Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Fysio oefeningen schouder: hoe ze kunnen helpen bij een frozen shoulder

Een frozen shoulder kan een zeer pijnlijke en beperkende aandoening zijn. Het kan moeilijk zijn om de arm omhoog te bewegen of te gebruiken in dagelijkse activiteiten. Gelukkig kunnen fysio oefeningen voor de schouder helpen om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid te verbeteren.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel adhesive capsulitis genoemd, is een aandoening waarbij de capsule rond het schoudergewricht ontstoken en verkleefd raakt. Dit leidt tot pijn en beperkte beweeglijkheid van de schouder. De oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd bekend, maar het kan het gevolg zijn van letsel, overmatig gebruik of medische aandoeningen zoals diabetes.

Frozen shoulder symptomen

De symptomen van een frozen shoulder kunnen variëren, maar vaak begint het met pijn en stijfheid in de schouder. Na verloop van tijd kan de pijn erger worden en kan de beweeglijkheid van de schouder beperkt worden. Het kan moeilijk zijn om de arm omhoog te bewegen of te gebruiken bij dagelijkse activiteiten zoals het aankleden of het tillen van voorwerpen.

Fysio oefeningen voor je schouder bij een Frozen shoulder

Fysio oefeningen voor de schouder kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder. Deze oefeningen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar kunnen onder meer bestaan uit rekoefeningen, weerstandsoefeningen en mobilisatie-oefeningen.

Rekoefeningen kunnen helpen om de stijfheid in de schouder te verminderen. Een voorbeeld van een rekoefening is de pendeloefening. Hierbij laat je de arm ontspannen langs het lichaam hangen en beweeg je de arm zachtjes heen en weer.

Weerstandsoefeningen kunnen helpen bij het opbouwen van kracht in de spieren rond de schouder. Voorbeelden van deze oefeningen zijn de zijwaartse raise en de front raise.

Mobilisatie-oefeningen richten zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder. Een voorbeeld van een mobilisatie-oefening is de cirkeloefening, waarbij je de arm voorzichtig in cirkels beweegt.

Frozen shoulder behandeling

Naast fysio oefeningen kunnen er ook andere behandelingen nodig zijn bij een frozen shoulder. Dit kan variëren van pijnbestrijding tot operatieve ingrepen. Pijnbestrijding kan bijvoorbeeld worden bereikt door middel van medicatie, corticosteroïde injecties of warmte- en koudetherapie.

Als de aandoening ernstig genoeg is, kan een operatie nodig zijn om het schoudergewricht los te maken. Dit wordt een manipulatie onder narcose genoemd.

Frozen shoulder pijnbestrijding

Pijnbestrijding kan een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling van een frozen shoulder. Fysiotherapie kan helpen de pijn te verminderen en de mobiliteit van de schouder te verbeteren. Jouw fysiotherapeut kan jou verschillende oefeningen en technieken laten zien om de pijn te verlichten en jouw schouder te helpen genezen.

Een van de belangrijkste methoden voor pijnbestrijding bij een frozen shoulder is het gebruik van warmte. Het toepassen van warmte op de schouder kan helpen de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren, wat kan leiden tot verlichting van pijn en stijfheid. Jouw fysiotherapeut kan je verschillende methoden laten zien om warmte toe te passen, zoals een warmtekussen of een warm bad.

Daarnaast kan het gebruik van ijs ook helpen bij het verminderen van pijn en zwelling. IJs kan worden gebruikt na het uitvoeren van de oefeningen om de ontsteking te verminderen.

Jouw fysiotherapeut kan je ook technieken laten zien, zoals massage en acupunctuur, die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit van jouw schouder. Daarnaast kan het gebruik van pijnstillers zoals paracetamol en ontstekingsremmende medicatie zoals ibuprofen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vorm van pijnbestrijding in overleg met jouw arts of fysiotherapeut moet worden gebruikt en dat het belangrijk is om jouw behandelplan te volgen om de beste resultaten te bereiken.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel adhesive capsulitis genoemd, is een aandoening van de schouder waarbij de gewrichtskapsel stijf en pijnlijk wordt, waardoor het bewegen van de schouder moeilijk en pijnlijk is.

Wie loopt risico op het ontwikkelen van een frozen shoulder?

Mensen tussen de 40 en 60 jaar hebben een hoger risico om een frozen shoulder te ontwikkelen. Het komt ook vaker voor bij vrouwen en bij mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, een schildklieraandoening of een auto-immuunziekte.

Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?

Symptomen zijn onder andere pijn en stijfheid in de schouder, die geleidelijk erger worden. Vaak wordt het bewegen van de arm boven de schouder moeilijker en soms is het zelfs onmogelijk. De pijn kan ook 's nachts verergeren.

Hoe wordt een frozen shoulder behandeld?

Behandeling bestaat meestal uit fysiotherapie om de mobiliteit van de schouder te verbeteren en pijn te verminderen. Soms worden ook medicijnen voorgeschreven om de ontsteking te verminderen. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de verklevingen in het gewrichtskapsel los te maken.

Hoelang duurt het herstel van een frozen shoulder?

Het herstel van een frozen shoulder kan lang duren, meestal duurt het 6 maanden tot 2 jaar voordat de schouder volledig is hersteld. Het is belangrijk om de fysiotherapie en andere aanbevolen behandelingen te volgen om het herstel te versnellen en het risico op terugkerende episodes te verminderen.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.