Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

GezondheidRecepten

Recepten hashimoto dieet: voedingsmiddelen, schildklier en meer

 Leven met Hashimoto kan lastig zijn, maar samen gaan we het hoofd bieden aan deze uitdaging. Je bent sterker dan je denkt, en met de juiste voeding kan je een enorme impact maken op je welzijn. Pak je favoriete gezonde snack erbij, ga comfortabel zitten en laten we eens duiken in de wereld van de recepten voor een Hashimoto dieet!

Wat is Hashimoto’s thyroiditis?

Hashimoto’s thyroiditis, ook wel bekend als de ziekte van Hashimoto, is een van de meest voorkomende auto-immuunziekten. Het immuunsysteem valt in dit geval de schildklier aan, wat kan leiden tot een ontsteking van de schildklier en een trage schildklierfunctie. De klachten kunnen variëren van gewichtstoename tot gewrichtspijn, en veel mensen met een trage schildklier ervaren restklachten ondanks behandeling.

Het goede nieuws is dat aanpassingen in het voedingspatroon deze klachten kunnen verminderen of zelfs verhelpen. Bijvoorbeeld, tarwe, gluten en zuivel kunnen klachten veroorzaken bij hashimotopatiënten. Daarom kan het helpen om deze voedingsmiddelen te schrappen en voeding te eten die rijk is aan vitamine en mineralen zoals selenium en iodine, die nodig zijn voor de aanmaak en productie van schildklierhormonen (o.a T4).

Het beste Hashimoto dieet raadt aan om gezonde vetten binnen te krijgen uit voedingsmiddelen zoals avocado, vette vis en zeewier, en om glutenbevattende granen, zuivelproducten, soja en peulvruchten te vermijden. Aan de andere kant is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die het immuunsysteem ondersteunen, zoals groene smoothies, rauwe groenten en stuks fruit.

Volgens een pilot study uitgevoerd door Krysiak, Szkróbka en Choi, kan het volgen van een gluten-free diet on thyroid autoimmunity in drug-naïve women with Hashimoto thyroiditis helpen bij het verbeteren van de schildklierfunctie.

Wat hebben je schildklier en dieet met elkaar te maken?

Jouw schildklier en dieet zijn als twee vrienden die samenwerken om je te helpen optimaal te functioneren. De schildklier, een klein maar krachtig orgaan, regelt de stofwisseling en produceert schildklierhormonen. Die zijn nodig voor een goede stofwisseling en energiehuishouding. Welke voedingsmiddelen je binnenkrijgt, kan een grote invloed hebben op de gezondheid van je schildklier.

Zo kan het eten van voeding rijk aan tyrosine en iodine, zoals een stevig ontbijt met zeewier, helpen bij de aanmaak van schildklierhormoon. Aan de andere kant kan het binnenkrijgen van te veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals witte pasta, de schildklierfunctie hinderen en bijdragen aan symptomen van hypothyroidism.

Uit een pilot study is gebleken dat een gluten-free diet de schildklierfunctie kan ondersteunen bij mensen met een auto-immuun schildklierziekte. Het kan zelfs helpen om restklachten bij een trage schildklier te verminderen.

Belangrijk om te weten is dat er niet één ‘juist’ dieet is. Wat voor de één werkt, kan voor de ander niet werken. Raadpleeg bij twijfel altijd een medische professional. Onthoud dat het niet alleen om het eten gaat, maar ook om de liefde en zorg die je in je lichaam stopt!

Wat mag je niet eten bij een traag werkende schildklier?

Het is cruciaal om te begrijpen dat bepaalde voedingsmiddelen je schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, vooral als je een trage schildklier (hypothyreoïdie) hebt. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige voeding de gezonde schildklierfunctie kan hinderen.

Bijvoorbeeld, voeding zoals glutenbevattende granen kan bij sommige mensen met hypothyreoïdie problemen veroorzaken. Een pilot study heeft zelfs aangetoond dat een gluten-vrij dieet de schildklierfunctie kan verbeteren. Echter, dit betekent niet dat alle mensen met een trage schildklier gluten volledig uit hun dieet moeten schrappen. Het hangt af van de individuele reactie.

Daarnaast kan een overmatige inname van voeding rijk aan jodium, een mineraal nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, een averechts effect hebben, vooral bij mensen die al een tekort aan jodium hebben.

Vergeet niet, voeding is niet de enige factor. Supplementen, medicatie en levensstijl spelen ook een belangrijke rol. Daarom is het cruciaal om een dieet te kiezen dat het beste bij je past en rekening houdt met je unieke behoeften. 

Wat wel te eten bij een trage schildklier?

Voeding kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het beheren van een trage schildklier. De sleutel is om voedsel te kiezen dat je gezonde schildklier ondersteunt en helpt om je klachten te verminderen.

Groenten en fruit rijk aan vitamines en mineralen kunnen helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en je spijsverteringskanaal gezond te houden. Denk hierbij aan felgekleurde groenten zoals paprika’s, spinazie en bessen.

Vette vis zoals zalm, makreel en tonijn, die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, kunnen ook bijdragen aan de gezondheid van de schildklier. Een pilot study heeft aangetoond dat een glutenvrij dieet positief kan zijn voor patiënten met een trage schildklier.

Wat is het verschil met het AIP dieet?

Het Auto-immuun Protocol (AIP) dieet is een voedingsplan ontworpen om ontstekingen te verminderen, de darmgezondheid te verbeteren en auto-immuunziekten te beheren. Het verschil tussen het standaard Hashimoto dieet en het AIP dieet zit voornamelijk in de mate van restrictie.

Bij een standaard Hashimoto dieet ligt de nadruk op het vermijden van voedingsmiddelen die de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, zoals gluten en zuivel, en het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan de noodzakelijke voedingsstoffen voor een gezonde schildklier.

Het AIP dieet daarentegen gaat verder. Het begint met een eliminatiefase waarin je veel voedingsmiddelen vermijdt, waaronder granen, peulvruchten, noten, zaden, nachtschades, eieren, zuivel, suiker, alcohol, en bepaalde voedseladditieven. Na deze fase voer je geleidelijk voedingsmiddelen weer in om te zien welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken.

Wat is het verschil met Paleo?

Het Paleo dieet en een Hashimoto dieet delen veel gemeenschappelijke elementen, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Beide benadrukken het belang van het eten van hele, onverwerkte voedingsmiddelen en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikers. Echter, hun benaderingen variëren als het gaat om specifieke voedingsmiddelen.

Het Paleo dieet, geïnspireerd door het dieet van onze paleolithische voorouders, focust op voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden, terwijl het granen, zuivel, peulvruchten, geraffineerde suikers en verwerkte oliën uitsluit.

Bij een Hashimoto dieet gaat het echter niet zozeer om het volgen van een specifieke eettijdlijn, maar meer om het kiezen van voedingsmiddelen die de schildklierfunctie ondersteunen en degenen die dat niet doen, te vermijden. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om gluten, soja en bepaalde zuivelproducten te vermijden, terwijl je focust op voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium, zink en omega-3 vetzuren.

Het Hashimoto dieet kan helpen bij het beheersen van hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie, of een trage schildklier, kan een uitdaging zijn om mee te leven. Maar er is goed nieuws: het Hashimoto dieet kan een krachtig hulpmiddel zijn in je arsenaal om deze conditie te beheren.

Het dieet is gericht op het ondersteunen van je schildklierfunctie door het stimuleren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen zoals selenium, zink, en vitamine D, terwijl het voedingsmiddelen vermijdt die de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, zoals gluten en soja.

Een van de belangrijkste aspecten van het Hashimoto dieet is het vermijden van ontstekingsvoedsel. Ontstekingen kunnen de schildklierfunctie verstoren en symptomen van hypothyreoïdie verergeren. Door deze voedingsmiddelen te vermijden en in plaats daarvan te focussen op voedingsmiddelen die de schildklier ondersteunen, kan je symptomen verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Glutenvrije producten

Glutenvrije producten zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en vormen een belangrijk onderdeel van het Hashimoto dieet. Gluten is een eiwit gevonden in tarwe, gerst en rogge, en kan bij sommige mensen ontstekingen en andere negatieve reacties veroorzaken.

Het overstappen op glutenvrije producten kan vooral gunstig zijn voor mensen met Hashimoto’s, omdat er enig bewijs is dat gluten de schildklier kan beïnvloeden. Sommige studies tonen aan dat een glutenvrij dieet kan helpen bij het verminderen van antilichamen en het verbeteren van de schildklierfunctie.

Glutenvrije producten omvatten een breed scala aan voedingsmiddelen, van brood en pasta tot koekjes en gebak. Het is echter belangrijk om op te merken dat ‘glutenvrij’ niet automatisch ‘gezond’ betekent. Veel glutenvrije producten kunnen nog steeds hoog zijn in suiker en laag in voedingsstoffen.

Daarom is het belangrijk om nog steeds te focussen op het eten van een evenwichtige, voedzame voeding vol met hele voedingsmiddelen. Glutenvrije producten kunnen een nuttig hulpmiddel zijn, maar ze zijn slechts een stukje van de puzzel.

Jodium tabletten of producten rijk aan jodium

Jodium speelt een cruciale rol in de productie van schildklierhormonen. Het is dus begrijpelijk dat je zou denken aan jodium supplementen of het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium om je schildklier te ondersteunen, zeker bij een aandoening zoals Hashimoto’s.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat jodium suppletie een delicaat evenwicht vereist. Te weinig jodium kan problemen veroorzaken, maar te veel jodium kan net zo schadelijk zijn, vooral bij mensen met Hashimoto’s. Onderzoek toont aan dat overmatige inname van jodium de schildklierfunctie kan beïnvloeden en kan leiden tot een flare-up van de auto-immuunrespons.

In plaats van direct te grijpen naar jodium tabletten, kun je overwegen om natuurlijke bronnen van jodium aan je dieet toe te voegen. Voedingsmiddelen zoals zeewier, vis, eieren en zuivel zijn allemaal goede bronnen van jodium.

Voedingsmiddelen waarvan je meer zou moeten eten

Bij het beheersen van Hashimoto’s gaat het niet alleen om wat je niet zou moeten eten, maar ook om wat je juist méér zou moeten eten! Het juiste dieet kan een groot verschil maken.

Een pilotstudie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een glutenvrij dieet positieve effecten kan hebben op patiënten met Hashimoto’s. Daarom zou je meer glutenvrije voedingsmiddelen moeten overwegen. Denk aan quinoa, bruine rijst, en glutenvrije haver.

Daarnaast zou je voedingsmiddelen moeten opnemen die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen. Denk aan bladgroenten, bessen, noten en zaden, olijfolie, en vette vis zoals zalm.

Eiwitten zijn ook belangrijk, omdat ze je metabolisme ondersteunen en je langer een vol gevoel geven. Kies voor magere eiwitten zoals kip, kalkoen, vis, eieren, en peulvruchten.

Onthoud, het gaat niet alleen om het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet, maar ook om het toevoegen van de juiste voeding.

Recepten Hashimoto dieet

Hier zijn drie heerlijke en voedingsrijke recepten die zijn afgestemd op het Hashimoto dieet:

Zalm met geroosterde zoete aardappel en broccoli

Ingrediënten:

 • 2 zalmfilets
 • 2 zoete aardappelen, in blokjes gesneden
 • 2 kopjes broccoli roosjes
 • Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Leg de zoete aardappelblokjes en broccoli op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper, en rooster gedurende 20 minuten.
 2. Bestrijk de zalmfilets met olijfolie, zout en peper, en leg deze na 20 minuten bij de groenten in de oven. Bak nog eens 15 minuten, of tot de zalm gaar is.
 3. Serveer warm.

Quinoa salade met gegrilde kip en avocado

Ingrediënten:

 • 1 kopje quinoa
 • 2 kopjes water
 • 2 kipfilets
 • 1 avocado, in plakjes gesneden
 • Gemengde salade naar keuze
 • Olijfolie, citroensap, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Grill de kipfilets tot ze gaar zijn en snijd ze in dunne plakjes.
 3. Meng de quinoa, kip, avocado en salade in een kom. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper.
 4. Serveer en geniet!

Smoothiebowl met bessen en zaden

Ingrediënten:

 • 2 kopjes bevroren bessen naar keuze
 • 1 banaan
 • 1 kopje amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
 • Toppings: chiazaad, pompoenpitten, kokosvlokken, verse bessen

Bereidingswijze:

 1. Doe de bevroren bessen, banaan en amandelmelk in een blender en mix tot een gladde massa.
 2. Giet de smoothie in een kom en voeg je toppings toe.
 3. Geniet van dit voedzame en heerlijke ontbijt!

Deze recepten zijn gemakkelijk te bereiden, heerlijk en passen perfect in een voedingspatroon dat gericht is op het beheersen van Hashimoto’s.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.