Connect with us

Uncategorized

De 5 HTP werking: alles wat je moet weten over dit supplement

Angelo

Published

on

Smoothies

5-HTP is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust. Veel mensen gebruiken 5-HTP als supplement om deze processen te ondersteunen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de werking van 5-HTP, de mogelijke voordelen en risico’s, hoe het te gebruiken en wat de wetenschap zegt over dit veelbelovende supplement.

Wat is 5-HTP

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat wordt geproduceerd door het lichaam uit het aminozuur tryptofaan. 5-HTP wordt vaak gebruikt als een supplement vanwege de mogelijke effecten op de stemming, slaap, eetlust en andere aspecten van de gezondheid.

De werking van 5-HTP is gerelateerd aan het vermogen van het lichaam om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij de regulering van stemming, eetlust en slaap. Door het verhogen van de hoeveelheid 5-HTP in het lichaam, kan de productie van serotonine worden gestimuleerd.

Er zijn verschillende manieren waarop 5-HTP kan worden ingenomen, waaronder supplementen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals kalkoen, kip en zuivelproducten. De supplementen zijn meestal verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm en kunnen zonder recept worden gekocht.

Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is om de voordelen van 5-HTP te ondersteunen, suggereren sommige onderzoeken dat het supplement kan helpen bij de behandeling van depressie, angststoornissen, slaapstoornissen en migraine. Het wordt ook soms gebruikt als hulpmiddel bij gewichtsverlies vanwege de mogelijke effecten op de eetlust en de stofwisseling.

Het is belangrijk om op te merken dat 5-HTP supplementen niet geschikt zijn voor iedereen. Het kan bijvoorbeeld de symptomen van bipolaire stoornis verergeren en het is niet aanbevolen voor mensen die antidepressiva gebruiken. Bovendien kunnen bijwerkingen zoals maagklachten, hoofdpijn en misselijkheid optreden.

De 5 htp werking in het lichaam

5-HTP is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat in het lichaam wordt geproduceerd uit tryptofaan en een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die onder andere betrokken is bij stemming, slaap, eetlust en pijnbeleving. De 5 htp werking in het lichaam wordt vaak geassocieerd met de productie van serotonine en de impact hiervan op het menselijk welzijn.

5-HTP is een voorloper van serotonine en kan de serotoninespiegel in het lichaam verhogen. Serotonine kan op zijn beurt weer invloed hebben op andere neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline. De 5 htp werking kan hierdoor bijdragen aan een verbeterde stemming, een betere nachtrust en een vermindering van pijn en angstgevoelens.

Na inname van 5-HTP wordt het snel opgenomen in het bloed en kan het de bloed-hersenbarrière passeren. Eenmaal in de hersenen wordt het omgezet in serotonine. Het is daarom belangrijk om niet te veel 5-HTP te nemen, omdat een teveel aan serotonine kan leiden tot serotoninesyndroom, een potentieel gevaarlijke aandoening.

Er zijn verschillende manieren om de 5 htp werking in het lichaam te stimuleren. De meest effectieve manier is door middel van suppletie met 5-HTP capsules of tabletten. Deze supplementen zijn verkrijgbaar bij gezondheidswinkels en online. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een arts voordat je begint met het gebruik van 5-HTP, met name als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Daarnaast kan de 5 htp werking in het lichaam worden bevorderd door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals kalkoen, kip, eieren en noten. Tryptofaan is een aminozuur dat het lichaam kan omzetten in 5-HTP. Ook een gezonde levensstijl met voldoende slaap, lichaamsbeweging en stressmanagement kan bijdragen aan een verbeterde 5 htp werking in het lichaam.

In conclusie, de 5 htp werking in het lichaam is complex en speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in het menselijk welzijn. Suppletie met 5-HTP kan helpen bij het verhogen van de serotoninespiegel in het lichaam en het bevorderen van een betere stemming, slaap en vermindering van pijn en angstgevoelens. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een arts voordat je begint met het gebruik van 5-HTP.

De mogelijke voordelen van 5-HTP voor de gezondheid en het welzijn

5-HTP, afgeleid van de zaden van de Afrikaanse plant Griffonia simplicifolia, is een populaire voedingssupplement dat wordt gebruikt vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Het werkt door het verhogen van de productie van serotonine in de hersenen, een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij stemming, slaap, eetlust en pijngevoeligheid.

De 5 htp werking kan mogelijk helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst en stress. Serotonine is een belangrijke regulator van de stemming en verhoogde niveaus ervan kunnen helpen bij het verminderen van depressieve symptomen en het verbeteren van de algemene stemming. Het kan ook helpen bij het verminderen van angst en stress door het verminderen van de productie van cortisol, een stresshormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren.

Een ander potentieel voordeel van 5-HTP is de verbetering van de slaapkwaliteit. Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus, en verhoogde niveaus kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Mensen die problemen hebben met slapen, kunnen baat hebben bij het nemen van 5-HTP als supplement.

Bovendien kan 5-HTP mogelijk helpen bij het verminderen van eetlust en het bevorderen van gewichtsverlies. Serotonine speelt een belangrijke rol bij de regulatie van eetlust en verhoogde niveaus kunnen helpen bij het verminderen van hongergevoelens. Door het verminderen van de eetlust kan het ook helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies.

5-HTP kan ook mogelijk helpen bij het verminderen van pijngevoeligheid en het verbeteren van de symptomen van fibromyalgie. Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de pijngevoeligheid en verhoogde niveaus kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van pijn en gevoeligheid. Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.

Hoewel 5-HTP mogelijk veel voordelen heeft, moet worden opgemerkt dat het niet mag worden gebruikt als vervanging voor professionele medische behandeling. Als u gezondheidsproblemen heeft, moet u altijd uw arts raadplegen voordat u 5-HTP als supplement gebruikt. Bovendien kan het gebruik van 5-HTP bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, maagklachten en diarree. Het wordt aanbevolen om de aanbevolen dosering te volgen en de supplementen alleen te kopen van een betrouwbare bron.

De mogelijke bijwerkingen en risico’s van het gebruik van 5-HTP

5-HTP is een supplement dat vaak wordt gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen, zoals depressie, angst, slapeloosheid en migraine. Hoewel het supplement over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er toch enkele mogelijke bijwerkingen en risico’s waar gebruikers zich bewust van moeten zijn.

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van 5-HTP is misselijkheid, vooral wanneer het supplement op een lege maag wordt ingenomen. Sommige mensen ervaren ook darmproblemen, zoals diarree en buikpijn. Hoofdpijn en duizeligheid zijn andere veelvoorkomende bijwerkingen van het supplement. In sommige gevallen kan het ook de slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid overdag.

Het gebruik van 5-HTP kan ook risico’s met zich meebrengen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen. Bijvoorbeeld, mensen die medicijnen gebruiken die de serotonineproductie verhogen, zoals antidepressiva, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van 5-HTP, omdat dit supplement ook de serotonineproductie verhoogt. Dit kan leiden tot een teveel aan serotonine in het lichaam, wat kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen, zoals het serotoninesyndroom.

Mensen met een nieraandoening moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van 5-HTP, omdat dit supplement kan leiden tot een toename van de hoeveelheid serotonine in het lichaam, wat de nieren kan belasten. Bovendien moet het supplement niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding, omdat de effecten van 5-HTP op de foetus of de baby nog niet bekend zijn.

Ten slotte kan het gebruik van 5-HTP ook leiden tot interacties met andere medicijnen of supplementen. Daarom is het belangrijk om altijd met een arts te overleggen voordat je begint met het gebruik van 5-HTP, vooral als je andere medicijnen gebruikt.

In het algemeen is 5-HTP een relatief veilig supplement dat veel voordelen kan bieden voor de gezondheid en het welzijn. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en risico’s, en om altijd met een arts te overleggen voordat je begint met het gebruik van 5-HTP. Door voorzichtig te zijn en het supplement op de juiste manier te gebruiken, kunnen gebruikers profiteren van de voordelen van 5-HTP zonder nadelige effecten te ondervinden.

Hoe en wanneer moet je 5-HTP gebruiken voor de beste resultaten?

5-HTP is een voedingssupplement dat steeds populairder wordt vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Het is een afgeleide van het aminozuur tryptofaan en wordt gebruikt om de aanmaak van serotonine in het lichaam te bevorderen. Serotonine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemming, eetlust, slaap en andere functies in het lichaam.

Als je overweegt om 5-HTP te gaan gebruiken, is het belangrijk om te begrijpen hoe en wanneer je dit supplement het beste kunt gebruiken om de gewenste effecten te bereiken. Hieronder volgen enkele tips om de 5 htp werking te optimaliseren:

 1. Dosering: De aanbevolen dosering van 5-HTP varieert, afhankelijk van het specifieke doel van het gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosering van ongeveer 50 mg per dag en deze geleidelijk te verhogen tot maximaal 300 mg per dag. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, omdat hogere doses mogelijk niet veilig zijn.
 2. Timing: De beste tijd om 5-HTP in te nemen, is meestal ‘s avonds, omdat het supplement een kalmerend effect kan hebben en kan helpen bij het bevorderen van slaap en ontspanning. Sommige mensen nemen het supplement echter liever in de ochtend of middag om een energieboost te krijgen of om te helpen bij het beheersen van de eetlust.
 3. Combinatie met andere supplementen: 5-HTP kan veilig worden gecombineerd met andere supplementen en medicijnen, maar het is belangrijk om te overleggen met een arts of zorgverlener voordat je dit doet, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.
 4. Duur van gebruik: Hoewel 5-HTP over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het niet aanbevolen om het supplement langdurig te gebruiken. De meeste onderzoeken naar de 5 htp werking hebben betrekking op kortdurend gebruik van enkele weken tot enkele maanden. Het is belangrijk om regelmatig een pauze te nemen van het gebruik van het supplement en om te overleggen met een zorgverlener als je het supplement gedurende langere tijd wilt gebruiken.
 5. Kwaliteit en veiligheid van supplementen: Het is belangrijk om alleen 5-HTP-supplementen te kopen van gerenommeerde merken en verkopers om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Kies supplementen die zijn getest door onafhankelijke laboratoria en die voldoen aan de normen voor zuiverheid en potentie.

De wetenschap achter 5-HTP

5-HTP is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en een belangrijke rol speelt bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die onder meer verantwoordelijk is voor de regulatie van stemming, slaap, eetlust en pijnperceptie. 5-HTP is een afkorting van 5-hydroxytryptofaan, een aminozuur dat in ons lichaam wordt omgezet in serotonine. Door het gebruik van supplementen met 5-HTP wordt de productie van serotonine verhoogd, wat kan leiden tot verschillende effecten op ons lichaam en geest.

De werking van 5-HTP is inmiddels uitgebreid bestudeerd en er zijn diverse studies gedaan naar de effecten ervan op de gezondheid en het welzijn van mensen. Zo blijkt uit onderzoek dat 5-HTP kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst. Ook kan het supplement mogelijk een gunstig effect hebben op slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid en het vertragen van het verouderingsproces.

Daarnaast kan 5-HTP mogelijk helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in het lichaam, doordat het de productie van serotonine verhoogt. Dit kan vooral interessant zijn voor mensen met chronische pijnklachten of ontstekingsaandoeningen zoals artritis.

Hoewel 5-HTP over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er wel een aantal mogelijke bijwerkingen en risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Zo kan het supplement bij hogere doseringen leiden tot misselijkheid, duizeligheid, diarree en andere maag- en darmklachten. Ook is het belangrijk om te weten dat 5-HTP niet gebruikt mag worden in combinatie met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en andere serotonerge middelen, omdat dit kan leiden tot een teveel aan serotonine in het lichaam en mogelijk ernstige bijwerkingen.

Als je overweegt om 5-HTP te gebruiken, is het belangrijk om dit altijd in overleg te doen met een arts of specialist. Zij kunnen je adviseren over de dosering, de mogelijke risico’s en bijwerkingen en of het supplement veilig is in combinatie met eventuele andere medicatie die je gebruikt.

Kortom, hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de precieze werking van 5-HTP en de effecten ervan op onze gezondheid en welzijn beter te begrijpen, wijzen de huidige studies op een aantal mogelijke voordelen van het supplement. Toch is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en het gebruik van 5-HTP alleen in overleg met een specialist te overwegen om mogelijke risico’s en bijwerkingen te vermijden.

Wat is 5-HTP en hoe werkt het?

5-HTP is een aminozuur dat het lichaam gebruikt om serotonine aan te maken, een neurotransmitter die een rol speelt bij de regulering van stemming, eetlust en slaap. 5-HTP werking wordt verondersteld door het verhogen van de niveaus van serotonine in de hersenen.

Wat zijn de voordelen van 5-HTP?

5-HTP wordt vaak gebruikt als een natuurlijke aanvulling voor de behandeling van depressie, angst, slapeloosheid en migraine. Bovendien kan het de eetlust verminderen en helpen bij gewichtsbeheersing.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van 5-HTP?

Hoewel 5-HTP meestal als veilig wordt beschouwd bij matig gebruik, kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn. In zeldzame gevallen kan het gebruik van 5-HTP leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals eosinofilie-myalgiesyndroom.

Hoe moet ik 5-HTP gebruiken?

De aanbevolen dosering van 5-HTP varieert afhankelijk van de reden van gebruik. Het is belangrijk om de instructies op het supplementenlabel te volgen en uw arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van 5-HTP.

Kan 5-HTP worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen?

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u 5-HTP gaat gebruiken, vooral als u al andere medicijnen gebruikt. 5-HTP kan namelijk een interactie hebben met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en kalmeringsmiddelen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Wat te eten voor de training (3 belangrijke tips)

Angelo

Published

on

By

Wat te eten voor de training

Wat moet ik eten voor een workout om mijn resultaten te maximaliseren?

Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die net beginnen met trainen, en het antwoord kan een groot verschil maken voor je training.

Als je het goed doet, heb je genoeg brandstof om elke rep te verpletteren. Doe je het verkeerd, dan voel je je waarschijnlijk zwak, uitgeput of mis je die ‘pop’ in je reps.

Of je doel nu spieropbouw, vetverlies of gezondheid is, hier zijn 3 belangrijke dingen waar je je op moet richten als je je voeding voor de training op orde wilt hebben.

Zorg voor de juiste energieniveaus

Je lichaam heeft verschillende soorten energie nodig, afhankelijk van het soort training dat je doet. Maar er zijn twee belangrijke voedingsstoffen waarop je je kunt richten om een effectievere krachttraining te ondersteunen voor de meeste mensen met doelen voor hun lichaamssamenstelling.

Creatine

Creatine, gevonden in rundvlees of vis, helpt het creatinefosfaat energiesysteem te ondersteunen, dat een rol speelt bij korte, explosieve bewegingen, zoals een zware deadlift. Supplementen met ongeveer 5 g creatine per dag kunnen je helpen om die paar extra reps in een zware set eruit te halen, wat je helpt om je trainingsvolume na verloop van tijd te verhogen.

Glycogeen

Je lichaam haalt glycogeen primair uit koolhydraten.

Richt je dus op het eten van koolhydraten van goede kwaliteit uit hele voedingsmiddelen om de spiervoorraden aan te vullen. Voor cliënten met lichaamssamenstelling vinden we het het beste om koolhydraten te consumeren na de training of tijdens de laatste maaltijd van de dag.

Maar als je traint om te presteren, kan een pre-workoutmaaltijd enkele uren voor je sessie je helpen om je psychologisch voorbereid te voelen om op je best te presteren.

Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere zoete aardappelen, haver of granen.

Zorg voor de juiste eiwitinname

Eiwitsynthese herstelt en herbouwt spierweefsel. We kunnen dit proces op twee manieren stimuleren:

 • Gewichtheffen
 • Eiwitten eten

Iedereen maakt zich zorgen over het consumeren van die shake na de training in het zogenaamde ‘anabole venster’. Maar onderzoek toont aan dat de totale eiwitinname gedurende de dag het belangrijkst is.

Als je er voor zorgt dat je aminozuren in een bepaalde vorm binnenkrijgt, via vast voedsel of via kwalitatieve supplementen, kun je de bouwstenen leveren om direct te beginnen met het herstellen van spierweefsel.

Zorg voor de juiste hydratatie

Uitdroging is funest voor je trainingsprestaties. Zelfs een dehydratatieniveau van 2% vermindert de kracht en het vermogen die je nodig hebt voor een effectieve training.

Maar dat betekent niet alleen drinken tijdens je training of als je dorst hebt; het betekent dat je je lichaam de hele dag goed gehydrateerd moet houden.

Focussen op het aanvullen van elektrolyten is ook belangrijk. Er zijn verschillende sportdranken beschikbaar om je elektrolyten mee aan te vullen.

Continue Reading

Fitness

Snel afvallen: Is het mogelijk en hoe doe je het?

Angelo

Published

on

By

Zo snel mogelijk afvallen

Snel afvallen lijkt vaak aantrekkelijk, maar we moeten de realiteit onder ogen zien. Het behalen van een groot energietekort is de sleutel tot snel gewichtsverlies, maar dit kan leiden tot het bekende jojo-effect. Je lichaam past zich aan en gaat efficiënter met voeding om, wat resulteert in een vertraagd metabolisme. Hierdoor kom je na het stoppen met het dieet snel weer aan.

Er zijn drie benaderingen om snel af te vallen:

 1. De Juiste Manier: Dit omvat het verminderen van calorieën door een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Dit is de meest duurzame aanpak op lange termijn.
 2. Geloven in Sprookjes: Het vertrouwen op exotische diëten, supplementen of ‘magische’ vetverbranders leidt zelden tot blijvend gewichtsverlies.
 3. Medicatie: Sommige medicijnen kunnen gewichtsverlies veroorzaken, maar ze hebben vaak bijwerkingen en zijn geen langetermijnoplossing.

Snel afvallen op een natuurlijke manier betekent simpelweg minder eten en meer bewegen. Het is geen kwestie van exotische middelen, maar van een gezonde levensstijl. Er zijn geen shortcuts; een langzame, gestage aanpak biedt de beste kans op blijvend succes.

Afvallen met een dieet vereist het creëren van een aanzienlijk energietekort door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Hoewel beweging belangrijk is voor je algehele gezondheid, is het vooral je dieet dat bepaalt of je gewicht verliest.

Snel afvallen kan verleidelijk zijn, maar het is essentieel om realistische doelen te stellen en te beseffen dat duurzaam gewichtsverlies tijd kost.

Afvallen met een dieët

Laten we eerlijk zijn, er bestaan geen magische trucjes om binnen enkele dagen 20 kilo kwijt te raken. In tegenstelling tot politici, presenteren we hier enkel de nuchtere realiteit:

 1. Energiebalans: Om af te vallen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt via voeding. Dit principe vormt de kern van gewichtsverlies.
 2. Creëer een Energetisch Tekort: Voor snel gewichtsverlies is het essentieel om een aanzienlijk calorietekort te creëren. Dit betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je lichaam nodig heeft.
 3. Beweging telt, maar…: Hoewel beweging belangrijk is, maakt het gemiddeld slechts 20% uit van je totale energieverbruik. Dus, zelfs als je 20% meer beweegt en slechts 4% extra calorieën verbrandt, kun je nog steeds maar 4% meer eten zonder gewichtstoename.

Hoewel het stimuleren van fysieke activiteit een gezonde aanbeveling is, moet de focus liggen op het opbouwen van conditie en spiermassa. Als snel gewichtsverlies je hoofddoel is, dan draait het om één ding:

Dieet, Dieet, Dieet. Het verminderen van calorie-inname is de sleutel tot succesvol afvallen op een gezonde en duurzame manier.

Het vaststellen van je caloriebehoefte

Of je nu streeft naar geleidelijk gewichtsverlies op de lange termijn of een snelle start maakt met een crashdieet, de eerste cruciale stap is identiek: Het bepalen van je caloriebehoefte. Hoeveel energie heeft jouw lichaam eigenlijk nodig? Het begint met het vaststellen van je dagelijkse calorie-inname voordat je beslist wat je eet.

Er zijn verschillende formules beschikbaar om dit te berekenen, waarover ik uitgebreid vertel in het artikel over het tellen van calorieën.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Katch-McArdle formule, omdat deze niet afhankelijk is van de verhouding tussen lichaamsvet en magere massa. Als alternatief kun je de Harris Benedict formule overwegen, die een schatting maakt zonder je vetpercentage te kennen.

Deze formules geven je een indicatie van je Basal Metabolic Rate, ofwel BMR. Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om de basisfuncties te ondersteunen, zelfs als je de hele dag stil in bed zou liggen. In werkelijkheid ben je gedurende de dag echter actief. Afhankelijk van je gebruikelijke activiteitsniveau moet je je BMR aanpassen. Dit wordt bereikt met behulp van activiteitsfactoren.

Bepalen van het calorietekort

Stel dat je alle gegevens hebt ingevuld en je hebt een dagelijkse energiebehoefte van 2500 calorieën vastgesteld. Wat is dan een geschikte hoeveelheid om snel gewicht te verliezen? Omdat dit afhangt van jouw definitie van snelheid, de samenstelling van je dieet, en varieert van persoon tot persoon, is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden.

We kunnen wel enkele algemene richtlijnen geven voor wat als een klein tekort wordt beschouwd, geschikt voor langzaam en geleidelijk gewichtsverlies, en wat als een groot tekort wordt beschouwd voor een ‘snel’ gewichtsverlies.

 • 15-20% calorieëntekort = bescheiden tekort
 • 20-25% calorieëntekort = matig tekort
 • 25-30% calorieëntekort = aanzienlijk tekort
 • 31-40% calorieëntekort = zeer groot tekort (risicovol)
 • 50% of meer calorieëntekort = extreem tekort (nabij uithongering en gevaarlijk zonder medisch toezicht)

Normaal gesproken zou ik altijd aanraden om te beginnen met een bescheiden tekort, vooral omdat de initiële schatting van je energiebehoefte al een schatting was. Als na twee weken blijkt dat je te snel of juist helemaal niet afvalt, weet je dat je behoefte verkeerd was ingeschat (bijvoorbeeld door een verkeerde factorkeuze).

Als je echter snel gewicht wilt verliezen en geen tijd hebt om twee weken te experimenteren, zou je in zo’n geval moeten starten met minstens een matig tekort. Mensen met relatief meer lichaamsvet en overgewicht kunnen onder dergelijke omstandigheden ook beginnen met een aanzienlijk tekort.

Ze hebben een grotere energievoorraad en het lichaam zal minder snel weerstand bieden. Bovendien is de kans kleiner dat er veel spiermassa wordt afgebroken.

Welk voedingsschema

Nu je hebt vastgesteld hoeveel dagelijkse calorieën je mag consumeren, is het tijd om te beslissen waar deze calorieën vandaan komen, met name de zogenaamde macronutriëntenverhouding. Dit verwijst naar de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.

 • Vetten leveren ongeveer 9 calorieën per gram.
 • Zowel koolhydraten als eiwitten leveren ongeveer 4 calorieën per gram.

Koolhydraten en vetten worden meestal gezien als energiebronnen, terwijl eiwitten fungeren als bouwstenen voor het lichaam. Koolhydraten kunnen worden omgezet in lichaamsvet, maar ze kunnen ook vetcellen stimuleren om meer vet uit voeding op te nemen. Eiwitten hebben de minste neiging om lichaamsvet te veroorzaken en dragen bij aan het behoud van spiermassa.

Als je wilt afvallen, begin je meestal met het verminderen van de inname van koolhydraten en vetten.

Een standaardverhouding voor macronutriënten kan bijvoorbeeld zijn 50-30-20 voor koolhydraten, eiwitten en vetten. Stel dat je dagelijkse onderhoudsbehoefte (om op gewicht te blijven) 2500 calorieën is. In deze verhouding zou 50% afkomstig moeten zijn van koolhydraten, wat neerkomt op 1250 calorieën.

Dit betekent dat je dagelijks iets meer dan 312 gram koolhydraten zou moeten consumeren (1250 / 4 = 312,5). Dertig procent, oftewel 750 calorieën, zou uit eiwitten moeten komen (187,5 gram). Twintig procent zou afkomstig moeten zijn van vetten, wat overeenkomt met 500 calorieën, wat zich vertaalt naar 55,55 gram (500 / 9).

Stel dat je een calorietekort van 25% wilt bereiken, wat neerkomt op dagelijks 1875 calorieën in plaats van 2500 calorieën. In dit geval houd je het eiwitniveau hetzelfde en verminder je alleen de inname van koolhydraten en vetten.

Je voeding begrijpen

Wanneer mensen streven naar gewichtsverlies, slaan ze vaak deze cruciale stap over: het berekenen van hun voedingsbehoeften. Dit zou echter de basis moeten vormen van elk dieet. In plaats van zomaar naar de supermarkt te rennen voor trendy voedingsmiddelen zoals koolsla en quinoa, is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken.

Het begint allemaal met het begrijpen van je dagelijkse energiebehoefte en de verhouding van voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Pas nadat je deze informatie hebt, kun je beslissen welke voedingsmiddelen je gaat consumeren om aan deze behoeften te voldoen.

Een verstandige keuze is om koolhydraten voornamelijk uit complexe bronnen te halen. Snelle en simpele suikers kunnen leiden tot pieken in insuline, wat kan resulteren in de opslag van overtollig suiker als vet. Bovendien kun je na het consumeren van deze suikers snel last krijgen van vermoeidheid als gevolg van een snelle daling in bloedsuikerspiegel.

Kortom, het begrijpen van je voedingsbehoeften en het maken van doordachte keuzes in je dieet zijn essentieel voor effectief gewichtsverlies. Ren dus niet zomaar naar de winkel, maar maak weloverwogen beslissingen voor een gezondere levensstijl.

Snel afvallen door beweging

Het verhogen van je dagelijkse fysieke activiteit is een natuurlijke manier om je energieverbruik te stimuleren. Met behulp van de eerder gepresenteerde activiteitsfactoren kun je zien hoe extra beweging hieraan kan bijdragen.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat je Basal Metabolic Rate (BMR) 2100 kcal is. Als je voornamelijk kantoorwerk doet en weinig beweegt, kun je dit vermenigvuldigen met een factor van 1,2. Dit betekent dat je dagelijks ongeveer 2520 kcal verbrandt.

Nu stel je jezelf een doel om snel af te vallen en besluit je vier keer per week te gaan trainen. Deze verandering in je dagelijkse routine zorgt ervoor dat je gemiddeld ongeveer 3255 kcal per dag verbrandt, een verschil van 735 kcal ten opzichte van je vorige situatie.

Of je daadwerkelijk gewicht verliest en hoeveel, hangt natuurlijk af van je calorie-inname op dat moment. Stel dat je eerder je gewicht stabiel hield door gemiddeld 2500 kcal per dag te eten, zonder overmatige koolhydraten en vetten.

Als je dit blijft eten terwijl je 735 kcal meer verbrandt, creëer je een tekort van ongeveer 23%. Dit komt overeen met een gematigd tot groot tekort, wat voldoende is om gewicht te verliezen, maar mogelijk niet snel genoeg, afhankelijk van je persoonlijke doelen.

Het is belangrijk om te beseffen dat activiteitsfactoren en BMR-berekeningen niet uiterst nauwkeurig zijn. “3 tot 5 dagen training” is bijvoorbeeld een brede categorie, en de intensiteit en duur van de trainingen kunnen sterk variëren.

Daarom is het essentieel om de eerste weken van je nieuwe regime te evalueren en aanpassingen te maken op basis van je werkelijke resultaten.

Wanneer cardio inzetten

Cardiovasculaire oefeningen zijn ongetwijfeld een populaire manier om calorieën te verbranden, vooral vanwege het idee van de ‘vetverbrandingszone’.

Het is echter een veelvoorkomend misverstand dat je voornamelijk vet verbrandt wanneer je cardiovasculaire oefeningen doet op een gematigde intensiteit. We hebben uitgebreid informatie over dit onderwerp in ons artikel over cardio.

Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat zelfs tijdens gematigde cardio je lichaam nog steeds de voorkeur geeft aan het verbranden van koolhydraten uit voeding om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Tenzij je voorafgaand aan de training een tijdje niets hebt gegeten, blijf je dus voornamelijk koolhydraten verbranden.

Aan de andere kant kunnen intensievere trainingsmethoden misschien een kleiner percentage van lichaamsvet verbranden, maar ze kunnen wel snel calorieën uit koolhydraten verbruiken.

Hierdoor kun je sneller een calorietekort creëren, wat op zijn beurt later op de dag kan leiden tot een verhoogde vetverbranding. Het draait allemaal om de balans en het begrijpen van de rol van verschillende energiebronnen tijdens verschillende soorten trainingen.

Continue Reading

Recepten

Gebakken Kabeljauw met Kruiden en Citroen

Angelo

Published

on

By

Gebakken Kabeljauw met Kruiden en Citroen

Dit eenvoudige en elegante gerecht combineert de frisheid van citroen met aromatische kruiden om de subtiele smaak van kabeljauw te versterken. Gebakken kabeljauw met kruiden en citroen is perfect voor een lichte en gezonde maaltijd, ideaal voor een doordeweekse dag of een speciale gelegenheid.

Ingrediënten

 • 4 kabeljauwfilets (ongeveer 150 gram per stuk)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
 • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
 • Zout en peper naar smaak
 • Extra citroenpartjes voor het serveren

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.

 2. Leg de kabeljauwfilets in een licht ingevette ovenschaal.

 3. Bestrooi de filets met zout en peper. Smeer ze in met olijfolie en bedek ze met de schijfjes citroen.

 4. Strooi de gehakte knoflook, peterselie en dille over de kabeljauw.

 5. Bak de kabeljauw in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt met een vork.

 6. Serveer de gebakken kabeljauw met extra citroenpartjes.

Voedingswaarden (per portie)

 • Calorieën: 190
 • Vet: 6g
 • Koolhydraten: 2g
 • Eiwit: 32g

Deze gebakken kabeljauw met kruiden en citroen is niet alleen heerlijk maar ook gezond en makkelijk te bereiden. Het is een fantastisch gerecht dat bij iedereen in de smaak zal vallen!

Continue Reading

Trending