Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Ontdek de voordelen van mindful eten en verbeter jouw relatie met voeding

Als je op zoek bent naar een uitweg uit de beperkende eetgewoonten die vaak gepaard gaan met competitieve sporten, ben je op de juiste plek.

In dit artikel zullen we mindful eten verder verkennen, inclusief de voordelen van mindful eten en hoe je kunt beginnen.

Wat is mindful eten?

Hoewel het concept van mindful eten moeilijk te begrijpen kan zijn, is het in de praktijk relatief eenvoudig. Mindfulness is simpelweg de praktijk om voortdurend je aandacht te richten op het huidige moment, in tegenstelling tot het automatisch doorlopen van het leven.

Mindful eten voor mij ziet eruit als eten wanneer ik honger heb, bewust kauwen op mijn eten en mezelf toestaan om voedsel te eten dat ik lekker vind in plaats van te streven naar een permanent calorieëntekort.

Een positieve invloed op de mentale gezondheid

Naast de fysiologische gezondheidsvoordelen van mindful eten – zoals verbeterde HDL-cholesterol en lagere BMI – heeft het beoefenen van mindful eten een positieve invloed op de mentale gezondheid. De dieetmethoden die atleten vaak gebruiken om hun fysieke uiterlijk en prestaties te verbeteren, kunnen leiden tot obsessieve gedachten over voedsel.

Mindful eten kan helpen bij het matigen van voedselobsessie en de negatieve impact ervan op de psyche. Meerdere studies tonen de effectiviteit van mindful eten bij het verbeteren van depressieve symptomen, lage eigenwaarde, lichaam ontevredenheid en eetstoornissen.

Kan je afvallen met mindful eten?

In een poging om af te vallen, keren veel mensen zich tot beperkende diëten zoals het beperken van calorieën of het uithongeren van hunzelf. Hoewel deze methoden voor sommigen kunnen werken, is er geen one size fits all voor gewichtsverlies en doen ze in sommige gevallen meer kwaad dan goed.

Omdat mindful eters worden aangemoedigd om geen calorieën bij te houden, te eten wanneer ze honger hebben en zichzelf te trakteren op ‘ongezond’ voedsel zoals pizza, zou je denken dat ze aankomen.

Maar studies bewijzen dat deze gedachtegang onjuist is. Onderzoek toont aan dat atleten die principe van mindful of intuïtief eten volgen, zoals eten wanneer ze honger hebben en zich niet houden aan voedselbeperkingen, lagere BMI’s hebben dan degenen die beperkende diëten volgen.

Het beste van alles is dat deze mindful eating voordelen in verband met gewichtsvermindering gepaard gaan met verbeterde psychologische gezondheid.

Wat zijn de stappen voor mindful eten?

Als je deze principes wilt adopteren in je eigen leven, is het essentieel om te weten wat een voorbeeld van mindful eten is. In deze volgende sectie vindt je enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om meer mindful te eten.

Let op interne honger signalen

Een verandering zo simpel als eten wanneer ik honger heb, heeft me geholpen mijn Binge Eating Disorder aan te pakken, en studies ondersteunen de effectiviteit van mindful eten bij het behandelen van Binge Eating Disorder.

Word bewust van waar je eet

Als je een vergelijkbaar eetpatroon hebt aangenomen, is het bewust worden van waar je eet een gemakkelijke manier om een bewustere eetstijl te ontwikkelen. Maak er een gewoonte van om je eten op een bord of schaal te porteren en ga aan tafel zitten om te eten.

Begin met kleinere porties

In plaats daarvan begin met een kleinere portiegrootte die overeenkomt met 60% van je normale portie.

Verwijder afleidingen

Vertragen en je zintuigen gebruiken bij het eten, hielp me een meer mindful eater te worden.

Kauw je eten goed

Kauwen van je eten is een onderschat maar essentieel onderdeel van het verteringsproces.

Je hoeft je maaltijd niet te verdienen

Een van de grootste verschuivingen die ik merkte door mindfulness te beoefenen, was dat ik de noodzaak niet langer voelde om lichaamsbeweging als straf voor het voedsel dat ik had gegeten te gebruiken.

Als je obsessie met voedsel uit de hand loopt, kan het aannemen van mindful of intuïtief eten helpen. Niet alleen zijn ze nuttig bij het verbeteren van je prestaties op racedag, maar ze maken het dagelijkse leven tussen races bevredigender. Door deze leidende principes te gebruiken, kun je een nieuwe relatie met voedsel creëren en plezier terugbrengen in eten als einddoel.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.