Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Cirkel van Willis oefeningen

Heb je last van een drukgevoel op je hoofd en wil je weten hoe de cirkel van Willis oefeningen kunnen helpen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De cirkel van Willis is een belangrijk netwerk van bloedvaten in je hersenen dat zorgt voor de bloedtoevoer naar je hoofd en gezicht. Door middel van cirkel van Willis oefeningen kun je de doorbloeding van je hoofd verbeteren en zo een drukgevoel verminderen.

Wat is de cirkel van Willis

Maar laten we eerst even terug naar de basis gaan: wat is de cirkel van Willis precies? Dit is een cirkelvormig netwerk van bloedvaten aan de basis van de hersenen.

Het bestaat uit de interne halsslagader en de vertebrale slagaders, die beide bloed leveren aan de hersenen. De cirkel van Willis is belangrijk omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen regelt, zodat alle delen van de hersenen voldoende bloed en zuurstof krijgen.

Wat veroorzaakt een drukgevoel op je hoofd

Maar wat veroorzaakt dan een drukgevoel op je hoofd? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, spanning, vermoeidheid, hoofdpijn of migraine.

Bij een drukgevoel op je hoofd kan de doorbloeding in je hersenen beperkt zijn, wat kan leiden tot pijn of ongemak. Het is daarom belangrijk om de doorbloeding van je hoofd te stimuleren en de bloedstroom te verbeteren.

Hoe verzorgt de cirkel van Willis de hemisferen van bloed?

De cirkel van Willis zorgt voor de bloedtoevoer naar de hersenen door het verbinden van de twee interne halsslagaders en de twee vertebrale slagaders.

Het resultaat is een circulaire bloedstroom die de twee hemisferen van de hersenen van bloed voorziet. Hierdoor kunnen beide hemisferen van de hersenen voldoende zuurstof en voedingsstoffen ontvangen om normaal te functioneren.

Dit is vooral belangrijk omdat de verschillende delen van de hersenen gespecialiseerde functies hebben en daarom een constante toevoer van bloed nodig hebben om goed te kunnen werken.

Door deze circulaire bloedstroom kan de cirkel van Willis ook een zekere mate van veerkracht bieden bij verstopping of afsluiting van een van de slagaders die de hersenen van bloed voorzien.

Waar in de cirkel van Willis ontstaan het vaakst aneurysma’s?

Het is mogelijk dat aneurysma’s zich in elk deel van de cirkel van Willis kunnen ontwikkelen, maar er zijn wel enkele locaties die vaker getroffen worden. De meest voorkomende locaties voor aneurysma’s zijn de plaatsen waar de slagaders van de cirkel van Willis in de hersenen vertakken, met name de vertakking van de voorste hersenslagader en de middelste hersenslagader. Aneurysma’s kunnen echter ook voorkomen op andere locaties in de cirkel van Willis.

Cirkel van Willis oefeningen

Gelukkig zijn er verschillende cirkel van Willis oefeningen die je kunt doen om de doorbloeding in je hoofd te stimuleren en een drukgevoel te verminderen. Een voorbeeld van een dergelijke oefening is de Epiphora Methode. Dit is een eenvoudige, maar effectieve techniek om de doorbloeding van je hoofd te stimuleren en een drukgevoel te verminderen.

De Epiphora Methode

De Epiphora Methode werkt door je ademhaling te reguleren en zo de doorbloeding van je hoofd te verbeteren.

Om de Epiphora Methode correct uit te voeren, volg je deze stappen:

 1. Ga rechtop zitten met je rug recht en je schouders ontspannen.
 2. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond.
 3. Knijp je neus dicht met je vingers en houd je adem in.
 4. Houd je adem in terwijl je je neus dichtknijpt en de spieren in je hoofd en nek ontspant.
 5. Laat je neus los en adem diep uit.
 6. Adem diep in en herhaal de oefening nog twee keer.
 7. Herhaal deze cyclus van diep inademen en langzaam uitademen gedurende 5-10 minuten.

Door de Epiphora Methode regelmatig te doen, kun je de doorbloeding van je hoofd verbeteren en een drukgevoel verminderen. Maar dit is slechts één van de vele cirkel van Willis oefeningen die je kunt doen. Andere oefeningen zijn onder meer ontspanningsoefeningen, meditatie, yoga en aerobics.

Als je last hebt van een drukgevoel op je hoofd, probeer dan de cirkel van Willis oefeningen om de doorbloeding van je hoofd te stimuleren en een drukgevoel te verminderen. De Epiphora Methode is een eenvoudige en effectieve manier om deze oefeningen uit te voeren en kan gemakkelijk in je dagelijkse routine worden opgenomen.

Voor de oefening dagelijks uit

Door deze oefeningen dagelijks uit te voeren, kan je de doorbloeding van je hoofd verbeteren en een drukgevoel op je hoofd verminderen. Het is echter belangrijk om op te merken dat als je regelmatig last hebt van een drukgevoel op je hoofd, je een arts moet raadplegen om een onderliggende medische aandoening uit te sluiten.

Tot slot

De cirkel van Willis oefeningen en de Epiphora Methode kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om een drukgevoel op je hoofd te verminderen en de doorbloeding van je hoofd te stimuleren. Door deze oefeningen toe te voegen aan je dagelijkse routine, kan je je algehele welzijn verbeteren en je hoofd helder en energiek houden.

Referenties:

 • Anatomical variations of the circle of Willis and their prevalence, with a focus on the posterior communicating artery: A literature review and meta-analysis. Bezoeken
 • Association between circle of Willis and ischemic stroke: a systematic review and meta-analysis. Bezoeken
 • Incomplete circle of Willis variants and stroke outcome. Bezoeken
 • Cirkel van Willis

Wat is de cirkel van Willis?

De cirkel van Willis is een ring van slagaders die zich rond de basis van de hersenen bevindt. Het is de belangrijkste verbinding tussen de grote slagaders die bloed naar de hersenen brengen.

Waarom is de cirkel van Willis belangrijk?

De cirkel van Willis is belangrijk omdat het de hersenen voorziet van bloed en zuurstof, en het stelt de hersenen in staat om zich aan te passen aan veranderingen in de bloedstroom.

Wat gebeurt er als de cirkel van Willis niet goed werkt?

Als de cirkel van Willis niet goed werkt, kan dit leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan leiden tot beroertes, hersenbeschadiging en zelfs de dood.

Kan de cirkel van Willis beschadigd raken?

Ja, de cirkel van Willis kan beschadigd raken door aandoeningen zoals aneurysma's en atherosclerose. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en andere problemen.

Hoe kan ik de gezondheid van mijn cirkel van Willis behouden?

Er zijn verschillende manieren om de gezondheid van de cirkel van Willis te behouden, zoals het handhaven van een gezonde bloeddruk, het verminderen van stress, het stoppen met roken en het eten van een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren en de gezondheid van de cirkel van Willis te behouden.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.