Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Mind

Intrinsieke motivatie stimuleren: alles over motivatie

In deze tijd waarin veel mensen thuiswerken en studenten online lessen volgen, kan het soms lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Een gebrek aan fysieke interactie en structuur kan ervoor zorgen dat je je buiten af wordt gemotiveerd.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je jezelf intrinsiek gemotiveerd kunt houden. Intrinsieke motivatie draait namelijk om nieuwsgierigheid en drijft mensen in beweging. Intrinsiek gemotiveerde werknemers zijn over het algemeen productiever en leerlingen die intrinsiek gemotiveerd zijn presteren beter.

In dit artikel geven we vijf tips om jezelf intrinsiek te motiveren en te blijven motiveren, gebaseerd op gedragskenmerken en psychologische effecten. We bespreken ook de twee belangrijke redenen waarom intrinsieke motivatie simpeler en effectiever is dan externe, extrinsieke motivatie.

Door deze tips toe te passen kun je jezelf blijven motiveren en het werk beter volhouden of meer presteren in de sportschool. En als bonus kun je deze kennis ook gebruiken om anderen, zoals werknemers, leerlingen of sporters, intrinsiek gemotiveerd te houden.

Wat is intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt en niet vanuit externe beloningen of prikkels. Het draait om de drijfveren die van binnenuit komen, zoals nieuwsgierigheid en de voldoening die je krijgt van het leerproces en het behalen van een doel. Intrinsieke motivatie komt voort uit de basisbehoeften van autonomie, competentie en verbondenheid. Het is duurzamer en effectiever dan extrinsieke motivatie, die van buitenaf wordt opgelegd.

Een intrinsieke motivatie met betrekking tot fitness kan zijn het gevoel van voldoening en trots dat je krijgt wanneer je een persoonlijk fitnessdoel behaalt, zoals het verhogen van je kracht, uithoudingsvermogen of het bereiken van een bepaalde lichaamsvorm.

Het behalen van deze doelen kan zorgen voor een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, wat op zijn beurt weer motiveert om verder te gaan met het trainen. Het feit dat je dit doet vanuit jezelf en niet omdat je een beloning krijgt van buitenaf, maakt het een voorbeeld van intrinsieke motivatie.

Wat is extrinsieke motivatie?

Extrinsieke motivatie verwijst naar motivatie die van buitenaf komt, zoals een beloning of straf. In de context van fitness kan extrinsieke motivatie worden gestimuleerd door het vooruitzicht van gewichtsverlies of het bereiken van een bepaald aantal kilo’s.

Hoewel extrinsieke motivatie op korte termijn effectief kan zijn, heeft het op lange termijn geen duurzaam effect op de motivatie in het onderwijs of in andere gebieden van het leven.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie, waarbij de laatste draait om de persoonlijke drijfveer en nieuwsgierigheid om iets te bereiken. Intrinsieke motivatie kan worden gestimuleerd door het richten op de voortgang en het stellen van doelen vanuit de persoon zelf. Het draait om het spel en het speelser maken van de activiteit, in plaats van alleen vanuit het oogpunt van beloning of straf.

Het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie verwijst naar de innerlijke drijfveren die iemand heeft om een taak uit te voeren, terwijl extrinsieke motivatie verwijst naar externe factoren, zoals beloningen of straffen, die iemand motiveren om een taak uit te voeren. Intrinsieke motivatie draait om nieuwsgierigheid en de wens om iets te doen omdat je het graag wilt doen.

De effecten van intrinsieke motivatie zijn dat mensen productiever zijn en betere kwaliteit van werk leveren dan wanneer ze extrinsiek gemotiveerd zijn. Het is mogelijk om mensen intrinsiek te motiveren door doelen te stellen die doelgericht en uitdagend zijn, door autonomie te geven, en door te zorgen voor voldoende ondersteuning.

voorbeelden van intrinsieke motivatie

Voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn een leerling die door nieuwsgierigheid intrinsiek gemotiveerd is om te leren en een werknemer die zichzelf uitdaagt om doelen te bereiken en zichzelf te blijven ontwikkelen. Intrinsiek gemotiveerde medewerkers zorgen voor betere prestaties en zijn productiever.

Intrinsieke motivatie stimuleren?

Om intrinsiek gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om uitdagende doelen te stellen en hoge verwachtingen van jezelf te hebben. Daarnaast is autonomie belangrijk, dus geef jezelf de vrijheid om zelf keuzes te maken en je eigen ontwikkeling vorm te geven. Leiderschap kan hierin een belangrijke rol spelen door constructieve feedback te geven en te zorgen voor een motiverende werkomgeving.

Intrinsiek gemotiveerd helpt bij spieropbouw

Intrinsieke motivatie kan bijdragen aan spieropbouw. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent om te sporten, ben je meer geneigd om regelmatig te trainen en jezelf uit te dagen. Dit kan leiden tot betere resultaten in spieropbouw en het bereiken van je doelen op de lange termijn.

Een intrinsieke motivatie om te sporten kan voortkomen uit nieuwsgierigheid en interesse in de sport zelf, in plaats van alleen gericht te zijn op de buitenwereldse beloningen, zoals het verliezen van kilo’s of het verkrijgen van aandacht van anderen. Intrinsiek gemotiveerde sporters zijn vaak meer productief en werken harder dan diegene die alleen vanuit extrinsieke factoren worden gemotiveerd.

Om jezelf intrinsiek te motiveren om te sporten, is het belangrijk om te ontdekken wat jou drijft en te trainen vanuit jouw eigen interesse. Dit kan ook leiden tot een meer autonome motivatie, waarbij je de controle hebt over je eigen trainingsroutine en -doelen.

Enkele tips om intrinsiek gemotiveerd te blijven zijn om jezelf uit te dagen, variatie in je training aan te brengen en positieve gedachten te cultiveren tijdens het trainen. Kortom, wanneer het draait om het opbouwen van spieren, kan intrinsieke motivatie je helpen om betere resultaten te behalen op de lange termijn en om gemotiveerd te blijven voor het sporten.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.