Connect with us

Gezondheid

Waar is cupping goed voor: Alles over cupping therapie

Angelo

Published

on

Cupping

Je kent het wel, je bent in de sportschool aan het zwoegen, je volgt je voedingsschema op de letter en toch lijken de resultaten maar langzaam te komen. Die spierpijn na elke workout wordt een dagelijkse routine en je vraagt je af of dit het allemaal wel waard is.

Je bent op zoek naar een oplossing om het herstel te bevorderen, om je lichaam beter te laten aanvoelen en presteren, en dan hoor je iets over cupping. Iets dat gebruikt wordt door sporters over de hele wereld, iets dat belooft je herstel te versnellen en je lichaam te helpen ontspannen.

Ik weet het, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dus laten we samen duiken in de wereld van cupping en ontdekken wat het nou precies is, en hoe het jou kan helpen in je fitness reis.

De geschiedenis van Hijama / Cupping

Cupping, in veel culturen ook bekend als Hijama, is een eeuwenoude geneeswijze met een rijke en intrigerende geschiedenis. De behandelmethode is duizenden jaren oud en stamt uit de oosterse geneeskunde. Zo ver terug als de oude Egyptenaren, is er bewijs van het gebruik van cupping. Papyrusrollen gedateerd rond 1550 v.Chr. bevatten zelfs verwijzingen naar cupping als een nuttige remedie voor vele kwalen.

Het waren niet alleen de Egyptenaren die de voordelen van cupping herkenden. In de Griekse geneeskunde was het de beroemde arts Hippocrates die cupping in zijn praktijk implementeerde en de techniek promootte als een effectieve manier om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Cupping reisde ook naar Azië, waar het al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de Chinese geneeskunde. In China wordt cupping vaak gecombineerd met acupunctuur om de circulatie van Qi – de levensenergie die volgens de Chinese geneeskunde door de meridianen van het lichaam stroomt – te bevorderen.

In de loop der tijd hebben verschillende culturen hun eigen variaties op de cuppingtechniek ontwikkeld. Er werden verschillende materialen voor de cups gebruikt, waaronder bamboe, glas, aardewerk en zelfs dierlijke hoorns. De basisprincipes bleven echter grotendeels onveranderd: een vacuüm creëren om stagnatie op te heffen, de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te ontgiften.

De behandeling zelf was lang niet zo populair in het westen, tot atleten zoals Michael Phelps in Rio de Janeiro verschenen met kenmerkende ronde plekken op hun lichaam, het resultaat van cupping. Sindsdien is de interesse in deze geneeswijze enorm toegenomen.

Het is fascinerend om te zien hoe een geneeswijze die duizenden jaren geleden is ontstaan, vandaag de dag nog steeds wordt toegepast en door moderne wetenschap wordt onderzocht. De geschiedenis van cupping illustreert het belang van het kijken naar traditionele geneeswijzen en hoe deze kunnen bijdragen aan onze hedendaagse gezondheidszorg.

Wat is Cupping therapie?

Cupping is een eeuwenoude geneeswijze, met roots in oosterse geneeskunde en zelfs een verwijzing in de geschriften van Hippocrates. Het is duizenden jaren oud en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren. Cupping, ook bekend als Hijama in sommige culturen, is in de basis een zuigtechniek. Door het creëren van een vacuüm, wordt je huid in een cup gezogen. Deze cups op de huid stimuleren de doorbloeding en bevorderen zo de afvoer van afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam.

Er zijn verschillende redenen waarom cupping wordt toegepast. Oorspronkelijk werd de techniek vooral gebruikt voor de behandeling van chronische kwalen en pijnklachten, zoals artritis en migraine. Maar tegenwoordig wordt cupping ook ingezet als behandeling voor huidproblemen zoals eczeem of acne, dankzij de dieptewerking in het huidweefsel en de stimulatie van de bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen beter hun weg kunnen vinden.

Doordat cupping de doorbloeding verbetert, kunnen zuurstof en voedingsstoffen beter worden aangevoerd naar delen van het lichaam waar stagnatie optreedt. Deze stagnatie, ook wel blokkades genoemd, worden vaak gezien in de Chinese geneeskunde als de onderliggende oorzaak van vele lichamelijke klachten. Door het opheffen van deze blokkades, kan het lichaam weer beter functioneren en kan het genezingsproces van verschillende kwalen worden ondersteund. Daarnaast kan het ook een goed gevoel geven, vergelijkbaar met een diepe bindweefselmassage.

In de meeste behandelingen wordt een vacuüm gecreëerd door de lucht in een glazen of bamboe cup goed warm te maken, waarna de cup snel op de huid wordt geplaatst. De afkoelende lucht in de cup zorgt voor een vacuümkracht die de huid en het onderliggende bindweefsel omhoog zuigt. Dit wordt ook wel ‘dry cupping’ genoemd. Bij ‘wet cupping’ worden er kleine incisies in de huid gemaakt voordat de cup wordt geplaatst, om het lichaam te helpen ontgiften en toxines via de poriën af te voeren.

Afhankelijk van de klachten, kan het raadzaam zijn om meerdere behandelingen te ondergaan. Na een cupping behandeling kunnen er ronde vlekken, variërend van rode tot paarse verkleuring, zichtbaar zijn op de behandelde plekken. Deze plekken verdwijnen na ongeveer een week. Ze zijn het resultaat van de dieptewerking van cupping, waarbij de zuigkracht gifstoffen, slijm en stagnaties in het weefsel naar de oppervlakte trekt. Het kan zijn dat deze plekken na de behandeling beurs aanvoelen, maar dit is vaak van korte duur.

Waar is Hijama / cupping goed voor

Cupping is een oude therapie die diverse gezondheidsvoordelen biedt. Het verbetert de bloedcirculatie, wat helpt om zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en organen te transporteren. Deze verbeterde doorbloeding helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen en afvalstoffen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor atleten om spierherstel te bevorderen en spierpijn te verminderen.

Bovendien is cupping effectief bij het verlichten van vele soorten pijnklachten, zoals rug- en nekpijn, artritis en migraine. Het kan helpen om stress en spanning te verminderen en het kan nuttig zijn bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne en eczeem door de stimulatie van de huid en het onderliggende bindweefsel. Het wordt ook gebruikt om de longfunctie te verbeteren door het afvoeren van slijm, vooral bij ademhalingsproblemen zoals astma of bronchitis. Het is dus een veelzijdige en krachtige therapie, die kan bijdragen aan het algehele welzijn.

Bij welke klachten kun je baat hebben bij cupping?

Cupping kan een effectieve behandelwijze zijn voor een verscheidenheid aan klachten. Het wordt vaak gebruikt voor het verlichten van spierpijn en stijfheid, bijvoorbeeld bij atleten die herstellen van intensieve trainingen, maar ook bij mensen met chronische spier- of gewrichtspijn zoals rugpijn, nekpijn en artritis.

Daarnaast kan cupping helpen bij het verminderen van hoofdpijn en migraine door het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van spanning. Het is ook effectief bij de behandeling van ademhalingsproblemen, zoals astma en bronchitis, omdat het helpt bij het afvoeren van slijm uit de longen.

Huidproblemen, zoals eczeem en acne, kunnen ook baat hebben bij cupping. De verbeterde bloedcirculatie en de stimulatie van de huid kunnen helpen om deze aandoeningen te verlichten. Tenslotte kan cupping ook nuttig zijn bij het bestrijden van stress en angst, omdat het een diep ontspannend effect heeft. Kortom, er zijn veel klachten waarbij cupping een positief effect kan hebben.

Welke soorten cupping cups zijn er?

Er zijn verschillende soorten cupping cups beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

 • Glazen cups: Dit zijn de meest traditionele cups die worden gebruikt in cupping. Ze zijn veilig en duurzaam, en omdat ze doorzichtig zijn, kan de therapeut de huid en het effect van de cupping gemakkelijk observeren.
 • Bamboe cups: Deze cups zijn gemaakt van natuurlijk bamboe en worden traditioneel gebruikt in Aziatische cupping therapie. Ze zijn licht, ecologisch en voegen een aangename, natuurlijke sfeer toe aan de behandeling.
 • Siliconen cups: Deze zijn flexibel en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze ideaal zijn voor beginners. Ze kunnen worden samengeknepen om een vacuüm te creëren, wat betekent dat er geen warmte nodig is.
 • Plastic cups: Deze cups worden vaak gebruikt met een pomp om het vacuüm te creëren. Ze zijn licht, gemakkelijk te reinigen en ook doorzichtig.

Elk type cup kan nuttig zijn afhankelijk van de situatie, de voorkeur van de therapeut en de specifieke behoeften van de patiënt.

Doet een cupping massage pijn?

Een van de meest gestelde vragen over cupping is: “Doet het pijn?” Het antwoord is dat ieders ervaring met cupping uniek is, maar over het algemeen zou een cupping massage behandeling niet pijnlijk moeten zijn.

Bij cupping wordt een vacuüm gecreëerd door de huid te trekken in de cup, wat kan leiden tot een ongewoon en intens gevoel. Dit wordt vaak beschreven als een soort diepe weefselmassage, en hoewel het oncomfortabel kan zijn, wordt het zelden als pijnlijk ervaren.

In feite, één van de redenen waarom cupping zo populair is, is dat het kan helpen bij het verlichten van pijn. De behandeling werkt op pijnpunten en verklevingen in het weefsel, waardoor het kan helpen bij het losmaken van spierkrampen vanuit diep binnenin het lichaam.

Het is normaal dat er na de behandeling ronde vlekken op de behandelde huid achterblijven, dit komt door het vacuüm trekken van de huid en de betere doorbloeding naar dat gebied. Deze vlekken verdwijnen meestal binnen een week.

De voordelen voor onze gezondheid kunnen verstrekkend zijn, met veel mensen die melden dat ze zich na een cupping behandeling verfrist en verjongd voelen.

Bijwerkingen cupping massage

Cupping is over het algemeen een veilige procedure, maar zoals bij elke behandeling kunnen er bijwerkingen optreden. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is de verschijning van blauwe of rode ronde vlekken op de plaatsen waar de cups waren aangebracht. Dit is een normaal gevolg van het vacuüm dat wordt gecreëerd tijdens de behandeling en het komt vaak voor. Hoewel ze misschien op blauwe plekken lijken, zijn deze vlekken in feite het gevolg van het naar de oppervlakte brengen van gestagneerde lichaamsvloeistoffen en toxines die het lichaam vervolgens kan afvoeren.

Ook kunnen sommige mensen lichte ongemakken of zwellingen ervaren op de behandelde plekken na de behandeling, maar dit verdwijnt meestal snel.

Bij wet cupping, waarbij kleine incisies in de huid worden gemaakt, is er een klein risico op infectie, maar dit kan worden geminimaliseerd door een goede nazorg.

Over het algemeen is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je therapeut te informeren over eventuele ongemakken. Cupping is een genezend proces dat helpt bij het herstellen en versterken van het lichaam, en elke bijwerking zou met de volgende behandeling moeten verminderen.

Cuppen en de verschillende technieken

Cupping is een eeuwenoude geneeswijze met diverse technieken die allemaal gericht zijn op het stimuleren van de bloedstroom en het helpen afvoeren van toxines uit het lichaam. Hier zijn enkele van de meest voorkomende technieken:

 • Droge cupping: Dit is de meest voorkomende vorm van cupping. Hierbij wordt een vacuüm gecreëerd in de cups door ze te verwarmen voordat ze op de huid worden geplaatst. Dit vacuüm zuigt een deel van de huid in de cup, wat resulteert in een lokale toename van de bloedstroom.
 • Wet cupping: Deze techniek, ook bekend als ‘Hijama’, omvat het maken van kleine incisies in de huid nadat de cup is verwijderd. Dit helpt om ‘slecht’ bloed en andere ongewenste stoffen uit het lichaam af te voeren.
 • Bewegende cupping: In plaats van de cups op één plek te laten, worden ze over de huid bewogen om een soort van massage-effect te creëren. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een soort olie op de huid om de cups gemakkelijker te laten glijden.

Elke cupping techniek kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon die de behandeling ondergaat. Het is altijd raadzaam om met een gekwalificeerde therapeut te overleggen om te bepalen welke techniek het beste bij je past.

Referenties:

 • The Effects of Cupping Massage in Patients with Chronic Neck Pain – A Randomised Controlled Trial. Bezoeken
 • Effects of Cupping Therapy in Amateur and Professional Athletes: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Bezoeken
 • Effects of Acupuncture, Moxibustion, Cupping, and Massage on Sports Injuries: A Narrative Review. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending