Connect with us

Gezondheid

Krachttraining tijdens zwangerschap: veilig en voordelig

Angelo

Published

on

Fitness tijdens zwangerschap

Zwanger zijn kan een mooie, maar ook zware tijd zijn voor vrouwen. Er zijn tal van lichamelijke veranderingen die optreden en die kunnen variëren van vermoeidheid en misselijkheid tot rugpijn en bekkeninstabiliteit.

Om deze reden hebben veel vrouwen vragen over het doen van krachttraining tijdens de zwangerschap. Is het veilig? Welke oefeningen zijn geschikt?

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van krachttraining tijdens zwangerschap.

Is krachttraining gevaarlijk tijdens je zwangerschap?

Krachttraining tijdens de zwangerschap kan veilig en zelfs voordelig zijn, zolang je voorzichtig bent en de juiste technieken en houdingen gebruikt. Het is belangrijk om op te merken dat elke zwangerschap anders is en dat het daarom altijd het beste is om je arts te raadplegen voordat je begint met krachttraining.

Als je bekkenpijn hebt, mag je dan krachttraining doen?

Als je bekkenpijn hebt, kan krachttraining een uitdaging zijn. Toch is het mogelijk om krachttraining te blijven doen, zolang je de juiste oefeningen doet en de juiste technieken gebruikt. Praat met je arts of een ervaren personal trainer over welke oefeningen het meest geschikt zijn voor jou en je lichaam.

Wat zijn de voordelen van krachttraining tijdens zwangerschap?

Krachttraining tijdens de zwangerschap kan een aantal voordelen bieden. Ten eerste kan het helpen om de spieren te versterken die je nodig hebt voor de bevalling en het tillen van je baby. Daarnaast kan krachttraining tijdens de zwangerschap helpen om rugpijn te verminderen en je algemene lichaamskracht te verbeteren. Bovendien kan het de bloedcirculatie verbeteren, wat weer kan helpen om zwellingen te verminderen.

Welke krachttraining tijdens zwangerschap?

Het type krachttraining dat je tijdens de zwangerschap doet, hangt af van je niveau van ervaring, je huidige conditie en eventuele medische aandoeningen. Over het algemeen zijn lichtere gewichten en meer herhalingen beter dan zware gewichten en minder herhalingen. Kies oefeningen die je hele lichaam aanpakken, zoals squats, lunges en push-ups.

Vermijd snelle bewegingen en stretchoefeningen als onderdeel van je krachttraining tijdens zwangerschap

Als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om snelle bewegingen en stretchoefeningen te vermijden. Snelle bewegingen kunnen leiden tot verhoogde druk in het bekkengebied, wat kan leiden tot ongemak of zelfs letsel.

Stretchoefeningen kunnen ook het risico op letsel vergroten, omdat de zwangerschap de spieren en gewrichten van het lichaam verzwakt en losser maakt.

In plaats daarvan kun je langzame en gecontroleerde bewegingen uitvoeren tijdens je krachttraining. Dit helpt om de spieren te versterken zonder overmatige druk uit te oefenen op de gewrichten en het bekkengebied. Langzame bewegingen geven ook meer controle over het lichaam, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.

Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van lichtere gewichten en meer herhalingen uit te voeren in plaats van zwaardere gewichten en minder herhalingen. Dit kan helpen om de spieren te versterken zonder overmatige belasting van het lichaam.

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te stoppen met oefeningen als je ongemak, pijn of andere symptomen ervaart. Overleg met een professionele trainer of je arts over de beste manier om krachttraining in je trainingsroutine tijdens de zwangerschap op te nemen.

Welke oefeningen mag je niet doen als je zwanger bent?

Hoewel krachttraining tijdens de zwangerschap over het algemeen veilig is, zijn er bepaalde oefeningen die je beter kunt vermijden.

Vermijd oefeningen waarbij je plat op je rug ligt, zoals de bench press, omdat dit de bloedstroom naar de baby kan verminderen. Vermijd ook oefeningen waarbij je jezelf blootstelt aan risico’s op letsel, zoals box jumps.

Welke buikspieroefeningen mag je doen als je zwanger bent?

Hoewel traditionele buikspieroefeningen zoals sit-ups en crunches niet aanbevolen worden tijdens de zwangerschap, zijn er nog steeds verschillende buikspieroefeningen die veilig zijn om te doen tijdens de zwangerschap.

Pelvic tilts, planks, en zijwaartse planken zijn bijvoorbeeld goede oefeningen om de buikspieren te versterken en de kern te stabiliseren zonder de buikwand te belasten.

Het is echter belangrijk om de intensiteit van deze oefeningen te matigen en de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken om onnodige druk op de buikwand te voorkomen.

Hoe zwaar mag je trainen tijdens je zwangerschap?

Hoe zwaar je mag trainen tijdens je zwangerschap is afhankelijk van je individuele situatie en hoe ver je bent in je zwangerschap. Over het algemeen wordt aanbevolen om tijdens de zwangerschap de intensiteit van de training te verlagen en minder te focussen op maximale kracht en spiergroei.

Een goede richtlijn is om te trainen met ongeveer 50% van je maximale capaciteit en om het aantal herhalingen te verhogen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de oefeningen en niet te langdurig te trainen. Het lichaam van een zwangere vrouw ondergaat veel veranderingen en heeft meer rust en herstel nodig.

Als je een ervaren krachtsporter bent voordat je zwanger werd, kan het zijn dat je nog steeds op een hoger niveau kunt trainen, maar het is belangrijk om de intensiteit te beperken en je training aan te passen aan je zwangerschap. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen met trainen als je je niet goed voelt, bijvoorbeeld als je duizelig wordt, pijn hebt of kortademig bent.

Wat zijn signalen van te zwaar trainen of onvoldoende herstel?

 

Als je te zwaar traint of onvoldoende hersteltijd neemt, kan je lichaam signalen afgeven die erop wijzen dat je rust nodig hebt. Enkele veelvoorkomende signalen van overtraining zijn:

 1. Vermoeidheid: Als je merkt dat je ongewoon moe bent, zelfs na het nemen van voldoende rust, kan dit een teken zijn van overtraining.
 2. Verminderde prestaties: Als je merkt dat je prestaties afnemen, ondanks dat je hard traint, kan dit een teken zijn dat je lichaam niet voldoende herstelt.
 3. Spierpijn en stijfheid: Hoewel een beetje spierpijn normaal is na een training, kan aanhoudende of ernstige spierpijn een teken zijn van overbelasting van de spieren.
 4. Verminderde eetlust: Als je merkt dat je eetlust afneemt, kan dit een teken zijn van overtraining. Dit komt omdat je lichaam minder energie nodig heeft om te herstellen.
 5. Verhoogde hartslag in rust: Als je merkt dat je hartslag in rust hoger is dan normaal, kan dit een teken zijn van overtraining.
 6. Slaapproblemen: Als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of dat je slaapkwaliteit afneemt, kan dit een teken zijn van overtraining.

Als je een of meer van deze signalen opmerkt, is het belangrijk om rust te nemen en je trainingsintensiteit te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende hersteltijd neemt tussen de trainingen en dat je jezelf voldoende voedt met gezonde voeding.

Overleg ook met een professionele trainer of een arts als je vragen hebt over hoe je het beste kunt omgaan met te zwaar trainen of onvoldoende herstel tijdens je zwangerschap.

Fitness tijdens zwangerschap

Waar moet je op letten als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap?

Als je krachttraining doet tijdens je zwangerschap, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten om de veiligheid van jezelf en je baby te waarborgen. Hier zijn een aantal belangrijke aandachtspunten:

 1. Overleg met je arts: Overleg altijd met je arts voordat je begint met krachttraining, vooral als je een medische aandoening hebt of complicaties tijdens de zwangerschap hebt ervaren.
 2. Vermijd overbelasting: Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om overbelasting van je spieren en gewrichten te vermijden. Vermijd het tillen van te zware gewichten en ga niet tot het uiterste bij je training.
 3. Pas je training aan: Pas je training aan je zwangerschap aan en vermijd oefeningen waarbij je risico loopt op een val of impact. Vermijd bijvoorbeeld oefeningen waarbij je je buikspieren of bekkenbodem te zwaar belast.
 4. Blijf gehydrateerd: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens je training om gehydrateerd te blijven.
 5. Let op je ademhaling: Let op je ademhaling en vermijd het vasthouden van je adem tijdens het tillen van gewichten. Dit kan de bloeddruk verhogen en stress op het hart en de bloedvaten veroorzaken.
 6. Neem voldoende rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de oefeningen en niet te langdurig te trainen. Het lichaam van een zwangere vrouw ondergaat veel veranderingen en heeft meer rust en herstel nodig.
 7. Luister naar je lichaam: Luister altijd naar je lichaam en stop met trainen als je je niet goed voelt, bijvoorbeeld als je duizelig wordt, pijn hebt of kortademig bent.

Door deze aandachtspunten in acht te nemen, kun je veilig en effectief krachttraining doen tijdens je zwangerschap en ervoor zorgen dat jij en je baby gezond blijven.

Voorkom oververhitting bij krachttraining tijdens zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens krachttraining tijdens je zwangerschap oververhitting te voorkomen. Oververhitting kan leiden tot uitdroging, een verhoogde hartslag en kan zelfs schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby.

Om oververhitting te voorkomen, zijn er een aantal belangrijke maatregelen die je kunt nemen:

 1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water voor, tijdens en na je training. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank.
 2. Train in een koele omgeving: Train in een koele en goed geventileerde ruimte en vermijd het trainen in extreme hitte of vochtigheid.
 3. Draag geschikte kleding: Draag losse en ademende kleding die vocht absorbeert en zweet afvoert om oververhitting te voorkomen.
 4. Beperk de duur van de training: Beperk de duur van je training en neem voldoende rust tussen de oefeningen om te herstellen.
 5. Let op je ademhaling: Let op je ademhaling en vermijd het vasthouden van je adem tijdens het tillen van gewichten. Dit kan de bloeddruk verhogen en stress op het hart en de bloedvaten veroorzaken.
 6. Stop bij tekenen van oververhitting: Stop met trainen als je tekenen van oververhitting ervaart, zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of kortademigheid.

Door deze maatregelen te nemen, kun je oververhitting voorkomen tijdens krachttraining tijdens je zwangerschap en ervoor zorgen dat je en je baby veilig en gezond blijven.

Waarom mag je niet zwaar tillen als je zwanger bent?

Zwaar tillen kan de druk op je rug, bekken en buikwand verhogen, wat gevaarlijk kan zijn voor de baby en de moeder.

Tijdens de zwangerschap verzwakt de bekkenbodem en de buikspieren, waardoor je minder goed in staat bent om gewicht te tillen en te dragen. Het is daarom belangrijk om zware objecten te vermijden en hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Tot slot

Krachttraining tijdens zwangerschap kan veilig en zelfs voordelig zijn, zolang je voorzichtig bent en de juiste technieken en houdingen gebruikt.

Het kan helpen om de spieren te versterken die je nodig hebt voor de bevalling en het tillen van je baby, rugpijn te verminderen en de algemene lichaamskracht te verbeteren.

Praat met je arts of een ervaren personal trainer over welke oefeningen het meest geschikt zijn voor jou en je lichaam, en vergeet niet om je eigen grenzen te respecteren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

De 10 leukste zwemsporten

Angelo

Published

on

By

De 10 leukste zwemsporten

Wanneer je aan zwemmen denkt, komt vaak het beeld van baantjes trekken in een zwembad naar voren. Maar, zwemmen biedt een scala aan mogelijkheden verder dan enkel dit. Overweeg bijvoorbeeld dynamische sporten als waterpolo, onderwaterhockey, of de elegante kunst van schoonspringen.

Zwemmen, een activiteit die al eeuwenlang wordt beoefend, heeft geleid tot de ontwikkeling van diverse zwemsporten. Enkele van deze sporten genieten zelfs de eer om deel uit te maken van de Olympische Spelen, getuige van hun populariteit en de veelzijdigheid die zwemmen als basisactiviteit biedt.

De 10 leukste zwemsporten

Ben je gefascineerd door water en zou je graag meer tijd in het zwembad willen doorbrengen? Ontdek dan de volgende 10 zwemsporten. Misschien vind je het binnenkort wel geweldig om in het water te duiken met een bal, stick, of vin.

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen staat bekend als een van de meest populaire zwemsporten. Velen starten hiermee direct na het behalen van hun zwemdiploma. Deze sport draait om snelheid en vereist uitstekende conditie en kracht.

Binnen wedstrijdzwemmen zijn er verschillende stijlen, waaronder:

 • Schoolslag: Deze stijl kenmerkt zich door synchrone arm- en beenbewegingen, waarbij de handen zijwaarts en achterwaarts door het water worden bewogen om vooruit te komen.
 • Rugslag: Vergelijkbaar met schoolslag, maar dan uitgevoerd op de rug.
 • Borstcrawl: Deze slag is het snelst, waarbij de armen beurtelings boven water komen en de benen snel trappelen.
 • Rugcrawl: Een soort borstcrawl uitgevoerd op de rug.
 • Vrije slag: Hierbij mag elke slag worden gekozen; meestal wordt voor borstcrawl gekozen vanwege de snelheid.
 • Vlinderslag: Een techniek waarbij beide armen gelijktijdig boven water worden gebracht, vergelijkbaar met de beweging van borstcrawl.
 • Wisselslag: Bij deze stijl wissel je van slag bij elk nieuw baandeel, volgens een vooraf bepaald schema.

Zwemslagen worden over uiteenlopende afstanden gezwommen, van sprint tot lange afstand.

Hoewel wedstrijdzwemmen meestal individueel beoefend wordt, kan het in estafettevorm ook als team worden uitgevoerd.

Openwaterzwemmen

Openwaterzwemmen vertoont veel gelijkenissen met wedstrijdzwemmen, met als voornaamste onderscheid dat het zich niet in een zwembad, maar in natuurlijke wateren afspeelt.

Bij openwaterzwemmen krijg je te maken met unieke uitdagingen die je in een zwembad niet tegenkomt. Zo ontbreken er keerpunten, en dien je rekening te houden met variabele weerscondities, golfslag en stromingen. Ook zijn er geen afgebakende banen, waardoor je zelf je route moet bepalen. Deze factoren maken dat de zwemtijden in open water doorgaans trager zijn dan in een zwembad.

Een bijzondere en nog intensievere variant van openwaterzwemmen is het ijszwemmen. Bij deze extreme sport zwem je in water dat zo koud is dat het bijna bevriest, met een maximale temperatuur van 5℃, waarbij het doel is om een zo groot mogelijke afstand af te leggen.

Waterpolo

Waterpolo staat bekend als een dynamische zwemsport die in teams wordt gespeeld. In een waterpolowedstrijd strijden twee teams, elk bestaande uit zeven spelers waarvan één de doelverdediger is, om de meeste doelpunten te maken door de bal in het doel van de tegenstander te werpen. Het team met de hoogste score aan het einde van de wedstrijd komt als winnaar uit de bus.

De bal die gebruikt wordt bij waterpolo is speciaal ontworpen met extra grip, zodat spelers deze gemakkelijk met één hand kunnen hanteren. Volgens de spelregels is het niet toegestaan om de bal met twee handen vast te pakken, met uitzondering van de doelverdediger die deze regel niet hoeft te volgen.

Schoonspringen

Schoonspringen combineert de elementen van gymnastiek, acrobatiek en trampolinespringen in een spectaculaire waterdiscipline. De kunst is om vanaf een springplank of platform een sierlijke sprong te maken, waarbij het doel is om met zo min mogelijk gespetter het water te betreden – een ware uitdaging vanaf hoogtes zoals 5 meter of meer.

Deze sport kan individueel of in duo’s worden beoefend. Bij het duospringen is het essentieel dat beide sporters hun bewegingen perfect op elkaar afstemmen om tegelijkertijd en synchroon te springen en het wateroppervlak te raken.

Onderwaterhockey

Onderwaterhockey onderscheidt zich als een intensieve sport die een aanzienlijk uithoudingsvermogen en teamwerk vereist. In deze onderwater teamsport bevinden zich voortdurend zes spelers in het water, met daarnaast vier spelers aan de zijlijn klaar om te wisselen.

De puck, vervaardigd uit lood en met een gewicht van ongeveer 1,5 kilogram, zinkt naar de bodem van het zwembad en blijft daar liggen. Spelers duiken herhaaldelijk naar de bodem om de puck met kleine, specifiek voor deze sport ontworpen hockeysticks, naar het doel van de tegenstander te dirigeren.

Naast de gebruikelijke zwemuitrusting vereist onderwaterhockey ook het gebruik van vinnen voor extra snelheid onder water, een duikbril en snorkel voor zicht en ademhaling, beschermende handschoenen, en een waterpolocap voor bescherming en teamidentificatie.

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen is een artistieke en dynamische teamsport, die dans en zwemtechnieken combineert tot een waterballet. Samen met je teamgenoten voer je sierlijke routines uit, waarbij synchronisatie, kracht en flexibiliteit centraal staan. De uitvoeringen worden beoordeeld door een jury, die scores toekent op basis van techniek, choreografie en artistieke expressie.

Deze sport vereist niet alleen een uitstekende fysieke conditie en lenigheid, maar ook een diepgaand begrip van ritme en teamwerk. Teams kunnen variëren in grootte, met duetten, kleine groepen van acht of tien leden, tot solo-optredens.

Bij synchroonzwemmen draait het ook om de visuele presentatie, wat betekent dat de zwemkleding verre van gewoon is. Verwacht uitvoeringen in schitterende kostuums, verrijkt met glitters en kleur, die bijdragen aan de algehele betovering van de sport.

Reddingszwemmen

Reddingszwemmen, hoewel niet altijd erkend als een competitieve sport, speelt een cruciale rol in levensreddende situaties. Dit onderdeel van zwemmen richt zich op het toepassen van technieken voor het redden en bevrijden van drenkelingen.

Het primaire doel is niet het behalen van overwinningen, maar het aanleren en perfectioneren van vaardigheden die in noodsituaties levens kunnen redden.Hoewel het hoofddoel educatief en preventief is, worden er toch wedstrijden in reddingszwemmen georganiseerd.

Deze evenementen bieden deelnemers de kans om hun technieken onder competitieve omstandigheden te demonstreren en te verfijnen, waarbij de nadruk ligt op snelheid, efficiëntie en precisie in levensreddende handelingen.

Aquasport

Aquasporten bieden een dynamische manier om zowel je spierkracht te vergroten als je uithoudingsvermogen te verbeteren, met een breed scala aan activiteiten die in het water worden uitgevoerd. Deze oefeningen variëren van intensieve workouts tot meer ontspannen vormen van lichaamsbeweging, geschikt voor zowel individuele sporters als groepslessen. Populaire vormen van aquasport omvatten:

 • Aquarobics
 • Aquabootcamp
 • Aquajogging
 • Aquacycling
 • Aquasteps
 • Aqua zumba
 • Aquapower
 • Aqua jumping

Voor de meeste aquasporten volstaat standaard zwemkleding, terwijl specifieke activiteiten zoals aquacycling en aqua jumping speciale uitrusting vereisen, zoals onderwaterfietsen en trampolines, om de ervaring te verrijken en de effectiviteit van de training te maximaliseren.

Vinzwemmen

Vinzwemmen, wellicht een minder bekende sport, geniet officiële erkenning met jaarlijkse nationale en internationale kampioenschappen. Deze dynamische sport maakt gebruik van een monovin, een grote vin bevestigd aan beide voeten, waardoor zwemmers uitsluitend hun benen gezamenlijk kunnen bewegen.

Dankzij deze vin bereiken deelnemers indrukwekkende snelheden, aangezien de vin aanzienlijke voortstuwing biedt.

De sport omvat het gebruik van persluchtflessen, waardoor zwemmers niet naar het oppervlak hoeven voor lucht, waardoor zij de afstanden onder water in één ademtocht kunnen afleggen. Ze duwen hierbij een kleine persluchtfles voor zich uit.

Binnen vinzwemmen is er ook het zeemeerminzwemmen, een recreatieve variant waarbij de monovin de benen omsluit, een zeemeerminstaart nabootsend.

Hoewel deze discipline meer recreatief is, worden er toch competities voor georganiseerd, waardoor het een unieke combinatie van sportiviteit en fantasie biedt.

Snorkelen en duiken

Snorkelen en duiken zijn activiteiten gericht op het verkennen van de onderwaterwereld voor langere perioden. Snorkelen vereist het gebruik van een snorkel om adem te halen aan de oppervlakte, terwijl duiken afhankelijk is van perslucht, vervoerd in een tank op de rug, voor ademhaling onder water.

Beide sporten bieden een unieke kans om maritiem leven, inclusief vissen en planten, te observeren en te waarderen, meestal uitgevoerd in meren of zeeën waar de biodiversiteit rijk is.

Wat heb je nodig voor zwemsporten?

Voor elke zwemsport zijn zwemkleding en een handdoek essentiële benodigdheden. Afhankelijk van de discipline, kun je echter ook specifieke uitrusting nodig hebben, zoals vinnen voor vinzwemmen of een waterpolocap voor waterpolo.

Aanvullende accessoires, zoals een sporttas om je spullen te dragen of een bidon voor hydratatie na de training, kunnen ook zeer nuttig zijn.

Continue Reading

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Trending