Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

Rode gist rijst, al eeuwenlang geprezen om zijn medicinale eigenschappen, is een populair supplement geworden in de moderne gezondheidswereld. Maar zoals bij veel natuurlijke remedies, is het niet voor iedereen geschikt.

Vooral ouderen moeten voorzichtig zijn met het gebruik ervan. Maar waarom precies? In dit artikel duiken we dieper in de redenen waarom rode gist rijst mogelijk niet de beste keuze is voor de oudere generatie.

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens het fermentatieproces krijgt de rijst zijn kenmerkende rode kleur.

Het belangrijkste bestanddeel in rode gist rijst is monacoline K, een stof die vergelijkbaar is met statines, medicijnen die vaak worden voorgeschreven om het cholesterol in de lever te verlagen.

In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement in de vorm van capsules en tabletten. Veel mensen zien het als een goed alternatief voor statines, vooral omdat het natuurlijk is.

Net als statines, kan rode gist rijst bijwerkingen hebben zoals spierpijn, spierafbraak, en zelfs ernstige aandoeningen zoals alvleesklierontsteking en geelzucht.

Ouderen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn. Zij nemen vaak meerdere medicijnen en het gebruik van rode gist rijst kan complicaties veroorzaken, vooral bij interacties met andere medicijnen.

Hoewel rode gist rijst kan helpen bij het verlagen van cholesterol, is het belangrijk om te weten dat de hoeveelheid monacoline K kan variëren tussen verschillende rode gist rijst supplementen. Daarnaast kunnen de bekende bijwerkingen van statines, zoals spierpijn, ook optreden bij het gebruik van rode gist rijst.

Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je besluit rode gist rijst tabletten of capsules te gebruiken, vooral als je al medicijnen slikt of als je tot de oudere generatie behoort.

Potentiële voordelen van rode gist rijst

Rode gist rijst heeft enkele potentiële voordelen waaronder:

  • Cholesterolverlagend: Dankzij de stof monacoline K kan rode gist rijst helpen het LDL-cholesterol te verlagen.
  • Natuurlijk alternatief voor statines: Voor degenen die liever geen traditionele statines gebruiken, kan rode gist rijst een optie zijn.
  • Ondersteuning van de bloeddruk: Er zijn aanwijzingen dat het kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
  • Antioxidant eigenschappen: Rode gist rijst bevat antioxidanten die kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid.

Potentiële bijwerkingen van rode gist rijst

Naast de voordelen die rode gist rijst biedt, heeft rode gist rijst voor ouderen ook potentiële nadelen:

  1. Spierpijn en -zwakte: Vergelijkbaar met de bijwerkingen van statines, kan rode gist rijst spiergerelateerde klachten veroorzaken.
  2. Leverproblemen: Er zijn meldingen van verhoogde leverenzymen en andere levergerelateerde problemen.
  3. Maag- en darmklachten: Sommige gebruikers melden maagklachten, zoals opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.
  4. Hoofdpijn en duizeligheid: Deze symptomen kunnen optreden bij sommige mensen.
  5. Verhoogd risico op alvleesklierontsteking: Hoewel zeldzaam, zijn er gevallen gemeld van alvleesklierontsteking gerelateerd aan het gebruik van rode gist rijst.
  6. Interacties met medicijnen: Rode gist rijst kan interageren met bepaalde medicijnen, waardoor hun effectiviteit kan veranderen of andere bijwerkingen kunnen optreden.

Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

Oudere mensen nemen vaak meerdere medicijnen. Wanneer zij overwegen om rode gist rijst of een ander voedingssupplement te slikken, kunnen er interacties optreden. Deze interacties kunnen de werking van hun reguliere medicijnen beïnvloeden.

Daarnaast zit in rode gist rijst de stof monacoline K, waarvan een dosis van 3 mg al voldoende is om het cholesterol te verlagen.

Maar, bijwerkingen van rode gist rijst, zoals alvleesklierontsteking en ernstige geelzucht, zijn gemeld. Deze bijwerkingen kunnen vooral bij ouderen ernstige complicaties veroorzaken.

Het is goed om te weten dat, hoewel rode gist rijst wordt gebruikt als een gezond alternatief voor gezonde voeding en het verlagen van de bloeddruk, de veiligheid ervan bij ouderen in het geding komt.

Ouderen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van rode gist rijst, vooral als ze al medicijnen slikken. De combinatie van medicijnen en rode gist rijst kan bijvoorbeeld bijwerkingen veroorzaken die zich bij jongere mensen niet voordoen.

Het slikken van rode gist rijst bij ouderen kan dus potentiële bijwerkingen hebben. Wil je toch rode gist rijst gebruiken, overleg dan eerst met je doctor voor advies. Begin met een lage dosis en bouw het dan langzaam op.

Rode rijst gist en het effect op de spieren

Bij ouderen kan het gebruik van bepaalde supplementen en medicijnen, waaronder rode gist rijst, leiden tot spierpijn of spierzwakte. Dit effect op de spieren kan het dagelijks functioneren beïnvloeden en extra voorzichtigheid is geboden bij deze leeftijdsgroep.

Rode rijst gist en het effect op de lever

Bij ouderen kan het gebruik van bepaalde supplementen en medicijnen, waaronder rode gist rijst, een belasting vormen voor de lever, wat kan leiden tot verhoogde leverenzymen of andere levergerelateerde problemen. Extra waakzaamheid is daarom aanbevolen voor deze leeftijdsgroep.

Voedingssupplement met rode gist

Rode gist rijst komt voor in diverse voedingssupplementen die bedoeld zijn om het cholesterolgehalte te ondersteunen of te verlagen. Voor consumenten die de voordelen van rode gist rijst willen benutten, zijn er verschillende opties beschikbaar.

Zo zijn er rode gist rijst capsules die gemakkelijk in te nemen zijn, maar ook rode gist rijst tabletten voor degenen die een andere voorkeur hebben.

Referenties:

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.