen zorgen voor een boost van energie, wat je kan helpen om een taak sneller en efficiënter uit te voeren.

Adrenaline en noradrenaline

Deze zijn bekend als ‘vecht of vlucht’ hormonen. Ze verhogen je hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, wat je lichaam de energie geeft die het nodig heeft om snel te reageren op een stressvolle situatie.

Cortisol

Dit is een ander stresshormoon dat een belangrijke rol speelt. Het helpt je lichaam om extra glucose in je bloedsomloop te brengen voor energie en onderdrukt functies die op dat moment niet noodzakelijk zijn, zoals je immuunrespons en spijsvertering. Het helpt ook je hersenen om meer te gebruiken van de glucose in je bloedsomloop en verhoogt de beschikbaarheid van stoffen die weefselherstel ondersteunen.

Hoewel deze reacties nuttig kunnen zijn in bepaalde situaties, zijn ze minder geschikt voor het moderne leven, waar stress vaak niet wordt veroorzaakt door fysieke bedreigingen, maar door mentale en emotionele stressoren.

Daarom is het zo belangrijk om manieren te vinden om met chronische stress om te gaan en de negatieve effecten ervan op de lange termijn te beperken.

Stress en zijn invloed op de lange termijn

Hoewel stress op de korte termijn je kan helpen om beter te presteren, kan chronische stress op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je voortdurend in de ‘vecht of vlucht’-modus zit, wordt je lichaam nooit in staat gesteld om volledig te herstellen en te ontspannen.

Hierdoor kan de constante aanwezigheid van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, een negatief effect hebben op vrijwel elk systeem in je lichaam.

Cardiovasculaire problemen

Constant hoge cortisolniveaus kunnen leiden tot verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterolniveaus, en uiteindelijk hartaandoeningen, waaronder hartziekten en hartaanvallen.

Verzwakt immuunsysteem

Chronische stress kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.

Spijsverteringsproblemen

Langdurige stress kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, maagzweren, prikkelbare darm syndroom (PDS), en zelfs kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas.

Mentale gezondheidsproblemen

Stress kan leiden tot problemen zoals angst, depressie, en slaapstoornissen. Het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van andere geestelijke gezondheidsproblemen, zoals paniekaanvallen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Spier- en gewrichtspijn

Chronische stress kan leiden tot aanhoudende spierspanning en pijn, en kan bijdragen aan aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie.

Het is duidelijk dat het belangrijk is om stress te beheren en te beperken om de risico’s van deze gezondheidsproblemen te verminderen. Gelukkig zijn er veel strategieën, waaronder fysieke activiteit en fitness, die je kunnen helpen om de effecten van stress te verminderen.

Wat te doen tegen stress?

Hoe kun je minder stress ervaren? Stress komt niet alleen voort uit zaken zoals strakke deadlines, overwerk, examens, een negatieve omgeving, of uitdagende relaties. Het houdt ook verband met de zorg voor je eigen lichaam – zowel mentaal als fysiek – en het doorbreken van vastgeroeste copingmechanismen.

Drink thee!

Persoonlijk vind ik het heerlijk om na een werkdag met een warme kop thee op de bank te ploffen. Het bellen van een vriendin en het doornemen van de dag, geweldig! Ook op het werk nuttig ik graag thee, het brengt me in zo’n ontspannen sfeer. Groene thee heeft absoluut mijn voorkeur!

Gun jezelf tijd om te relaxen

Neem ten minste één keer per week de tijd voor jezelf, oftewel: gun jezelf een uitgebreid bad van een uur, compleet met badschuim, een goed boek, thee, en natuurlijk een royale portie havermout om die spieren te onderhouden. Het is heerlijk om dit moment te plannen na een intense workout!

Een goede nachtrust is essentieel

Wees aardig voor jezelf en probeer te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft; als een training soms echt te veel voor je is, dwing jezelf dan niet om door te gaan, maar neem in plaats daarvan wat rust.

Zo kun je de volgende keer weer alles (en waarschijnlijk zelfs meer) geven tijdens je training! Daarnaast is het belangrijk om je te richten op een gezond slaappatroon. Voldoende slaap en minimale afleiding voor het slapengaan zullen beiden bijdragen aan een ontspannen gevoel gedurende de dag.

Eet je eten rustig op

Gun jezelf de tijd om te eten. Het haastig naar binnen werken van je maaltijden kan alleen maar extra stress veroorzaken, zowel mentaal als fysiek. Door bewust een pauze te nemen voor je maaltijd en rustig aan tafel te eten, consumeer je vaak op een meer bewuste (en daardoor doorgaans gezondere) manier.

Fit worden is een marathon, geen sprint

Het streven naar een fit lichaam is te vergelijken met het lopen van een marathon, niet een sprint. Het vraagt om toewijding, consistentie en geduld, in plaats van snelle, kortstondige inspanningen. Net zoals een marathonloper zich gedurende langere tijd voorbereidt en traint, vraagt fysieke fitheid om een duurzame aanpak.

Crashdiëten of extreme trainingsregimes kunnen snel resultaat opleveren, maar zijn vaak niet vol te houden. Integendeel, ze kunnen leiden tot uitputting, blessures en frustratie. Een geleidelijke, gebalanceerde aanpak waarbij gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging centraal staan, is de sleutel tot langdurig succes.

Denk eraan, fit worden is een levenslange reis, geen kortetermijndoel.

Ademhalingsoefeningen

Diepe ademhaling kan je helpen om te kalmeren en je stressniveau te verminderen. Probeer een paar minuten per dag te nemen om je te concentreren op je ademhaling.

Mindfulness en meditatie

Deze technieken kunnen je helpen om je te concentreren op het huidige moment, in plaats van je zorgen te maken over de toekomst of het verleden. Er zijn veel apps en online bronnen beschikbaar om je te begeleiden.

Yoga en Pilates

Deze vormen van beweging kunnen je helpen om te ontspannen en je stressniveau te verlagen, terwijl ze je flexibiliteit en kracht verbeteren.

Sociale contacten

Sociale contacten spelen een cruciale rol in ons algemene welzijn. Het spenderen van tijd met vrienden, familie of zelfs huisdieren kan onze stemming verbeteren, stress verminderen en een gevoel van verbondenheid en gemeenschap bieden.

Het is niet de hoeveelheid, maar de kwaliteit van onze sociale interacties die telt. Positieve, ondersteunende relaties kunnen ons helpen om te gaan met stress, terwijl toxische of stressvolle relaties onze stressniveaus kunnen verhogen.

Probeer dus tijd te besteden aan mensen die je energie geven en je goed laten voelen over jezelf.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tessa

    23 August, 2023 at 14:44

    Je weet dat stress slecht voor je is, maar nu het zo opgesomd is, dan zie je pas hoe erg stress is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Is een massage door een massagestoel goed voor spierherstel?

Angelo

Published

on

By

Spierherstel dankzij een massagestoel

Na een intensieve sessie van gewichtheffen, waarbij je gedurende een uur jezelf tot het uiterste hebt gedreven, is het cruciaal om je lichaam adequaat hersteltijd te bieden. Dit herstelproces is essentieel voor het repareren van microtrauma’s – de kleine scheurtjes in de spiervezels die ontstaan door het heffen van zware lasten.

Het natuurlijke herstel van deze microtrauma’s stimuleert spierhypertrofie, oftewel spiergroei, wat een fundamenteel doel is van krachttraining. Daarom is het van uitermate groot belang om je lichaam te voorzien van de nodige ondersteuning gedurende dit herstelproces, door middel van adequate voeding, voldoende hydratatie, en optimale rust. 

Deze elementen samen vormen de basis voor effectieve spiergroei en het verhogen van je fysieke capaciteiten.

Ontspanning en stressvermindering

Een prominent voordeel van het gebruik van een massagestoel is de capaciteit om een diepe staat van ontspanning te bereiken, wat bijdraagt aan aanzienlijke stressverlichting. De geavanceerde kneed- en druktechnieken die door de massagestoel worden toegepast, werken doeltreffend om spierspanning te verlichten en stimuleren een intens gevoel van rust. 

Deze processen faciliteren de reductie van stress inducerende hormonen zoals cortisol, terwijl tegelijkertijd de productie van welzijnsbevorderende hormonen zoals endorfine wordt verhoogd. 

Door consistent gebruik te maken van een massagestoel, kun je niet alleen bijdragen aan het herstel van je mentale balans, maar ook stressgerelateerde klachten zoals hoofdpijn en slaapstoornissen significant reduceren.

Spierontspanning en pijnverlichting 

Indien je kampt met strakke spieren, rugklachten, of andere pijnlijke aandoeningen, kan het gebruik van een massagestoel een doeltreffende remedie bieden. Dankzij de innovatieve technologie in hedendaagse massagestoelen, die uiteenlopende massagetechnieken zoals kneden, rollen, en kloppen implementeert, is het mogelijk om spierspanningen effectief aan te pakken en de bloedsomloop te stimuleren. 

Deze methoden dragen bij aan de verlichting van spierpijn en ondersteunen een versneld herstelproces volgend op lichamelijke activiteiten. Voorts zijn massagestoelen in staat om de aanmaak van endorfines te bevorderen, de lichaamseigen pijnstillers, wat niet alleen natuurlijke verlichting biedt van pijn maar ook het algemene gevoel van welbevinden significant verhoogt.

Verbeterde Bloedcirculatie 

Een vitale bloedcirculatie vormt de basis van een optimale gezondheid. Massagestoelen spelen hier een cruciale rol door de bloedstroom te bevorderen middels grondige spiermassages en het verruimen van de bloedvaten. 

Dit mechanisme verhoogt de efficiëntie waarmee voedingsstoffen en zuurstof naar de diverse lichaamsdelen worden getransporteerd, terwijl tegelijkertijd afvalproducten vlotter worden geëlimineerd.

Dergelijke verbetering in de circulatie draagt bij aan de versterking van de organen en weefsels hun functies, reduceert ontstekingsreacties en stimuleert de gezondheid van de huid.

Verbeterd Flexibiliteit en Mobiliteit

Massagestoelen zijn instrumenteel in het verbeteren van lichaamsflexibiliteit en mobiliteit. Door effectieve reductie van spierspanningen en stimulatie van de bloedcirculatie, faciliteren deze stoelen het versoepelen van strakke spierweefsels en het verhogen van flexibiliteit. 

Dit is met name voordelig voor individuen met beperkte bewegingsvrijheid of voor hen die een sedentaire levenswijze hanteren.

De geavanceerde massagetechnieken toegepast door massagestoelen bieden essentiële ondersteuning in het onderhouden en verbeteren van het spier- en skeletstelsel gezondheid, wat bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven.

Verbeterde Houding

Een incorrecte houding kan leiden tot persistente rug- en nekklachten. Massagestoelen zijn essentieel voor het verbeteren van de houding, door spieren in het bovenlichaam te ontspannen en de wervelkolom correct uit te lijnen. 

Regelmatig gebruik van een massagestoel draagt bij aan een juiste houding, vermindert pijn en discomfort, en bevordert een gezonde ruggengraat en algemeen welzijn.

Conclusie

Massagestoelen bieden talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, door regelmatig gebruik te stimuleren van verschillende massagetechnieken die helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een betere bloedsomloop. 

Ze zijn vooral gunstig voor het ontspannen van spieren, het verminderen van stress, en het versnellen van spierherstel door afvoer van afvalstoffen.

Continue Reading

Gezondheid

Ochtendroutine van 15 minuten om je dag goed te beginnen

Angelo

Published

on

By

Ochtendroutine van 15 minuten om je dag goed te beginnen

Ben jij iemand die opstaat en glundert of iemand die voor de tiende keer een slok op heeft? Als je het laatste hebt geantwoord, dan sleep je jezelf ‘s ochtends waarschijnlijk uit bed, je ogen dichtgeknepen terwijl je doucht en de zin van het leven overdenkend terwijl je in de afgrond van je koffiemok staart.

We snappen het. Ochtenden kunnen zwaar zijn en de kunst van een efficiënte ochtendroutine onder de knie krijgen kan onmogelijk lijken.

Maar de manier waarop je ‘s ochtends begint, kan je dagelijkse productiviteit ingrijpend beïnvloeden, je energie verhogen, je humeur een boost geven en je cognitie positief beïnvloeden.

Dus wat is een ochtendroutine en hoe werkt het? Een ochtendroutine is een reeks activiteiten of taken die iemand regelmatig uitvoert als hij of zij ‘s ochtends wakker wordt. Het is een gestructureerde manier om de dag te beginnen en kan van persoon tot persoon sterk verschillen op basis van persoonlijke voorkeuren, levensstijl en doelen.

Het doel van een ochtendroutine is om een positieve toon voor de dag te zetten en het algehele welzijn te bevorderen.

Deze ochtendroutine van 15 minuten geeft je een kickstart en zorgt ervoor dat je de wereld verovert. Nou ja, in ieder geval de wereld van je woonkamer. Kleine stapjes, toch?

Vroeg opstaan

Begin je ochtendroutine door 15 minuten eerder wakker te worden dan normaal. Deze extra tijd zorgt voor een rustige en ongehaaste start van je dag en zet een positieve toon voor de komende uren.

Opzettelijke Olympische spelen in bed (3 minuten)

Begin je dag met een gouden medaille-waardige stretch. Je kunt dit zelfs in bed doen! Doe alsof je een kat bent, een turner of een danser – wat je maar wilt. Het punt is dat je begint met het zachtjes bewegen van je lichaam. Gerichte stretchoefeningen kunnen “stijfheid als gevolg van de slaap verlichten en flexibiliteit bevorderen, wat helpt bij een betere lichaamshouding en het voorkomen van langdurige problemen met het bewegingsapparaat.”

Je kunt zelfs een korte sessie mindful ademhalingsoefeningen doen om je hersenen van zuurstof te voorzien en je focus te verbeteren terwijl je stretcht. Enkele mogelijke rekoefeningen voor in bed zijn de kinderhouding, kat-koe, knie-borst rekoefening, draaiende ruggengraat of een blije baby rekoefening.

Tandenborstel tango en hydrateren als een cactus (2 minuten)

Tandenpoetsen is natuurlijk een niet-onderhandelbaar iets dat (hopelijk) al in je routine zit. Hallo, frisse adem! Nadat je tanden glanzen, neem je een glas water. Je lichaam staat al uren in de slaapstand en heeft dorst. Zie het als een verfrissende ochtenddouche voor je interne organen. Plons, plons! Deze kleine handeling kan zelfs leiden tot ander gezondheidsbevorderend gedrag.

Doe de gordijnen open en laat het licht op dat mooie gezicht schijnen terwijl je poetst! Slechte slaap en een verstoord circadiaans ritme worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder angst, depressie, cognitieve stoornissen en stofwisselingsstoornissen.

Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden kan je interne klok helpen. Jezelf eerst blootstellen aan zonlicht blijkt slaappatronen te verbeteren, vitamine D te stimuleren, het immuunsysteem te versterken, stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Mindful consumeren van ochtenddrankjes en ontbijt (5 minuten)

Of het nu koffie, thee of een proteïneshake is, gebruik deze tijd om mindful van je ochtenddrank te genieten. Deze korte pauze stelt je in staat om de zintuiglijke ervaring te waarderen en je mentaal voor te bereiden op het werk dat voor je ligt.

Vervolg dit met een voedzaam ontbijt, zodat je lichaam essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt voor aanhoudende energie gedurende de dag. Ook al is het een snel ontbijt, vertraag jezelf genoeg om het eten te proeven, de textuur in je mond te voelen en je smaak- en reukzin te waarderen.

Mindfulness kan in elke activiteit worden ingebouwd, maar studies hebben aangetoond dat mindful eten kan leiden tot “meer psychologisch welzijn, meer plezier en tevredenheid”.

Mindset resetten (2 minuten)

Koester een positieve mindset door kort stil te staan bij persoonlijke of professionele prestaties. Dit moment van dankbaarheid en zelfreflectie kan je mentale veerkracht versterken, wat bijdraagt aan een succesvollere en meer gefocuste werkdag.

Neem een moment om aanwezig te zijn. Adem in, adem uit. Denk na over de dag die voor je ligt en stel je intenties vast.

Voeg een spiegelende peptalk toe aan de mix. Kijk jezelf aan in de spiegel en houd een motiverende speech. “Vandaag zal ik lief zijn voor mezelf. Ik kan alles aan wat er op me afkomt. Vandaag wordt een goede dag!”

Gerichte visualisatie (2 minuten)

Ga onmiddellijk na je Mindset Reset over op een gerichte visualisatie van je dag. Stel je voor dat je met gemak uitdagingen aangaat en je doelen bereikt. Deze mentale oefening versterkt je positieve instelling en maakt je geest klaar voor topprestaties.

Van visualisatie is zelfs aangetoond dat het optimisme en andere positieve emoties verhoogt. Studies hebben ook aangetoond dat het kan helpen om angst te verminderen en negatieve emoties te reguleren.

Expressief schrijven (1 minuut)

Leg je ochtendgedachten vast in een dagboek. Of het nu gaat om dankbaarheid, doelen of gewoon een poëtische reflectie op de afgrond van je koffiemok, laat de pen je ochtend vertrouwenspersoon zijn. Het is een therapeutische oefening die een positieve toon zet voor de dag.

Verschillende onderzoeken hebben de positieve psychologische en emotionele effecten van journaling aangetoond. Eén studie ontdekte dat het bijhouden van een dagboek mentale problemen kan verminderen, het welzijn kan verhogen en zelfs interpersoonlijke interacties kan beïnvloeden.

Hoe je je ochtendroutine ook opbouwt, onderzoekers hebben ontdekt dat het gunstig kan zijn om ‘s ochtends meteen de digitale apparaten aan de kant te zetten. Weersta de drang om je halsoverkop in een lege leegte van e-mails en sociale media te storten.

Je geest verdient een moment van rust voor de digitale stortvloed. In een interview voor de Harvard Business Review legt psycholoog Ron Friedman uit dat veel mensen hun dag beginnen met het checken van e-mail, het beantwoorden van sms’jes en het inspelen op de behoeften van anderen.

Dit kan niet alleen een cognitieve domper zijn, waardoor je in een reactieve mindset terechtkomt, maar schiet ook vaak je cortisol door het dak, zodat je al in een vecht-of-vluchtsituatie zit voordat het werk officieel is begonnen.

Het beste aan een ochtendroutine is dat deze specifiek kan worden afgestemd op jouw persoonlijke doelen en voorkeuren. Het belangrijkste is om een routine te creëren die een positieve toon zet voor de dag, die je helpt om je gefocust en voorbereid te voelen en die eenvoudig is, zodat je de routine niet na een paar dagen weer opgeeft.

Continue Reading

Gezondheid

Hoe van hydratatie een gewoonte maken

Angelo

Published

on

By

Het belang van hydratatie door de dag heen

We weten allemaal dat we meer water moeten drinken. Want water en gehydrateerd blijven is zo goed voor ons! Van spijsvertering tot energie tot hersenkracht tot je gewoon goed voelen, water is waar het om draait als het gaat om gezond zijn en je goed voelen.

Dus, als we allemaal weten dat het goed voor ons is en we meer water willen drinken, waarom krijgen zovelen van ons er dan niet genoeg van elke dag? Waarom hebben de meesten van ons moeite om gehydrateerd te blijven?

Mijn ervaring is dat hydratatie geen gewoonte is.

Jullie weten allemaal dat we allemaal voor gewoontes zijn, maar hier is een korte inleiding: gewoontes zijn alles wat je gewoon doet – zonder erover na te denken en zonder motivatie of wilskracht te gebruiken. Net als je gordel omdoen of je tanden poetsen, je “dwingt” jezelf er niet toe; je doet het gewoon!

En als je echt regelmatig meer water wilt drinken, moet je van hydratatie een gewoonte maken. Gewoonten ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd, geduld, wat vallen en opstaan en planning om een gezonde gewoonte te creëren.

Maar doe je best en wees je ervan bewust door de onderstaande stappen te volgen, en binnen een paar weken maak je van hydratatie een gewoonte die zo gemakkelijk is als 1-2-3. Dit is het geheim om elke dag gemakkelijk gehydrateerd te blijven!

5 stappen om van hydratatie een gewoonte te maken

Stel een waterdoel

De eerste stap om van hydratatie een gewoonte te maken is precies weten wat je wilt bereiken, dus stel een dagelijks waterdoel vast. De oude standaard van acht glazen (2 liter totaal) is een goede plek om te beginnen – hoewel je meer of minder nodig kunt hebben afhankelijk van je leeftijd, geslacht, het weer, je trainingen en activiteitenniveau, welke andere vloeistoffen je drinkt en andere factoren.

Daarnaast moet je rekening houden met hoeveel water je op dit moment drinkt. Als je maar 1 liter per dag drinkt, kan het een goed doel zijn om naar 1.5 liter te gaan en een manier om het drinken te vergemakkelijken in plaats van meteen naar 2 liter of meer te gaan. Onthoud: je kunt je doel altijd veranderen!

Zoek een waterfles

Zoek een waterfles waar je van houdt (en die handig is om overal mee naartoe te nemen). Ja, je kunt alles gebruiken om water te drinken, maar ik heb gemerkt dat de juiste waterfles het verschil kan maken. Zo zijn er handige 2 liter waterflessen waar uren op staan. Zo weet je precies of je op schema zit of niet!

Breng in kaart wanneer je water drinkt

De beste manier om gehydrateerd te blijven is door de hele dag door regelmatig en consequent water te drinken (en niet vlak voor het slapengaan je halve fles leeg te drinken – hallo, ongewenste nachtelijke toiletpauze!) Neem dus de tijd om na te denken en te plannen wanneer, waar en hoe je de hele dag door water drinkt.

Dit kan er op verschillende manieren uitzien en hoeft (en moet) niet rigide zijn, maar zoek uit hoe je je waterdoel realistisch kunt bereiken.

Een geheim om gewoontes gemakkelijker en sneller te laten beklijven is door datgene wat je wilt doen te koppelen aan een activiteit die je al doet – zodat je een natuurlijk geheugensteuntje ingebouwd hebt.

Daarom koppel ik het drinken van water aan andere dingen die ik overdag doe, zoals koffie drinken en in de auto zitten. Telkens als ik die dingen doe, word ik eraan herinnerd om te drinken.

En natuurlijk, neem een slokje wanneer je daar zin in hebt!

Houd je waterinname op een natuurlijke manier bij

Probeer een fles te vinden met uren of getallen aan de zijkant! Dus als je door jouw dag gaat, weet je precies hoeveel water je heb gedronken en hoeveel je nog moet drinken om jouw doel te bereiken.

Reflecteer regelmatig

Reflecteer regelmatig – en wees trots op jezelf! Neem aan het einde van elke dag even de tijd om na te denken over hoe je dag is verlopen.

Vraag jezelf af: Wat werkte, wat niet, en waarom? Hoe kun je je plan aanpassen zodat het beter voor je werkt? Pas dat plan dan aan (indien nodig) en neem even de tijd om je vooruitgang te vieren en je trots te voelen omdat je de stappen hebt genomen om zo’n gezonde verandering in je leven te maken.

Check elke week ook bij jezelf hoe meer water drinken goede zelfzorg voor je is. Heb je meer energie? Voelen je trainingen beter aan? Pikt iemand anders je gezonde watergewoonten op? Geef jezelf een high-five voor die positieve resultaten!

Het duurt ongeveer een maand om een gewoonte echt te laten beklijven, dus doe dit een paar weken, en voor je het weet drink je de hele dag door regelmatig water zonder er zelfs maar over na te denken! Klinkt geweldig, hè?

Continue Reading

Trending