Connect with us

Gezondheid

Collageen bijwerkingen bij teveel collageen innemen

Angelo

Published

on

Benen van een vrouw

Collageen, vaak geprezen om zijn huidverjongende eigenschappen, is een populair supplement in de gezondheids- en schoonheidsindustrie. Maar wat gebeurt er als we er te veel van innemen?

Collageen in mijn lichaam

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en speelt een cruciale rol in de gezondheid van de huid, haren en nagels. Dit lichaamseigen eiwit zorgt voor de elasticiteit en hydratatie van de huid. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam steeds minder collageen aan, wat leidt tot verminderde elasticiteit en hydratatie.

Veel mensen wenden zich tot collageen supplementen, zoals collageen poeder en gehydrolyseerd collageen, om deze afname te compenseren. Gehydrolyseerd collageen, ook bekend als collageenpeptiden, is een vorm van collageen die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen. Deze supplementen bevatten vaak tussen de 5 gram en 10 gram gehydrolyseerd collageen per dag, wat over het algemeen als veilig wordt beschouwd.

Echter, zoals met alle supplementen, is het belangrijk om niet meer in te nemen dan de aanbevolen dosering, zoals vermeld op de verpakking. Teveel aan collageen kan bijwerkingen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel of zelfs leiden tot een kloppend hoofd. Hoewel er weinig bijwerkingen bekend zijn, raden we aan om altijd alert te zijn op mogelijke symptomen hiervan.

Collageen innemen als supplementen in poedervorm

Collageenpoeder is een populaire vorm van collageensupplement, bedoeld voor inname om de lichaamseigen aanmaak van collageen te ondersteunen. Collageen is een eiwit dat essentieel is voor de elasticiteit van de huid. Het lichaam maakt van nature collageen aan, maar deze productie kan afnemen door factoren zoals blootstelling aan de zon.

Er zijn verschillende typen collageen beschikbaar in poedervorm, waaronder viscollageen, rundercollageen en vegan collageen. Deze supplementen bevatten vaak tussen de 5 gram en 10 gram collageen per dag. Het is veilig om in te nemen, maar het is cruciaal om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Collageenpoeder helpt bij het aanvullen van de nodige aminozuren die het lichaam nodig heeft. Bovendien bevatten sommige collageen supplementen toevoegingen zoals vitamine C, wat de collageeninname versterkt. Diverse onderzoek, waarvan je de bronnen aan het eind van dit artikel kan vinden, hebben de voordelen van collageeninname benadrukt.

Net als met alle supplementen, zijn er mogelijke bijwerkingen van collageen poeder. Hoewel bijwerkingen zeldzaam zijn, hebben sommige gebruikers bijwerkingen gemeld. Het is altijd raadzaam om alert te zijn op hoe je lichaam reageert en de inname te staken als je bijwerkingen ervaart.

Hoeveel collageen per dag 

Collageen is een lichaamseigen stof die na je 25ste afneemt. Gelukkig kunnen we dit aanvullen met supplementen. Maar welke hoeveelheid is nodig om je collageenniveau op peil te houden?

De markt biedt diverse collageensupplementen, en ze zijn niet allemaal gelijk in samenstelling. Daarom variëren de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) en de specifieke redenen om ze te nemen.

In ons overzicht bespreken we de verschillende soorten collageen en de benodigde dagelijkse dosis voor een optimaal effect.

Gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen, ook bekend als collageenpeptiden, is een vorm van collageen dat door een hydrolyseproces is afgebroken tot kleinere, gemakkelijk verteerbare moleculen. Hierdoor kan het lichaam het beter opnemen en gebruiken voor huid, haar, nagels en gewrichten. Het wordt gewonnen uit dierlijke bronnen zoals huid, botten en bindweefsel.

Dankzij het hydrolyseproces lossen collageenpeptiden goed op in vloeistoffen, waardoor ze populair zijn in drankjes, shakes en voedingssupplementen. Studies suggereren dat regelmatige inname van gehydrolyseerd collageen de huidelasticiteit kan verbeteren, gewrichtspijn kan verminderen en het herstel van haar en nagels kan ondersteunen.

Uit onderzoek blijkt dat een dosis van 2,5 tot 15 gram gehydrolyseerd collageen veilig is om in te nemen.

Ongehydrolyseerd collageen of gedenatureerd collageen

Ongehydrolyseerd collageen, ook wel gedenatureerd collageen genoemd, is collageen in zijn oorspronkelijke, niet-afgebroken vorm. In tegenstelling tot gehydrolyseerd collageen, dat in kleinere moleculen wordt afgebroken voor betere opname, behoudt gedenatureerd collageen zijn complexe structuur.

Dit type collageen komt vaak voor in traditionele voedingsmiddelen zoals bouillons en stoofpotten, waarin dierlijke botten en bindweefsels langzaam worden gekookt. Door het koken wordt het collageen gedeeltelijk gedenatureerd en omgezet in gelatine, wat bij afkoeling een geleiachtige consistentie geeft.

Hoewel ongehydrolyseerd collageen voordelen heeft voor de gezondheid van huid, haar en gewrichten, kan het minder efficiënt door het lichaam worden opgenomen in vergelijking met zijn gehydrolyseerde tegenhanger. Desalniettemin is het een waardevolle bron van aminozuren en andere voedingsstoffen, en een traditioneel onderdeel van veel diëten.

Helaas is het noodzakelijk om meer in te nemen van ongehydrolyseerd collageen dan vaak voorgeschreven wordt, omdat het niet zo goed door het lichaam opgenomen wordt.

Gelatine

Gelatine is een heldere, smaakloze proteïne afgeleid van collageen, verkregen uit dierlijke botten, huid en bindweefsel. Wanneer collageen wordt verwarmd, zoals tijdens het kookproces, wordt het omgezet in gelatine.

Deze stof staat bekend om haar vermogen om vloeistoffen te geleien, wat haar een populair ingrediënt maakt in de voedingsindustrie, zoals voor het maken van snoepjes, desserts en gelei. Maar gelatine heeft ook medische en farmaceutische toepassingen, bijvoorbeeld in capsules en als verdikkingsmiddel.

Daarnaast wordt gelatine geprezen om haar gezondheidsvoordelen. Het levert een reeks aminozuren op, wat kan bijdragen aan de gezondheid van huid, haar, nagels en gewrichten. Echter, omdat het een dierlijk product is, is het niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Alternatieven zoals agar-agar, afkomstig van zeewier, kunnen een plantaardige vervanging bieden in culinaire toepassingen.

Viscollageen supplementen

Viscollageen, ook wel marien collageen genoemd, wordt gewonnen uit de huid, botten en schubben van vis. Het staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het lichaam het efficiënter kan opnemen dan sommige andere collageentypes.

Dit type collageen bevat een overvloed aan het aminozuur hydroxyproline, wat essentieel is voor de productie van collageen in ons lichaam. Hierdoor kan viscollageen bijdragen aan een gezondere huid, het verminderen van rimpels en het versterken van haar en nagels.

Ook biedt het voordelen voor gewrichtsgezondheid en kan het ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Voor mensen die een alternatief zoeken voor collageen uit rund- of varkensbronnen, is viscollageen een uitstekende keuze.

Verschillende soorten fruit

De symptomen van teveel collageen

Het innemen van collageen is populair geworden vanwege de vele voordelen die het biedt voor huid, haar en gewrichten. Maar, zoals bij elk supplement, kan een overmatige inname bijwerkingen veroorzaken.

De meeste collageen supplementen bevatten een aanbevolen dosis van rond de 5 gram per dag. Maar wat gebeurt er als je te veel inneemt? Hoewel collageen drinken over het algemeen niet als gevaarlijk wordt beschouwd, hebben sommige mensen bijwerkingen ervaren bij inname van meer dan 20 gram per dag. Uit onderzoek is gebleken dat een te hoge inname van collageen bijwerkingen kan veroorzaken zoals maagklachten.

Je lichaam maakt zelf collageen, maar de productie neemt af met de leeftijd. Daarom lijkt het nuttig om collageen supplementen te nemen. Het is essentieel om een balans te vinden tussen wat het lichaam nodig heeft en wat je extra inneemt. Ervaringen met collageen variëren, maar het is belangrijk te onthouden dat meer niet altijd beter is.

Onderstaand een opsomming van symptomen die kunnen voorkomen wanneer je te veel collageen tot je neemt.

Spijsverteringsproblemen

Het innemen van collageensupplementen kan bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree of maagpijn kunnen optreden na inname. Hoewel collageen veel gezondheidsvoordelen heeft, reageert elk lichaam anders.

Het is verstandig om de aanbevolen dosering te volgen en het gebruik te verminderen of stop te zetten bij aanhoudende klachten.

Een vieze nasmaak

Het innemen van collageensupplementen kan bij sommige mensen een vieze nasmaak veroorzaken. Deze onaangename smaak, vaak beschreven als ‘visachtig’ of ‘metaalachtig’, kan enkele uren aanhouden.

Het type bron van het collageen, zoals runder- of viscollageen, kan invloed hebben op de smaak. Om dit te minimaliseren, kun je het collageen mengen met sap, smoothies of andere drankjes.

Als de nasmaak aanhoudt, overweeg dan om van merk of type collageen te wisselen of raadpleeg een voedingsspecialist voor alternatieven.

Hoofdpijn

Hoewel collageensupplementen door velen goed worden verdragen, melden sommige gebruikers hoofdpijn na inname. De exacte oorzaak hiervan is niet duidelijk, maar het kan verband houden met andere ingrediënten in het supplement of met een tijdelijke aanpassing van het lichaam aan het product.

Als je regelmatig hoofdpijn ervaart na het innemen van collageen, is het verstandig het gebruik te verminderen of te stoppen en je doktor of trainer te raadplegen.

Een allergische reactie

Het innemen van collageensupplementen kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Deze reactie kan variëren van milde huiduitslag tot ernstigere symptomen zoals ademhalingsproblemen.

De oorzaak kan liggen in de bron van het collageen, zoals vis, rund of kip, of in de toegevoegde ingrediënten. Als je een bekende allergie hebt voor de bron waaruit het collageen is afgeleid, is het raadzaam voorzichtig te zijn of gewoon een alternatief te zoeken.

Onder de 18, zwangere vrouwen en lacterende vrouwen

Voor personen onder de 18, zwangere vrouwen en lacterende vrouwen gelden speciale overwegingen bij het gebruik van collageensupplementen. Hun lichamen kunnen anders reageren of hebben andere behoeften. Hoewel collageen van nature in ons lichaam voorkomt, is de veiligheid van supplementen voor deze groepen niet uitgebreid onderzocht.

Zwangere en lacterende vrouwen moeten altijd voorzichtig zijn met supplementen vanwege mogelijke effecten op de baby.

Collageen en bijwerkingen van collageen

Hoewel collageen van nature in ons lichaam voorkomt en veel mensen baat hebben bij supplementen, is het belangrijk om waakzaam te zijn voor eventuele bijwerkingen. Het is altijd verstandig om je aan de aanbevolen dosering te houden.

Mocht je ongewenste symptomen ervaren na het innemen van collageen, stop dan direct met het gebruik en win advies in. Een personal trainer kan je begeleiden op het gebied van voeding en supplementen, maar bij lichamelijke klachten is het raadzaam om direct een arts te raadplegen. Jouw gezondheid en welzijn moeten altijd vooropstaan.

Referenties

Liever luisteren?

Dit artikel is ook te beluisteren via Soundcloud of ons YouTube kanaal!

De bijwerkingen van collageen kunnen onder andere zijn: spijsverteringsproblemen, een vieze nasmaak, hoofdpijn en allergische reacties. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering aan te houden en bij symptomen advies in te winnen bij een personal trainen of doctor.

Er zijn suggesties dat een korte pauze van 5 dagen in de inname van collageen het lichaam kan helpen resetten en oververzadiging of mogelijke bijwerkingen kan voorkomen.

Je kunt collageen continu innemen, maar sommigen kiezen voor een pauze na enkele maanden om oververzadiging te voorkomen. De exacte duur varieert per individu en productaanbeveling.

Collageen kan de gezondheid van de darmen ondersteunen door de darmwand te versterken en ontstekingen te verminderen, wat mogelijk bijdraagt aan een betere spijsvertering.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Eiwitpoeder: een populair supplement voor sporters

Angelo

Published

on

By

Eiwitpoeder een populair supplement voor sporters

Ben je iemand die zijn of haar gezondheid en fitness serieus neemt? Dan heb je vast wel eens van eiwitpoeder gehoord.

Dit supplement heeft de laatste jaren een vaste plek veroverd in de sporttassen van veel Nederlanders. Maar wat is het nu precies en hoe kan het jouw doelen ondersteunen?

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van eiwitpoeder om jou te voorzien van alle info die je nodig hebt.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit eiwitten en slechts een klein beetje koolhydraten en vetten.

Deze eiwitten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals melk (denk aan whey of caseïne), eieren, soja of erwten. Het doel van eiwitpoeder is om je dagelijkse inname van eiwitten gemakkelijk te verhogen. 

Waarom is dit belangrijk? Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het herstel en de opbouw van spierweefsel, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en zelfs bij de productie van hormonen en enzymen.

Gezien de essentiële rol van eiwitten, is het geen verrassing dat eiwitpoeder een geliefd supplement is onder sporters, bodybuilders en iedereen die een actieve levensstijl nastreeft.

Maar ook als je geen sporter bent, kan eiwitpoeder een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Vooral als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen.

Verschillende soorten eiwitpoeders?

Er zijn diverse soorten eiwitpoeders op de markt, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Dit zijn de meest voorkomende soorten proteïne poeder:

Whey Eiwit

Whey is het meest populaire type eiwitpoeder. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam, wat het ideaal maakt voor gebruik rondom je training.

Caseïne Eiwit

In tegenstelling tot whey, wordt caseïne eiwit langzamer opgenomen. Dit maakt het een uitstekende optie voor gebruik voor het slapengaan, aangezien het je lichaam gedurende de nacht van aminozuren voorziet.

Plantaardige Eiwitten

Voor vegetariërs, veganisten, of mensen met lactose-intolerantie zijn plantaardige eiwitpoeders een uitkomst. Deze zijn afkomstig van bronnen zoals soja, erwten, hennep of rijst.

Hoewel sommige plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren bevatten, kan een combinatie van verschillende plantaardige bronnen een compleet aminozuurprofiel leveren.

Ei-eiwit

Ei-eiwitpoeders zijn gemaakt van de eiwitten in eiwit en zijn een goede optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of een koemelkeiwitallergie hebben. Net als whey is ei-eiwit een compleet eiwit.

Door het grote aanbod aan eiwitpoeders is er voor bijna iedereen wel een geschikt product te vinden. Bij het kiezen van het juiste eiwitpoeder is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, eventuele dieetbeperkingen, en natuurlijk je voorkeur qua smaak.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij het afvallen?

Eiwitpoeder kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het gezond afvallen om meerdere redenen:

Stimuleert het metabolisme:

Eiwit heeft een hoger thermisch effect dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbruikt om eiwitten te verteren en te metaboliseren. Het toevoegen van eiwitpoeder aan je dieet kan dus helpen je metabolisme een beetje te verhogen.

Langer verzadigd gevoel:

Eiwitten zijn zeer verzadigend. Het kan je helpen langer vol te voelen, waardoor je minder geneigd bent om te snacken tussen maaltijden door. Dit kan leiden tot een lagere algehele calorie-inname gedurende de dag.

Helpt spiermassa behouden:

Wanneer je gewicht verliest, wil je vet verliezen en niet je kostbare spiermassa. Eiwitpoeder kan helpen bij het behoud van spiermassa, zelfs als je in een calorietekort bent. Dit is belangrijk, omdat spieren je metabolisme helpen stimuleren.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij spieropbouw?

Spieropbouw vereist twee essentiële componenten: krachttraining en voldoende eiwitinname om herstel en groei te ondersteunen. Eiwitpoeder is hierbij een handig hulpmiddel:

Snelle toevoer van aminozuren:

Na een training heeft je lichaam snel aminozuren nodig om te beginnen met het herstelproces. Whey eiwitpoeder is bijvoorbeeld snel verteerbaar en kan je spieren snel van deze noodzakelijke bouwstenen voorzien.

Verhoogt de eiwitsynthese:

Om spieren op te bouwen, moet je lichaam meer spiereiwit synthetiseren dan het afbreekt. Eiwitpoeders kunnen de proteïnesynthese verhogen, vooral als ze worden geconsumeerd rondom je training.

Spierafbraak voorkomen:

Door regelmatig eiwitpoeder aan je dieet toe te voegen, kan je spierafbraak voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van zware training of bij een streng calorie-tekort.

Kan je eiwitpoeder gebruiken in recepten?

Absoluut! Eiwitpoeder is niet alleen voor shakes. Je kunt het verwerken in verschillende gezonde recepten om je eiwitinname te verhogen en je maaltijden voedzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke voeding zoals:

 • Pannenkoeken of wafels: voeg een schepje eiwitpoeder toe aan je beslag voor een eiwitrijke start van de dag.
 • Smoothies: mix fruit, groente, melk of water, en eiwitpoeder voor een snelle en voedzame snack.
 • Energieballetjes: combineer haver, notenboter, honing en eiwitpoeder voor een handige post-workout snack.
 • Bakken: vervang een deel van het meel door eiwitpoeder in recepten voor muffins, brood of koekjes.

Hoe vind je het beste eiwitpoeder?

Het kiezen van het juiste eiwitpoeder kan soms aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke het beste bij jou past? Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het eiwitpoeder te vinden dat jouw sport- en voedingsdoelen ondersteunt.

 • Controleer de kwaliteit van het eiwit
 • Check de voedingswaarden en ingrediënten
 • Proef verschillende smaken
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

De kwaliteit van het eiwit is cruciaal. Zoek naar eiwitpoeders die een hoge biologische waarde hebben, wat betekent dat ze gemakkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. 

Minder is vaak meer. Een goed eiwitpoeder heeft een korte ingrediëntenlijst zonder een overvloed aan toevoegingen, zoals kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of onnodige vulstoffen.

Controleer ook de voedingswaarden om zeker te zijn van de eiwit-tot-calorie ratio; je wilt het meeste eiwit voor het minste aantal calorieën.

Als je van plan bent om je eiwitpoeder regelmatig te gebruiken, is het vinden van een smaak die je lekker vindt belangrijk. Gelukkig bieden veel merken een groot aanbod van smaken, van klassiek chocolade en vanille tot meer unieke opties zoals salted caramel.

Eiwitpoeder is een investering in je gezondheid, maar het hoeft de bank niet te breken. Vergelijk prijzen en houd rekening met de prijs per portie en de kwaliteit van de ingrediënten.

Soms kan het betalen voor een iets duurder product op lange termijn voordeliger zijn vanwege de hogere kwaliteit.

Eiwitpoeder als aanvulling op je eetpatroon

In de zoektocht naar een optimale gezondheid, biedt eiwitpoeder een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding.

Of het nu gaat om het ondersteunen van gewichtsverlies of het bevorderen van spieropbouw, de juiste keuze in eiwitpoeder kan een aanzienlijk verschil maken.

Door aandacht te besteden aan de kwaliteit, het type eiwit, en het gebruik ervan in je eetpatroon, kun je de vele voordelen van dit veelzijdige supplement maximaal benutten.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door voedingsadviseur Marvin Grouw, die sinds 2014 sporters helpt bij het bereiken van hun doelen met voedingsadvies op maat.

Continue Reading

Gezondheid

Hoe vitamine B12 je herstel na de training kan versnellen

Angelo

Published

on

By

Hoe vitamine B12 je herstel na de training kan versnellen

Na een intensieve workout heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen en te heropbouwen.

Vitamine B12 speelt een cruciale rol in diverse processen die hierbij van belang zijn, zoals energiestofwisseling, spieropbouw en het transport van zuurstof.

Belang van herstel na training voor optimale prestaties en gezondheid

Na een intensieve trainingssessie is het verleidelijk om meteen door te gaan met je dag. Echter, voldoende herstel is net zo belangrijk als de training zelf voor optimale prestaties en gezondheid.

Tijdens training breken we onze spieren af en putten we onze energiereserves uit. Herstel is de periode waarin ons lichaam deze schade repareert en de reserves weer aanvult. Dit proces is essentieel voor:

Spiergroei en -herstel

Tijdens rust worden spiervezels hersteld en vergroot, wat leidt tot spiergroei en -sterkte. Onvoldoende herstel kan leiden tot spierzwakte en blessures.

Verbeterde prestaties

Door te herstellen, kan je lichaam optimaal presteren tijdens de volgende training. Overtraining, te weinig rust, kan leiden tot verminderde prestaties, stagnatie en zelfs oververmoeidheid.

Verminderen van blessures

Onvoldoende herstel kan leiden tot spierpijn, overbelasting en blessures. Door te rusten, geef je je lichaam de kans om te herstellen en blessures te voorkomen.

Verbeterde mentale gezondheid

Training kan stressvol zijn voor je lichaam en geest. Voldoende rust helpt je om stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je mentale focus te versterken.

Optimale gezondheid

Herstel is cruciaal voor een gezond immuunsysteem, hormoonbalans en algehele welzijn. Onvoldoende rust kan leiden tot een verhoogd risico op ziektes, hormonale disbalans en verminderde energie.

De rol van vitamine B12 in herstel

B12 vitamines zijn een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in diverse processen die cruciaal zijn voor herstel na training. De voordelen van vitamine B12 voor herstel omvatten:

Energiestofwisseling en spieropbouw:

Vitamine B12 is essentieel voor de omzetting van voedsel in energie. Het helpt je lichaam om koolhydraten, vetten en eiwitten te metaboliseren, waardoor je de energie hebt die je nodig hebt om te trainen en te herstellen. B12 ondersteunt ook de synthese van spiereiwitten, wat belangrijk is voor spieropbouw en -herstel na training.

Rode bloedcellen en zuurstoftransport

Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof door je lichaam. Na een training heeft je lichaam extra zuurstof nodig om te herstellen. Voldoende vitamine B12 zorgt ervoor dat je spieren en weefsels de zuurstof krijgen die ze nodig hebben om te herstellen.

Bescherming van zenuwcellen

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van zenuwcellen. Het helpt om zenuwbeschadigingen te voorkomen en de zenuwfunctie te optimaliseren. Dit is belangrijk voor een goede coördinatie, spierkracht en gevoeligheid, die allemaal van belang zijn bij training en herstel.

Ontstekingsremmende effecten

Vitamine B12 heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt om ontstekingen te verminderen die kunnen optreden na een training. Dit kan spierpijn verminderen en het herstelproces bevorderen.

Verbeterde slaap

Vitamine B12 kan de slaapkwaliteit verbeteren, wat cruciaal is voor herstel. Slaap is de tijd waarin je lichaam hormonen produceert die belangrijk zijn voor spiergroei en -herstel.

Vitamine B12 tekort en symptomen

Een vitamine B12 tekort kan leiden tot diverse symptomen die je gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende symptomen zijn:

Vermoeidheid

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot extreme vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan energie. Dit kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en je sportprestaties negatief beïnvloeden.

Spierzwakte en -pijn

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van spieren. Een tekort kan leiden tot spierzwakte, krampen, tintelingen en pijn.

Neurologische klachten

B12 is essentieel voor de gezondheid van zenuwcellen. Een tekort kan leiden tot neurologische klachten zoals gevoelloosheid, tintelingen, prikkelingen, verminderde reflexen en evenwichtsproblemen.

Concentratieproblemen en geheugenverlies

Vitamine B12 is belangrijk voor de cognitieve functie. Een tekort kan leiden tot concentratieproblemen, geheugenverlies, vergeetachtigheid en verwardheid.

Bloedarmoede

Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, wat gepaard gaat met symptomen zoals bleekheid, kortademigheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Huid- en haarproblemen

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een droge, bleke huid, haaruitval en pigmentvlekken.

Maag- en darmklachten

Een tekort kan leiden tot maag- en darmklachten zoals spijsverteringsproblemen, constipatie, diarree en verminderde eetlust.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B12?

Vitamine B12 is een onmisbare voedingsstof die we uitsluitend uit dierlijke producten kunnen halen. Ben je vegetariër of veganist, dan is het extra belangrijk om je B12-niveau in de gaten te houden.

Dierlijke bronnen van vitamine B12

 • Vlees
 • Vis
 • Kip
 • Eieren

Supplementen en alternatieven

 • Vitamine B12 supplementen: De eenvoudigste manier om je B12-niveau te optimaliseren.
 • Andere plantaardige bronnen: Verrijkte voedingsmiddelen zoals plantaardige melk en yoghurt.

Bronnen

 • Vitamin B12 – Health Professional. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
 • Can Fam Physician. 2008 Apr; 54(4): 536–541. PMCID: PMC2294088. Vitamin B12 and health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2294088/?adb_sid=3f2fa233-444b-4e87-a5c4-0277499c4be4
 • C. ROBERT, OH, CPT, MC, USA, AND DAVID L. BROWN, MAJ, MC, USA. Am Fam Physician. 2003;67(5):979-986. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0301/p979.html
 • Michael J Shipton, Jecko Thachil. Vitamin B12 deficiency. PMCID: PMC4953733 PMID: 25824066
 • Vitamin B12 Status and Optimal Range for Hemoglobin Formation in Elite Athletes. DOI:10.3390/nu12041038
Continue Reading

Gezondheid

Angelo

Published

on

By

Gezond Eten: Duurzame eetgewoonten & schijf van vijf

Gezond eten: Duurzame eetgewoonten & schijf van vijf

Een gezonde levensstijl begint bij de basis: een gebalanceerd voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. Dit artikel duikt in de wereld van gezonde eetgewoonten en legt uit hoe volkorenproducten, peulvruchten, en vette vis, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en gezonde vetten, je helpen om gezond te leven.

Ontdek hoe je door meer fruit en groenten te eten en te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen, zoals volkorenproducten en peulvruchten, niet alleen goed voor jezelf zorgt, maar ook bijdraagt aan een duurzamer milieu. 

Waarom wil je gezond en duurzaam eten?

Gezond en duurzaam eten staat centraal in een levensstijl waarin welzijn en respect voor het milieu hand in hand gaan. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Voedingscentrum, houdt dit in dat we bewust kiezen voor voedingsmiddelen die niet alleen goed zijn voor ons lichaam, maar ook voor de wereld om ons heen.

Gezonde maaltijden, rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen, bevorderen ons welzijn en dragen bij aan een energiek leven. Tegelijkertijd minimaliseren we door duurzaam te eten de impact op het milieu, bijvoorbeeld door te kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit, minder vlees te consumeren en voedselverspilling tegen te gaan.

Wist je dat je online ook Herbalife bestellen kunt? Herbalife biedt gezonde voeding rijk aan vitamine en mineralen die jouw lichaam ondersteunen om gezond en vitaal te blijven. Meer informatie over Herbalife vind je hier.

Een gezond en duurzaam voedingspatroon betekent gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf, waarbij elke dag ruimte is voor volkorenproducten, peulvruchten, vette vis en minimaal twee stuks fruit. Het vermijden van overmatige suikers en verzadigde vetten, vaak gevonden in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen, is cruciaal.

Dit alles draagt bij aan het verminderen van het risico op chronische ziekten en ondersteunt een gezond gewicht, terwijl het ook bijdraagt aan een beter milieu. Kortom, gezond en duurzaam eten is een bewuste keuze voor jezelf en de wereld.

Gezond eten met een voedingsplan

Bij het nastreven van een gezonder voedingspatroon is het cruciaal je doelen specifiek te formuleren. Een algemene wens zoals ‘gezonder eten’ is vaag; het biedt geen helderheid over de stappen die je wilt zetten. Neem je huidige eetgewoonten grondig onder de loep om te identificeren welke veranderingen jou dichter bij je doel brengen.

Vraag je af: Is meer fruit eten de sleutel, of zou je ook kunnen minderen met suikerhoudende drankjes? Specificeer je acties; stel je voor om dagelijks twee porties fruit te nuttigen of dagelijks één glas frisdrank te vervangen door water.

Streef naar realistische doelen. Een te ambitieus plan kan overweldigend zijn en de kans op succes verminderen. Het is prima om geleidelijk veranderingen door te voeren en af en toe een misstap te maken. Bepaal wat voor jou doenbaar is binnen je dagelijkse routine, zodat je nieuwe gewoonten kunt integreren zonder je overbelast te voelen.

Begin klein

Daarom is het essentieel om je ambities bescheiden te houden en je doel in behapbare, haalbare stappen op te splitsen. Door kleine, makkelijk uitvoerbare stappen te nemen, wordt het eenvoudiger om je nieuwe gewoonten te bestendigen. Zo transformeert een kleine verandering geleidelijk in een tweede natuur; je denkt er niet eens meer over na. Zelfs deze kleine aanpassingen kunnen al een significante verbetering betekenen.

De schijf van vijf

Ontwikkeld door het Voedingscentrum, en leidraad voor gezonde voeding en een duurzame leefstijl. Het adviseert variatie met volkoren producten, veel groenten en fruit – ten minste twee stuks fruit per dag – en het beperken van ongezonde, bewerkte voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten en suikers.

Door te kiezen voor voeding uit de Schijf van Vijf, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen, beperk je calorie-inname en ondersteun je een gezond gewicht. Het stimuleert ook een milieuverantwoorde keuze, zoals minder kant-en-klare producten eten en meer plantaardige opties kiezen, wat goed is voor zowel jouw gezondheid als het milieu.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is de sleutel tot een vitaal leven en een goede gezondheid. Het gaat om evenwichtige maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Deze voeding bevat volkorenproducten, vers fruit, groenten, peulvruchten, noten, en magere eiwitten. Volgens het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf, hoort goede voeding gevarieerd te zijn en milieuverantwoord.

Minder gezonde keuzes, zoals voedsel met veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten, en zout, horen buiten dit patroon. Door bewust te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en deze regelmatig te consumeren, ondersteun je niet alleen je lichaam maar ook het milieu.

Het belang van gezonde voeding is breed erkend. Het helpt bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Bovendien bevordert het een gezond lichaamsgewicht en verhoogt het je energieniveau.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven benadrukt het belang van dagelijks variëren binnen de verschillende vakken van de Schijf van Vijf om alle essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Door te kiezen voor gezonde voeding, maak je elke dag een bewuste keuze voor jezelf en je welzijn.Enkele tips om gezond te eten

Enkele tips om gezond te eten

Om gezonder te eten en een actieve levensstijl te bevorderen, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Begin met planning: Maak een concreet plan om gezonder te eten, gericht op kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld, besluit om dagelijks twee stuks fruit te eten of suikerhoudende dranken te vervangen met water.
 2. Kleine stappen: Neem kleine, haalbare stappen richting je doel. Dit vergemakkelijkt het vasthouden aan je nieuwe gewoontes en maakt ze onderdeel van je dagelijkse routine.
 3. Gebruik de schijf van vijf: Eet volgens de schijf om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit omvat een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder volkoren producten, voldoende groenten en fruit, en gezonde vetten.
 4. Vermijd ongewenste calorieën: Beperk de inname van producten met veel verzadigde vetten, geraffineerde suikers en zout. Dit helpt niet alleen bij het afvallen, maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten.
 5. Zorg voor variatie: Zorg voor een gevarieerd dieet door verschillende soorten voedingsmiddelen te eten. Dit zorgt ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en helpt bij het behouden van een gezonde levensstijl.
 6. Drink voldoende water: Water is essentieel voor een goede gezondheid. Vervang suikerhoudende dranken door water om je hydratatie te verbeteren en calorie-inname te verminderen.
 7. Wees niet te streng: Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf niet te streng te beoordelen als iets even niet lukt. Elke stap vooruit is een overwinning.
 8. Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een professional als je hulp nodig hebt bij het veranderen van je eetgewoonten. Samen sta je sterker.

Door deze stappen te volgen, werk je effectief aan een gezonder voedingspatroon en een actievere levensstijl, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.

Continue Reading

Trending