Connect with us

Gezondheid

Recepten hashimoto dieet: voedingsmiddelen, schildklier en meer

Angelo

Published

on

Gezond eten

 Leven met Hashimoto kan lastig zijn, maar samen gaan we het hoofd bieden aan deze uitdaging. Je bent sterker dan je denkt, en met de juiste voeding kan je een enorme impact maken op je welzijn. Pak je favoriete gezonde snack erbij, ga comfortabel zitten en laten we eens duiken in de wereld van de recepten voor een Hashimoto dieet!

Wat is Hashimoto’s thyroiditis?

Hashimoto’s thyroiditis, ook wel bekend als de ziekte van Hashimoto, is een van de meest voorkomende auto-immuunziekten. Het immuunsysteem valt in dit geval de schildklier aan, wat kan leiden tot een ontsteking van de schildklier en een trage schildklierfunctie. De klachten kunnen variëren van gewichtstoename tot gewrichtspijn, en veel mensen met een trage schildklier ervaren restklachten ondanks behandeling.

Het goede nieuws is dat aanpassingen in het voedingspatroon deze klachten kunnen verminderen of zelfs verhelpen. Bijvoorbeeld, tarwe, gluten en zuivel kunnen klachten veroorzaken bij hashimotopatiënten. Daarom kan het helpen om deze voedingsmiddelen te schrappen en voeding te eten die rijk is aan vitamine en mineralen zoals selenium en iodine, die nodig zijn voor de aanmaak en productie van schildklierhormonen (o.a T4).

Het beste Hashimoto dieet raadt aan om gezonde vetten binnen te krijgen uit voedingsmiddelen zoals avocado, vette vis en zeewier, en om glutenbevattende granen, zuivelproducten, soja en peulvruchten te vermijden. Aan de andere kant is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die het immuunsysteem ondersteunen, zoals groene smoothies, rauwe groenten en stuks fruit.

Volgens een pilot study uitgevoerd door Krysiak, Szkróbka en Choi, kan het volgen van een gluten-free diet on thyroid autoimmunity in drug-naïve women with Hashimoto thyroiditis helpen bij het verbeteren van de schildklierfunctie.

Wat hebben je schildklier en dieet met elkaar te maken?

Jouw schildklier en dieet zijn als twee vrienden die samenwerken om je te helpen optimaal te functioneren. De schildklier, een klein maar krachtig orgaan, regelt de stofwisseling en produceert schildklierhormonen. Die zijn nodig voor een goede stofwisseling en energiehuishouding. Welke voedingsmiddelen je binnenkrijgt, kan een grote invloed hebben op de gezondheid van je schildklier.

Zo kan het eten van voeding rijk aan tyrosine en iodine, zoals een stevig ontbijt met zeewier, helpen bij de aanmaak van schildklierhormoon. Aan de andere kant kan het binnenkrijgen van te veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals witte pasta, de schildklierfunctie hinderen en bijdragen aan symptomen van hypothyroidism.

Uit een pilot study is gebleken dat een gluten-free diet de schildklierfunctie kan ondersteunen bij mensen met een auto-immuun schildklierziekte. Het kan zelfs helpen om restklachten bij een trage schildklier te verminderen.

Belangrijk om te weten is dat er niet één ‘juist’ dieet is. Wat voor de één werkt, kan voor de ander niet werken. Raadpleeg bij twijfel altijd een medische professional. Onthoud dat het niet alleen om het eten gaat, maar ook om de liefde en zorg die je in je lichaam stopt!

Wat mag je niet eten bij een traag werkende schildklier?

Het is cruciaal om te begrijpen dat bepaalde voedingsmiddelen je schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, vooral als je een trage schildklier (hypothyreoïdie) hebt. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige voeding de gezonde schildklierfunctie kan hinderen.

Bijvoorbeeld, voeding zoals glutenbevattende granen kan bij sommige mensen met hypothyreoïdie problemen veroorzaken. Een pilot study heeft zelfs aangetoond dat een gluten-vrij dieet de schildklierfunctie kan verbeteren. Echter, dit betekent niet dat alle mensen met een trage schildklier gluten volledig uit hun dieet moeten schrappen. Het hangt af van de individuele reactie.

Daarnaast kan een overmatige inname van voeding rijk aan jodium, een mineraal nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, een averechts effect hebben, vooral bij mensen die al een tekort aan jodium hebben.

Vergeet niet, voeding is niet de enige factor. Supplementen, medicatie en levensstijl spelen ook een belangrijke rol. Daarom is het cruciaal om een dieet te kiezen dat het beste bij je past en rekening houdt met je unieke behoeften. 

Wat wel te eten bij een trage schildklier?

Voeding kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het beheren van een trage schildklier. De sleutel is om voedsel te kiezen dat je gezonde schildklier ondersteunt en helpt om je klachten te verminderen.

Groenten en fruit rijk aan vitamines en mineralen kunnen helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en je spijsverteringskanaal gezond te houden. Denk hierbij aan felgekleurde groenten zoals paprika’s, spinazie en bessen.

Vette vis zoals zalm, makreel en tonijn, die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, kunnen ook bijdragen aan de gezondheid van de schildklier. Een pilot study heeft aangetoond dat een glutenvrij dieet positief kan zijn voor patiënten met een trage schildklier.

Wat is het verschil met het AIP dieet?

Het Auto-immuun Protocol (AIP) dieet is een voedingsplan ontworpen om ontstekingen te verminderen, de darmgezondheid te verbeteren en auto-immuunziekten te beheren. Het verschil tussen het standaard Hashimoto dieet en het AIP dieet zit voornamelijk in de mate van restrictie.

Bij een standaard Hashimoto dieet ligt de nadruk op het vermijden van voedingsmiddelen die de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, zoals gluten en zuivel, en het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan de noodzakelijke voedingsstoffen voor een gezonde schildklier.

Het AIP dieet daarentegen gaat verder. Het begint met een eliminatiefase waarin je veel voedingsmiddelen vermijdt, waaronder granen, peulvruchten, noten, zaden, nachtschades, eieren, zuivel, suiker, alcohol, en bepaalde voedseladditieven. Na deze fase voer je geleidelijk voedingsmiddelen weer in om te zien welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken.

Wat is het verschil met Paleo?

Het Paleo dieet en een Hashimoto dieet delen veel gemeenschappelijke elementen, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Beide benadrukken het belang van het eten van hele, onverwerkte voedingsmiddelen en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikers. Echter, hun benaderingen variëren als het gaat om specifieke voedingsmiddelen.

Het Paleo dieet, geïnspireerd door het dieet van onze paleolithische voorouders, focust op voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden, terwijl het granen, zuivel, peulvruchten, geraffineerde suikers en verwerkte oliën uitsluit.

Bij een Hashimoto dieet gaat het echter niet zozeer om het volgen van een specifieke eettijdlijn, maar meer om het kiezen van voedingsmiddelen die de schildklierfunctie ondersteunen en degenen die dat niet doen, te vermijden. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om gluten, soja en bepaalde zuivelproducten te vermijden, terwijl je focust op voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium, zink en omega-3 vetzuren.

Het Hashimoto dieet kan helpen bij het beheersen van hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie, of een trage schildklier, kan een uitdaging zijn om mee te leven. Maar er is goed nieuws: het Hashimoto dieet kan een krachtig hulpmiddel zijn in je arsenaal om deze conditie te beheren.

Het dieet is gericht op het ondersteunen van je schildklierfunctie door het stimuleren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen zoals selenium, zink, en vitamine D, terwijl het voedingsmiddelen vermijdt die de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, zoals gluten en soja.

Een van de belangrijkste aspecten van het Hashimoto dieet is het vermijden van ontstekingsvoedsel. Ontstekingen kunnen de schildklierfunctie verstoren en symptomen van hypothyreoïdie verergeren. Door deze voedingsmiddelen te vermijden en in plaats daarvan te focussen op voedingsmiddelen die de schildklier ondersteunen, kan je symptomen verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Glutenvrije producten

Glutenvrije producten zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en vormen een belangrijk onderdeel van het Hashimoto dieet. Gluten is een eiwit gevonden in tarwe, gerst en rogge, en kan bij sommige mensen ontstekingen en andere negatieve reacties veroorzaken.

Het overstappen op glutenvrije producten kan vooral gunstig zijn voor mensen met Hashimoto’s, omdat er enig bewijs is dat gluten de schildklier kan beïnvloeden. Sommige studies tonen aan dat een glutenvrij dieet kan helpen bij het verminderen van antilichamen en het verbeteren van de schildklierfunctie.

Glutenvrije producten omvatten een breed scala aan voedingsmiddelen, van brood en pasta tot koekjes en gebak. Het is echter belangrijk om op te merken dat ‘glutenvrij’ niet automatisch ‘gezond’ betekent. Veel glutenvrije producten kunnen nog steeds hoog zijn in suiker en laag in voedingsstoffen.

Daarom is het belangrijk om nog steeds te focussen op het eten van een evenwichtige, voedzame voeding vol met hele voedingsmiddelen. Glutenvrije producten kunnen een nuttig hulpmiddel zijn, maar ze zijn slechts een stukje van de puzzel.

Jodium tabletten of producten rijk aan jodium

Jodium speelt een cruciale rol in de productie van schildklierhormonen. Het is dus begrijpelijk dat je zou denken aan jodium supplementen of het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium om je schildklier te ondersteunen, zeker bij een aandoening zoals Hashimoto’s.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat jodium suppletie een delicaat evenwicht vereist. Te weinig jodium kan problemen veroorzaken, maar te veel jodium kan net zo schadelijk zijn, vooral bij mensen met Hashimoto’s. Onderzoek toont aan dat overmatige inname van jodium de schildklierfunctie kan beïnvloeden en kan leiden tot een flare-up van de auto-immuunrespons.

In plaats van direct te grijpen naar jodium tabletten, kun je overwegen om natuurlijke bronnen van jodium aan je dieet toe te voegen. Voedingsmiddelen zoals zeewier, vis, eieren en zuivel zijn allemaal goede bronnen van jodium.

Voedingsmiddelen waarvan je meer zou moeten eten

Bij het beheersen van Hashimoto’s gaat het niet alleen om wat je niet zou moeten eten, maar ook om wat je juist méér zou moeten eten! Het juiste dieet kan een groot verschil maken.

Een pilotstudie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een glutenvrij dieet positieve effecten kan hebben op patiënten met Hashimoto’s. Daarom zou je meer glutenvrije voedingsmiddelen moeten overwegen. Denk aan quinoa, bruine rijst, en glutenvrije haver.

Daarnaast zou je voedingsmiddelen moeten opnemen die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen. Denk aan bladgroenten, bessen, noten en zaden, olijfolie, en vette vis zoals zalm.

Eiwitten zijn ook belangrijk, omdat ze je metabolisme ondersteunen en je langer een vol gevoel geven. Kies voor magere eiwitten zoals kip, kalkoen, vis, eieren, en peulvruchten.

Onthoud, het gaat niet alleen om het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet, maar ook om het toevoegen van de juiste voeding.

Recepten Hashimoto dieet

Hier zijn drie heerlijke en voedingsrijke recepten die zijn afgestemd op het Hashimoto dieet:

Zalm met geroosterde zoete aardappel en broccoli

Ingrediënten:

 • 2 zalmfilets
 • 2 zoete aardappelen, in blokjes gesneden
 • 2 kopjes broccoli roosjes
 • Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Leg de zoete aardappelblokjes en broccoli op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper, en rooster gedurende 20 minuten.
 2. Bestrijk de zalmfilets met olijfolie, zout en peper, en leg deze na 20 minuten bij de groenten in de oven. Bak nog eens 15 minuten, of tot de zalm gaar is.
 3. Serveer warm.

Quinoa salade met gegrilde kip en avocado

Ingrediënten:

 • 1 kopje quinoa
 • 2 kopjes water
 • 2 kipfilets
 • 1 avocado, in plakjes gesneden
 • Gemengde salade naar keuze
 • Olijfolie, citroensap, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Grill de kipfilets tot ze gaar zijn en snijd ze in dunne plakjes.
 3. Meng de quinoa, kip, avocado en salade in een kom. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper.
 4. Serveer en geniet!

Smoothiebowl met bessen en zaden

Ingrediënten:

 • 2 kopjes bevroren bessen naar keuze
 • 1 banaan
 • 1 kopje amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
 • Toppings: chiazaad, pompoenpitten, kokosvlokken, verse bessen

Bereidingswijze:

 1. Doe de bevroren bessen, banaan en amandelmelk in een blender en mix tot een gladde massa.
 2. Giet de smoothie in een kom en voeg je toppings toe.
 3. Geniet van dit voedzame en heerlijke ontbijt!

Deze recepten zijn gemakkelijk te bereiden, heerlijk en passen perfect in een voedingspatroon dat gericht is op het beheersen van Hashimoto’s.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending