Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Alles wat je moet weten over quadratus lumborum buikpijn

De quadratus lumborum, vaak over het hoofd gezien maar cruciaal voor ons dagelijks functioneren, is een spier die een belangrijke rol speelt in onze algehele gezondheid en welzijn. Deze spier, gelegen in de onderrug, speelt een sleutelrol in onze houding en beweging. Helaas kan het soms leiden tot buikpijn, wat een negatief effect kan hebben op onze kwaliteit van leven.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de quadratus lumborum, onderzoeken we de oorzaken van de bijbehorende buikpijn en bespreken we manieren om dit ongemak te behandelen en te voorkomen. Dus, als je klaar bent om je kennis over deze essentiële spier te vergroten en je gezondheid te verbeteren, lees dan verder!

Anatomie van de quadratus lumborum

Nu we het belang van de quadratus lumborum in ons dagelijks leven hebben benadrukt, is het tijd om de anatomie van deze spier beter te begrijpen. In dit gedeelte zullen we de locatie en structuur van de quadratus lumborum verkennen, evenals de verschillende functies en bewegingen die het ondersteunt.

Deze kennis zal je helpen om de rol van de quadratus lumborum in je lichaam te waarderen en de basis te leggen voor het begrijpen van de buikpijn die ermee kan worden geassocieerd. Dus, laten we dieper ingaan op de anatomie van deze belangrijke spier!

Locatie en structuur

De quadratus lumborum, ook bekend als de QL, is een diepe spier in de onderrug. Het is een vierhoekige, platte spier die zich aan beide zijden van de wervelkolom bevindt en zich uitstrekt van de onderste ribben tot de bekkenkam. Aan de bovenkant hecht de quadratus lumborum zich aan de onderste rand van de twaalfde rib en aan de dwarsuitsteeksels van de eerste tot de vierde lendenwervel. Aan de onderkant hecht het zich aan de achterkant van de iliacale kam, een deel van het bekken.

De structuur van de QL is zodanig dat het stevigheid en stabiliteit biedt aan de onderrug, wat helpt om de wervelkolom en het bekken te ondersteunen. De spier bestaat uit drie lagen, namelijk de anterieure (voorzijde), mediale (middelste) en posterieure (achterzijde) lagen. Deze lagen werken samen om de QL in staat te stellen een breed scala aan bewegingen uit te voeren en krachten te weerstaan die op de wervelkolom worden uitgeoefend.

De locatie en structuur van de quadratus lumborum stellen het in staat om een cruciale rol te spelen in onze houding en beweging, terwijl het tegelijkertijd de onderrug beschermt en stabiliseert.

Functies en bewegingen

De quadratus lumborum is verantwoordelijk voor een reeks functies en bewegingen die essentieel zijn voor het dagelijks functioneren. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies en bewegingen waarbij de QL betrokken is:

 1. Laterale flexie: De QL is betrokken bij laterale flexie van de wervelkolom, wat betekent dat het helpt bij het zijwaarts buigen van de romp. Dit gebeurt wanneer de spier aan één kant samentrekt, waardoor de romp naar die zijde wordt getrokken.
 2. Extensie van de wervelkolom: De quadratus lumborum helpt ook bij het strekken en stabiliseren van de wervelkolom. Dit is vooral belangrijk bij het rechtop staan en het behouden van een goede houding gedurende de dag.
 3. Bekkenstabilisatie: De QL speelt een belangrijke rol in het stabiliseren van het bekken. Wanneer de spieren aan beide zijden van de wervelkolom samentrekken, helpen ze het bekken te stabiliseren en een neutrale positie te behouden.
 4. Ademhaling: Hoewel het misschien verrassend is, speelt de quadratus lumborum ook een rol bij het ademhalingsproces. De spier helpt bij het fixeren van de onderste ribben tijdens diepe inademing, wat de ademhalingsbewegingen ondersteunt en vergemakkelijkt.
 5. Ondersteuning van de lage rug: De QL werkt samen met andere spieren in de onderrug om steun en stabiliteit te bieden, waardoor blessures en ongemak worden voorkomen.

Door deze veelzijdige functies en bewegingen speelt de quadratus lumborum een cruciale rol in onze houding, beweging en algehele gezondheid. Het onderhouden van een sterke en flexibele QL is essentieel voor het behoud van een gezonde wervelkolom, het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Oorzaken van quadratus lumborum buikpijn

Nu we de anatomie en functies van de quadratus lumborum hebben verkend, is het tijd om te begrijpen waarom deze spier soms buikpijn kan veroorzaken. In dit gedeelte zullen we verschillende oorzaken van QL-gerelateerde buikpijn bespreken, variërend van spierverrekkingen tot slechte houding.

Door inzicht te krijgen in de oorzaken van de buikpijn, kunnen we effectievere strategieën ontwikkelen om deze te behandelen en te voorkomen. Dus, laten we dieper ingaan op de factoren die bijdragen aan quadratus lumborum buikpijn en ontdekken hoe we onze gezondheid en welzijn kunnen verbeteren.

Spierverrekkingen en overbelasting

Spierverrekkingen en overbelasting zijn veelvoorkomende oorzaken van quadratus lumborum buikpijn. Deze blessures kunnen optreden tijdens alledaagse activiteiten, sporten of bij het tillen van zware voorwerpen.

Bij een spierverrekking worden de spiervezels van de QL uitgerekt of gedeeltelijk gescheurd, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Dit kan gebeuren als je plotseling een ongebruikelijke of krachtige beweging maakt, zoals een snelle draai of zijwaartse buiging. Daarnaast kan het uitvoeren van herhaalde bewegingen of het vasthouden van een ongemakkelijke houding voor een langere tijd de spier belasten en pijn veroorzaken.

Overbelasting van de quadratus lumborum kan ook leiden tot pijn in de buik en onderrug. Als je de spier overmatig gebruikt of te snel opbouwt in intensiteit, kan dit leiden tot overbelasting, vermoeidheid en uiteindelijk pijn. Dit komt vaak voor bij sporters en mensen die deelnemen aan activiteiten die veel eisen stellen aan de lage rug, zoals gewichtheffen, hardlopen, fietsen of yoga.

Om spierverrekkingen en overbelasting te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van nieuwe of uitdagende bewegingen en om naar je lichaam te luisteren. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen trainingen en bouw de intensiteit van je oefeningen geleidelijk op om het risico op blessures te minimaliseren. Het onderhouden van een goede houding en het versterken van de omliggende spieren kan ook helpen om de quadratus lumborum te beschermen en buikpijn te voorkomen.

Slechte houding

Slechte houding is een andere belangrijke oorzaak van quadratus lumborum buikpijn. Een verkeerde houding, zowel zittend als staand, kan leiden tot onevenwichtigheden en spanningen in de spieren rond de wervelkolom, inclusief de QL. Dit kan resulteren in pijn en ongemak in de buik- en onderrugstreek.

Wanneer je langdurig zit, bijvoorbeeld tijdens het werken op een computer of het kijken naar tv, neigen je schouders vaak naar voren te rollen en je rug te buigen. Deze houding kan leiden tot strakke borstspieren en zwakke rugspieren, waardoor de quadratus lumborum overbelast raakt en pijnlijk wordt. Hetzelfde geldt voor een slechte staande houding, zoals het naar voren leunen op één been of het naar voren steken van de heupen.

Om de negatieve effecten van een slechte houding te verminderen en QL-gerelateerde buikpijn te voorkomen, is het belangrijk om je bewust te zijn van je houding gedurende de dag. Probeer deze tips om je houding te verbeteren:

 1. Zorg voor een ergonomische werkplek: Zorg dat je stoel en bureau op de juiste hoogte zijn afgesteld en gebruik eventueel een voetensteun om je voeten plat op de grond te kunnen zetten. Plaats je computerscherm op ooghoogte om te voorkomen dat je naar voren leunt of je nek naar voren buigt.
 2. Neem regelmatig pauzes: Sta op en loop rond of doe wat rekoefeningen om de spanning in je spieren te verminderen en je houding te verbeteren.
 3. Versterk je rug- en buikspieren: Oefeningen die gericht zijn op je core- en rugspieren kunnen helpen om een betere houding te bevorderen en de druk op je QL te verlichten.
 4. Rek de borstspieren uit: Als je veel tijd zittend doorbrengt, zorg er dan voor dat je regelmatig je borstspieren rekt om te voorkomen dat ze te strak worden en je houding beïnvloeden.

Door je bewust te zijn van je houding en proactief te werken aan het verbeteren ervan, kun je het risico op quadratus lumborum buikpijn aanzienlijk verminderen en je algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Ongelijke spierkracht en flexibiliteit

Ongelijke spierkracht en flexibiliteit kunnen bijdragen aan quadratus lumborum buikpijn en andere problemen met de onderrug. Onbalans tussen de spieren kan ontstaan door factoren zoals eenzijdige sporten, zittend werk of zelfs een eerdere blessure. Wanneer bepaalde spieren zwakker of strakker zijn dan andere, kan dit extra druk uitoefenen op de QL en uiteindelijk pijn veroorzaken.

Bijvoorbeeld, als de heupbuigers strak zijn, kunnen ze de bekken naar voren kantelen en de onderrug hol maken. Dit leidt tot extra druk op de quadratus lumborum en kan buikpijn veroorzaken. Aan de andere kant, als de buikspieren zwak zijn, kan dit ook de druk op de QL verhogen, omdat deze spier harder moet werken om de wervelkolom te stabiliseren.

Om ongelijke spierkracht en flexibiliteit te corrigeren en quadratus lumborum buikpijn te verminderen, is het belangrijk om een evenwichtig trainingsprogramma te volgen dat zowel kracht als flexibiliteit bevordert. Enkele tips om spieronevenwichtigheden aan te pakken zijn:

 1. Voer een verscheidenheid aan oefeningen uit: Zorg ervoor dat je trainingsprogramma oefeningen bevat die gericht zijn op het versterken en stretchen van alle grote spiergroepen, inclusief de onderrug, buikspieren, heupen en benen.
 2. Train bilateraal: Voer oefeningen uit die zowel de rechter- als de linkerkant van je lichaam trainen om ongelijke spierkracht te voorkomen.
 3. Rek regelmatig: Maak tijd vrij om regelmatig te rekken, met speciale aandacht voor de spieren die de neiging hebben om strak te worden, zoals de heupbuigers, hamstrings en borstspieren.
 4. Luister naar je lichaam: Als je pijn of ongemak voelt tijdens het sporten, neem dan een pauze en evalueer of je techniek correct is. Vraag indien nodig advies aan een professional, zoals een personal trainer of fysiotherapeut.

Door een evenwichtig trainingsprogramma te volgen en aandacht te besteden aan zowel kracht als flexibiliteit, kun je spieronevenwichtigheden verminderen, de druk op je quadratus lumborum verlichten en buikpijn voorkomen.

Trauma of letsel

Trauma of letsel kan ook een rol spelen bij het veroorzaken van pijn in de quadratus lumborum en de buikstreek. Ongelukken, zoals een val, auto-ongeluk of sportblessure, kunnen directe schade aanrichten aan de QL en omliggende structuren. Wanneer de spier of omliggend weefsel wordt beschadigd, kan dit leiden tot ontsteking, zwelling en pijn.

Daarnaast kan een letsel aan een ander deel van het lichaam, zoals de heup, knie of enkel, ook een indirect effect hebben op de quadratus lumborum. Wanneer je pijn ervaart of een blessure hebt, verandert je lichaam vaak automatisch de manier waarop je beweegt om de pijn te verminderen. Dit kan leiden tot compenserende bewegingen en een verhoogde belasting van de QL, wat uiteindelijk buikpijn kan veroorzaken.

Het herstel van een trauma of letsel varieert afhankelijk van de ernst en het betrokken lichaamsdeel. Enkele algemene richtlijnen om het herstel te bevorderen en quadratus lumborum buikpijn te verminderen, zijn:

 1. Rust: Neem voldoende tijd om te rusten en te herstellen na een blessure. Overhaast het herstelproces niet, want dit kan het risico op langdurige pijn of verdere complicaties verhogen.
 2. IJs en warmte: Gebruik ijs om zwelling en ontsteking te verminderen en warmte om de bloedstroom en genezing te bevorderen. Wissel tussen beide behandelingen op basis van het advies van een zorgverlener.
 3. Pijnstillers: Overleg met je zorgverlener over geschikte pijnstillers om de pijn en ontsteking onder controle te houden.
 4. Revalidatieoefeningen: Werk samen met een fysiotherapeut of andere zorgverlener om een revalidatieprogramma te ontwikkelen dat is gericht op het herstellen van kracht, flexibiliteit en bewegingsbereik.
 5. Preventie: Neem maatregelen om toekomstige blessures te voorkomen, zoals het dragen van geschikt schoeisel, het volgen van een uitgebalanceerd trainingsprogramma en het letten op je houding en lichaamsmechanica.

Door zorgvuldig te herstellen van een trauma of letsel en aandacht te besteden aan preventie, kun je de kans op quadratus lumborum buikpijn en andere complicaties verminderen.

Symptomen van quadratus lumborum buikpijn

Quadratus lumborum buikpijn kan soms lastig te herkennen zijn, omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met die van andere aandoeningen. Toch is het belangrijk om de signalen te kennen, zodat je de juiste stappen kunt ondernemen om de oorzaak aan te pakken en verlichting te vinden.

In dit gedeelte bespreken we de meest voorkomende symptomen van QL-gerelateerde buikpijn, zodat je beter kunt begrijpen wat er mogelijk aan de hand is en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Pijn en stijfheid in de lage rug en buik

Een van de meest voorkomende symptomen van quadratus lumborum buikpijn is pijn en stijfheid in de lage rug en buik. Dit kan variëren van een doffe, zeurende pijn tot scherpe, stekende pijn. Je kunt merken dat de pijn verergert bij bepaalde bewegingen, zoals buigen, draaien of tillen. Ook kan het lastig zijn om langdurig te zitten of te staan zonder ongemak te ervaren.

De quadratus lumborum speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van de onderrug en het bekken, en helpt bij het uitvoeren van verschillende bewegingen. Wanneer de spier overbelast, verkrampt of gewond raakt, kan dit leiden tot quadratus lumborum buikpijn en beperkte mobiliteit.

Bovendien kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de heupen, billen en dijen. Dit kan gebeuren omdat de spieren en zenuwen in de onderrug en buik met elkaar verbonden zijn, waardoor pijn en ongemak zich naar omliggende gebieden kunnen verspreiden.

Als je last hebt van pijn en stijfheid in de lage rug en buik, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam en actie te ondernemen om de oorzaak van de quadratus lumborum buikpijn aan te pakken. Dit kan onder meer bestaan uit rust, ijs en warmte, pijnstillers, rekoefeningen en het werken aan spierkracht en flexibiliteit.

Beperkte bewegingsvrijheid

Beperkte bewegingsvrijheid is een ander symptoom dat kan optreden bij quadratus lumborum buikpijn. Wanneer de QL-spier overbelast, ontstoken of geblesseerd is, kan het moeilijker zijn om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren die betrekking hebben op de onderrug en het bekken. Dit kan invloed hebben op je vermogen om te buigen, draaien, zijwaarts te bewegen of zelfs te lopen zonder pijn of ongemak te ervaren.

De beperkte bewegingsvrijheid kan je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden, omdat het taken zoals werken, huishouden, sporten en zelfs slapen bemoeilijkt. Daarnaast kunnen beperkte bewegingsvrijheid en pijn in de onderrug en buik leiden tot veranderingen in je houding en looppatroon, wat op zijn beurt andere spieren en gewrichten in het lichaam kan beïnvloeden en het risico op verdere problemen kan verhogen.

Om de beperkte bewegingsvrijheid te verminderen en het herstel te bevorderen, zijn hier enkele tips:

 1. Rust: Gun jezelf voldoende rust en vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
 2. Rekken en versterken: Voer onder begeleiding van een professional rekoefeningen uit voor de QL en omliggende spieren, evenals versterkende oefeningen om de spierkracht te verbeteren en onevenwichtigheden te corrigeren.
 3. IJs en warmte: Gebruik ijs om zwelling en ontsteking te verminderen, en warmte om de doorbloeding en genezing te bevorderen.
 4. Massage en zelfmassage: Overweeg het krijgen van een professionele massage of het uitvoeren van zelfmassage technieken om de spanning in de QL en omliggende spieren te verminderen.
 5. Houding en lichaamsmechanica: Let op je houding en bewegingspatronen tijdens dagelijkse activiteiten, en werk aan het verbeteren ervan om de druk op de QL en andere spieren te verminderen.

Door deze stappen te volgen, kun je de beperkte bewegingsvrijheid als gevolg van quadratus lumborum buikpijn verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.

Pijn bij bepaalde bewegingen

Pijn bij bepaalde bewegingen is een veelvoorkomend symptoom bij quadratus lumborum buikpijn. De QL is betrokken bij verschillende acties, zoals het stabiliseren van de onderrug, het buigen van de romp zijwaarts en het helpen bij het draaien van de romp. Wanneer de spier overbelast, ontstoken of geblesseerd raakt, kunnen bepaalde bewegingen ongemak of pijn veroorzaken.

Je kunt bijvoorbeeld merken dat je pijn ervaart tijdens het buigen om iets op te tillen, tijdens het draaien van je romp bij het uitvoeren van bepaalde sporten of oefeningen, of zelfs bij dagelijkse activiteiten zoals opstaan uit bed, in en uit de auto stappen, of je schoenen aantrekken. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan je vermogen om normaal te functioneren beperken.

Om pijn bij bepaalde bewegingen te verminderen en het herstel te bevorderen, zijn hier enkele aanbevelingen:

 1. Rust en aanpassing van activiteiten: Geef je lichaam tijd om te herstellen door rust te nemen en activiteiten die pijn veroorzaken te vermijden of aan te passen.
 2. Rekoefeningen: Onder begeleiding van een professional, voer zachte rekoefeningen uit om de flexibiliteit en het bewegingsbereik van de QL en omliggende spieren te verbeteren.
 3. Versterkingsoefeningen: Werk aan het versterken van de QL, evenals andere spieren in de romp en het bekken, om een betere stabiliteit en bewegingscontrole te bevorderen.
 4. Pijnbeheersing: Overleg met je zorgverlener over geschikte pijnstillers of ontstekingsremmers om de pijn te beheersen en het herstel te ondersteunen.
 5. Geleidelijke hervatting van activiteiten: Als je pijn afneemt en je bewegingsvrijheid verbetert, hervat dan langzaam je normale activiteiten, waarbij je je lichaam goed in de gaten houdt en rekening houdt met eventuele beperkingen.

Door deze stappen te volgen en te luisteren naar je lichaam, kun je pijn bij bepaalde bewegingen als gevolg van quadratus lumborum buikpijn verminderen en je algehele welzijn verbeteren.

Diagnose van quadratus lumborum buikpijn

Wanneer je te maken hebt met quadratus lumborum buikpijn, is het cruciaal om een juiste diagnose te krijgen, zodat je de meest effectieve behandeling kunt volgen. Het diagnosticeren van QL-gerelateerde buikpijn kan soms een uitdaging zijn, omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met andere aandoeningen en het nauw samenwerkt met andere spieren en structuren in de onderrug en het bekken.

In dit gedeelte bespreken we de stappen die je kunt nemen om een juiste diagnose te krijgen en te beginnen met het vinden van verlichting voor je quadratus lumborum buikpijn.

Lichamelijk onderzoek

Een lichamelijk onderzoek is de eerste stap bij het diagnosticeren van quadratus lumborum buikpijn. Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd door een zorgprofessional, zoals een fysiotherapeut, sportarts of huisarts. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de professional je medische geschiedenis bespreken en vragen stellen over de aard van je pijn, wanneer het begon, en of er specifieke activiteiten of bewegingen zijn die het erger maken.

Vervolgens zal de zorgverlener verschillende tests uitvoeren om de spierfunctie, flexibiliteit, kracht en stabiliteit te beoordelen. Dit kan het controleren van je houding en bewegingspatronen omvatten, het testen van het bewegingsbereik van de wervelkolom en het bekken, en het beoordelen van de spanning en gevoeligheid van de quadratus lumborum en omliggende spieren.

De professional kan ook specifieke tests uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten, zoals hernia’s, nierproblemen of andere spier- of gewrichtsaandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Dit is belangrijk om een nauwkeurige diagnose te stellen en ervoor te zorgen dat je de juiste behandeling krijgt voor je klachten.

Op basis van de bevindingen van het lichamelijk onderzoek kan de zorgverlener een diagnose stellen van quadratus lumborum buikpijn en een individueel behandelplan opstellen om de pijn te verminderen en je functie en mobiliteit te verbeteren. Het behandelplan kan onder meer bestaan uit rust, ijs en warmte, medicatie, rekoefeningen, versterkende oefeningen, massage en houdingscorrectie.

Medische beeldvorming

In sommige gevallen kan medische beeldvorming nodig zijn om een nauwkeurigere diagnose te stellen bij quadratus lumborum buikpijn, vooral als de pijn ernstig is, aanhoudt of niet reageert op conservatieve behandelingen. Medische beeldvorming kan helpen om de oorzaak van de pijn te identificeren en andere aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

Er zijn verschillende soorten medische beeldvorming die kunnen worden gebruikt bij het diagnosticeren van QL buikpijn:

 1. Röntgenfoto’s: Röntgenfoto’s kunnen helpen bij het identificeren van eventuele problemen met de wervelkolom, zoals slijtage van de wervels, fracturen of uitlijningsproblemen. Hoewel röntgenfoto’s meestal geen direct beeld geven van de QL-spier zelf, kunnen ze nuttig zijn om andere oorzaken van onderrug- en buikpijn uit te sluiten.
 2. MRI (Magnetic Resonance Imaging): Een MRI is een krachtig diagnostisch hulpmiddel dat gedetailleerde beelden biedt van zachte weefsels, zoals spieren, pezen en ligamenten. Een MRI kan helpen bij het identificeren van ontstekingen, scheuren of andere schade aan de QL-spier en omliggende structuren.
 3. Echografie: Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om real-time beelden te creëren van spieren en andere zachte weefsels. Het kan nuttig zijn bij het beoordelen van de QL-spier op tekenen van ontsteking, verrekking of andere problemen, en het kan ook helpen om eventuele hernia’s of andere oorzaken van buikpijn uit te sluiten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat medische beeldvorming niet altijd nodig is bij het diagnosticeren van quadratus lumborum buikpijn. In veel gevallen kunnen zorgprofessionals een diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen op basis van een grondig lichamelijk onderzoek en een gedetailleerde medische geschiedenis.

Medische beeldvorming wordt meestal alleen overwogen als er aanwijzingen zijn voor een ernstiger probleem of als de pijn niet verbetert met conservatieve behandelingen.

Behandeling van quadratus lumborum buikpijn

Quadratus lumborum buikpijn kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijkse leven en activiteiten, maar gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsstrategieën beschikbaar om je te helpen de pijn te verlichten en je mobiliteit en functioneren te verbeteren.

In dit gedeelte zullen we de verschillende behandelopties voor quadratus lumborum buikpijn bespreken, zodat je een beter begrip krijgt van de mogelijke benaderingen en wat je kunt verwachten tijdens het herstelproces. Onthoud dat elke persoon uniek is en dat het belangrijk is om samen te werken met een zorgprofessional om een behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw individuele behoeften en doelen.

Rust en ijs

Rust en ijs zijn twee eenvoudige maar effectieve behandelmethoden voor quadratus lumborum buikpijn, vooral in de eerste dagen na het begin van de klachten. Rust geeft de spier de kans om te herstellen van de stress of het letsel dat de pijn heeft veroorzaakt. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de activiteiten die de pijn verergeren te vermijden of te beperken. Overweeg om zware lichamelijke inspanning en tillen te vermijden totdat de pijn en ontsteking verminderen.

Ijs is een effectieve manier om zwelling en ontsteking te verminderen. Het kan ook helpen om de pijn in het getroffen gebied te verlichten. Voor het toepassen van ijs, wikkel een ijszak of een zak diepvriesgroenten in een dunne handdoek of doek om bevriezing van de huid te voorkomen. Plaats het ijs op het pijnlijke gebied gedurende 15 tot 20 minuten, en herhaal dit meerdere keren per dag. Zorg ervoor dat je minimaal een uur pauze neemt tussen de ijsbehandelingen om bevriezing van de huid en onderliggende weefsels te voorkomen.

Hoewel rust en ijs nuttig zijn voor het verminderen van pijn en ontsteking in de eerste fasen van quadratus lumborum buikpijn, is het belangrijk om niet te lang inactief te blijven. Langdurige inactiviteit kan leiden tot spierzwakte en stijfheid, wat het herstel kan vertragen. Overleg met je zorgverlener over het juiste evenwicht tussen rust en geleidelijke hervatting van activiteiten.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen een nuttige aanvulling zijn op andere behandelingen voor quadratus lumborum buikpijn. Ze helpen niet alleen om de pijn te verminderen, maar kunnen ook de ontsteking verminderen die bijdraagt aan de klachten.

Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden gebruikt voor pijnverlichting en ontstekingsremming:

NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers)

NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen en aspirine, zijn vrij verkrijgbare medicijnen die effectief zijn in het verminderen van pijn en ontsteking. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en gebruiksinstructies te volgen en rekening te houden met eventuele contra-indicaties of interacties met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt. Als je niet zeker weet of NSAID’s geschikt zijn voor jou, raadpleeg dan je zorgverlener.

Paracetamol

Paracetamol is een andere optie voor pijnverlichting die vaak wordt gebruikt bij milde tot matige pijn. Hoewel het geen ontstekingsremmende eigenschappen heeft zoals NSAID’s, kan het helpen om de pijn veroorzaakt door quadratus lumborum buikpijn te beheersen. Volg altijd de aanbevolen dosering en gebruiksinstructies.

Op recept verkrijgbare pijnstillers

In sommige gevallen kan je zorgverlener sterkere pijnstillers voorschrijven als de pijn ernstig is of als vrij verkrijgbare medicijnen niet effectief zijn. Het is belangrijk om nauw samen te werken met je zorgverlener en eventuele bijwerkingen of zorgen te bespreken.

Hoewel medicatie tijdelijke verlichting kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat ze de onderliggende oorzaak van de quadratus lumborum buikpijn niet aanpakken. Het gebruik van medicijnen moet worden gecombineerd met andere behandelingen, zoals fysiotherapie, oefeningen en houdingscorrectie, om een blijvende verbetering te bereiken.

Fysiotherapie en stretchen

Fysiotherapie en stretchen zijn belangrijke componenten van het behandelplan voor quadratus lumborum buikpijn. Een ervaren fysiotherapeut kan je helpen bij het identificeren en aanpakken van de factoren die bijdragen aan je klachten, evenals het ontwikkelen van een persoonlijk oefenprogramma om je spierkracht, flexibiliteit en algehele functioneren te verbeteren.

Fysiotherapie kan bestaan uit verschillende technieken en benaderingen, zoals:

Manuele therapie

Een fysiotherapeut kan manuele technieken gebruiken, zoals massage, mobilisatie en manipulatie, om spierspanning te verminderen, gewrichtsstijfheid te verbeteren en de doorbloeding te bevorderen. Dit kan helpen om de pijn en stijfheid veroorzaakt door quadratus lumborum buikpijn te verminderen.

Oefentherapie

Je fysiotherapeut kan je begeleiden bij specifieke oefeningen om de kracht en flexibiliteit van de QL-spier en omliggende spiergroepen te verbeteren. Dit kan helpen om de belasting op de QL-spier te verminderen en het risico op toekomstige klachten te verkleinen. Oefeningen kunnen bestaan uit zowel actieve (door jou uitgevoerde) als passieve (door de therapeut uitgevoerde) technieken.

Stretchen

Regelmatig stretchen van de quadratus lumborum en omliggende spieren kan helpen om spierspanning en stijfheid te verminderen, waardoor de pijn vermindert. Je fysiotherapeut kan je begeleiden bij het uitvoeren van veilige en effectieve stretchoefeningen die specifiek zijn voor jouw behoeften en situatie.

Houdingscorrectie

Veel mensen met quadratus lumborum buikpijn hebben baat bij het verbeteren van hun houding, vooral als slechte houding een bijdragende factor is. Je fysiotherapeut kan je helpen bij het identificeren en corrigeren van eventuele houdingsproblemen, zoals het versterken van de spieren die betrokken zijn bij het handhaven van een goede houding en het geven van advies over ergonomische aanpassingen op het werk of thuis.

Fysiotherapie en stretchen spelen een cruciale rol bij het herstel van quadratus lumborum buikpijn en het voorkomen van toekomstige klachten. Door nauw samen te werken met een fysiotherapeut en je te houden aan de aanbevolen oefeningen en adviezen, kun je aanzienlijke verbeteringen zien in je pijn, mobiliteit en algehele kwaliteit van leven.

Massage en triggerpoint therapie

Massage en triggerpoint therapie kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van quadratus lumborum buikpijn. Beide benaderingen richten zich op het ontspannen van gespannen spieren, het verbeteren van de doorbloeding en het verlichten van pijn. Ze kunnen ook bijdragen aan een sneller herstel en het voorkomen van toekomstige klachten.

Massage

Een professionele massage kan helpen om spierspanning en stijfheid in de quadratus lumborum en omliggende spieren te verminderen. Door het stimuleren van de bloedcirculatie helpt massage ook om voedingsstoffen naar het getroffen gebied te brengen en afvalstoffen af te voeren. Dit kan resulteren in een afname van pijn en verbeterde bewegingsvrijheid.

Er zijn verschillende massagetechnieken die effectief kunnen zijn bij het behandelen van quadratus lumborum buikpijn, zoals diepe weefselmassage, Zweedse massage en sportmassage. Een ervaren massagetherapeut kan je begeleiden bij het kiezen van de meest geschikte techniek voor jouw situatie.

Triggerpoint therapie

Triggerpoints zijn gevoelige knopen in spiervezels die pijn en ongemak kunnen veroorzaken. Ze kunnen ontstaan door overbelasting, trauma of langdurige spierspanning. Bij quadratus lumborum buikpijn kunnen triggerpoints bijdragen aan de pijn en stijfheid die je ervaart. Triggerpoint therapie richt zich op het lokaliseren en behandelen van deze knopen door middel van gerichte druk en massage.

Dit kan helpen om de spierspanning te verminderen, de doorbloeding te bevorderen en pijn te verlichten. Een getrainde therapeut of fysiotherapeut kan je begeleiden bij het uitvoeren van triggerpoint therapie, en je kunt ook zelf-technieken leren om thuis toe te passen.

Hoewel massage en triggerpoint therapie nuttige aanvullende behandelingen kunnen zijn voor quadratus lumborum buikpijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze mogelijk niet voor iedereen geschikt zijn. Overleg altijd met je zorgverlener voordat je met een nieuwe behandeling begint, en zorg ervoor dat je met een gekwalificeerde en ervaren therapeut werkt om de beste resultaten te bereiken.

Het verbeteren van de houding en spierbalans

Het verbeteren van de houding en spierbalans speelt een cruciale rol bij het aanpakken van quadratus lumborum buikpijn. Een goede houding en evenwichtige spierkracht kunnen helpen om onnodige belasting op de quadratus lumborum en omliggende spieren te voorkomen. Bovendien kunnen ze toekomstige klachten verminderen en bijdragen aan een betere algehele lichaamsfunctie.

Houding

Een slechte houding, zoals langdurig zitten, buigen of tillen, kan leiden tot spierspanning en onevenwichtigheden die bijdragen aan quadratus lumborum buikpijn. Om je houding te verbeteren, is het belangrijk om je bewust te zijn van je lichaamspositie gedurende de dag en bewuste aanpassingen te maken.

Probeer tijdens het zitten je rug recht te houden, je schouders naar achteren te trekken en je voeten plat op de grond te houden. Bij staan, zorg ervoor dat je gewicht gelijkmatig verdeeld is over beide voeten, en let op een rechte rug en ontspannen schouders.

Spierbalans

Ongelijke spierkracht en flexibiliteit kunnen bijdragen aan het ontstaan van quadratus lumborum buikpijn. Een evenwichtige spierkracht zorgt ervoor dat geen enkele spiergroep overbelast raakt, wat kan leiden tot pijn en blessures.

Om je spierbalans te verbeteren, is het belangrijk om regelmatig te trainen en zowel kracht- als flexibiliteitsoefeningen op te nemen in je routine. Focus op het versterken van zwakkere spieren, zoals de buikspieren, en het rekken van strakke spieren, zoals de heupbuigers en onderrugspieren.

Oefeningen en aanpassingen

Een persoonlijk oefenprogramma, ontwikkeld door een fysiotherapeut of gekwalificeerde professional, kan je helpen bij het verbeteren van je houding en spierbalans. Dit programma kan bestaan uit krachttraining, stretchen, core oefeningen en functionele training om je lichaam sterker en flexibeler te maken.

Ergonomische aanpassingen op je werkplek of thuis, zoals een verstelbare bureaustoel, een voetensteun of een goed kussen, kunnen ook bijdragen aan een betere houding en minder klachten.

Door je te richten op het verbeteren van je houding en spierbalans, kun je een belangrijke stap zetten in het verminderen van quadratus lumborum buikpijn en het bevorderen van een gezond en actief leven.

Preventie van quadratus lumborum buikpijn

Preventie is de sleutel tot het vermijden van quadratus lumborum buikpijn en het behouden van een pijnvrij en actief leven. In dit gedeelte bespreken we strategieën en tips om te voorkomen dat quadratus lumborum buikpijn terugkeert of verergert.

We zullen het belang van een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging en het handhaven van een goede houding benadrukken om je te helpen je best mogelijke zelf te zijn. Laten we samenwerken aan een pijnvrij leven!

Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining

Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining zijn essentieel voor het voorkomen van quadratus lumborum buikpijn. Ze helpen bij het opbouwen en onderhouden van spierkracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen, waardoor je lichaam beter in staat is om de dagelijkse stress en belasting aan te kunnen zonder pijn of ongemak.

 1. Regelmatige lichaamsbeweging: Door minstens 150 minuten matige intensiteit cardiovasculaire oefeningen per week te doen, verbeter je de bloedcirculatie en houd je je spieren en gewrichten soepel. Activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen zijn geweldige opties om je hartslag te verhogen en je lichaam in beweging te houden.
 2. Krachttraining: Krachttraining helpt je spieren sterker te maken en vermindert het risico op blessures. Het is belangrijk om je te richten op de belangrijkste spiergroepen, zoals de rug, buik, benen en armen. Twee tot drie keer per week een full-body krachttraining uitvoeren is ideaal. Zorg ervoor dat je ook de quadratus lumborum traint met specifieke oefeningen zoals zijwaartse planken, bruggen en bird dogs.
 3. Core stabiliteit: Een sterke core is cruciaal voor het ondersteunen van de wervelkolom en het voorkomen van quadratus lumborum buikpijn. Core oefeningen zoals planken, crunches en pilates kunnen helpen bij het versterken van de buik- en rugspieren, waardoor je ruggengraat beter ondersteund wordt en de druk op je quadratus lumborum vermindert.
 4. Flexibiliteit en stretching: Het regelmatig rekken van je spieren, vooral de quadratus lumborum, heupbuigers en hamstrings, verbetert de flexibiliteit en vermindert de kans op blessures en pijn. Voeg na je training of tijdens je rustdagen stretchsessies toe om je spieren soepel en ontspannen te houden.

Door je te committen aan een regelmatig bewegings- en krachttrainingsprogramma, versterk je niet alleen je quadratus lumborum, maar ook je hele lichaam. Dit helpt je om beter bestand te zijn tegen de uitdagingen van het dagelijks leven en vermindert het risico op quadratus lumborum buikpijn en andere spier- en gewrichtsklachten.

Stretchen en flexibiliteitsoefeningen

Naast regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining zijn stretchen en flexibiliteitsoefeningen van cruciaal belang bij het voorkomen van quadratus lumborum buikpijn. Het stretchen van je spieren kan helpen bij het verbeteren van je flexibiliteit, het verminderen van spanning en het voorkomen van blessures.

 1. Quadratus lumborum stretchoefeningen: Stretching van de quadratus lumborum kan worden gedaan door een zijwaartse stretch uit te voeren. Sta rechtop en plaats je linkerhand op een muur, terwijl je je linkerbeen iets naar voren brengt. Buig vervolgens je rechterknie en breng je rechterhand naar boven en naar links, terwijl je je rechterarm langs je oor strekt en je zij uitrekt. Houd deze positie gedurende 15 tot 30 seconden vast en herhaal aan de andere kant.
 2. Hamstring stretches: Stijve hamstrings kunnen leiden tot spanning op de quadratus lumborum. Voer hamstring stretches uit door op de grond te zitten en je benen voor je uit te strekken. Buig je linkerknie en plaats je linkervoet tegen je rechter dijbeen. Strek dan je armen naar voren en buig naar voren over je rechterbeen, waarbij je probeert je handen zo ver mogelijk naar je enkels te brengen. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast en herhaal aan de andere kant.
 3. Hip stretches: Door het strekken van de heupbuigers kan de spanning in de quadratus lumborum verminderd worden. Ga op één knie zitten en breng je andere been naar voren, zodat je been in een hoek van 90 graden gebogen is. Houd je rug recht en duw je heupen naar voren, totdat je een stretch voelt in je heupbuiger. Houd deze positie gedurende 15 tot 30 seconden vast en herhaal aan de andere kant.
 4. Yoga en Pilates: Deze oefeningen bevorderen de flexibiliteit en het evenwicht, en zijn dus ideaal om de spanning in de quadratus lumborum te verminderen. Voeg enkele yoga- of Pilates-oefeningen toe aan je trainingsroutine om je spieren te versterken en te rekken.

Het regelmatig uitvoeren van stretchoefeningen en flexibiliteitstraining kan helpen om de spanning in je quadratus lumborum te verminderen en het risico op blessures te verkleinen. Deze oefeningen zijn eenvoudig te integreren in je dagelijkse routine en kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd, zelfs als je weinig tijd hebt. Houd je lichaam gezond en flexibel door regelmatig te stretchen!

Ergonomie en houding op het werk

Ergonomie en houding op het werk zijn essentiële factoren bij het voorkomen van quadratus lumborum buikpijn. Onze werkomgeving kan een grote invloed hebben op onze houding en spierbalans, vooral als we lange uren zittend werk doen.

 1. Stel je werkplek correct in: Pas de hoogte van je bureau en stoel aan, zodat je comfortabel en rechtop kunt zitten met je voeten plat op de grond. Zorg ervoor dat je scherm op ooghoogte staat om nek- en schouderbelasting te voorkomen.
 2. Ondersteunende stoelen: Investeer in een stoel met een goede rugleuning en armsteunen om je rug en schouders te ondersteunen en spanning te verminderen.
 3. Staand bureau: Een staand bureau kan helpen om je houding en spierbalans te verbeteren en de druk op je rug te verminderen. Door af en toe van houding te veranderen, houd je je spieren actief en voorkom je stijfheid.
 4. Regelmatig pauzeren: Neem regelmatig pauzes om op te staan, te strekken en rond te lopen. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en de spanning in je spieren te verminderen.
 5. Juiste houding: Houd je rug recht en je schouders ontspannen tijdens het werken. Vermijd het overmatig naar voren buigen van je rug en nek, wat kan leiden tot spanning in de quadratus lumborum.
 6. Oefeningen tijdens de werkdag: Voeg eenvoudige oefeningen toe, zoals het strekken van je armen en benen en het roteren van je schouders, om je spieren actief te houden en stijfheid te voorkomen.

Het aanpassen van je werkomgeving en het aannemen van een goede houding tijdens het werk kan helpen om de spanning op de quadratus lumborum te verminderen en het risico op pijn te verkleinen. Door het regelmatig uitvoeren van eenvoudige oefeningen en pauzeren, blijf je actief en voorkom je spanning en stijfheid.

Gezonde levensstijl en gewichtsbeheersing

Een gezonde levensstijl en gewichtsbeheersing zijn belangrijk bij het voorkomen van quadratus lumborum buikpijn. Overgewicht kan leiden tot extra druk op de onderrug en de buikspieren, wat kan leiden tot spanning op de quadratus lumborum.

 1. Eet een gezond dieet: Een gezond dieet met voldoende groenten, fruit en volkoren producten kan helpen om je gewicht onder controle te houden en de algemene gezondheid te verbeteren.
 2. Drink voldoende water: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Vermijd suikerhoudende dranken en frisdrank.
 3. Reguliere lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om gewicht te verliezen en je spieren sterk en flexibel te houden. Kies activiteiten die passen bij jouw interesses, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga.
 4. Vermijd zitten gedurende lange perioden: Langdurig zitten kan leiden tot spanning op de quadratus lumborum en andere spieren in de rug. Sta op en beweeg regelmatig gedurende de dag om stijfheid te voorkomen.
 5. Beperk stress: Stress kan leiden tot spierspanning en pijn. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga of het beoefenen van hobby’s.

Een gezonde levensstijl en gewichtsbeheersing zijn belangrijk bij het voorkomen van quadratus lumborum buikpijn. Door een gezond dieet te volgen, regelmatig te bewegen en stress te beperken, kun je je algehele gezondheid en welzijn verbeteren en het risico op pijn en spanning in de quadratus lumborum verminderen.

Referenties:

 • Anatomy, Abdomen and Pelvis, Quadratus Lumborum. Bezoeken
 • Quadratus Lumborum Block. Bezoeken
 • Quadratus Lumborum block for acute visceral pain. Bezoeken
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.