Connect with us

Mind

Want als je voelt dan heel je

Angelo

Published

on

Stress of een burn-out kan een grote impact hebben op je gezondheid en motivatie

Voelen. Een wonderlijk iets, nietwaar? Maar voel je echt? Voel je wat er in je lichaam gebeurt als je die derde kop koffie neemt, of die late snack op een avond dat je eigenlijk al vol zit? Voel je de energie die je krijgt als je besluit te kiezen voor een gezonde maaltijd boordevol groenten en vezels?

De sleutel tot een gezonde levensstijl is niet alleen weten wat goed is, maar ook echt voelen wat het met je doet. Ook kunnen mensen in onze omgeving veel impact hebben op hoe we onszelf voelen. Vergeet ook niet je werk, gaat er iets niet lekker op je werk, dan neem je dat meestal mee naar huis.

Waardoor voel je je snel afgewezen of gekwetst?

Jij bent uniek, jij bent jij en dat is iets om trots op te zijn. We hebben het allemaal, die innerlijke criticus die ons vraagt of we wel goed genoeg zijn, die onze angsten benadrukt en ons soms vast in een cirkel van zelftwijfel laat ronddraaien. Kritiek kan pijn doen, vooral als het ons onbewust raakt, aan de randen van ons zelfvertrouwen knabbelt en ons teleurgesteld en minder gewaardeerd laat voelen.

Maar vraag jezelf eens af: waar komt deze behoefte aan goedkeuring vandaan? Ben je bang voor afwijzing, voor wat anderen van je vinden? Je leven is jouw leven. Je bent niet de mening van anderen, je bent niet de ‘likes’ die je op social media krijgt. Wat jij vindt, wat jij leuk vindt, waar jij naar verlangt, dat is wat telt. Doe jij wat het beste is voor jou? Blijf jij dicht bij jezelf? Adem in, adem uit. Voel jij hoe je lekkerder in je vel zit als je kiest voor wat jij wilt, niet voor wat je denkt dat anderen van je verwachten?

Gebruik de volgende oefening als een soort coach. Wanneer je je afgewezen of gekwetst voelt, neem dan even een moment voor jezelf. Sluit je ogen, richt je op je ademhaling. Voel je de frustratie, de onmacht, de teleurstelling? Accepteer deze gevoelens, maar laat ze je niet beheersen. Jij bent meer dan je angsten en teleurstellingen. Herken en erken je innerlijke stem. Daag jezelf uit om buiten je comfortzone te treden, om dingen te doen die je nooit zou durven als je je laat leiden door de angst voor afwijzing.

Jouw gevoel is belangrijk. Jij bent goed zoals je bent. Onthoud dat. Als jij je goed voelt, als jij accepteert wie je bent en de goedkeuring van anderen loslaat, dan kom je in een positieve cirkel terecht waarbij je je steeds beter en gelukkiger voelt. Want als je voelt, dan heel je.

De Schaamte van je niet goed genoeg voelen

De schaamte van je niet goed genoeg voelen kan verlammend werken. Soms kan die schaamte je zo overweldigen dat je het gevoel hebt dat je niet eens jezelf kunt zijn, dat je bang bent om te laten zien wie je echt bent. Dit gevoel kan zo intens zijn dat het je beïnvloedt in situaties waarin je normaal gesproken zou stralen. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie, een visite of zelfs gewoon een gesprek met een goede vriend of vriendin.

Maar vroeg ik me af, waarom laten we anderen bepalen hoe we ons voelen over onszelf? Waarom is het zo moeilijk om los te laten wat anderen van ons vinden? Ieder mens heeft zijn eigen leven, zijn eigen pad, en het allerbelangrijkste op dat pad is om trouw te blijven aan wie je bent. Want dat is het enige waar je echt invloed op hebt.

Het toegeven dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, dat je moeite hebt met ‘nee’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘ja’ wilt zeggen, dat is de eerste stap om dichter bij jezelf te komen. Het is oké om te voelen wat je voelt. Het is oké om toe te geven dat je het moeilijk vindt. Het is zelfs meer dan oké, het is moedig.

Dus hier is een oefening die je kan helpen. Sta eens stil bij de dingen waar jij invloed op hebt in jouw eigen leven. Heb je ze al opgeschreven? Kijk nu eens naar die lijst. Voel je de positiviteit, de betrokkenheid bij je eigen leven? Voel je de kracht die je hebt om je leven te sturen waar jij naartoe wilt? Want als je dat eenmaal voelt, als je eenmaal beseft dat jij de regisseur bent van je eigen leven, dan zul je minder snel geneigd zijn om in rondjes te lopen in de negativiteit van niet goed genoeg zijn.

Dus onthoud: je bent meer dan goed genoeg. Je doet je best, en dat is het enige dat telt. En het is oké om ‘nee’ te zeggen, want alleen jij weet wat het beste voor jou is. Blijf dicht bij jezelf, laat je niet meeslepen door wat anderen van je vinden. Jij bent geliefd, jij bent waardevol en jij bent genoeg. Precies zoals je bent.

Te weinig zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen. Het is een krachtig woord, een staat van zijn die ons allemaal bekend is, maar die soms moeilijk te omschrijven is. We hebben het allemaal wel eens ervaren, dat gevoel van te weinig zelfvertrouwen. Je kent het vast wel, die situaties waarin je ‘ja’ wilt zeggen, maar waar je jezelf in de steek laat omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet aankan, dat je niet de allerbeste zult zijn.

Maar hier is het ding: Zelfvertrouwen komt niet uit perfectie, het komt uit acceptatie. Acceptatie van wie je bent, van wat je kunt, van waar je invloed op hebt, en acceptatie van het feit dat je soms teleurgesteld zult zijn, dat je soms zult falen. Want het tegenovergestelde van falen is niet slagen, het is niet proberen.

Weet je, zelfvertrouwen is niet iets wat je van anderen krijgt. Het is iets wat je vindt in jezelf, wanneer je besluit dicht bij jezelf te blijven, ongeacht de situatie. Het is het besef dat je diegene bent die je wilt zijn, ondanks de moeilijkheden. En als je dat kunt voelen, als je kunt accepteren wie je bent met al je onvolmaaktheden, dan heel je. Want als je voelt, dan heel je. En dat is waar zelfvertrouwen echt begint.

Negatieve psychose symptomen

Negatieve symptomen van een psychose kunnen soms onopgemerkt blijven, maar ze kunnen net zo slopend zijn als de meer bekende positieve symptomen, zoals hallucinaties en wanen. Deze symptomen kunnen zaken als emotionele afvlakking, gebrek aan initiatief, of sociale terugtrekking omvatten. In dit soort situaties kan het voelen alsof je vastzit, alsof je moeite hebt om volledig deel te nemen aan het leven.

Misschien vind jij het lastig om deze symptomen te herkennen, om te begrijpen hoe het voelt. Dat is volkomen normaal, want we kunnen niet altijd begrijpen wat iemand anders doormaakt. Maar één ding is zeker: niemand zou zich door een psychose alleen moeten voelen. Als je te maken hebt met deze symptomen, is het essentieel om hulp te zoeken.

Het kan zijn dat je moeite hebt om ‘ja’ te zeggen tegen hulp, misschien uit angst voor het onbekende of uit angst om anderen teleur te stellen. Maar onthoud: de enige persoon aan wie je verantwoording af moet leggen, is jezelf. Laat je anderen bepalen waar jij je goed bij voelt? Of sta jij zelf aan het roer?

Hulp zoeken is geen teken van zwakte. Integendeel, het is een teken van kracht, van moed. Want wanneer je de hulp zoekt die je nodig hebt, kies je ervoor om in controle te blijven, om actief deel te nemen aan je herstel. En dat is een stap die we allemaal kunnen bewonderen.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Je rot voelen is iets wat we allemaal wel eens meemaken. Het is volkomen normaal, maar dat betekent niet dat je er niet iets aan kunt doen. Als je je rot voelt, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen.

Ten eerste, erken je gevoelens. Het kan verleidelijk zijn om ze te negeren, maar ze zullen niet zomaar verdwijnen. Zeg ‘ja’ tegen wat je voelt, want je gevoelens zijn geldig.

Daarnaast, blijf actief. Blijf doen wat je normaal gesproken ook doet, zelfs als je er moeite mee hebt. Door te bewegen en bezig te blijven, kan je geest zich soms afwenden van negatieve gedachten.

Verder, praat erover met iemand die je vertrouwt. Het kan een opluchting zijn om je gevoelens te delen, en je zult waarschijnlijk merken dat je niet de enige bent die zich wel eens zo voelt. We hebben namelijk allemaal onze ups en downs.

Tot slot, als je merkt dat je je langdurig rot voelt, of als je je overweldigd voelt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Het is oké om hulp te vragen, en er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen je weer beter te voelen.

Hoe weet je of je de juiste keuze maakt?

Het maken van de juiste keuze kan soms voelen als een enorme opgave. Vaak is er geen glasheldere juiste of verkeerde optie, maar een spectrum van mogelijkheden met hun eigen unieke voor- en nadelen. Dus, hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Hier zijn enkele tips:

Ten eerste, luister naar je intuïtie. Je onderbewustzijn heeft vaak meer informatie opgeslagen dan je je realiseert, en je ‘onderbuikgevoel’ kan je waardevolle inzichten geven.

Ten tweede, overweeg de gevolgen op de lange termijn. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor onmiddellijke voldoening, maar de juiste keuze is vaak degene die je op de lange termijn het beste zal dienen.

Ten derde, blijf trouw aan je waarden. De juiste keuze voor jou is meestal de keuze die overeenkomt met je diepste overtuigingen en principes.

Tot slot, vergeet niet dat het oké is om fouten te maken. Fouten zijn immers leermomenten. En onthoud: de keuze die op dit moment goed voelt, is waarschijnlijk de juiste voor jou.

Luister naar jezelf

In een wereld vol lawaai en afleidingen kan het een uitdaging zijn om echt naar jezelf te luisteren. Maar het is een cruciale vaardigheid, een die ons in staat stelt om echt in contact te komen met onze innerlijke behoeften, verlangens en grenzen.

Luisteren naar jezelf betekent je bewust zijn van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Het is een vorm van zelfbewustzijn die je helpt om je authentieke zelf te herkennen en te eren.

Het kan ook betekenen dat je aandacht besteedt aan je intuïtie. Soms hebben we een ‘onderbuikgevoel’ over iets, een gevoel dat ons iets probeert te vertellen, ook al hebben we misschien geen logische verklaring voor dat gevoel.

Het luisteren naar jezelf kan ook het erkennen van je grenzen inhouden. Het is belangrijk om te weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen, om je eigen welzijn en geestelijke gezondheid te beschermen.

Onthoud, je innerlijke stem is er om je te gidsen, je te ondersteunen, en je te helpen bij het maken van keuzes die in lijn zijn met je ware zelf. Het is dus belangrijk om af en toe wat stilte te creëren, zodat je die stem kunt horen en er aandacht aan kunt besteden.

Bepaal wat jij belangrijk vindt

In het drukke leven van alledag is het gemakkelijk om je te laten meeslepen door wat anderen van je verwachten of wat de maatschappij als ‘normaal’ beschouwt. Maar het is essentieel om stil te staan en te bepalen wat jij werkelijk belangrijk vindt.

Bepalen wat je belangrijk vindt, gaat over het ontdekken van je waarden, passies en doelen in het leven. Het gaat erom dat je een dieper begrip krijgt van wat jouw leven betekenisvol en voldoeninggevend maakt. Misschien vind je familie en vriendschappen belangrijk, of streef je naar een succesvolle carrière, of draait het allemaal om creatieve expressie, reizen, of maatschappelijke impact.

Het identificeren van deze elementen is als het opstellen van een innerlijk kompas dat je kan begeleiden in je besluitvorming en het stellen van prioriteiten. Het helpt je om te focussen op wat echt belangrijk voor je is en om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die dat niet zijn.

Onthoud: jij bent de enige die kan bepalen wat echt belangrijk is voor jou. Gun jezelf de tijd en ruimte om deze belangrijke zelfontdekkingstocht te maken.

Wees flexibel

In een wereld die constant in beweging is, is flexibiliteit een cruciale eigenschap. Flexibel zijn betekent niet dat je jezelf of je waarden verloochent, maar eerder dat je openstaat voor verandering en in staat bent om je aan te passen aan nieuwe situaties.

Flexibel zijn heeft te maken met het accepteren dat dingen niet altijd volgens plan verlopen. Het leven is onvoorspelbaar en vol verrassingen, en soms betekent dat het heroverwegen van je plannen of doelen.

Het betekent ook openstaan voor nieuwe ideeën en perspectieven. Dit kan je helpen om te groeien en te leren, en om kansen te zien waar je ze misschien eerder niet zag.

Flexibel zijn kan ook betekenen dat je bereid bent om je comfortzone te verlaten en risico’s te nemen. Dit kan in eerste instantie eng zijn, maar het kan je ook helpen om nieuwe ervaringen op te doen en je horizon te verbreden.

Onthoud: flexibiliteit is geen teken van zwakte, maar van kracht. Het is een teken dat je sterk genoeg bent om te buigen en je aan te passen, wat er ook op je pad komt.

Probeer niet te oordelen

Oordelen kan een tweede natuur voor ons zijn, maar het is een gewoonte die we kunnen leren los te laten. Proberen niet te oordelen gaat niet alleen over hoe we naar anderen kijken, maar ook over hoe we naar onszelf kijken.

Als we oordelen, plaatsen we iemand of iets – inclusief onszelf – in een hokje. Dit kan ons belemmeren in ons vermogen om volledig te begrijpen en empathie te tonen. In plaats daarvan, als we ons oordeel opschorten, stellen we onszelf open voor een dieper begrip en een grotere verbondenheid.

Bij het omgaan met anderen betekent het vermijden van oordelen dat we proberen hun perspectief te begrijpen en te respecteren, zelfs als we het er niet mee eens zijn. Het betekent ook dat we de waarde en waardigheid van ieder persoon erkennen.

In relatie tot onszelf betekent het stoppen met oordelen dat we vriendelijker en geduldiger zijn met onszelf. Het betekent dat we onszelf accepteren zoals we zijn, met al onze fouten en onvolkomenheden.

Onthoud: iedereen heeft zijn eigen pad en ieder van ons doet zijn best. Laten we proberen niet te oordelen, maar in plaats daarvan te begrijpen en te accepteren.

Accepteer en laat los

‘Accepteer en laat los’ is een krachtige mantra die kan helpen bij het navigeren door uitdagingen en veranderingen in het leven. Accepteren betekent niet dat je het eens moet zijn met wat er gebeurt, maar eerder dat je het erkent zoals het is, zonder het te verzetten of te ontkennen.

Acceptatie kan ongelooflijk bevrijdend zijn. Het helpt je om te stoppen met vechten tegen de realiteit en om te beginnen met het leven binnen die realiteit. Het opent de deur naar vrede en sereniteit, zelfs te midden van chaos of pijn.

Het loslaten is de volgende stap na acceptatie. Loslaten betekent dat je stopt met vasthouden aan dingen die je niet langer dienen, of het nu negatieve gedachten, ongezonde relaties, oude overtuigingen of onvervulde verwachtingen zijn.

Het is niet altijd een gemakkelijk proces, maar het is een noodzakelijke stap om vooruit te gaan en innerlijke rust te vinden. Het maakt ruimte voor nieuwe ervaringen, groei en transformatie.

Onthoud: accepteren en loslaten zijn actieve processen, geen eenmalige gebeurtenissen. Wees geduldig met jezelf en onthoud dat het oké is om hulp te vragen bij dit proces.

Luisteren naar je gevoel

Luisteren naar je gevoel is een belangrijke vaardigheid die ons kan helpen bij het nemen van beslissingen en het navigeren door het leven. Onze emoties zijn krachtige signalen die ons kunnen helpen te begrijpen wat we nodig hebben en wat voor ons werkt.

Als we naar ons gevoel luisteren, kunnen we inzicht krijgen in wat ons echt drijft. Het kan ons helpen om te begrijpen wat ons gelukkig maakt, wat ons verdrietig maakt, waar we gepassioneerd over zijn, waar we bang voor zijn, en waar we naar verlangen.

Soms kan het moeilijk zijn om naar ons gevoel te luisteren, vooral als we gewend zijn aan het negeren of onderdrukken van onze emoties. Het kan ook moeilijk zijn als we ons zorgen maken over wat anderen zullen denken of zeggen.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw gevoelens geldig zijn en dat ze er zijn om je te begeleiden. Luister naar hen. Erken ze. Leer van ze. Vertrouw op je gevoel. Het kan je leiden naar keuzes en paden die echt resoneren met wie je bent en wat je wilt in het leven.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mind

De voordelen van sociale connecties op geestelijke gezondheid

Angelo

Published

on

By

De voordelen van sociale connecties op geestelijke gezondheid

Ontdek de diepere impact van sociale verbindingen op geestelijke gezondheid: Hoe banden met anderen onze veerkracht kunnen versterken en mentale uitdagingen kunnen verlichten.

In het complexe weefsel van het leven worden de draden van welzijn samengebracht door diverse factoren die bijdragen aan iemands algehele gezondheid.

Hoewel de focus vaak ligt op voeding, beweging en mindfulness als sleutelcomponenten van welzijn, is er één draad die even significant is, maar soms over het hoofd gezien wordt: het belang van sociale connecties en relaties.

Mensen zijn van nature op zoek naar verbinding en hebben voortdurende relaties nodig om te overleven. In feite heeft dit fundamentele begrip van menselijke ontwikkeling vroege psychologische bevindingen beïnvloed. Laten we dus terugkeren naar het begin.

De hechtingstheorie

De hechtingstheorie stelt dat vroege relaties, met name de ouder-kindband, een aanzienlijke impact hebben op het vormgeven van iemands emotionele en psychologische ontwikkeling. Deze vormende relaties beïnvloeden de manier waarop een individu de wereld ziet, hoe zij met anderen omgaan, en hoe zij zichzelf zien.

John Bowlby, een psycholoog bekend om zijn onderzoek in de kinderontwikkeling, legde uit dat de manier waarop de verzorger van een individu reageerde, of niet reageerde, op de behoeften van hun kind aanzienlijk het interne werkmodel van het kind beïnvloedde.

Het interne werkmodel bestaat uit verschillende componenten:

  • Verwachtingen over Zelf: Een individu’s overtuigingen en percepties over zichzelf en hun vermogen om zichzelf te vertrouwen.
  • Verwachtingen over Anderen: Een individu’s overtuigingen en verwachtingen over anderen in hun leven, en hun vermogen om te vertrouwen dat anderen responsief en betrouwbaar zullen zijn.
  • Verwachtingen over Relaties: Een individu’s begrip van hoe relaties werken. Het omvat overtuigingen over wat te verwachten in relaties, zoals of ze op anderen kunnen rekenen voor emotionele steun of dat ze hun behoeften verborgen moeten houden.
  • Emotionele Regulatie: Een individu’s vermogen om effectief te beheren en te reageren op een emotionele ervaring, zich aanpassend aan de eisen van hun omgeving.

Afhankelijk van vroege kinderervaringen, kan de perceptie van een individu van zichzelf en het vermogen om relaties te vormen en te onderhouden, uitdagend zijn.

Dit betekent niet dat als een individu hoge niveaus van distress en trauma als kind ervaart, ze gedoemd zijn. In feite werkten veel van de strategieën en gedragspatronen op een bepaald punt voor hen. Het hield hen in leven en veilig.

Helaas, als deze kinderen volwassen worden, dient hun interne werkmodel hen mogelijk niet langer. Dit kan verklaren waarom verschillende mentale gezondheidsproblemen, ongelukkigheid, disfunctie, angst, depressie en relationele kwesties ontstaan.

Hoewel de ingewikkelde psychologische verbinding tussen sociale relaties en mentale gezondheid complex is, laten we de diepgaande manieren onderzoeken waarop sociaal contact veerkracht kan vergroten en mentale gezondheidsproblemen kan verminderen.

Bestrijden van eenzaamheid

Eenzaamheid is een alomtegenwoordig probleem dat mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Het is meer dan een voorbijgaande emotie; het kan zich manifesteren als een aanhoudend gevoel van isolatie en onverbondenheid.

Onderzoeken hebben aangetoond dat personen die chronische eenzaamheid ervaren een hoger risico lopen op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst.

Sociale connecties fungeren als een krachtig tegengif tegen eenzaamheid, door een gevoel van verbondenheid, steun en begrip te bieden.

Stressvermindering

Het leven confronteert ons vaak met uitdagingen en stressfactoren die onze mentale gezondheid kunnen belasten. Sociale connecties bieden een vangnet tijdens deze moeilijke tijden.

Iemand hebben om mee te praten, op te steunen of gewoon samen mee te lachen kan ongelooflijk therapeutisch zijn.

Het aangaan van betekenisvolle gesprekken en activiteiten met vrienden en dierbaren zorgt voor de afgifte van oxytocine, een hormoon dat gevoelens van vertrouwen en verbinding bevordert. Dit hormoon, vaak het “liefdeshormoon” genoemd, speelt een cruciale rol in stressvermindering.

Een andere manier om stress te verminderen is door middel van meditatie. Meditatie wordt algemeen erkend voor zijn vermogen om stress te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen.

Het is een ontspanningstechniek die inhoudt dat de geest gefocust wordt op een bepaald object, gedachte of activiteit, met als doel mentale helderheid, emotionele rust en een staat van diepe ontspanning te bereiken.

Verbeterd Zelfvertrouwen

Sociale interacties kunnen het zelfvertrouwen en de eigenwaarde verhogen. Wanneer iemand zich gewaardeerd en gewaardeerd voelt door hun sociale kring, heeft dit een positieve invloed op hoe ze zichzelf zien. Dit draagt op zijn beurt bij aan een verbeterde mentale gezondheid.

Bevindingen suggereren dat de relatie tussen iemands sociale relaties en hun niveau van zelfvertrouwen “wederzijds is in alle ontwikkelingsstadia over de levensduur, wat een positieve feedbacklus weerspiegelt tussen de constructen.”

Langere, gelukkigere Levens

Studies hebben aangetoond dat individuen met sterke sociale verbindingen de neiging hebben om langer te leven en een hogere levenskwaliteit te genieten.

In een meta-analyse aan de Brigham Young University, vonden ze dat “sociale connecties met vrienden, familie, buren of collega’s de overlevingskansen met 50% verbeteren.”

Het CDC rapporteerde dat, in tegenstelling tot degenen met veel sociale steun, individuen die geïsoleerd zijn hun risico op dementie met 50%, beroerte met 32% en coronaire hartziekte met 29% verhogen.

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert positieve geestelijke gezondheid als “een staat van welzijn die mensen in staat stelt hun potentieel te realiseren, om te gaan met dagelijkse stress, productief te werken en bij te dragen aan de samenleving.”

Een onderdeel van het onderhouden van geestelijke gezondheid is het behouden van sociale connecties.

Of het nu gaat om vriendschappen, familiebanden of betrokkenheid bij de gemeenschap, deze connecties zijn integraal voor het menselijk welzijn en hebben een positieve invloed op de geestelijke gezondheid.

Bronnen

  • Rolston, A., & Lloyd-Richardson, E. (2016).What is emotion regulation and how do we do it? Cornell Research Program. https://selfinjury.bctr.cornell.edu/perch/resources/what-is-emotion-regulationsinfo-brief.pdf.
  • Algoe, S. B., Kurtz, L. E., & Grewen, K. (2017). Oxytocin and Social Bonds: The Role of Oxytocin in Perceptions of Romantic Partners’ Bonding Behavior. Psychological science, 28(12), 1763–1772. https://doi.org/10.1177
  • Martino, J., Pegg, J., & Frates, E. P. (2015). The Connection Prescription: Using the Power of Social Interactions and the Deep Desire for Connectedness to Empower Health and Wellness. American journal of lifestyle medicine, 11(6), 466–475. https://doi.org/10.1177/1559827615608788
  • National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. (2023). The Power of Connection: How It Can Improve Our Health. National Center for Chronic Disease Control and Prevention.https://www.cdc.gov/emotional-wellbeing/features/power-of-connection.htm
Continue Reading

Gezondheid

9 Tips om te stoppen met haasten in je leven

Angelo

Published

on

By

9 Tips om te stoppen met haasten in je leven

Doe je aan het einde van de yoga meteen je sokken aan, spring je van je matje, gooi je je props terug in de prullenbak en race je de deur uit zonder adem te halen?

Of misschien doe je thuis aan meditatie, waarbij het je lukt om 10 minuten stil te blijven zitten, en zodra de bel gaat, ga je er weer vol tegenaan om al je to-dos af te krijgen voordat de dag voorbij is.

Het is alsof die bewuste inspanning om te vertragen en mindful te zijn volledig wordt gewist na de laatste namaste.

Misschien is het een contextkwestie, zoals wanneer ik op mijn gemak ben op de mat, maar wanneer ik in mijn echte leven ben, zijn er gewoon niet genoeg uren in de dag om te vertragen.

Maar de waarheid is dat als we ons voortdurend haasten, we niet van ons leven genieten omdat we te druk bezig zijn met het volgende.

Hoewel de klok altijd zal blijven tikken, hoeven we niet in een voortdurende strijd tegen de tijd te leven.

Door ruimte te maken voor wat echt belangrijk is, kunnen we ons meer overvloedig voelen door gemakkelijker te waarderen wat er vlak voor onze neus gebeurt. En de sleutel hiertoe is vertragen.

Focus op je ademhaling

Haal je yoga van de mat en besteed meer aandacht aan elke in- en uitademing. Je zult versteld staan hoe dit een pauze kan creëren in alles wat je doet.

Volg het voorbeeld van een kind

Kinderen hebben hun eigen tijd, of misschien kunnen we het real-time noemen. Ze treuzelen en doen wat ze willen, volledig los van de druk en de eisen van de wereld. Probeer het eens voor een minuut of 10.

Neem je omgeving in je op

Als je je haast om naar het volgende te gaan, open dan je ogen voor wat er voor je ligt. Misschien maak je wel een connectie met een vreemde, of misschien zie je wel een nieuwe kans die wacht om verkend te worden.

Vereenvoudig je takenlijst

Beoordeel waar je je tijd aan besteedt. Kun je taken samenvoegen om ze efficiënter te maken? Of kun je een paar dingen van je lijst schrappen die je aandacht niet nodig hebben? Zoek het uit en breng veranderingen aan!

Zet je apparaat uit

Net als bij nr. 4 moet je eerlijk tegen jezelf zijn over hoe je je tijd doorbrengt. De instant rush van informatie die op elk uur van de dag toegankelijk is, doet niets voor onze levenskwaliteit. Het zorgt er alleen maar voor dat de tijd voorbij gaat in een roes vol apparaten.

Geef jezelf ‘s ochtends meer tijd

Als je het gevoel hebt dat je altijd gehaast bent, geef jezelf dan meer tijd. Sta vroeger op en maak contact met jezelf zodat je je dag met een geaard gevoel van rust kunt beginnen.

Ochtendroutines doen wonderen als het gaat om het toevoegen van een doel aan ons leven. Door deze “ik-tijd” in te lassen, creëer je meer betekenis met al je tijd.

Accepteer je beperkingen

Soms zul je niet in staat zijn om alles gedaan te krijgen, en dat is oké. Misschien ben je niet realistisch met je tijd, wat je productiviteit beïnvloedt. Of misschien raak je verstrikt in onproductieve gedachten, gewoonten of gedrag.

Hoe dan ook, soms staat het leven in de weg en kunnen we niet alles doen. Sla jezelf hier niet voor.

Zeg nee tegen verplichtingen die vermoeiend zijn

Het zou vrij duidelijk moeten zijn wanneer je iets doet wat je niet wilt doen. Normaal gesproken uit het zich als spanning ergens in het lichaam, die zich transformeert in wrok. Je tijd is waardevol. Verspil het niet aan mensen en dingen die je niet voeden.

Wees aandachtig

In plaats van te herkauwen over het verleden of te proberen de toekomst te voorspellen, richt je je aandacht op het heden zodat je een voller leven kunt ervaren.

Continue Reading

Fitness

Is een massage door een massagestoel goed voor spierherstel?

Angelo

Published

on

By

Spierherstel dankzij een massagestoel

Na een intensieve sessie van gewichtheffen, waarbij je gedurende een uur jezelf tot het uiterste hebt gedreven, is het cruciaal om je lichaam adequaat hersteltijd te bieden. Dit herstelproces is essentieel voor het repareren van microtrauma’s – de kleine scheurtjes in de spiervezels die ontstaan door het heffen van zware lasten.

Het natuurlijke herstel van deze microtrauma’s stimuleert spierhypertrofie, oftewel spiergroei, wat een fundamenteel doel is van krachttraining. Daarom is het van uitermate groot belang om je lichaam te voorzien van de nodige ondersteuning gedurende dit herstelproces, door middel van adequate voeding, voldoende hydratatie, en optimale rust. 

Deze elementen samen vormen de basis voor effectieve spiergroei en het verhogen van je fysieke capaciteiten.

Ontspanning en stressvermindering

Een prominent voordeel van het gebruik van een massagestoel is de capaciteit om een diepe staat van ontspanning te bereiken, wat bijdraagt aan aanzienlijke stressverlichting. De geavanceerde kneed- en druktechnieken die door de massagestoel worden toegepast, werken doeltreffend om spierspanning te verlichten en stimuleren een intens gevoel van rust. 

Deze processen faciliteren de reductie van stress inducerende hormonen zoals cortisol, terwijl tegelijkertijd de productie van welzijnsbevorderende hormonen zoals endorfine wordt verhoogd. 

Door consistent gebruik te maken van een massagestoel, kun je niet alleen bijdragen aan het herstel van je mentale balans, maar ook stressgerelateerde klachten zoals hoofdpijn en slaapstoornissen significant reduceren.

Spierontspanning en pijnverlichting 

Indien je kampt met strakke spieren, rugklachten, of andere pijnlijke aandoeningen, kan het gebruik van een massagestoel een doeltreffende remedie bieden. Dankzij de innovatieve technologie in hedendaagse massagestoelen, die uiteenlopende massagetechnieken zoals kneden, rollen, en kloppen implementeert, is het mogelijk om spierspanningen effectief aan te pakken en de bloedsomloop te stimuleren. 

Deze methoden dragen bij aan de verlichting van spierpijn en ondersteunen een versneld herstelproces volgend op lichamelijke activiteiten. Voorts zijn massagestoelen in staat om de aanmaak van endorfines te bevorderen, de lichaamseigen pijnstillers, wat niet alleen natuurlijke verlichting biedt van pijn maar ook het algemene gevoel van welbevinden significant verhoogt.

Verbeterde Bloedcirculatie 

Een vitale bloedcirculatie vormt de basis van een optimale gezondheid. Massagestoelen spelen hier een cruciale rol door de bloedstroom te bevorderen middels grondige spiermassages en het verruimen van de bloedvaten. 

Dit mechanisme verhoogt de efficiëntie waarmee voedingsstoffen en zuurstof naar de diverse lichaamsdelen worden getransporteerd, terwijl tegelijkertijd afvalproducten vlotter worden geëlimineerd.

Dergelijke verbetering in de circulatie draagt bij aan de versterking van de organen en weefsels hun functies, reduceert ontstekingsreacties en stimuleert de gezondheid van de huid.

Verbeterd Flexibiliteit en Mobiliteit

Massagestoelen zijn instrumenteel in het verbeteren van lichaamsflexibiliteit en mobiliteit. Door effectieve reductie van spierspanningen en stimulatie van de bloedcirculatie, faciliteren deze stoelen het versoepelen van strakke spierweefsels en het verhogen van flexibiliteit. 

Dit is met name voordelig voor individuen met beperkte bewegingsvrijheid of voor hen die een sedentaire levenswijze hanteren.

De geavanceerde massagetechnieken toegepast door massagestoelen bieden essentiële ondersteuning in het onderhouden en verbeteren van het spier- en skeletstelsel gezondheid, wat bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven.

Verbeterde Houding

Een incorrecte houding kan leiden tot persistente rug- en nekklachten. Massagestoelen zijn essentieel voor het verbeteren van de houding, door spieren in het bovenlichaam te ontspannen en de wervelkolom correct uit te lijnen. 

Regelmatig gebruik van een massagestoel draagt bij aan een juiste houding, vermindert pijn en discomfort, en bevordert een gezonde ruggengraat en algemeen welzijn.

Conclusie

Massagestoelen bieden talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, door regelmatig gebruik te stimuleren van verschillende massagetechnieken die helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een betere bloedsomloop. 

Ze zijn vooral gunstig voor het ontspannen van spieren, het verminderen van stress, en het versnellen van spierherstel door afvoer van afvalstoffen.

Continue Reading

Trending