Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Kun je lopen met gescheurde kniebanden

Onze knieën zijn een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Als we lopen, rennen, springen of ons zelf aan een zware training onderwerpen, dan zijn het onze knieën die ons altijd overeind houden. 

Maar wat gebeurt er nou wanneer een cruciaal onderdeel van onze knieën beschadigd raakt, namelijk onze kniebanden? In dit artikel gaan we samen kijken naar wat de kniebanden nu precies zijn en wat er gebeurt als deze scheuren.

Het beantwoorden van de vraag “kun je lopen met gescheurde kniebanden”, is dan ook geen makkelijke opgave omdat dit van meerdere factoren afhangt. Laten we samen eens kijken of we deze vraag kunnen beantwoorden.

Begrip van de kniebanden en hun functies

De knieën zijn erg complex, ze bestaan uit verschillende botten, spieren, ligamenten en pezen die samenwerken zodat wij kunnen lopen, rennen en trainen. Een cruciaal onderdeel van de knie zijn de kniebanden. Deze zorgen voor stabiliteit en bewegingsmogelijkheden.

Er zijn vier belangrijke kniebanden in het menselijk lichaam:

  1. Voorste kruisband (VKB): Deze loopt diagonaal in het midden van de knie en voorkomt dat het scheenbeen naar voren schuift ten opzichte van het dijbeen.
  2. Achterste kruisband (AKB): Eveneens gelegen in het midden van de knie, voorkomt dit ligament dat het scheenbeen te ver naar achteren beweegt.
  3. Mediale Collaterale Ligament (MCL): Dit ligament bevindt zich aan de binnenkant van de knie en voorkomt dat de knie naar binnen klapt.
  4. Laterale Collaterale Ligament (LCL): Gelegen aan de buitenkant van de knie, voorkomt het LCL dat de knie naar buiten klapt.

Samen zorgen deze ligamenten ervoor dat de knie in de juiste positie blijft tijdens bewegingen, zoals lopen, rennen en springen. Ze bieden ook weerstand tegen ongewone bewegingen die het kniegewricht kunnen beschadigen, zoals draaien of zijwaarts buigen.

Wat betekent het om gescheurde kniebanden te hebben?

Een gescheurde knieband houdt in dat een of meerdere ligamenten die jouw knie stabiliteit geven beschadigd of zelfs gescheurd zijn. De ernst van de beschadiging kan verschillen van een lichte rek tot een volledige scheur, waarbij het ligament losgeraakt is van het bot.

Een gescheurde knieband wordt meestal veroorzaakt door sportblessures, auto-ongelukken of een ander ongeval waarbij je een flinke draai of knikbeweging hebt gemaakt terwijl je voet vast stond.

Wanneer je een gescheurde knieband hebt, zijn een of meer van deze ligamenten beschadigd. Hierdoor kan je pijn, zwelling, instabiliteit en een beperking in jouw bewegingsbereik ervaren. De hoedanigheid van deze symptomen hangt af van welk ligament beschadigd is en hoe erg deze beschadigd is.

Kun je lopen met gescheurde kniebanden?

De mogelijkheid om te lopen met gescheurde kniebanden hangt sterk af van de ernst van de blessure en welk ligament is aangetast. In sommige gevallen kan een persoon met een gescheurde knieband nog steeds lopen, maar dit kan vaak pijnlijk zijn en het kan de stabiliteit van de knie verminderen. Het is belangrijk dat je begrijpt dat lopen met een ernstige knieblessure de schade kan vergroten en het herstel kan vertragen.

Bij een lichte blessure, waarbij de kniebanden gedeeltelijk gescheurd zijn, is het zo dat de pijn en zwelling vaak te overzien zijn. Daarom zou je nog moeten kunnen lopen ondanks een ongemakkelijk gevoel. Het is wel belangrijk om te weten dat het niet slim is om te gaan lopen. Beperk je activiteiten daarom tot een minimum zodat je kniebanden tijd en rust hebben om goed te genezen.

Wanneer je kniebanden volledig gescheurd zijn, en het ligament dus losgeraakt is van het bot, is lopen vaak moeilijk of onmogelijk door de pijn en instabiliteit van de knie. In dit soort gevallen is het belangrijk om je knie volledig te immobiliseren en de hulp van een arts in te roepen.

Kun je lopen met gescheurde kniebanden? Ja, je kan in sommige gevallen nog lopen met enig ongemak. Ik beveel je echter aan om niet te gaan lopen, hierdoor bevorder je het herstel van jouw kniebanden.

Risico’s van lopen met gescheurde kniebanden

Lopen met gescheurde kniebanden kan serieuze risico’s met zich meebrengen. Ondanks dat je misschien in staat bent om te lopen, zelfs met enige pijn, kan het de toestand van je knie aanzienlijk verergeren. Hier zijn enkele van de mogelijke risico’s verbonden aan lopen met deze blessure.

  1. Verergering van de blessure: Voortdurende belasting van een reeds beschadigde knie kan de scheur verder vergroten, waardoor een eenvoudige, behandelbare blessure zich kan ontwikkelen tot een ernstiger probleem.
  2. Verhoogd risico op andere blessures: Een instabiele knie verhoogt de kans op andere verwondingen. Je kunt bijvoorbeeld struikelen of vallen, of andere delen van de knie, zoals de meniscus of het kraakbeen, kunnen worden beschadigd.
  3. Chronische pijn: Zonder de juiste zorg en rust kan de initiële pijn van de blessure chronisch worden. Dit kan leiden tot langdurig ongemak en mobiliteitsproblemen.
  4. Artritis: Op lange termijn kan het lopen met gescheurde kniebanden leiden tot posttraumatische artritis, een vorm van artrose. Dit kan resulteren in pijn, zwelling en verminderde kniefunctie.
  5. Gebrek aan herstel: Zonder de juiste rust en behandeling kan de knie niet goed genezen. Dit kan leiden tot blijvende problemen en mogelijk de noodzaak van meer invasieve behandelingen, zoals een operatie.

Het is daarom essentieel om bij vermoeden van een gescheurde knieband onmiddellijk medische hulp in te roepen. Hoewel het misschien verleidelijk is om ‘door de pijn heen te bijten’ en te blijven lopen, kan dit op de lange termijn leiden tot meer schade en een langer herstelproces. 

Hoe een gescheurde kniebanden behandelen?

De behandeling van een gescheurde knieband heeft tijd nodig. De behandeling die je krijgt van jouw arts hangt af van hoe ernstig de scheur is en welke knieband gescheurd is. Ik zal de meest voorkomende behandelingen opsommen voor je:

Rust en immobilisatie: De eerste stap in de behandeling is altijd om je knie te immobiliseren om verder letsel te voorkomen en je knie rust te geven. Het immobiliseren kan gedaan worden door middel van een spalk, gips of een speciale brace. Rust en immobilisatie zijn dus de eerste stap die genomen wordt.

Fysiotherapie: Revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut is een belangrijk onderdeel van jouw herstelproces. Samen met jouw fysiotherapeut zal je specifieke oefeningen doen om ervoor te zorgen dat de kracht en flexibiliteit in jouw knie weer verbetert zodat je met de tijd weer kunt genieten van volledige bewegingsvrijheid.

Pijnmanagement: Om ervoor te zorgen dat je geen tot minimale pijn ervaart, wordt er vaak medicatie voorgeschreven. Medicatie kan bestaan uit paracetamol, ibuprofen of in sommige gevallen zwaardere medicijnen. Daarnaast kan er ook aanbevolen worden om ijs te gebruiken ter verlichting van de zwelling.

Chirurgie: In ernstige gevallen kan het zijn dat een operatie nodig is. Dit kan een arthroscopische operatie zijn, waarbij een kleine camera wordt gebruikt om de binnenkant van de knie te bekijken, of een meer traditionele open operatie.

Levensstijl veranderingen: In sommige gevallen kan het nodig zijn om aanpassingen te doen in de dagelijkse activiteiten of sport routines om verdere schade aan de knie te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat herstel van een gescheurde knieband tijd kost. Het is essentieel om geduldig te zijn, de instructies van je zorgverlener op te volgen en niet te proberen te snel terug te keren naar je normale activiteiten. Met de juiste zorg en behandeling kunnen de meeste mensen volledig herstellen van een gescheurde knieband en terugkeren naar hun normale activiteiten.

Kun je lopen met gescheurde kniebanden? Ja, je kan in veel gevallen nog lopen. Maar of het verstandig is, dat is een tweede. Luister goed naar je arts en fysiotherapeut om jouw herstel te bevorderen zodat je weer volledig mobiel wordt zonder enige vorm van pijn of beperking.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.