Connect with us

Mind

Want als je voelt dan heel je

Angelo

Published

on

Stress of een burn-out kan een grote impact hebben op je gezondheid en motivatie

Voelen. Een wonderlijk iets, nietwaar? Maar voel je echt? Voel je wat er in je lichaam gebeurt als je die derde kop koffie neemt, of die late snack op een avond dat je eigenlijk al vol zit? Voel je de energie die je krijgt als je besluit te kiezen voor een gezonde maaltijd boordevol groenten en vezels?

De sleutel tot een gezonde levensstijl is niet alleen weten wat goed is, maar ook echt voelen wat het met je doet. Ook kunnen mensen in onze omgeving veel impact hebben op hoe we onszelf voelen. Vergeet ook niet je werk, gaat er iets niet lekker op je werk, dan neem je dat meestal mee naar huis.

Waardoor voel je je snel afgewezen of gekwetst?

Jij bent uniek, jij bent jij en dat is iets om trots op te zijn. We hebben het allemaal, die innerlijke criticus die ons vraagt of we wel goed genoeg zijn, die onze angsten benadrukt en ons soms vast in een cirkel van zelftwijfel laat ronddraaien. Kritiek kan pijn doen, vooral als het ons onbewust raakt, aan de randen van ons zelfvertrouwen knabbelt en ons teleurgesteld en minder gewaardeerd laat voelen.

Maar vraag jezelf eens af: waar komt deze behoefte aan goedkeuring vandaan? Ben je bang voor afwijzing, voor wat anderen van je vinden? Je leven is jouw leven. Je bent niet de mening van anderen, je bent niet de ‘likes’ die je op social media krijgt. Wat jij vindt, wat jij leuk vindt, waar jij naar verlangt, dat is wat telt. Doe jij wat het beste is voor jou? Blijf jij dicht bij jezelf? Adem in, adem uit. Voel jij hoe je lekkerder in je vel zit als je kiest voor wat jij wilt, niet voor wat je denkt dat anderen van je verwachten?

Gebruik de volgende oefening als een soort coach. Wanneer je je afgewezen of gekwetst voelt, neem dan even een moment voor jezelf. Sluit je ogen, richt je op je ademhaling. Voel je de frustratie, de onmacht, de teleurstelling? Accepteer deze gevoelens, maar laat ze je niet beheersen. Jij bent meer dan je angsten en teleurstellingen. Herken en erken je innerlijke stem. Daag jezelf uit om buiten je comfortzone te treden, om dingen te doen die je nooit zou durven als je je laat leiden door de angst voor afwijzing.

Jouw gevoel is belangrijk. Jij bent goed zoals je bent. Onthoud dat. Als jij je goed voelt, als jij accepteert wie je bent en de goedkeuring van anderen loslaat, dan kom je in een positieve cirkel terecht waarbij je je steeds beter en gelukkiger voelt. Want als je voelt, dan heel je.

De Schaamte van je niet goed genoeg voelen

De schaamte van je niet goed genoeg voelen kan verlammend werken. Soms kan die schaamte je zo overweldigen dat je het gevoel hebt dat je niet eens jezelf kunt zijn, dat je bang bent om te laten zien wie je echt bent. Dit gevoel kan zo intens zijn dat het je beïnvloedt in situaties waarin je normaal gesproken zou stralen. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie, een visite of zelfs gewoon een gesprek met een goede vriend of vriendin.

Maar vroeg ik me af, waarom laten we anderen bepalen hoe we ons voelen over onszelf? Waarom is het zo moeilijk om los te laten wat anderen van ons vinden? Ieder mens heeft zijn eigen leven, zijn eigen pad, en het allerbelangrijkste op dat pad is om trouw te blijven aan wie je bent. Want dat is het enige waar je echt invloed op hebt.

Het toegeven dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, dat je moeite hebt met ‘nee’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘ja’ wilt zeggen, dat is de eerste stap om dichter bij jezelf te komen. Het is oké om te voelen wat je voelt. Het is oké om toe te geven dat je het moeilijk vindt. Het is zelfs meer dan oké, het is moedig.

Dus hier is een oefening die je kan helpen. Sta eens stil bij de dingen waar jij invloed op hebt in jouw eigen leven. Heb je ze al opgeschreven? Kijk nu eens naar die lijst. Voel je de positiviteit, de betrokkenheid bij je eigen leven? Voel je de kracht die je hebt om je leven te sturen waar jij naartoe wilt? Want als je dat eenmaal voelt, als je eenmaal beseft dat jij de regisseur bent van je eigen leven, dan zul je minder snel geneigd zijn om in rondjes te lopen in de negativiteit van niet goed genoeg zijn.

Dus onthoud: je bent meer dan goed genoeg. Je doet je best, en dat is het enige dat telt. En het is oké om ‘nee’ te zeggen, want alleen jij weet wat het beste voor jou is. Blijf dicht bij jezelf, laat je niet meeslepen door wat anderen van je vinden. Jij bent geliefd, jij bent waardevol en jij bent genoeg. Precies zoals je bent.

Te weinig zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen. Het is een krachtig woord, een staat van zijn die ons allemaal bekend is, maar die soms moeilijk te omschrijven is. We hebben het allemaal wel eens ervaren, dat gevoel van te weinig zelfvertrouwen. Je kent het vast wel, die situaties waarin je ‘ja’ wilt zeggen, maar waar je jezelf in de steek laat omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet aankan, dat je niet de allerbeste zult zijn.

Maar hier is het ding: Zelfvertrouwen komt niet uit perfectie, het komt uit acceptatie. Acceptatie van wie je bent, van wat je kunt, van waar je invloed op hebt, en acceptatie van het feit dat je soms teleurgesteld zult zijn, dat je soms zult falen. Want het tegenovergestelde van falen is niet slagen, het is niet proberen.

Weet je, zelfvertrouwen is niet iets wat je van anderen krijgt. Het is iets wat je vindt in jezelf, wanneer je besluit dicht bij jezelf te blijven, ongeacht de situatie. Het is het besef dat je diegene bent die je wilt zijn, ondanks de moeilijkheden. En als je dat kunt voelen, als je kunt accepteren wie je bent met al je onvolmaaktheden, dan heel je. Want als je voelt, dan heel je. En dat is waar zelfvertrouwen echt begint.

Negatieve psychose symptomen

Negatieve symptomen van een psychose kunnen soms onopgemerkt blijven, maar ze kunnen net zo slopend zijn als de meer bekende positieve symptomen, zoals hallucinaties en wanen. Deze symptomen kunnen zaken als emotionele afvlakking, gebrek aan initiatief, of sociale terugtrekking omvatten. In dit soort situaties kan het voelen alsof je vastzit, alsof je moeite hebt om volledig deel te nemen aan het leven.

Misschien vind jij het lastig om deze symptomen te herkennen, om te begrijpen hoe het voelt. Dat is volkomen normaal, want we kunnen niet altijd begrijpen wat iemand anders doormaakt. Maar één ding is zeker: niemand zou zich door een psychose alleen moeten voelen. Als je te maken hebt met deze symptomen, is het essentieel om hulp te zoeken.

Het kan zijn dat je moeite hebt om ‘ja’ te zeggen tegen hulp, misschien uit angst voor het onbekende of uit angst om anderen teleur te stellen. Maar onthoud: de enige persoon aan wie je verantwoording af moet leggen, is jezelf. Laat je anderen bepalen waar jij je goed bij voelt? Of sta jij zelf aan het roer?

Hulp zoeken is geen teken van zwakte. Integendeel, het is een teken van kracht, van moed. Want wanneer je de hulp zoekt die je nodig hebt, kies je ervoor om in controle te blijven, om actief deel te nemen aan je herstel. En dat is een stap die we allemaal kunnen bewonderen.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Je rot voelen is iets wat we allemaal wel eens meemaken. Het is volkomen normaal, maar dat betekent niet dat je er niet iets aan kunt doen. Als je je rot voelt, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen.

Ten eerste, erken je gevoelens. Het kan verleidelijk zijn om ze te negeren, maar ze zullen niet zomaar verdwijnen. Zeg ‘ja’ tegen wat je voelt, want je gevoelens zijn geldig.

Daarnaast, blijf actief. Blijf doen wat je normaal gesproken ook doet, zelfs als je er moeite mee hebt. Door te bewegen en bezig te blijven, kan je geest zich soms afwenden van negatieve gedachten.

Verder, praat erover met iemand die je vertrouwt. Het kan een opluchting zijn om je gevoelens te delen, en je zult waarschijnlijk merken dat je niet de enige bent die zich wel eens zo voelt. We hebben namelijk allemaal onze ups en downs.

Tot slot, als je merkt dat je je langdurig rot voelt, of als je je overweldigd voelt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Het is oké om hulp te vragen, en er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen je weer beter te voelen.

Hoe weet je of je de juiste keuze maakt?

Het maken van de juiste keuze kan soms voelen als een enorme opgave. Vaak is er geen glasheldere juiste of verkeerde optie, maar een spectrum van mogelijkheden met hun eigen unieke voor- en nadelen. Dus, hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Hier zijn enkele tips:

Ten eerste, luister naar je intuïtie. Je onderbewustzijn heeft vaak meer informatie opgeslagen dan je je realiseert, en je ‘onderbuikgevoel’ kan je waardevolle inzichten geven.

Ten tweede, overweeg de gevolgen op de lange termijn. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor onmiddellijke voldoening, maar de juiste keuze is vaak degene die je op de lange termijn het beste zal dienen.

Ten derde, blijf trouw aan je waarden. De juiste keuze voor jou is meestal de keuze die overeenkomt met je diepste overtuigingen en principes.

Tot slot, vergeet niet dat het oké is om fouten te maken. Fouten zijn immers leermomenten. En onthoud: de keuze die op dit moment goed voelt, is waarschijnlijk de juiste voor jou.

Luister naar jezelf

In een wereld vol lawaai en afleidingen kan het een uitdaging zijn om echt naar jezelf te luisteren. Maar het is een cruciale vaardigheid, een die ons in staat stelt om echt in contact te komen met onze innerlijke behoeften, verlangens en grenzen.

Luisteren naar jezelf betekent je bewust zijn van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Het is een vorm van zelfbewustzijn die je helpt om je authentieke zelf te herkennen en te eren.

Het kan ook betekenen dat je aandacht besteedt aan je intuïtie. Soms hebben we een ‘onderbuikgevoel’ over iets, een gevoel dat ons iets probeert te vertellen, ook al hebben we misschien geen logische verklaring voor dat gevoel.

Het luisteren naar jezelf kan ook het erkennen van je grenzen inhouden. Het is belangrijk om te weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen, om je eigen welzijn en geestelijke gezondheid te beschermen.

Onthoud, je innerlijke stem is er om je te gidsen, je te ondersteunen, en je te helpen bij het maken van keuzes die in lijn zijn met je ware zelf. Het is dus belangrijk om af en toe wat stilte te creëren, zodat je die stem kunt horen en er aandacht aan kunt besteden.

Bepaal wat jij belangrijk vindt

In het drukke leven van alledag is het gemakkelijk om je te laten meeslepen door wat anderen van je verwachten of wat de maatschappij als ‘normaal’ beschouwt. Maar het is essentieel om stil te staan en te bepalen wat jij werkelijk belangrijk vindt.

Bepalen wat je belangrijk vindt, gaat over het ontdekken van je waarden, passies en doelen in het leven. Het gaat erom dat je een dieper begrip krijgt van wat jouw leven betekenisvol en voldoeninggevend maakt. Misschien vind je familie en vriendschappen belangrijk, of streef je naar een succesvolle carrière, of draait het allemaal om creatieve expressie, reizen, of maatschappelijke impact.

Het identificeren van deze elementen is als het opstellen van een innerlijk kompas dat je kan begeleiden in je besluitvorming en het stellen van prioriteiten. Het helpt je om te focussen op wat echt belangrijk voor je is en om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die dat niet zijn.

Onthoud: jij bent de enige die kan bepalen wat echt belangrijk is voor jou. Gun jezelf de tijd en ruimte om deze belangrijke zelfontdekkingstocht te maken.

Wees flexibel

In een wereld die constant in beweging is, is flexibiliteit een cruciale eigenschap. Flexibel zijn betekent niet dat je jezelf of je waarden verloochent, maar eerder dat je openstaat voor verandering en in staat bent om je aan te passen aan nieuwe situaties.

Flexibel zijn heeft te maken met het accepteren dat dingen niet altijd volgens plan verlopen. Het leven is onvoorspelbaar en vol verrassingen, en soms betekent dat het heroverwegen van je plannen of doelen.

Het betekent ook openstaan voor nieuwe ideeën en perspectieven. Dit kan je helpen om te groeien en te leren, en om kansen te zien waar je ze misschien eerder niet zag.

Flexibel zijn kan ook betekenen dat je bereid bent om je comfortzone te verlaten en risico’s te nemen. Dit kan in eerste instantie eng zijn, maar het kan je ook helpen om nieuwe ervaringen op te doen en je horizon te verbreden.

Onthoud: flexibiliteit is geen teken van zwakte, maar van kracht. Het is een teken dat je sterk genoeg bent om te buigen en je aan te passen, wat er ook op je pad komt.

Probeer niet te oordelen

Oordelen kan een tweede natuur voor ons zijn, maar het is een gewoonte die we kunnen leren los te laten. Proberen niet te oordelen gaat niet alleen over hoe we naar anderen kijken, maar ook over hoe we naar onszelf kijken.

Als we oordelen, plaatsen we iemand of iets – inclusief onszelf – in een hokje. Dit kan ons belemmeren in ons vermogen om volledig te begrijpen en empathie te tonen. In plaats daarvan, als we ons oordeel opschorten, stellen we onszelf open voor een dieper begrip en een grotere verbondenheid.

Bij het omgaan met anderen betekent het vermijden van oordelen dat we proberen hun perspectief te begrijpen en te respecteren, zelfs als we het er niet mee eens zijn. Het betekent ook dat we de waarde en waardigheid van ieder persoon erkennen.

In relatie tot onszelf betekent het stoppen met oordelen dat we vriendelijker en geduldiger zijn met onszelf. Het betekent dat we onszelf accepteren zoals we zijn, met al onze fouten en onvolkomenheden.

Onthoud: iedereen heeft zijn eigen pad en ieder van ons doet zijn best. Laten we proberen niet te oordelen, maar in plaats daarvan te begrijpen en te accepteren.

Accepteer en laat los

‘Accepteer en laat los’ is een krachtige mantra die kan helpen bij het navigeren door uitdagingen en veranderingen in het leven. Accepteren betekent niet dat je het eens moet zijn met wat er gebeurt, maar eerder dat je het erkent zoals het is, zonder het te verzetten of te ontkennen.

Acceptatie kan ongelooflijk bevrijdend zijn. Het helpt je om te stoppen met vechten tegen de realiteit en om te beginnen met het leven binnen die realiteit. Het opent de deur naar vrede en sereniteit, zelfs te midden van chaos of pijn.

Het loslaten is de volgende stap na acceptatie. Loslaten betekent dat je stopt met vasthouden aan dingen die je niet langer dienen, of het nu negatieve gedachten, ongezonde relaties, oude overtuigingen of onvervulde verwachtingen zijn.

Het is niet altijd een gemakkelijk proces, maar het is een noodzakelijke stap om vooruit te gaan en innerlijke rust te vinden. Het maakt ruimte voor nieuwe ervaringen, groei en transformatie.

Onthoud: accepteren en loslaten zijn actieve processen, geen eenmalige gebeurtenissen. Wees geduldig met jezelf en onthoud dat het oké is om hulp te vragen bij dit proces.

Luisteren naar je gevoel

Luisteren naar je gevoel is een belangrijke vaardigheid die ons kan helpen bij het nemen van beslissingen en het navigeren door het leven. Onze emoties zijn krachtige signalen die ons kunnen helpen te begrijpen wat we nodig hebben en wat voor ons werkt.

Als we naar ons gevoel luisteren, kunnen we inzicht krijgen in wat ons echt drijft. Het kan ons helpen om te begrijpen wat ons gelukkig maakt, wat ons verdrietig maakt, waar we gepassioneerd over zijn, waar we bang voor zijn, en waar we naar verlangen.

Soms kan het moeilijk zijn om naar ons gevoel te luisteren, vooral als we gewend zijn aan het negeren of onderdrukken van onze emoties. Het kan ook moeilijk zijn als we ons zorgen maken over wat anderen zullen denken of zeggen.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw gevoelens geldig zijn en dat ze er zijn om je te begeleiden. Luister naar hen. Erken ze. Leer van ze. Vertrouw op je gevoel. Het kan je leiden naar keuzes en paden die echt resoneren met wie je bent en wat je wilt in het leven.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Is een massage door een massagestoel goed voor spierherstel?

Angelo

Published

on

By

Spierherstel dankzij een massagestoel

Na een intensieve sessie van gewichtheffen, waarbij je gedurende een uur jezelf tot het uiterste hebt gedreven, is het cruciaal om je lichaam adequaat hersteltijd te bieden. Dit herstelproces is essentieel voor het repareren van microtrauma’s – de kleine scheurtjes in de spiervezels die ontstaan door het heffen van zware lasten.

Het natuurlijke herstel van deze microtrauma’s stimuleert spierhypertrofie, oftewel spiergroei, wat een fundamenteel doel is van krachttraining. Daarom is het van uitermate groot belang om je lichaam te voorzien van de nodige ondersteuning gedurende dit herstelproces, door middel van adequate voeding, voldoende hydratatie, en optimale rust. 

Deze elementen samen vormen de basis voor effectieve spiergroei en het verhogen van je fysieke capaciteiten.

Ontspanning en stressvermindering

Een prominent voordeel van het gebruik van een massagestoel is de capaciteit om een diepe staat van ontspanning te bereiken, wat bijdraagt aan aanzienlijke stressverlichting. De geavanceerde kneed- en druktechnieken die door de massagestoel worden toegepast, werken doeltreffend om spierspanning te verlichten en stimuleren een intens gevoel van rust. 

Deze processen faciliteren de reductie van stress inducerende hormonen zoals cortisol, terwijl tegelijkertijd de productie van welzijnsbevorderende hormonen zoals endorfine wordt verhoogd. 

Door consistent gebruik te maken van een massagestoel, kun je niet alleen bijdragen aan het herstel van je mentale balans, maar ook stressgerelateerde klachten zoals hoofdpijn en slaapstoornissen significant reduceren.

Spierontspanning en pijnverlichting 

Indien je kampt met strakke spieren, rugklachten, of andere pijnlijke aandoeningen, kan het gebruik van een massagestoel een doeltreffende remedie bieden. Dankzij de innovatieve technologie in hedendaagse massagestoelen, die uiteenlopende massagetechnieken zoals kneden, rollen, en kloppen implementeert, is het mogelijk om spierspanningen effectief aan te pakken en de bloedsomloop te stimuleren. 

Deze methoden dragen bij aan de verlichting van spierpijn en ondersteunen een versneld herstelproces volgend op lichamelijke activiteiten. Voorts zijn massagestoelen in staat om de aanmaak van endorfines te bevorderen, de lichaamseigen pijnstillers, wat niet alleen natuurlijke verlichting biedt van pijn maar ook het algemene gevoel van welbevinden significant verhoogt.

Verbeterde Bloedcirculatie 

Een vitale bloedcirculatie vormt de basis van een optimale gezondheid. Massagestoelen spelen hier een cruciale rol door de bloedstroom te bevorderen middels grondige spiermassages en het verruimen van de bloedvaten. 

Dit mechanisme verhoogt de efficiëntie waarmee voedingsstoffen en zuurstof naar de diverse lichaamsdelen worden getransporteerd, terwijl tegelijkertijd afvalproducten vlotter worden geëlimineerd.

Dergelijke verbetering in de circulatie draagt bij aan de versterking van de organen en weefsels hun functies, reduceert ontstekingsreacties en stimuleert de gezondheid van de huid.

Verbeterd Flexibiliteit en Mobiliteit

Massagestoelen zijn instrumenteel in het verbeteren van lichaamsflexibiliteit en mobiliteit. Door effectieve reductie van spierspanningen en stimulatie van de bloedcirculatie, faciliteren deze stoelen het versoepelen van strakke spierweefsels en het verhogen van flexibiliteit. 

Dit is met name voordelig voor individuen met beperkte bewegingsvrijheid of voor hen die een sedentaire levenswijze hanteren.

De geavanceerde massagetechnieken toegepast door massagestoelen bieden essentiële ondersteuning in het onderhouden en verbeteren van het spier- en skeletstelsel gezondheid, wat bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven.

Verbeterde Houding

Een incorrecte houding kan leiden tot persistente rug- en nekklachten. Massagestoelen zijn essentieel voor het verbeteren van de houding, door spieren in het bovenlichaam te ontspannen en de wervelkolom correct uit te lijnen. 

Regelmatig gebruik van een massagestoel draagt bij aan een juiste houding, vermindert pijn en discomfort, en bevordert een gezonde ruggengraat en algemeen welzijn.

Conclusie

Massagestoelen bieden talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, door regelmatig gebruik te stimuleren van verschillende massagetechnieken die helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een betere bloedsomloop. 

Ze zijn vooral gunstig voor het ontspannen van spieren, het verminderen van stress, en het versnellen van spierherstel door afvoer van afvalstoffen.

Continue Reading

Gezondheid

Ochtendroutine van 15 minuten om je dag goed te beginnen

Angelo

Published

on

By

Ochtendroutine van 15 minuten om je dag goed te beginnen

Ben jij iemand die opstaat en glundert of iemand die voor de tiende keer een slok op heeft? Als je het laatste hebt geantwoord, dan sleep je jezelf ‘s ochtends waarschijnlijk uit bed, je ogen dichtgeknepen terwijl je doucht en de zin van het leven overdenkend terwijl je in de afgrond van je koffiemok staart.

We snappen het. Ochtenden kunnen zwaar zijn en de kunst van een efficiënte ochtendroutine onder de knie krijgen kan onmogelijk lijken.

Maar de manier waarop je ‘s ochtends begint, kan je dagelijkse productiviteit ingrijpend beïnvloeden, je energie verhogen, je humeur een boost geven en je cognitie positief beïnvloeden.

Dus wat is een ochtendroutine en hoe werkt het? Een ochtendroutine is een reeks activiteiten of taken die iemand regelmatig uitvoert als hij of zij ‘s ochtends wakker wordt. Het is een gestructureerde manier om de dag te beginnen en kan van persoon tot persoon sterk verschillen op basis van persoonlijke voorkeuren, levensstijl en doelen.

Het doel van een ochtendroutine is om een positieve toon voor de dag te zetten en het algehele welzijn te bevorderen.

Deze ochtendroutine van 15 minuten geeft je een kickstart en zorgt ervoor dat je de wereld verovert. Nou ja, in ieder geval de wereld van je woonkamer. Kleine stapjes, toch?

Vroeg opstaan

Begin je ochtendroutine door 15 minuten eerder wakker te worden dan normaal. Deze extra tijd zorgt voor een rustige en ongehaaste start van je dag en zet een positieve toon voor de komende uren.

Opzettelijke Olympische spelen in bed (3 minuten)

Begin je dag met een gouden medaille-waardige stretch. Je kunt dit zelfs in bed doen! Doe alsof je een kat bent, een turner of een danser – wat je maar wilt. Het punt is dat je begint met het zachtjes bewegen van je lichaam. Gerichte stretchoefeningen kunnen “stijfheid als gevolg van de slaap verlichten en flexibiliteit bevorderen, wat helpt bij een betere lichaamshouding en het voorkomen van langdurige problemen met het bewegingsapparaat.”

Je kunt zelfs een korte sessie mindful ademhalingsoefeningen doen om je hersenen van zuurstof te voorzien en je focus te verbeteren terwijl je stretcht. Enkele mogelijke rekoefeningen voor in bed zijn de kinderhouding, kat-koe, knie-borst rekoefening, draaiende ruggengraat of een blije baby rekoefening.

Tandenborstel tango en hydrateren als een cactus (2 minuten)

Tandenpoetsen is natuurlijk een niet-onderhandelbaar iets dat (hopelijk) al in je routine zit. Hallo, frisse adem! Nadat je tanden glanzen, neem je een glas water. Je lichaam staat al uren in de slaapstand en heeft dorst. Zie het als een verfrissende ochtenddouche voor je interne organen. Plons, plons! Deze kleine handeling kan zelfs leiden tot ander gezondheidsbevorderend gedrag.

Doe de gordijnen open en laat het licht op dat mooie gezicht schijnen terwijl je poetst! Slechte slaap en een verstoord circadiaans ritme worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder angst, depressie, cognitieve stoornissen en stofwisselingsstoornissen.

Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden kan je interne klok helpen. Jezelf eerst blootstellen aan zonlicht blijkt slaappatronen te verbeteren, vitamine D te stimuleren, het immuunsysteem te versterken, stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Mindful consumeren van ochtenddrankjes en ontbijt (5 minuten)

Of het nu koffie, thee of een proteïneshake is, gebruik deze tijd om mindful van je ochtenddrank te genieten. Deze korte pauze stelt je in staat om de zintuiglijke ervaring te waarderen en je mentaal voor te bereiden op het werk dat voor je ligt.

Vervolg dit met een voedzaam ontbijt, zodat je lichaam essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt voor aanhoudende energie gedurende de dag. Ook al is het een snel ontbijt, vertraag jezelf genoeg om het eten te proeven, de textuur in je mond te voelen en je smaak- en reukzin te waarderen.

Mindfulness kan in elke activiteit worden ingebouwd, maar studies hebben aangetoond dat mindful eten kan leiden tot “meer psychologisch welzijn, meer plezier en tevredenheid”.

Mindset resetten (2 minuten)

Koester een positieve mindset door kort stil te staan bij persoonlijke of professionele prestaties. Dit moment van dankbaarheid en zelfreflectie kan je mentale veerkracht versterken, wat bijdraagt aan een succesvollere en meer gefocuste werkdag.

Neem een moment om aanwezig te zijn. Adem in, adem uit. Denk na over de dag die voor je ligt en stel je intenties vast.

Voeg een spiegelende peptalk toe aan de mix. Kijk jezelf aan in de spiegel en houd een motiverende speech. “Vandaag zal ik lief zijn voor mezelf. Ik kan alles aan wat er op me afkomt. Vandaag wordt een goede dag!”

Gerichte visualisatie (2 minuten)

Ga onmiddellijk na je Mindset Reset over op een gerichte visualisatie van je dag. Stel je voor dat je met gemak uitdagingen aangaat en je doelen bereikt. Deze mentale oefening versterkt je positieve instelling en maakt je geest klaar voor topprestaties.

Van visualisatie is zelfs aangetoond dat het optimisme en andere positieve emoties verhoogt. Studies hebben ook aangetoond dat het kan helpen om angst te verminderen en negatieve emoties te reguleren.

Expressief schrijven (1 minuut)

Leg je ochtendgedachten vast in een dagboek. Of het nu gaat om dankbaarheid, doelen of gewoon een poëtische reflectie op de afgrond van je koffiemok, laat de pen je ochtend vertrouwenspersoon zijn. Het is een therapeutische oefening die een positieve toon zet voor de dag.

Verschillende onderzoeken hebben de positieve psychologische en emotionele effecten van journaling aangetoond. Eén studie ontdekte dat het bijhouden van een dagboek mentale problemen kan verminderen, het welzijn kan verhogen en zelfs interpersoonlijke interacties kan beïnvloeden.

Hoe je je ochtendroutine ook opbouwt, onderzoekers hebben ontdekt dat het gunstig kan zijn om ‘s ochtends meteen de digitale apparaten aan de kant te zetten. Weersta de drang om je halsoverkop in een lege leegte van e-mails en sociale media te storten.

Je geest verdient een moment van rust voor de digitale stortvloed. In een interview voor de Harvard Business Review legt psycholoog Ron Friedman uit dat veel mensen hun dag beginnen met het checken van e-mail, het beantwoorden van sms’jes en het inspelen op de behoeften van anderen.

Dit kan niet alleen een cognitieve domper zijn, waardoor je in een reactieve mindset terechtkomt, maar schiet ook vaak je cortisol door het dak, zodat je al in een vecht-of-vluchtsituatie zit voordat het werk officieel is begonnen.

Het beste aan een ochtendroutine is dat deze specifiek kan worden afgestemd op jouw persoonlijke doelen en voorkeuren. Het belangrijkste is om een routine te creëren die een positieve toon zet voor de dag, die je helpt om je gefocust en voorbereid te voelen en die eenvoudig is, zodat je de routine niet na een paar dagen weer opgeeft.

Continue Reading

Gezondheid

Hoe van hydratatie een gewoonte maken

Angelo

Published

on

By

Het belang van hydratatie door de dag heen

We weten allemaal dat we meer water moeten drinken. Want water en gehydrateerd blijven is zo goed voor ons! Van spijsvertering tot energie tot hersenkracht tot je gewoon goed voelen, water is waar het om draait als het gaat om gezond zijn en je goed voelen.

Dus, als we allemaal weten dat het goed voor ons is en we meer water willen drinken, waarom krijgen zovelen van ons er dan niet genoeg van elke dag? Waarom hebben de meesten van ons moeite om gehydrateerd te blijven?

Mijn ervaring is dat hydratatie geen gewoonte is.

Jullie weten allemaal dat we allemaal voor gewoontes zijn, maar hier is een korte inleiding: gewoontes zijn alles wat je gewoon doet – zonder erover na te denken en zonder motivatie of wilskracht te gebruiken. Net als je gordel omdoen of je tanden poetsen, je “dwingt” jezelf er niet toe; je doet het gewoon!

En als je echt regelmatig meer water wilt drinken, moet je van hydratatie een gewoonte maken. Gewoonten ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd, geduld, wat vallen en opstaan en planning om een gezonde gewoonte te creëren.

Maar doe je best en wees je ervan bewust door de onderstaande stappen te volgen, en binnen een paar weken maak je van hydratatie een gewoonte die zo gemakkelijk is als 1-2-3. Dit is het geheim om elke dag gemakkelijk gehydrateerd te blijven!

5 stappen om van hydratatie een gewoonte te maken

Stel een waterdoel

De eerste stap om van hydratatie een gewoonte te maken is precies weten wat je wilt bereiken, dus stel een dagelijks waterdoel vast. De oude standaard van acht glazen (2 liter totaal) is een goede plek om te beginnen – hoewel je meer of minder nodig kunt hebben afhankelijk van je leeftijd, geslacht, het weer, je trainingen en activiteitenniveau, welke andere vloeistoffen je drinkt en andere factoren.

Daarnaast moet je rekening houden met hoeveel water je op dit moment drinkt. Als je maar 1 liter per dag drinkt, kan het een goed doel zijn om naar 1.5 liter te gaan en een manier om het drinken te vergemakkelijken in plaats van meteen naar 2 liter of meer te gaan. Onthoud: je kunt je doel altijd veranderen!

Zoek een waterfles

Zoek een waterfles waar je van houdt (en die handig is om overal mee naartoe te nemen). Ja, je kunt alles gebruiken om water te drinken, maar ik heb gemerkt dat de juiste waterfles het verschil kan maken. Zo zijn er handige 2 liter waterflessen waar uren op staan. Zo weet je precies of je op schema zit of niet!

Breng in kaart wanneer je water drinkt

De beste manier om gehydrateerd te blijven is door de hele dag door regelmatig en consequent water te drinken (en niet vlak voor het slapengaan je halve fles leeg te drinken – hallo, ongewenste nachtelijke toiletpauze!) Neem dus de tijd om na te denken en te plannen wanneer, waar en hoe je de hele dag door water drinkt.

Dit kan er op verschillende manieren uitzien en hoeft (en moet) niet rigide zijn, maar zoek uit hoe je je waterdoel realistisch kunt bereiken.

Een geheim om gewoontes gemakkelijker en sneller te laten beklijven is door datgene wat je wilt doen te koppelen aan een activiteit die je al doet – zodat je een natuurlijk geheugensteuntje ingebouwd hebt.

Daarom koppel ik het drinken van water aan andere dingen die ik overdag doe, zoals koffie drinken en in de auto zitten. Telkens als ik die dingen doe, word ik eraan herinnerd om te drinken.

En natuurlijk, neem een slokje wanneer je daar zin in hebt!

Houd je waterinname op een natuurlijke manier bij

Probeer een fles te vinden met uren of getallen aan de zijkant! Dus als je door jouw dag gaat, weet je precies hoeveel water je heb gedronken en hoeveel je nog moet drinken om jouw doel te bereiken.

Reflecteer regelmatig

Reflecteer regelmatig – en wees trots op jezelf! Neem aan het einde van elke dag even de tijd om na te denken over hoe je dag is verlopen.

Vraag jezelf af: Wat werkte, wat niet, en waarom? Hoe kun je je plan aanpassen zodat het beter voor je werkt? Pas dat plan dan aan (indien nodig) en neem even de tijd om je vooruitgang te vieren en je trots te voelen omdat je de stappen hebt genomen om zo’n gezonde verandering in je leven te maken.

Check elke week ook bij jezelf hoe meer water drinken goede zelfzorg voor je is. Heb je meer energie? Voelen je trainingen beter aan? Pikt iemand anders je gezonde watergewoonten op? Geef jezelf een high-five voor die positieve resultaten!

Het duurt ongeveer een maand om een gewoonte echt te laten beklijven, dus doe dit een paar weken, en voor je het weet drink je de hele dag door regelmatig water zonder er zelfs maar over na te denken! Klinkt geweldig, hè?

Continue Reading

Trending