Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Ontsteking in schouder: oorzaken, symptomen & behandelingen

Schouderpijn kan een enorme impact hebben op ons dagelijks leven, vooral als het gaat om eenvoudige taken zoals het optillen van voorwerpen of zelfs het aantrekken van een jas.

Een ontstoken schouder is een veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn en beperkte mobiliteit, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over deze aandoening om op de juiste manier met de symptomen om te gaan en te zorgen voor een snel herstel.

In dit artikel zal ik de belangrijkste aspecten van schouderontsteking bespreken, zoals de oorzaken, symptomen, diagnose, behandelingen en preventie. Daarnaast zal ik enkele oefeningen en stretches delen die je kunnen helpen om de pijn te verlichten en je schouder weer gezond en sterk te krijgen.

Oorzaken van schouderontsteking

Nu we weten wat we in dit artikel zullen bespreken, is het tijd om dieper in te gaan op de oorzaken van schouderontsteking. Een beter begrip van wat deze aandoening veroorzaakt, kan je helpen om toekomstige problemen te voorkomen en je herstel te bevorderen.

Overbelasting

Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderontsteking is overbelasting. Dit kan gebeuren wanneer je te vaak en te intensief dezelfde beweging maakt, vooral bij sporten zoals zwemmen, tennis of gewichtheffen. Overbelasting kan leiden tot irritatie en ontsteking van de pezen en spieren in je schouder.

Letsel

Een blessure aan de schouder, zoals een val, stoot of verkeerde beweging, kan leiden tot een ontsteking. Een verstuiking of scheuring van de pezen, spieren of gewrichtsbanden in de schouder kan leiden tot ontstekingsreacties en pijn.

Slijtage

Naarmate we ouder worden, is het normaal dat onze gewrichten en pezen tekenen van slijtage gaan vertonen. Dit kan leiden tot ontstekingsprocessen in de schouder, vooral bij mensen met een geschiedenis van schouderblessures of overbelasting.

Onderliggende aandoeningen

Er zijn enkele medische aandoeningen die schouderontsteking kunnen veroorzaken of verergeren, zoals reumatoïde artritis, jicht, lupus of andere auto-immuunziekten.

Het is goed om te beseffen dat de oorzaak van schouderontsteking per persoon kan verschillen, en soms kunnen meerdere factoren tegelijkertijd een rol spelen.

Symptomen en diagnose

Laten we nu eens kijken naar de symptomen van schouderontsteking en hoe artsen deze aandoening diagnosticeren. Het herkennen van de tekenen van een ontstoken schouder is belangrijk zodat je op tijd kunt overleggen met je doktor.

Symptomen van schouderontsteking kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

Pijn

Schouderpijn is meestal het eerste en meest opvallende symptoom van ontsteking. De pijn kan constant aanwezig zijn of verergeren bij bepaalde bewegingen, zoals het optillen van de arm of het liggen op de aangedane schouder. Ook het vastpakken van alledaagse dingen zoals een kop koffie kan pijn doen.

Stijfheid

Je kunt merken dat je schouder stijf aanvoelt en je bewegingsbereik beperkt is. Het kan moeilijk zijn om je arm volledig op te tillen of achter je rug te bewegen zonder ongemak.

Zwelling en roodheid

In sommige gevallen kan het schoudergewricht gezwollen en rood zijn, wat een teken kan zijn van ontsteking. Het kan ook zijn dat je schouder warm aanvoelt door de ontsteking.

Warmte

Het aangedane gebied kan warmer aanvoelen dan de omliggende huid, wat eveneens kan duiden op ontsteking.

Verminderde kracht

Door de pijn en stijfheid kan je schouder verzwakt aanvoelen, waardoor alledaagse taken, zoals het dragen van boodschappen of het kammen van je haar, moeilijker worden.

Wanneer je naar een doktor gaat zal de diagnose meestal beginnen met een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts je schouder beweegt om te beoordelen op pijn, stijfheid en bewegingsbereik. Ze zullen ook op zoek gaan naar tekenen van zwelling, roodheid en warmte.

Daarnaast kan je arts aanvullende diagnostische tests aanvragen, zoals röntgenfoto’s, echografie of MRI, om de structuren van de schouder in detail te bekijken en eventuele beschadigingen aan pezen, spieren of gewrichtsbanden te identificeren.

Behandelingsopties

Nu je op de hoogte bent van de symptomen en de diagnose van schouderontsteking, is het tijd om de verschillende behandelingsopties te verkennen. De juiste behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de ontsteking, de onderliggende oorzaak en je individuele situatie.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelingsopties:

Rust

Zoals slaap essentieel is voor spiergroei, is rust essentieel om het ontstoken weefsel in je schouder te laten genezen. Probeer belastende activiteiten en bewegingen die pijn veroorzaken te vermijden.

In sommige gevallen kan je arts je aanraden om een schouderband te dragen om de schouder te ondersteunen en verdere schade te voorkomen.

IJs en warmte

Het aanbrengen van ijs op het aangedane gebied kan helpen om zwelling en pijn te verminderen. Probeer 15-20 minuten ijs aan te brengen, meerdere keren per dag. Na enkele dagen kan je ook warmte proberen om de doorbloeding te bevorderen en de spieren te ontspannen.

Zorg er altijd voor dat je een handdoek tussen je huid en het ijs of de warmtebron plaatst om brandwonden of bevriezing te voorkomen.

Medicijnen

Je arts kan pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven, zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen, om de pijn en ontsteking te verminderen.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan een reeks oefeningen en stretches aanbevelen om de spieren rond je schouder te versterken, je bewegingsbereik te verbeteren en de pijn te verminderen. Ze kunnen ook andere therapieën aanbieden, zoals massages, ultrasound of elektrotherapie om het herstel te bevorderen.

Corticosteroïde injecties

In sommige gevallen kan je arts een corticosteroïde injectie aanbevelen om de ontsteking te verminderen. Deze injecties kunnen effectief zijn, maar het is belangrijk om ze alleen te gebruiken wanneer andere conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken, omdat er bijwerkingen en risico’s aan verbonden kunnen zijn.

Chirurgie

In zeldzame gevallen, wanneer conservatieve behandelingen niet succesvol zijn en er sprake is van ernstige schade aan de pezen, spieren of gewrichtsbanden in de schouder, kan chirurgie noodzakelijk zijn. Een orthopedisch chirurg zal de specifieke procedure en de te verwachten resultaten met je bespreken.

Heb geduld

Het is goed om te onthouden dat het herstel van schouderontsteking tijd en geduld kan vergen. Werk goed samen met je arts en fysiotherapeut om een behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw behoeften en situatie. Gun jezelf de tijd en rust om te herstellen.

Oefeningen en stretches voor verlichting

Het uitvoeren van gerichte oefeningen en stretches kan een belangrijk onderdeel zijn van je herstel van schouderontsteking. Ze kunnen helpen bij het versterken van de spieren rond het gewricht, het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van de pijn.

Hier zijn enkele oefeningen en stretches die nuttig kunnen zijn:

Pendulum stretch

Sta naast een tafel of stoel voor ondersteuning. Buig voorover en laat het aangedane arm hangen, terwijl je je andere hand op de tafel of stoel legt. Begin met kleine cirkelvormige bewegingen met je hangende arm en werk langzaam op naar grotere cirkels. Doe dit gedurende 30 seconden tot 1 minuut.

Schouderrotaties

Ga met je rug tegen een muur staan en buig je armen in een hoek van 90 graden. Druk je ellebogen tegen de muur en schuif je armen omhoog en omlaag in een gecontroleerde beweging, waarbij je probeert je bewegingsbereik geleidelijk te vergroten. Herhaal dit 10 tot 15 keer.

Wandklimmen

Sta met je gezicht naar een muur en plaats de vingers van je aangedane arm op de muur op schouderhoogte. ‘Klim’ langzaam met je vingers omhoog op de muur, waarbij je je arm gestrekt houdt. Probeer zo hoog mogelijk te gaan zonder pijn te veroorzaken en houd deze positie 10 tot 15 seconden vast. Herhaal dit 5 tot 10 keer.

Scapulaire retractions

Ga rechtop staan of zitten met je armen langs je zij. Knijp je schouderbladen naar elkaar toe alsof je een potlood tussen hen probeert vast te houden, en houd deze positie 5 seconden vast. Herhaal dit 10 tot 15 keer.

Externe rotatie met weerstandsband

Bevestig een weerstandsband op borsthoogte aan een stevig ankerpunt, zoals een deurklink of een paal. Houd het andere uiteinde van de band vast met je aangedane arm, terwijl je elleboog in een hoek van 90 graden is gebogen en tegen je zij.

Roteer langzaam je onderarm naar buiten, waarbij je de weerstand van de band voelt. Keer langzaam terug naar de startpositie en herhaal dit 10 tot 15 keer.

Crossover arm stretch

Ga rechtop staan en breng je aangedane arm voor je lichaam. Gebruik je andere arm om de aangedane arm tegen je borst te trekken, waarbij je een stretch in je schouder voelt. Houd deze positie 20 tot 30 seconden vast en herhaal dit 3 tot 5 keer.

Het is slim om voordat je begint met oefeningen te doen, een dokter te raadplegen. Je wilt namelijk niet dat de ontsteking erger wordt omdat je jouw schouder overbelast.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.