Connect with us

Gezondheid

Waar is cupping goed voor: Alles over cupping therapie

Angelo

Published

on

Cupping

Je kent het wel, je bent in de sportschool aan het zwoegen, je volgt je voedingsschema op de letter en toch lijken de resultaten maar langzaam te komen. Die spierpijn na elke workout wordt een dagelijkse routine en je vraagt je af of dit het allemaal wel waard is.

Je bent op zoek naar een oplossing om het herstel te bevorderen, om je lichaam beter te laten aanvoelen en presteren, en dan hoor je iets over cupping. Iets dat gebruikt wordt door sporters over de hele wereld, iets dat belooft je herstel te versnellen en je lichaam te helpen ontspannen.

Ik weet het, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dus laten we samen duiken in de wereld van cupping en ontdekken wat het nou precies is, en hoe het jou kan helpen in je fitness reis.

De geschiedenis van Hijama / Cupping

Cupping, in veel culturen ook bekend als Hijama, is een eeuwenoude geneeswijze met een rijke en intrigerende geschiedenis. De behandelmethode is duizenden jaren oud en stamt uit de oosterse geneeskunde. Zo ver terug als de oude Egyptenaren, is er bewijs van het gebruik van cupping. Papyrusrollen gedateerd rond 1550 v.Chr. bevatten zelfs verwijzingen naar cupping als een nuttige remedie voor vele kwalen.

Het waren niet alleen de Egyptenaren die de voordelen van cupping herkenden. In de Griekse geneeskunde was het de beroemde arts Hippocrates die cupping in zijn praktijk implementeerde en de techniek promootte als een effectieve manier om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Cupping reisde ook naar Azië, waar het al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de Chinese geneeskunde. In China wordt cupping vaak gecombineerd met acupunctuur om de circulatie van Qi – de levensenergie die volgens de Chinese geneeskunde door de meridianen van het lichaam stroomt – te bevorderen.

In de loop der tijd hebben verschillende culturen hun eigen variaties op de cuppingtechniek ontwikkeld. Er werden verschillende materialen voor de cups gebruikt, waaronder bamboe, glas, aardewerk en zelfs dierlijke hoorns. De basisprincipes bleven echter grotendeels onveranderd: een vacuüm creëren om stagnatie op te heffen, de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te ontgiften.

De behandeling zelf was lang niet zo populair in het westen, tot atleten zoals Michael Phelps in Rio de Janeiro verschenen met kenmerkende ronde plekken op hun lichaam, het resultaat van cupping. Sindsdien is de interesse in deze geneeswijze enorm toegenomen.

Het is fascinerend om te zien hoe een geneeswijze die duizenden jaren geleden is ontstaan, vandaag de dag nog steeds wordt toegepast en door moderne wetenschap wordt onderzocht. De geschiedenis van cupping illustreert het belang van het kijken naar traditionele geneeswijzen en hoe deze kunnen bijdragen aan onze hedendaagse gezondheidszorg.

Wat is Cupping therapie?

Cupping is een eeuwenoude geneeswijze, met roots in oosterse geneeskunde en zelfs een verwijzing in de geschriften van Hippocrates. Het is duizenden jaren oud en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren. Cupping, ook bekend als Hijama in sommige culturen, is in de basis een zuigtechniek. Door het creëren van een vacuüm, wordt je huid in een cup gezogen. Deze cups op de huid stimuleren de doorbloeding en bevorderen zo de afvoer van afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam.

Er zijn verschillende redenen waarom cupping wordt toegepast. Oorspronkelijk werd de techniek vooral gebruikt voor de behandeling van chronische kwalen en pijnklachten, zoals artritis en migraine. Maar tegenwoordig wordt cupping ook ingezet als behandeling voor huidproblemen zoals eczeem of acne, dankzij de dieptewerking in het huidweefsel en de stimulatie van de bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen beter hun weg kunnen vinden.

Doordat cupping de doorbloeding verbetert, kunnen zuurstof en voedingsstoffen beter worden aangevoerd naar delen van het lichaam waar stagnatie optreedt. Deze stagnatie, ook wel blokkades genoemd, worden vaak gezien in de Chinese geneeskunde als de onderliggende oorzaak van vele lichamelijke klachten. Door het opheffen van deze blokkades, kan het lichaam weer beter functioneren en kan het genezingsproces van verschillende kwalen worden ondersteund. Daarnaast kan het ook een goed gevoel geven, vergelijkbaar met een diepe bindweefselmassage.

In de meeste behandelingen wordt een vacuüm gecreëerd door de lucht in een glazen of bamboe cup goed warm te maken, waarna de cup snel op de huid wordt geplaatst. De afkoelende lucht in de cup zorgt voor een vacuümkracht die de huid en het onderliggende bindweefsel omhoog zuigt. Dit wordt ook wel ‘dry cupping’ genoemd. Bij ‘wet cupping’ worden er kleine incisies in de huid gemaakt voordat de cup wordt geplaatst, om het lichaam te helpen ontgiften en toxines via de poriën af te voeren.

Afhankelijk van de klachten, kan het raadzaam zijn om meerdere behandelingen te ondergaan. Na een cupping behandeling kunnen er ronde vlekken, variërend van rode tot paarse verkleuring, zichtbaar zijn op de behandelde plekken. Deze plekken verdwijnen na ongeveer een week. Ze zijn het resultaat van de dieptewerking van cupping, waarbij de zuigkracht gifstoffen, slijm en stagnaties in het weefsel naar de oppervlakte trekt. Het kan zijn dat deze plekken na de behandeling beurs aanvoelen, maar dit is vaak van korte duur.

Waar is Hijama / cupping goed voor

Cupping is een oude therapie die diverse gezondheidsvoordelen biedt. Het verbetert de bloedcirculatie, wat helpt om zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en organen te transporteren. Deze verbeterde doorbloeding helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen en afvalstoffen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor atleten om spierherstel te bevorderen en spierpijn te verminderen.

Bovendien is cupping effectief bij het verlichten van vele soorten pijnklachten, zoals rug- en nekpijn, artritis en migraine. Het kan helpen om stress en spanning te verminderen en het kan nuttig zijn bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne en eczeem door de stimulatie van de huid en het onderliggende bindweefsel. Het wordt ook gebruikt om de longfunctie te verbeteren door het afvoeren van slijm, vooral bij ademhalingsproblemen zoals astma of bronchitis. Het is dus een veelzijdige en krachtige therapie, die kan bijdragen aan het algehele welzijn.

Bij welke klachten kun je baat hebben bij cupping?

Cupping kan een effectieve behandelwijze zijn voor een verscheidenheid aan klachten. Het wordt vaak gebruikt voor het verlichten van spierpijn en stijfheid, bijvoorbeeld bij atleten die herstellen van intensieve trainingen, maar ook bij mensen met chronische spier- of gewrichtspijn zoals rugpijn, nekpijn en artritis.

Daarnaast kan cupping helpen bij het verminderen van hoofdpijn en migraine door het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van spanning. Het is ook effectief bij de behandeling van ademhalingsproblemen, zoals astma en bronchitis, omdat het helpt bij het afvoeren van slijm uit de longen.

Huidproblemen, zoals eczeem en acne, kunnen ook baat hebben bij cupping. De verbeterde bloedcirculatie en de stimulatie van de huid kunnen helpen om deze aandoeningen te verlichten. Tenslotte kan cupping ook nuttig zijn bij het bestrijden van stress en angst, omdat het een diep ontspannend effect heeft. Kortom, er zijn veel klachten waarbij cupping een positief effect kan hebben.

Welke soorten cupping cups zijn er?

Er zijn verschillende soorten cupping cups beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

 • Glazen cups: Dit zijn de meest traditionele cups die worden gebruikt in cupping. Ze zijn veilig en duurzaam, en omdat ze doorzichtig zijn, kan de therapeut de huid en het effect van de cupping gemakkelijk observeren.
 • Bamboe cups: Deze cups zijn gemaakt van natuurlijk bamboe en worden traditioneel gebruikt in Aziatische cupping therapie. Ze zijn licht, ecologisch en voegen een aangename, natuurlijke sfeer toe aan de behandeling.
 • Siliconen cups: Deze zijn flexibel en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze ideaal zijn voor beginners. Ze kunnen worden samengeknepen om een vacuüm te creëren, wat betekent dat er geen warmte nodig is.
 • Plastic cups: Deze cups worden vaak gebruikt met een pomp om het vacuüm te creëren. Ze zijn licht, gemakkelijk te reinigen en ook doorzichtig.

Elk type cup kan nuttig zijn afhankelijk van de situatie, de voorkeur van de therapeut en de specifieke behoeften van de patiënt.

Doet een cupping massage pijn?

Een van de meest gestelde vragen over cupping is: “Doet het pijn?” Het antwoord is dat ieders ervaring met cupping uniek is, maar over het algemeen zou een cupping massage behandeling niet pijnlijk moeten zijn.

Bij cupping wordt een vacuüm gecreëerd door de huid te trekken in de cup, wat kan leiden tot een ongewoon en intens gevoel. Dit wordt vaak beschreven als een soort diepe weefselmassage, en hoewel het oncomfortabel kan zijn, wordt het zelden als pijnlijk ervaren.

In feite, één van de redenen waarom cupping zo populair is, is dat het kan helpen bij het verlichten van pijn. De behandeling werkt op pijnpunten en verklevingen in het weefsel, waardoor het kan helpen bij het losmaken van spierkrampen vanuit diep binnenin het lichaam.

Het is normaal dat er na de behandeling ronde vlekken op de behandelde huid achterblijven, dit komt door het vacuüm trekken van de huid en de betere doorbloeding naar dat gebied. Deze vlekken verdwijnen meestal binnen een week.

De voordelen voor onze gezondheid kunnen verstrekkend zijn, met veel mensen die melden dat ze zich na een cupping behandeling verfrist en verjongd voelen.

Bijwerkingen cupping massage

Cupping is over het algemeen een veilige procedure, maar zoals bij elke behandeling kunnen er bijwerkingen optreden. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is de verschijning van blauwe of rode ronde vlekken op de plaatsen waar de cups waren aangebracht. Dit is een normaal gevolg van het vacuüm dat wordt gecreëerd tijdens de behandeling en het komt vaak voor. Hoewel ze misschien op blauwe plekken lijken, zijn deze vlekken in feite het gevolg van het naar de oppervlakte brengen van gestagneerde lichaamsvloeistoffen en toxines die het lichaam vervolgens kan afvoeren.

Ook kunnen sommige mensen lichte ongemakken of zwellingen ervaren op de behandelde plekken na de behandeling, maar dit verdwijnt meestal snel.

Bij wet cupping, waarbij kleine incisies in de huid worden gemaakt, is er een klein risico op infectie, maar dit kan worden geminimaliseerd door een goede nazorg.

Over het algemeen is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je therapeut te informeren over eventuele ongemakken. Cupping is een genezend proces dat helpt bij het herstellen en versterken van het lichaam, en elke bijwerking zou met de volgende behandeling moeten verminderen.

Cuppen en de verschillende technieken

Cupping is een eeuwenoude geneeswijze met diverse technieken die allemaal gericht zijn op het stimuleren van de bloedstroom en het helpen afvoeren van toxines uit het lichaam. Hier zijn enkele van de meest voorkomende technieken:

 • Droge cupping: Dit is de meest voorkomende vorm van cupping. Hierbij wordt een vacuüm gecreëerd in de cups door ze te verwarmen voordat ze op de huid worden geplaatst. Dit vacuüm zuigt een deel van de huid in de cup, wat resulteert in een lokale toename van de bloedstroom.
 • Wet cupping: Deze techniek, ook bekend als ‘Hijama’, omvat het maken van kleine incisies in de huid nadat de cup is verwijderd. Dit helpt om ‘slecht’ bloed en andere ongewenste stoffen uit het lichaam af te voeren.
 • Bewegende cupping: In plaats van de cups op één plek te laten, worden ze over de huid bewogen om een soort van massage-effect te creëren. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een soort olie op de huid om de cups gemakkelijker te laten glijden.

Elke cupping techniek kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon die de behandeling ondergaat. Het is altijd raadzaam om met een gekwalificeerde therapeut te overleggen om te bepalen welke techniek het beste bij je past.

Referenties:

 • The Effects of Cupping Massage in Patients with Chronic Neck Pain – A Randomised Controlled Trial. Bezoeken
 • Effects of Cupping Therapy in Amateur and Professional Athletes: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Bezoeken
 • Effects of Acupuncture, Moxibustion, Cupping, and Massage on Sports Injuries: A Narrative Review. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending