Connect with us

Gezondheid

Plantaardige eiwitten: hoe krijg je voldoende binnen?

Angelo

Published

on

waarom eiwitten essentieel zijn voor spiergroei

Mensen die aan krachttraining doen, hebben een grotere behoefte aan eiwitten dan niet-sporters en duursporters. Vaak halen zij deze eiwitten uit dierlijke producten of uit eiwitpoeder.

Maar deze eiwitrijke bronnen zijn natuurlijk niet geschikt voor vegetariërs of veganisten. Daarom moeten zij vertrouwen op plantaardige eiwitten. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende plantaardige eiwitten binnenkrijgt? In deze blogpost geven we je inzicht in plantaardige proteïnen!

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Een actief leven vereist meer eiwitten. Afhankelijk van je gewicht en activiteitsniveau kun je uitrekenen hoeveel eiwitten je dagelijks nodig hebt. Houd hierbij ook je dieet in de gaten. Als je geen dierlijke producten eet, dan krijg je al je proteïnen uit plantaardige bronnen. In dit scenario heb je nog 20 tot 30% extra eiwitten per dag nodig. We zullen je later uitleggen waarom dit zo is.

Maar eerst, laten we eens kijken wat plantaardige eiwitten eigenlijk zijn. Dit zijn eiwitten die je haalt uit plantaardige voeding zoals peulvruchten, groenten, havermout, noten en tofu. Net zoals dierlijke eiwitten, zijn deze eiwitten opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam benut deze aminozuren voor verschillende cruciale fysiologische processen, inclusief de opbouw en het herstel van spiermassa na een training.

Dierlijk eiwit vs. plantaardige eiwitten

Waarom zou je als veganist dagelijks meer eiwitten nodig hebben dan wanneer je dierlijke producten consumeert? Dit heeft voornamelijk te maken met het verschil in aminozuurprofiel. Plantaardige eiwitten leveren minder essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitten. Bovendien kunnen plantaardige proteïnen soms moeilijker te verteren zijn, wat resulteert in een minder efficiënte opname door je lichaam.

Genoeg plantaardige eiwitten binnenkrijgen

Maak je je zorgen dat het als veganist lastig zou kunnen zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Hoewel plantaardige eiwitten minder essentiële aminozuren bevatten, is het absoluut mogelijk om met een veganistisch dieet voldoende eiwitten uit je voeding te verkrijgen. Overweeg hiervoor de volgende tips:

 • Verhoog je eiwitinname met ongeveer 20 – 30 procent in vergelijking met een dieet dat dierlijke producten bevat.
 • Combineer verschillende plantaardige eiwitbronnen bij elke maaltijd om alle belangrijke aminozuren binnen te krijgen.
 • Kies voor vegetarische of veganistische vleesvervangers met een hoog eiwitgehalte (en dus minder vetten en suikers).
 • Overweeg het aanvullen van je dieet met vegan eiwitshakes of vegan eiwitrepen.

Om je verder op weg te helpen, zullen we hieronder de beste plantaardige eiwitbronnen bespreken.

Beste plantaardige eiwitbronnen

Ben je op zoek naar uitstekende veganistische eiwitbronnen om ervoor te zorgen dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt?

Hieronder gaan we dieper in op een aantal producten, waaronder soja-eiwit, kikkererwten-eiwit, hennep-proteïne en groenten die rijk zijn aan eiwitten.

Soja eiwit

Soja-eiwit is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht die boordevol eiwitten zit. Veel vegetariërs en veganisten vertrouwen op soja als een bron van eiwitten, omdat het zeer weinig verzadigd vet bevat. Ruwe sojabonen bevatten ongeveer 36 gram eiwit, 30 gram koolhydraten en 20 gram vet (per 100 gram). Naast het hoge eiwitgehalte is soja ook rijk aan vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en voedingsvezels.

Omdat soja alle 9 essentiële aminozuren bevat, is het een favoriete plantaardige eiwitbron. Het wordt ook vaak gebruikt voor de productie van vegan eiwitpoeders, meestal in de vorm van soja-eiwitisolaat.

Kikkererwten eiwit

Kikkererwten zijn ook een bron van eiwitten. Onder sporters die vaak supplementen gebruiken, is het mogelijk beter bekend als erwteneiwit of ‘pea protein’. Dit type eiwit wordt veel gebruikt door veganisten en vegetariërs, maar ook door mensen met lactose-intolerantie.

In 100 gram erwten zit ongeveer 5 gram eiwit, daarom kan het nuttig zijn om de eiwitten uit erwten te isoleren. Dit resulteert in erwteneiwit-isolaat (pea protein isolate). Erwteneiwit bevat relatief veel arginine en wordt wat langzamer door het lichaam opgenomen.

Hennep proteïne

Tot slot willen we aandacht besteden aan hennep-eiwit. Hennep proteïne komt vaak voor in veganistische voedingssupplementen. Uiteraard heeft de hennep in deze producten geen psychoactieve effecten. Het bevat echter wel veel antioxidanten, vezels en omega 3-6-9. Met ongeveer 52 gram eiwit per 100 gram is hennep een goed alternatief voor wei-eiwitpoeder.

De eiwitten in hennep worden goed opgenomen door ons lichaam en bevatten alle essentiële aminozuren. Dit maakt het zeer geschikt voor veganistische (kracht)sporters.

Groenten met veel eiwitten

We weten allemaal dat groenten gezond zijn. Echter, we categoriseren groenten zelden als eiwitrijk voedsel. Dit is te begrijpen, aangezien er dierlijke en plantaardige producten zijn die veel meer eiwit bevatten. Toch zijn er groenten die rijk zijn aan eiwitten (en weinig calorieën bevatten).

Hieronder hebben we enkele eiwitrijke groenten opgelijst die je kunt opnemen in je gezonde (veganistische) voedingsschema.

 • Boerenkool bevat 4,3 gram eiwit per 100 gram
 • Spruitjes leveren 3,8 gram eiwit per 100 gram
 • Broccoli biedt 3,3 gram eiwit per 100 gram
 • Spinazie bevat 2,5 gram eiwit per 100 gram
 • Bloemkool geeft 2 gram eiwit per 100 gram
 • Champignons leveren 3,1 gram eiwit per 100 gram
 • Asperges bevatten 2,2 gram eiwit per 100 gram
 • Artisjokken bieden 3,3 gram eiwit per 100 gram
 • Zoete aardappelen geven 2 gram eiwit per 100 gram
 • Groene erwten leveren een indrukwekkende 5,4 gram eiwit per 100 gram
 • Linzen zijn ook rijk aan eiwitten, met ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram (gedroogd gewicht)

Plantaardige Whey Protein alternatieven

Als je je fitnessdoelen wilt bereiken, is eiwit een essentieel onderdeel van je voeding. Het helpt niet alleen bij het opbouwen en herstellen van spieren, maar het bevordert ook een gevoel van volheid, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Veel sporters vertrouwen op whey protein, een dierlijk product, voor hun eiwitbehoefte. Maar als je een veganist of vegetariër bent, of gewoon op zoek bent naar plantaardige opties, zijn er ook krachtige alternatieven voor whey protein.

 • Soja-eiwitisolaat: Dit is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is gemaakt van gedehydrateerde sojabonen en is bijzonder rijk aan glutamine en arginine, wat helpt bij spierherstel en immuunfunctie.
 • Erwteneiwit: Een geweldig alternatief voor whey protein en een van de meest hypoallergene opties. Erwteneiwit is rijk aan vertakte aminozuren (BCAA’s) die cruciaal zijn voor spiergroei en herstel. Het bevat ook een goede hoeveelheid arginine, wat helpt bij het opbouwen van spieren.
 • Hennep-eiwit: Dit is een andere complete eiwitbron die ook omega-3 en omega-6 vetzuren, antioxidanten en vezels bevat. Het heeft een aardse smaak en is perfect voor het toevoegen aan smoothies of het bakken van eiwitrijke snacks.
 • Rijsteiwit: Hoewel dit niet een compleet eiwit is (het mist enkele essentiële aminozuren), is rijsteiwit nog steeds een goede optie, vooral wanneer het wordt gecombineerd met andere eiwitbronnen zoals erwten of hennep.
 • Quinoa: Quinoa wordt vaak als een graan beschouwd, maar het is eigenlijk een zaad en is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die als een compleet eiwit worden beschouwd. Het kan worden gekookt en gebruikt als basis voor maaltijden, of het kan worden gemalen tot een meel voor gebruik in bakproducten.
 • Chiazaad: Hoewel chiazaad niet noodzakelijkerwijs als een eiwitsupplement wordt beschouwd, bevat het aanzienlijke hoeveelheden eiwit en vezels, evenals omega-3 vetzuren. Het kan gemakkelijk aan smoothies of havermout worden toegevoegd voor een eiwitboost.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle plantaardige eiwitten compleet zijn, wat betekent dat ze misschien niet alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft. Om deze reden kan het nuttig zijn om verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren om een volledig aminozuurprofiel te krijgen.

Door deze alternatieven te overwegen, kun je op weg naar een meer plantaardige levensstijl, zonder in te boeten aan je eiwitbehoefte.

Natuurlijk zijn er ook verschillende soorten vegan Whey eiwitten op de markt. Zo heeft XXL Nutrition bijvoorbeeld Green Protein. Het is een 100% veganistische proteïne shake.

Hierin wordt gebruik gemaakt van eiwitten uit erwten, rijst en hennep. Ook zijn er konjac gum (glucomannan) vezels aan toegevoegd, zodat een Green Protein shake je langer een verzadigd gevoel geeft. Per 100 gram bevat Green Protein 77,7 gram vegan eiwit (smaak vanille).

Voor de tussendoortjes hebben zij bijvoorbeeld de Vegalicious Protein Bar. Met maar liefst 22,4% eiwit ondersteun je iedere sportieve levensstijl in een verhoogde eiwitbehoefte. De eiwitten uit deze lekkere veganistische eiwitreep zijn afkomstig uit erwten-isolaat, wat een hoogwaardige eiwitbron is.

Naast deze twee eiwit bronnen hebben ze nog meer vega artikelen binnen hun webwinkel.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Eiwitten zijn onmisbaar voor elke cel in ons lichaam en spelen een cruciale rol in talloze biologische processen. Van spieropbouw tot wondgenezing, van het immuunsysteem tot hormoonproductie – eiwitten zijn erbij betrokken.

 • Spieropbouw en herstel: Dit is misschien wel de meest bekende rol van eiwitten. Ze zijn de bouwstenen van onze spieren. Als we fysieke activiteiten uitvoeren, vooral krachttraining, ontstaan er microscheurtjes in onze spiervezels. Eiwitten helpen deze scheurtjes te herstellen, waardoor de spieren sterker worden en groeien.
 • Hormoonproductie: Eiwitten zijn betrokken bij de productie van vele hormonen in ons lichaam. Insuline, een cruciaal hormoon voor het reguleren van onze bloedsuikerspiegel, is bijvoorbeeld een eiwit.
 • Immuunfunctie: Eiwitten vormen de basis van antilichamen, die essentieel zijn voor ons immuunsysteem. Ze helpen ons lichaam om bacteriën en virussen te herkennen en te bestrijden.
 • Energievoorziening: Hoewel koolhydraten en vetten de primaire energiebronnen van ons lichaam zijn, kunnen eiwitten ook worden gebruikt voor energie als deze bronnen laag zijn.
 • Transport en opslag: Eiwitten spelen een belangrijke rol in het transport van moleculen. Hemoglobine, een eiwit in onze rode bloedcellen, transporteert bijvoorbeeld zuurstof door ons lichaam.
 • Celstructuur en -functie: Eiwitten zijn essentieel voor de structuur van cellen en voor de regulatie van de activiteit van de cellen.

Zoals je kunt zien, zijn eiwitten betrokken bij bijna elk aspect van de lichaamsfunctie. Het is daarom van essentieel belang dat we voldoende eiwit uit onze voeding halen. Of je nu een atleet bent of gewoon een gezonde levensstijl nastreeft, eiwitten zouden een kernonderdeel van je voeding moeten zijn.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending