Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Mind

Een gids om zelfontwikkelingsgewoonten te optimaliseren

In het tijdperk van biohacking kan het gemakkelijk zijn om vast te lopen door te veel te willen doen om je leven te optimaliseren. Maar het is belangrijk om essentiële praktijken niet te vergeten.

Als gepassioneerde personal development en fitness liefhebber begrijp ik de drang om alles in te passen, maar het opofferen van belangrijke gewoontes kan de effectiviteit van elke oefening verminderen en het risico van het elimineren van iets essentieels vergroten.

Het is belangrijk om elke beslissing te overwegen en opportuniteitskosten in gedachten te houden om persoonlijke ontwikkelingsdoelen vol te houden.

Maak de balans op van jouw gedrag en doelstellingen

Deze situaties zijn eerder voorgekomen in mijn leven en ik had er herhaaldelijk mee te maken. Maar dit keer heb ik een andere aanpak gekozen. Na weer een periode van overbelasting door mijn eigen toedoen, besloot ik een andere strategie voor zelfontwikkeling te proberen – een persoonlijke inventarisatie van mijn gedrag en doelen.

Tijdens dit proces kwam ik op het idee om een lijst te maken van alles wat ik dagelijks of bijna dagelijks zou willen doen als tijd geen beperking zou zijn.

 • Krachttrainen
 • Mobiliteitstraining
 • Elke dag minimaal één blog schrijven
 • Familiediner
 • Acht uur slapen
 • Een boek lezen (The Art of War – Sun Tzu)
 • Een leuke film kijken met mijn vrouw
 • Een uur lang lekker motor rijden
 • Tijd doorbrengen in de natuur met mijn honden
 • Gitaar spelen (leren)
 • Gamen met mijn broertje

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het op een rijtje zetten van alles kan eigenlijk stress verminderen in plaats van verhogen. Het simpelweg opschrijven van alle taken en doelen gaf een gevoel van controle en nam druk weg.

De voordelen van het opschrijven

Door de persoonlijke inventarisatie kon ik opmerken hoeveel positieve gewoonten ik eigenlijk al dagelijks uitvoer, zelfs wanneer ik niet alle geplande oefeningen doe. Het was een opluchting om te zien wat ik allemaal had bereikt en het nam een deel van de druk weg.

Wanneer je al bezig bent met regelmatig bewegen, gezond eten, goed slapen en het hebben van goede relaties, is het tijd om te ontspannen en trots te zijn op wat je hebt bereikt.

Natuurlijk kan je meer toevoegen aan je routine als het leven dat toelaat, maar het is al fantastisch als je deze essentiële gewoonten al hebt. Misschien is het tijd om jezelf wat meer vrijheid te geven en te genieten van wat je al hebt bereikt.

Door mijn gedrag en doelen op een rijtje te zetten, kwam ik erachter dat ik sommige dingen op dit moment misschien niet kan doen, maar ze later wel passender zouden zijn.

Misschien wanneer mijn kinderen oud genoeg zijn, kan ik starten met het beoefenen van gitaar. Of als ik minder tijd besteed aan mijn werk en bloggen, kan ik meer tijd vrijmaken voor ritjes op de motor. Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alles tegelijk kunt doen en dat sommige dingen beter passen op een ander moment in je leven.

Ik ontdekte dat het nuttig was om gewoonten te vinden die elkaar aanvullen, zodat ik meer kans had om ze vol te houden. Door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen, kan ik genieten van de natuur, lichaamsbeweging krijgen en een soortgelijk effect krijgen als meditatie.

En als ik naar mijn werk rijd, kan ik tegelijkertijd oefenen door naar podcasts of luisterboeken te luisteren in plaats van fysiek te lezen. Een dubbele winst!

Door de zelfontwikkelingsmethode kon ik bepalen welke gewoonten van cruciaal belang zijn en dus prioriteit hebben. Na een grondige analyse kwam ik erachter dat vier gewoonten – training, bloggen, tijd in de natuur doorbrengen en tijd doorbrengen met familie – aanzienlijk meer voordelen bieden dan alle andere gewoonten samen.

Essentiële praktijken

Het is belangrijk om te overwegen dat in het tijdperk van biohacking het gemakkelijk is om verstrikt te raken in de vele mogelijke manieren om je leven te optimaliseren. Maar de essentiële praktijken zijn onveranderd gebleven.

Met name lichaamsbeweging, goede voeding, slaap en sociale contacten hebben meer voordelen dan alle andere dingen samen. Hoewel de voordelen van meditatie lang zijn geprezen, kan het in noodsituaties niet op tegen de voordelen van een uitstekende partner bij het trainen of een video game spelen met je beste vriend.

Tot slot

Het is een waardevolle aanbeveling voor mensen die meer doelen hebben dan tijd beschikbaar is. Het kan erg nuttig zijn om de tijd te nemen om al je doelen op te schrijven in een dagboek of op een computerdocument, zodat je het kunt aanvullen met nieuwe ideeën.

Door dit proces krijg je meer perspectief als je het gevoel hebt dat alles te veel wordt of als je motivatie verliest. Het kan je helpen om weer vooruit te gaan als je vastzit in het leven. Het is een reflectie die geschikt is voor iedereen die zijn leven wil verbeteren.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.