Connect with us

Gezondheid

Krachttraining tijdens zwangerschap: veilig en voordelig

Angelo

Published

on

Fitness tijdens zwangerschap

Zwanger zijn kan een mooie, maar ook zware tijd zijn voor vrouwen. Er zijn tal van lichamelijke veranderingen die optreden en die kunnen variëren van vermoeidheid en misselijkheid tot rugpijn en bekkeninstabiliteit.

Om deze reden hebben veel vrouwen vragen over het doen van krachttraining tijdens de zwangerschap. Is het veilig? Welke oefeningen zijn geschikt?

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van krachttraining tijdens zwangerschap.

Is krachttraining gevaarlijk tijdens je zwangerschap?

Krachttraining tijdens de zwangerschap kan veilig en zelfs voordelig zijn, zolang je voorzichtig bent en de juiste technieken en houdingen gebruikt. Het is belangrijk om op te merken dat elke zwangerschap anders is en dat het daarom altijd het beste is om je arts te raadplegen voordat je begint met krachttraining.

Als je bekkenpijn hebt, mag je dan krachttraining doen?

Als je bekkenpijn hebt, kan krachttraining een uitdaging zijn. Toch is het mogelijk om krachttraining te blijven doen, zolang je de juiste oefeningen doet en de juiste technieken gebruikt. Praat met je arts of een ervaren personal trainer over welke oefeningen het meest geschikt zijn voor jou en je lichaam.

Wat zijn de voordelen van krachttraining tijdens zwangerschap?

Krachttraining tijdens de zwangerschap kan een aantal voordelen bieden. Ten eerste kan het helpen om de spieren te versterken die je nodig hebt voor de bevalling en het tillen van je baby. Daarnaast kan krachttraining tijdens de zwangerschap helpen om rugpijn te verminderen en je algemene lichaamskracht te verbeteren. Bovendien kan het de bloedcirculatie verbeteren, wat weer kan helpen om zwellingen te verminderen.

Welke krachttraining tijdens zwangerschap?

Het type krachttraining dat je tijdens de zwangerschap doet, hangt af van je niveau van ervaring, je huidige conditie en eventuele medische aandoeningen. Over het algemeen zijn lichtere gewichten en meer herhalingen beter dan zware gewichten en minder herhalingen. Kies oefeningen die je hele lichaam aanpakken, zoals squats, lunges en push-ups.

Vermijd snelle bewegingen en stretchoefeningen als onderdeel van je krachttraining tijdens zwangerschap

Als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om snelle bewegingen en stretchoefeningen te vermijden. Snelle bewegingen kunnen leiden tot verhoogde druk in het bekkengebied, wat kan leiden tot ongemak of zelfs letsel.

Stretchoefeningen kunnen ook het risico op letsel vergroten, omdat de zwangerschap de spieren en gewrichten van het lichaam verzwakt en losser maakt.

In plaats daarvan kun je langzame en gecontroleerde bewegingen uitvoeren tijdens je krachttraining. Dit helpt om de spieren te versterken zonder overmatige druk uit te oefenen op de gewrichten en het bekkengebied. Langzame bewegingen geven ook meer controle over het lichaam, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.

Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van lichtere gewichten en meer herhalingen uit te voeren in plaats van zwaardere gewichten en minder herhalingen. Dit kan helpen om de spieren te versterken zonder overmatige belasting van het lichaam.

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te stoppen met oefeningen als je ongemak, pijn of andere symptomen ervaart. Overleg met een professionele trainer of je arts over de beste manier om krachttraining in je trainingsroutine tijdens de zwangerschap op te nemen.

Welke oefeningen mag je niet doen als je zwanger bent?

Hoewel krachttraining tijdens de zwangerschap over het algemeen veilig is, zijn er bepaalde oefeningen die je beter kunt vermijden.

Vermijd oefeningen waarbij je plat op je rug ligt, zoals de bench press, omdat dit de bloedstroom naar de baby kan verminderen. Vermijd ook oefeningen waarbij je jezelf blootstelt aan risico’s op letsel, zoals box jumps.

Welke buikspieroefeningen mag je doen als je zwanger bent?

Hoewel traditionele buikspieroefeningen zoals sit-ups en crunches niet aanbevolen worden tijdens de zwangerschap, zijn er nog steeds verschillende buikspieroefeningen die veilig zijn om te doen tijdens de zwangerschap.

Pelvic tilts, planks, en zijwaartse planken zijn bijvoorbeeld goede oefeningen om de buikspieren te versterken en de kern te stabiliseren zonder de buikwand te belasten.

Het is echter belangrijk om de intensiteit van deze oefeningen te matigen en de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken om onnodige druk op de buikwand te voorkomen.

Hoe zwaar mag je trainen tijdens je zwangerschap?

Hoe zwaar je mag trainen tijdens je zwangerschap is afhankelijk van je individuele situatie en hoe ver je bent in je zwangerschap. Over het algemeen wordt aanbevolen om tijdens de zwangerschap de intensiteit van de training te verlagen en minder te focussen op maximale kracht en spiergroei.

Een goede richtlijn is om te trainen met ongeveer 50% van je maximale capaciteit en om het aantal herhalingen te verhogen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de oefeningen en niet te langdurig te trainen. Het lichaam van een zwangere vrouw ondergaat veel veranderingen en heeft meer rust en herstel nodig.

Als je een ervaren krachtsporter bent voordat je zwanger werd, kan het zijn dat je nog steeds op een hoger niveau kunt trainen, maar het is belangrijk om de intensiteit te beperken en je training aan te passen aan je zwangerschap. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen met trainen als je je niet goed voelt, bijvoorbeeld als je duizelig wordt, pijn hebt of kortademig bent.

Wat zijn signalen van te zwaar trainen of onvoldoende herstel?

 

Als je te zwaar traint of onvoldoende hersteltijd neemt, kan je lichaam signalen afgeven die erop wijzen dat je rust nodig hebt. Enkele veelvoorkomende signalen van overtraining zijn:

 1. Vermoeidheid: Als je merkt dat je ongewoon moe bent, zelfs na het nemen van voldoende rust, kan dit een teken zijn van overtraining.
 2. Verminderde prestaties: Als je merkt dat je prestaties afnemen, ondanks dat je hard traint, kan dit een teken zijn dat je lichaam niet voldoende herstelt.
 3. Spierpijn en stijfheid: Hoewel een beetje spierpijn normaal is na een training, kan aanhoudende of ernstige spierpijn een teken zijn van overbelasting van de spieren.
 4. Verminderde eetlust: Als je merkt dat je eetlust afneemt, kan dit een teken zijn van overtraining. Dit komt omdat je lichaam minder energie nodig heeft om te herstellen.
 5. Verhoogde hartslag in rust: Als je merkt dat je hartslag in rust hoger is dan normaal, kan dit een teken zijn van overtraining.
 6. Slaapproblemen: Als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of dat je slaapkwaliteit afneemt, kan dit een teken zijn van overtraining.

Als je een of meer van deze signalen opmerkt, is het belangrijk om rust te nemen en je trainingsintensiteit te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende hersteltijd neemt tussen de trainingen en dat je jezelf voldoende voedt met gezonde voeding.

Overleg ook met een professionele trainer of een arts als je vragen hebt over hoe je het beste kunt omgaan met te zwaar trainen of onvoldoende herstel tijdens je zwangerschap.

Fitness tijdens zwangerschap

Waar moet je op letten als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap?

Als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten om de veiligheid van jezelf en je baby te waarborgen. Hier zijn een aantal belangrijke aandachtspunten:

 1. Overleg met je arts: Overleg altijd met je arts voordat je begint met krachttraining, vooral als je een medische aandoening hebt of complicaties tijdens de zwangerschap hebt ervaren.
 2. Vermijd overbelasting: Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om overbelasting van je spieren en gewrichten te vermijden. Vermijd het tillen van te zware gewichten en ga niet tot het uiterste bij je training.
 3. Pas je training aan: Pas je training aan je zwangerschap aan en vermijd oefeningen waarbij je risico loopt op een val of impact. Vermijd bijvoorbeeld oefeningen waarbij je je buikspieren of bekkenbodem te zwaar belast.
 4. Blijf gehydrateerd: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens je training om gehydrateerd te blijven.
 5. Let op je ademhaling: Let op je ademhaling en vermijd het vasthouden van je adem tijdens het tillen van gewichten. Dit kan de bloeddruk verhogen en stress op het hart en de bloedvaten veroorzaken.
 6. Neem voldoende rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de oefeningen en niet te langdurig te trainen. Het lichaam van een zwangere vrouw ondergaat veel veranderingen en heeft meer rust en herstel nodig.
 7. Luister naar je lichaam: Luister altijd naar je lichaam en stop met trainen als je je niet goed voelt, bijvoorbeeld als je duizelig wordt, pijn hebt of kortademig bent.

Door deze aandachtspunten in acht te nemen, kun je veilig en effectief krachttraining doen tijdens je zwangerschap en ervoor zorgen dat jij en je baby gezond blijven.

Voorkom oververhitting bij krachttraining tijdens zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens krachttraining tijdens je zwangerschap oververhitting te voorkomen. Oververhitting kan leiden tot uitdroging, een verhoogde hartslag en kan zelfs schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby.

Om oververhitting te voorkomen, zijn er een aantal belangrijke maatregelen die je kunt nemen:

 1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water voor, tijdens en na je training. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank.
 2. Train in een koele omgeving: Train in een koele en goed geventileerde ruimte en vermijd het trainen in extreme hitte of vochtigheid.
 3. Draag geschikte kleding: Draag losse en ademende kleding die vocht absorbeert en zweet afvoert om oververhitting te voorkomen.
 4. Beperk de duur van de training: Beperk de duur van je training en neem voldoende rust tussen de oefeningen om te herstellen.
 5. Let op je ademhaling: Let op je ademhaling en vermijd het vasthouden van je adem tijdens het tillen van gewichten. Dit kan de bloeddruk verhogen en stress op het hart en de bloedvaten veroorzaken.
 6. Stop bij tekenen van oververhitting: Stop met trainen als je tekenen van oververhitting ervaart, zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of kortademigheid.

Door deze maatregelen te nemen, kun je oververhitting voorkomen tijdens krachttraining tijdens je zwangerschap en ervoor zorgen dat je en je baby veilig en gezond blijven.

Waarom mag je niet zwaar tillen als je zwanger bent?

Zwaar tillen kan de druk op je rug, bekken en buikwand verhogen, wat gevaarlijk kan zijn voor de baby en de moeder.

Tijdens de zwangerschap verzwakt de bekkenbodem en de buikspieren, waardoor je minder goed in staat bent om gewicht te tillen en te dragen. Het is daarom belangrijk om zware objecten te vermijden en hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Tot slot

Krachttraining tijdens zwangerschap kan veilig en zelfs voordelig zijn, zolang je voorzichtig bent en de juiste technieken en houdingen gebruikt.

Het kan helpen om de spieren te versterken die je nodig hebt voor de bevalling en het tillen van je baby, rugpijn te verminderen en de algemene lichaamskracht te verbeteren.

Praat met je arts of een ervaren personal trainer over welke oefeningen het meest geschikt zijn voor jou en je lichaam, en vergeet niet om je eigen grenzen te respecteren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending