Connect with us

Gezondheid

Wat is taurine en waarom is het belangrijk voor je gezondheid?

Angelo

Published

on

Taurine in energie drank

Taurine, vaak geassocieerd met energiedrankjes en sportvoeding, is een aminozuur dat een cruciale rol speelt in verschillende aspecten van onze gezondheid. Maar wat is taurine precies en waarom is het zo belangrijk voor ons lichaam?

Dit aminozuur, dat zowel in het menselijk lichaam wordt aangemaakt als via voeding wordt verkregen, heeft invloed op alles van de werking van onze hersenen tot de gezondheid van ons hart.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van taurine, ontrafelen we de mysteries erachter en ontdekken we waarom het zo essentieel is voor onze algehele gezondheid.

Wat is taurine?

Taurine is een intrigerende stof die vaak wordt geassocieerd met energiedrankjes, maar het is veel meer dan dat. Eigenlijk is taurine geen echt aminozuur, maar een zwavelhoudende aminozuur-achtige stof. Het wordt gesynthetiseerd in het lichaam uit de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine, waarbij vitamine B6 een cruciale rol speelt in de biosynthese van taurine.

Taurine komt in hoge concentraties voor in het hart, de hersenen en de ogen. Het speelt een essentiële rol in verschillende fysiologische processen, waaronder de werking van het centrale zenuwstelsel en de hartspier. Er zijn aanwijzingen dat taurine beschermt tegen oxidatieve stress en diabetes. Bovendien lijkt taurine invloed te hebben op de vorming van galstenen en remt het de expressie van bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam.

Wat doet taurine?

Taurine, vaak geassocieerd met de Latijnse benaming voor stier vanwege zijn ontdekking in ossengal, is een zwavelhoudende aminozuur-achtige stof. Hoewel het eigenlijk geen echt aminozuur is, speelt taurine een cruciale rol in diverse lichaamsfuncties. Het wordt gesynthetiseerd uit de aminozuren methionine en cysteïne, met vitamine B6 als essentiële cofactor voor de synthese van taurine.

Een van de meest voorkomende functies van taurine is zijn rol in het centrale zenuwstelsel. Studies hebben aangetoond dat taurine gunstig kan zijn voor de gezondheid van de hersenen en kan bijdragen aan de bescherming tegen neurologische aandoeningen. Bovendien remt taurine oxidatieve stress en heeft het een positief effect op de hartfunctie.

Maar wat doet taurine nu precies? We hebben een korte lijst met functies samengesteld waar in je precies kan zien wat het doet:

 • Neuroprotectie: Speelt een rol in het centrale zenuwstelsel en beschermt de hersenen tegen neurologische aandoeningen.
 • Hartgezondheid: Ondersteunt de hartfunctie en kan helpen bij het voorkomen van hartziekten.
 • Antioxidant: Remt oxidatieve stress, beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen.
 • Ondersteuning van de spijsvertering: Betrokken bij de vorming van galzouten, wat essentieel is voor de vertering van vetten.
 • Regulatie van mineralen: Helpt bij het reguleren van calcium, kalium en natrium in cellen.
 • Ondersteuning van het gezichtsvermogen: Beschermt de ogen en ondersteunt een goede ooggezondheid.
 • Ontstekingsremmend: Kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

De effecten van taurine

Taurine heeft diverse gunstige effecten op het lichaam. Het speelt een cruciale rol in de gezondheid van het hart, waarbij het helpt bij de regulatie van de bloeddruk en het hartslagritme. Daarnaast heeft taurine een beschermende werking op het centrale zenuwstelsel, wat kan bijdragen aan verbeterde cognitieve functies en bescherming tegen neurodegeneratieve aandoeningen.

Ook is aangetoond dat taurine oxidatieve stress remt, wat cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen. Dit antioxidant effect kan ook bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces. Tenslotte ondersteunt taurine de gezondheid van de ogen en kan het helpen bij het handhaven van een gezonde vochtbalans in het lichaam.

Gezien deze veelzijdige voordelen wordt taurine vaak beschouwd als een essentieel supplement voor algehele welzijn.

Red bull drinken

Taurine voor sporters

Voor sporters kan taurine een waardevolle aanvulling zijn vanwege de diverse voordelen die het biedt op het gebied van sportprestaties en herstel.

Ten eerste helpt taurine bij het verminderen van spiervermoeidheid en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Dit komt doordat het een rol speelt in het transport van calcium in de spiercellen, wat essentieel is voor spiercontractie en -functie.

Daarnaast heeft taurine een beschermend effect op spieren, waardoor spierschade na intensieve training kan worden verminderd en het herstelproces wordt versneld. Bovendien kan taurine bijdragen aan een betere mentale focus tijdens trainingen en wedstrijden, dankzij de positieve effecten op het centrale zenuwstelsel.

Tenslotte kan de antioxidante werking van taurine sporters helpen beschermen tegen oxidatieve stress, die vaak optreedt na intensieve lichamelijke inspanning. Gezien deze voordelen wordt taurine vaak opgenomen in sportdranken en supplementen gericht op atleten en actieve individuen.

Waar zit taurine in?

Hoewel het lichaam in staat is om zelf taurine aan te maken uit de amino acids methionine en cysteïne, met behulp van vitamine B6, wordt een significant deel van onze taurine inname verkregen via de voeding. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vooral rijk aan taurine. Vis en vlees bevatten grote hoeveelheden taurine, soms wel tot 1 gram taurine per portie.

Daarentegen krijgen vegetariërs en veganisten vrijwel geen taurine binnen via hun dieet, aangezien plantaardige voedingsmiddelen geen taurine bevatten. Voor hen kan een supplement met taurine een optie zijn om toch voldoende taurine binnen te krijgen. De aanbevolen inname van taurine varieert, maar ligt vaak rond de 400 mg tot 1 gram per dag.

Waar wordt taurine van gemaakt?

Taurine is een zwavelhoudende aminozuur-achtige stof die zowel in het lichaam kan worden aangemaakt als via de voeding kan worden verkregen. De biosynthese van taurine in het menselijk lichaam vindt voornamelijk plaats in de lever en begint met de aminozuren cysteïne en methionine. Deze aminozuren ondergaan verschillende metabolische processen, waarbij vitamine B6 een essentiële rol speelt als cofactor.

Na deze processen wordt taurine geproduceerd. Hoewel het lichaam in staat is om taurine te synthetiseren, is het ook belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan taurine, zoals vlees en vis, om ervoor te zorgen dat er voldoende taurine beschikbaar is voor de diverse cruciale functies die het in het lichaam vervult.

Hoeveel taurine per dag innemen?

Taurine speelt een cruciale rol in diverse lichaamsfuncties, waaronder de werking van het centrale zenuwstelsel en de gezondheid van het hart. Hoewel het lichaam in staat is om taurine aan te maken, is de inname via voeding of supplementen soms noodzakelijk, vooral als de eigen aanmaak van taurine onvoldoende is.

Voor volwassenen wordt vaak een dosering van 400 mg tot 2 gram taurine per dag aanbevolen. De exacte hoeveelheid kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en de reden van suppletie. Studies hebben aangetoond dat oral taurine supplementen veilig zijn, maar het is essentieel om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Taurine zit vooral in eiwitrijk voeding, maar sommige mensen kiezen voor taurine supplementen, vooral als hun dieet geen taurine bevat.

Is het gebruik van taurine gevaarlijk?

Taurine speelt een belangrijke rol in diverse lichaamsfuncties en komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam, vooral bij volwassenen. Hoewel het lichaam het vermogen heeft om zelf taurine aan te maken, is deze aanmaak soms onvoldoende, vooral bij mensen die geen taurine uit voeding binnenkrijgen.

Aangezien taurine een natuurlijk bestanddeel is van het lichaam en via de urine wordt uitgescheiden, lijkt het gebruik ervan in de aanbevolen hoeveelheden veilig te zijn. De meeste studies suggereren dat een inname tot 400 mg per dag geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Zoals bij elk supplement, kan overmatige inname van taurine mogelijk bijwerkingen hebben. Het is ook belangrijk op te merken dat taurine in combinatie met bepaalde medicijnen of bij een tekort aan vitamine B6 anders kan werken.

Referenties

Liever luisteren?

Dit artikel is ook te beluisteren via Soundcloud of ons YouTube kanaal!

Taurine is een aminozuur-achtige stof die verschillende essentiële functies in het lichaam vervult.

Het helpt bij de regulatie van de water- en zoutbalans in de cellen, ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel, draagt bij aan de gezondheid van het hart en de ogen, en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress.

Daarnaast speelt taurine een rol in de spijsvertering door de vorming van galzouten te ondersteunen.

Taurine wordt beschouwd als een over het algemeen veilige en gezonde stof voor de meeste mensen.

Het speelt een cruciale rol in diverse lichaamsfuncties, zoals de ondersteuning van het zenuwstelsel, de gezondheid van het hart en de ogen, en de bescherming tegen oxidatieve stress.

Voor mensen die een tekort hebben of bepaalde gezondheidsaandoeningen hebben, kan taurinesuppletie voordelen bieden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid taurine varieert, maar voor volwassenen wordt vaak een dosering van 500 tot 2000 mg per dag als veilig beschouwd.

Sommige studies suggereren dat doseringen tot 3000 mg per dag voor een korte periode ook veilig kunnen zijn.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending