Connect with us

Gezondheid

Intermittent fasting voor vrouwen

Angelo

Published

on

Vrouw lekker aan het eten

Is Intermittent Fasting ongezond voor afvallen? In dit artikel gaan we kijken aar de voor- en nadelen van intermittent fasting voor vrouwen.

Wat is intermittent fasting voor vrouwen?

Intermittent fasting (IF) is een eetpatroon waarbij je afwisselend periodes van vasten en eten afwisselt. Tijdens de vastenperiode mag je geen calorieën tot je nemen, terwijl tijdens de eetperiode je wel mag eten en drinken.

Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting te beoefenen, zoals het 16/8-schema (16 uur vasten en 8 uur eten), het 5:2-schema (5 dagen normaal eten en 2 dagen vasten) en het eat-stop-eat-schema (24 uur vasten één of twee keer per week).

Hoewel intermittent fasting populair is bij zowel mannen als vrouwen vanwege de vele gezondheidsvoordelen, zijn er enkele overwegingen voor vrouwen om rekening mee te houden.

Er zijn namelijk enkele specifieke fysiologische en hormonale factoren bij vrouwen die het effect van intermittent fasting kunnen beïnvloeden.

In dit artikel zullen we deze factoren bespreken en kijken naar de voor- en nadelen van intermittent fasting voor vrouwen.

Verschillende manieren van intermittent fasting voor vrouwen

Er zijn verschillende manieren waarop je intermittent fasting voor vrouwen kunt toepassen. Onderstaand vind je enkele voorbeelden:

Om de dag vasten

Om de dag vasten, ook wel bekend als Alternate Day Fasting (ADF), is een vorm van intermittent fasting waarbij je om de andere dag vast. Dit betekent dat je de ene dag eet zoals je normaal zou doen, en de volgende dag vast je.

Tijdens de vastendagen mag je meestal wel een beperkt aantal calorieën eten, bijvoorbeeld 500-600 calorieën.

ADF kan een goede optie zijn voor vrouwen die intermittent fasting willen proberen, omdat het minder restrictief kan zijn dan andere vormen van fasting, zoals de 16/8 methode of de 5:2 methode.

Bovendien kan het ervoor zorgen dat vrouwen zich minder gestrest voelen over hun dieet, omdat ze weten dat ze de volgende dag weer mogen eten.

Er zijn enkele studies die aantonen dat ADF kan helpen bij het verminderen van het lichaamsgewicht en het verbeteren van de gezondheid van vrouwen.

Zo blijkt uit een onderzoek dat vrouwen die ADF deden gedurende 10 weken significant meer gewicht verloren dan vrouwen die hun normale eetpatroon aanhielden.

Daarnaast toonde een andere studie aan dat ADF kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam bij vrouwen.

Het is echter belangrijk op te merken dat ADF niet voor iedereen geschikt is en dat het raadzaam is om eerst met een arts of diëtist te overleggen voordat je begint met deze vorm van intermittent fasting. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven, diabetes hebben of een eetstoornis hebben gehad, wordt bijvoorbeeld afgeraden om ADF te doen.

Periodiek vasten

Periodiek vasten is een populaire vorm van intermittent fasting waarbij je vastperiodes afwisselt met eetperiodes. Bij deze vorm van vasten kies je een vast schema dat bij jou past, bijvoorbeeld 16 uur vasten gevolgd door een eetperiode van 8 uur, of 24 uur vasten gevolgd door een dag waarin je normaal eet.

Voor vrouwen is het belangrijk om voorzichtig te zijn met periodiek vasten, omdat het een grote invloed kan hebben op hormoonbalans en de menstruatiecyclus.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gevoeliger zijn voor hormonale veranderingen door vasten dan mannen, wat kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en verstoring van de menstruatiecyclus.

Daarom is het aan te raden om met een arts te overleggen voordat je begint met periodiek vasten, vooral als je problemen hebt met hormonale onbalans of een onregelmatige menstruatiecyclus.

Vasten tussen bepaalde tijden

Een andere populaire vorm van intermittent fasting voor vrouwen is het vasten tussen bepaalde tijden, ook wel bekend als “time-restricted feeding”.

Bij deze methode eet je gedurende een bepaalde periode van de dag en vast je de rest van de tijd. Een veel voorkomende tijdsduur voor het vasten is 16 uur, waardoor je een eetperiode hebt van 8 uur per dag.

Deze methode kan voor vrouwen voordelen bieden omdat het de insulinerespons kan verbeteren en kan helpen bij het afvallen. Het kan ook gunstig zijn voor de spijsvertering omdat het het lichaam de tijd geeft om voedsel volledig te verteren voordat het weer voedsel gaat eten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het vasten tussen bepaalde tijden niet voor iedereen geschikt is. Vrouwen die gevoelig zijn voor hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), diabetes of andere gezondheidsproblemen hebben, moeten eerst hun arts raadplegen voordat ze deze vorm van intermittent fasting gaan proberen.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en hydratatie tijdens de eetperiode om tekorten te voorkomen.

Afvallen met intermittent fasting

Bij ieder voedingspatroon of dieet is de belangrijkste vraag voor mensen die willen afvallen: leidt intermittent fasting tot gewichtsverlies? Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende factoren:

Ja: gewichtsverlies is mogelijk met intermittent fasting voor vrouwen, maar het vereist dat je over de hele dag minder calorieën consumeert dan je verbrandt.

Nee: je zult niet of nauwelijks gewicht verliezen als je op niet-vastendagen of -tijden te veel calorieën consumeert. Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden (in rust en door beweging) dan je binnenkrijgt.

Misschien: intermittent fasting voor vrouwen kan gewichtsverlies bevorderen, maar het is nog onduidelijk of dit op de lange termijn ook zo blijft.

Het is belangrijk om intermittent fasting niet als een crashdieet te beschouwen, maar als een levensstijlaanpassing die voor jou haalbaar is op de lange termijn. Zoals bij alle diëten geldt, moet het een permanente verandering in je eetpatroon zijn.

Voor- en nadelen voor je gezondheid

Intermittent fasting kan zowel voor- als nadelen hebben voor de gezondheid van vrouwen.

Aan de ene kant kan intermittent fasting helpen bij het afvallen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verminderen.

Bovendien kan het de cognitieve functie verbeteren en ontstekingen in het lichaam verminderen.

Aan de andere kant kan intermittent fasting negatieve gevolgen hebben voor de menstruatiecyclus en hormonale balans bij vrouwen. Bij langdurige of onjuiste toepassing van intermittent fasting kan het leiden tot hormonale disbalans, wat de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en te overleggen met een arts voordat je begint met intermittent fasting.

Daarnaast kan intermittent fasting ook psychologische nadelen hebben, zoals obsessie met voeding en eten, verhoogde stressniveaus en sociale beperkingen.

Het is daarom belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te behouden, waarbij intermittent fasting slechts een aanvulling is op een gezonde levensstijl en niet de enige focus.

Acht populaire manieren van intermittent fasting voor vrouwen

Onderstaand vind je tien veelgebruikte intermittent fasting methodes door vrouwen:

Intermittent fasting voor vrouwen – Het 16/8 schema

Het 16/8 schema is een veelgebruikte methode van intermittent fasting. Deze methode is populair omdat het relatief eenvoudig is in te passen in de dagelijkse routine en sociale activiteiten.

Bij deze methode vast je gedurende 16 aaneengesloten uren, waarna je binnen een periode van 8 uur mag eten. Dit patroon wordt meestal dagelijks gevolgd, maar je hebt de vrijheid om dit op sommige dagen aan te passen, bijvoorbeeld in het weekend.

Bij het 16/8 schema sla je het ontbijt over en begin je de dag met een vastenperiode. Je kunt gewoon de lunch nuttigen met collega’s en het avondeten met het gezin. Als je om 18 uur het avondeten eet, kun je tot 20 uur eventueel nog een tussendoortje of nagerecht nemen.

Het is belangrijk om tijdens de vastenperiode niet te snacken. Het is de bedoeling om slechts 2 of maximaal 3 maaltijden per dag te hebben.

Het 16/8 schema kan worden beschouwd als een ideale manier om te beginnen met intermittent fasting. Het is een gemakkelijke en flexibele methode, waarbij je begint met 12 uur vasten en vervolgens wekelijks een uur langer vast tot je 16 aaneengesloten uren hebt bereikt.

Intermittent fasting voor vrouwen – Het 24 uur vasten schema

Bij deze methode van intermittent fasting kies je ervoor om één of twee dagen per week te vasten gedurende een periode van 24 uur. Als je bijvoorbeeld op maandag om 18.00 uur hebt gegeten, is het volgende eetmoment pas op dinsdag om 18.00 uur.

Je kunt er echter ook voor kiezen om van ontbijt naar ontbijt of van lunch naar lunch te vasten, afhankelijk van wat voor jou het meest comfortabel is.

Het is belangrijk om te onthouden dat, als je deze methode gebruikt om af te vallen, je op de dagen dat je wel eet niet meer moet eten dan je normaal zou doen. Als je niet gewend bent om te vasten, kan het moeilijk zijn om direct te beginnen met een vastenperiode van 24 uur.

Het is beter om te starten met een vastenperiode van 14 tot 16 uur en dit geleidelijk aan te verlengen. Zo kun je langzaam wennen aan de langere vastenperiode.

Intermittent fasting voor vrouwen – Het 5:2 schema

Het schema waar we hier naar verwijzen staat bekend als het 5:2 dieet, ook wel bekend als de Fast Diet-methode. Bij deze methode eet je vijf dagen per week normaal en beperk je de calorie-inname op twee niet-opeenvolgende dagen.

Hoewel het technisch gezien geen traditionele vorm van intermittent fasting is, kan het dieet nog steeds dezelfde voordelen bieden als andere vormen van vasten. Door het beperken van calorieën gedurende twee dagen per week, kunnen mensen gewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid en verlaagde ontstekingsniveaus ervaren.

Bij deze methode is het belangrijk dat je de calorie-inname beperkt tot ongeveer 500-600 calorieën op de twee vastendagen. Deze calorieën moeten worden verdeeld over meerdere kleine maaltijden om hongergevoelens te verminderen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als je deze methode wilt proberen, is het belangrijk om te onthouden dat het niet geschikt is voor iedereen en dat je het beste advies kunt inwinnen bij een arts of diëtist voordat je begint.

Intermittent fasting voor vrouwen – Het warrior diet

Deze vorm van intermittent fasting is geïnspireerd op de eetgewoonten van onze voorouders. Tijdens de jacht aten zij waarschijnlijk fruit en groenten die ze onderweg tegenkwamen.

Bij het Warrior Diet mag je gedurende de dag kleine porties fruit en rauwe groenten eten, maar in de avond is het tijd voor één grote maaltijd. Dit is vergelijkbaar met het moment waarop onze voorouders terugkeerden van een succesvolle jacht.

Je hebt bij deze methode een tijdsbestek van 4 uur waarin je mag eten. Fruit en rauwkost eet je tijdens de vastenperiode. Bovendien wordt bij het Warrior Diet aangemoedigd om voedingskeuzes te maken die overeenkomen met de eetgewoonten van onze voorouders, zoals het Paleo dieet.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld veel vlees eet, maar geen granen, zuivel en bewerkt voedsel.

Intermittent fasting voor vrouwen – om de dag

Deze vorm van intermittent fasting houdt in dat je om-en-om vast en eet gedurende de week.

Ondanks dat deze methode vaak wordt onderzocht in studies, is deze in de praktijk niet erg populair.

Een variant van dit schema is dat je op de vastendag een calorierestrictie van 500 kcal aanhoudt (of 1/5 van de dagelijkse caloriebehoefte). Op de eetdag eet je vervolgens normaal.

Een extreem variant van dit schema is dat je op de vastendag helemaal niets eet. Dit is echter niet aan te raden voor beginners, omdat het zwaar is en moeilijk vol te houden op de lange termijn. Deze methode kan wel helpen bij het snel verliezen van gewicht.

Zodra je je streefgewicht hebt bereikt, kun je overschakelen naar een mildere vorm van intermittent fasting, zoals de 16/8 methode, om gemakkelijk op gewicht te blijven en te blijven profiteren van de vele gezondheidsvoordelen.

Intermittent fasting voor vrouwen – fast 5 diet

Dit schema van intermittent fasting laat slechts vijf aaneengesloten uren toe om te eten gedurende een periode van 24 uur. Het is belangrijk dat deze eetperiode ononderbroken is en bij voorkeur tussen 3 uur ‘s middags en 8 uur ‘s avonds plaatsvindt, omdat dit patroon vergelijkbaar is met dat van onze oermenselijke voorouders die overdag jaagden en verzamelden en ‘s avonds aten.

Het Fast-5 dieet vertoont overeenkomsten met het Warrior dieet, waarbij er ook een beperkte periode is om te eten. Echter, bij Fast-5 heb je vijf uur om te eten in tegenstelling tot het Warrior dieet, waarbij er slechts vier uur is toegestaan. Een belangrijk verschil is dat je bij het Warrior dieet overdag fruit en rauwe groenten mag eten terwijl het dieet voorschrijft wat je wel en niet mag eten.

Intermittent fasting voor vrouwen – één maaltijd per dag

Deze vorm van vasten houdt in dat je dagelijks maar één maaltijd mag eten gedurende de dag, wat bekend staat als het OMAD dieet.

Het is belangrijk om gedurende de rest van de dag voldoende te blijven drinken, bij voorkeur kruidenthee en/of water.

Deze manier van intermittent fasting kan behoorlijk uitdagend zijn en wordt dan ook niet aangeraden voor beginners.

Zelfs bodybuilders hebben vaak moeite met deze vorm van vasten, omdat het lastig kan zijn om voldoende eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen in slechts één maaltijd. Voor de meeste mensen kan het al een uitdaging zijn om alle macronutriënten in twee maaltijden te eten.

Intermittent fasting voor vrouwen – 36 uur vasten

Bij de vorm van vasten die bekendstaat als ’36 uur vasten’, wordt er gedurende 36 opeenvolgende uren niet gegeten. Dit betekent bijvoorbeeld dat je op maandagavond om 19.00 uur je avondmaaltijd eet en pas weer ontbijt op woensdagochtend om 7.00 uur.

Dit vasten wordt één keer per week toegepast en is bedoeld om snel vet te verbranden. Het is echter niet aan te raden voor beginners.

Wat is intermittent fasting (IF)?

Intermittent fasting is een dieetmethode waarbij je een bepaalde periode niet eet en een andere periode wel. Bijvoorbeeld: 16 uur vasten gevolgd door 8 uur eten, of één of twee dagen per week vasten.

Is intermittent fasting geschikt voor vrouwen?

Ja, intermittent fasting kan zeker geschikt zijn voor vrouwen, maar het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je eraan begint. Sommige vrouwen kunnen ervaren dat IF hun hormoonbalans verstoort en onregelmatige menstruatiecycli veroorzaakt.

Wat is 36 uur vasten?

36 uur vasten is een variant van intermittent fasting waarbij er gedurende 36 opeenvolgende uren niet wordt gegeten. Dit wordt één keer per week gedaan en kan helpen bij het snel verbranden van vet.

Is 36 uur vasten veilig voor vrouwen?

36 uur vasten kan veilig zijn voor vrouwen, maar het is belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een arts of diëtist. Het is niet aanbevolen voor beginners en kan risico's met zich meebrengen voor vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of hormonale problemen hebben.

Zijn er andere vormen van intermittent fasting die veiliger zijn voor vrouwen?

Ja, er zijn andere vormen van IF die veiliger kunnen zijn voor vrouwen, zoals de 16/8 methode (16 uur vasten gevolgd door 8 uur eten) of de 5:2 methode (5 dagen normaal eten gevolgd door 2 dagen met beperkte calorie-inname). Het is echter nog steeds belangrijk om dit te overleggen met een arts voordat je aan IF begint.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Gezondheid

Kan je verslaafd raken aan anabolen? Alles over afkicken

Angelo

Published

on

By

Kan je verslaafd raken aan anabolen?

Verslaving is een complex begrip dat als ziekte, gewoonte, ondeugd of maatschappelijk probleem kan worden gezien. 

Kortweg, verslaving beschrijft een onweerstaanbare drang om middelen te gebruiken ondanks schadelijke gevolgen. 

Dit kan leiden tot een toenemende behoefte aan het middel voor hetzelfde effect, wat bij anabolen zelden het geval is, en ontwenningsverschijnselen die de gebruiker aanzetten tot verder gebruik, wat wel kan voorkomen bij anabolen. 

Tegenwoordig wordt de term verslaving ook gebruikt voor onweerstaanbare gewoontes zoals gokken, seks en internetgebruik. 

Echter, het is duidelijker om verslaving te beperken tot middelen die psychoactief zijn en direct de hersenen beïnvloeden.

Beïnvloeden anabolen de hersenen?

Het gebruik van anabole steroïden is gelinkt aan diverse mentale gezondheidsproblemen, waaronder depressie, manie, psychosen, zelfmoordneigingen, agressie en gewelddadig gedrag. 

Deze middelen kunnen dus een significante invloed hebben op de geestelijke gezondheid. 

Traditioneel worden stoffen die als verslavend worden beschouwd gekenmerkt door hun psychoactieve effecten, oftewel hun vermogen om stemming, denkprocessen, perceptie en gedrag te beïnvloeden. 

Hoewel anabolen primair worden gebruikt voor hun spierversterkende eigenschappen, is het steeds duidelijker dat ze ook psychoactieve effecten kunnen hebben, wat een reden kan zijn waarom sommige gebruikers ze nemen.

De Mechanismen van verslaving

Hoe komt een verslaving tot stand? Centraal hierin staat het dopaminerge-systeem van de hersenen, ook wel ons beloningssysteem genoemd. 

Dit systeem reageert op dopamine, een neurotransmitter die een gevoel van beloning geeft, wat leidt tot het herhalen van de actie die dit gevoel veroorzaakte. 

Het ontbreken van deze ‘beloning’ kan onthoudingsverschijnselen veroorzaken, waardoor de drang om het middel opnieuw te gebruiken toeneemt. 

De mate waarin stoffen dit beloningssysteem beïnvloeden bepaalt mede de verslavingskans. 

Factoren zoals genetische aanleg, persoonlijkheid, opvoeding en eerdere traumatische ervaringen zijn ook van invloed op het risico van verslaving.

Onthoudingsverschijnselen

Een kenmerk van verslaving is het ervaren van afkickverschijnselen na het stoppen met het gebruik van een middel, wat ook geldt voor anabolengebruik. 

De symptomen van onthouding kunnen bestaan uit een depressieve stemming, vermoeidheid, sterke verlangens naar meer anabolen (craving), rusteloosheid, eetlustverlies, slapeloosheid en verminderde libido. 

Bij anabolen zijn er twee typen afhankelijkheid: 

 1. Een fysieke afhankelijkheid gericht op spiermassa (myo-actieve afhankelijkheid). 
 2. Een psychische afhankelijkheid (psycho-actieve afhankelijkheid). 

Het verlies van een groot deel van de spiermassa na een kuur kan, voor wie daar gevoelig voor is, de drang versterken om weer te beginnen met het gebruik van anabolen.

Andere drugs

Anabolengebruikers zijn vaak ook geneigd andere genotmiddelen te gebruiken, zoals alcohol en drugs, zoals blijkt uit diverse studies, waaronder Nederlandse. 

Stimulantia zoals cocaïne, amfetaminen en mogelijk ook efedrine zijn bekend om hun verslavende eigenschappen. 

Dit roept de vraag op of de ene verslaving leidt tot de andere, of dat bepaalde personen simpelweg eerder geneigd zijn om grenzen te verleggen en verschillende middelen te proberen. 

Onderzoek toont aan dat anabolengebruik het risico op alcoholmisbruik en ander druggebruik kan verhogen.

Afkicken van anabolen of drugs

Afkicken van drugs of anabole is een uitdaging die moeilijk kan zijn en veel doorzettingsvermogen vereist. 

Het proces van stoppen met het gebruik van deze middelen is vaak complex vanwege de lichamelijke en psychologische afhankelijkheid die ze kunnen veroorzaken. 

Wanneer iemand besluit te stoppen, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden zoals angst, depressie, vermoeidheid en een sterk verlangen naar het middel.

Het is belangrijk te erkennen dat afkicken een proces is dat vaak niet alleen doorlopen kan worden. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een moedige stap richting herstel. 

Familie en vrienden kunnen een cruciale steun bieden door er te zijn en te helpen waar mogelijk. Hun betrokkenheid kan een positieve invloed hebben op het herstelproces.

Daarnaast is professionele hulp vaak essentieel. Specialisten zoals verslavingsartsen, therapeuten en counselors zijn getraind om effectieve ondersteuning en behandelingen te bieden die specifiek gericht zijn op de behoeften van de persoon. 

Deze professionals kunnen helpen bij het opstellen van een persoonlijk afkick plan, het bieden van therapieën die gericht zijn op het verminderen van de drang naar het middel, en het aanpakken van onderliggende problemen die mogelijk tot de verslaving hebben geleid.

Kortom, afkicken van anabolen of drugs is een zwaar proces dat moeilijk alleen te dragen is. 

Het inschakelen van een supportnetwerk en het zoeken van professionele hulp zijn essentiële stappen op weg naar herstel. 

Dit pad hoeft niet alleen bewandeld te worden, en het vragen om hulp is een belangrijke en krachtige stap in de strijd tegen verslaving.

Continue Reading

Gezondheid

Eiwitpoeder: een populair supplement voor sporters

Angelo

Published

on

By

Eiwitpoeder een populair supplement voor sporters

Ben je iemand die zijn of haar gezondheid en fitness serieus neemt? Dan heb je vast wel eens van eiwitpoeder gehoord.

Dit supplement heeft de laatste jaren een vaste plek veroverd in de sporttassen van veel Nederlanders. Maar wat is het nu precies en hoe kan het jouw doelen ondersteunen?

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van eiwitpoeder om jou te voorzien van alle info die je nodig hebt.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit eiwitten en slechts een klein beetje koolhydraten en vetten.

Deze eiwitten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals melk (denk aan whey of caseïne), eieren, soja of erwten. Het doel van eiwitpoeder is om je dagelijkse inname van eiwitten gemakkelijk te verhogen. 

Waarom is dit belangrijk? Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het herstel en de opbouw van spierweefsel, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en zelfs bij de productie van hormonen en enzymen.

Gezien de essentiële rol van eiwitten, is het geen verrassing dat eiwitpoeder een geliefd supplement is onder sporters, bodybuilders en iedereen die een actieve levensstijl nastreeft.

Maar ook als je geen sporter bent, kan eiwitpoeder een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Vooral als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen.

Verschillende soorten eiwitpoeders?

Er zijn diverse soorten eiwitpoeders op de markt, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Dit zijn de meest voorkomende soorten proteïne poeder:

Whey Eiwit

Whey is het meest populaire type eiwitpoeder. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam, wat het ideaal maakt voor gebruik rondom je training.

Caseïne Eiwit

In tegenstelling tot whey, wordt caseïne eiwit langzamer opgenomen. Dit maakt het een uitstekende optie voor gebruik voor het slapengaan, aangezien het je lichaam gedurende de nacht van aminozuren voorziet.

Plantaardige Eiwitten

Voor vegetariërs, veganisten, of mensen met lactose-intolerantie zijn plantaardige eiwitpoeders een uitkomst. Deze zijn afkomstig van bronnen zoals soja, erwten, hennep of rijst.

Hoewel sommige plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren bevatten, kan een combinatie van verschillende plantaardige bronnen een compleet aminozuurprofiel leveren.

Ei-eiwit

Ei-eiwitpoeders zijn gemaakt van de eiwitten in eiwit en zijn een goede optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of een koemelkeiwitallergie hebben. Net als whey is ei-eiwit een compleet eiwit.

Door het grote aanbod aan eiwitpoeders is er voor bijna iedereen wel een geschikt product te vinden. Bij het kiezen van het juiste eiwitpoeder is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, eventuele dieetbeperkingen, en natuurlijk je voorkeur qua smaak.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij het afvallen?

Eiwitpoeder kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het gezond afvallen om meerdere redenen:

Stimuleert het metabolisme:

Eiwit heeft een hoger thermisch effect dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbruikt om eiwitten te verteren en te metaboliseren. Het toevoegen van eiwitpoeder aan je dieet kan dus helpen je metabolisme een beetje te verhogen.

Langer verzadigd gevoel:

Eiwitten zijn zeer verzadigend. Het kan je helpen langer vol te voelen, waardoor je minder geneigd bent om te snacken tussen maaltijden door. Dit kan leiden tot een lagere algehele calorie-inname gedurende de dag.

Helpt spiermassa behouden:

Wanneer je gewicht verliest, wil je vet verliezen en niet je kostbare spiermassa. Eiwitpoeder kan helpen bij het behoud van spiermassa, zelfs als je in een calorietekort bent. Dit is belangrijk, omdat spieren je metabolisme helpen stimuleren.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij spieropbouw?

Spieropbouw vereist twee essentiële componenten: krachttraining en voldoende eiwitinname om herstel en groei te ondersteunen. Eiwitpoeder is hierbij een handig hulpmiddel:

Snelle toevoer van aminozuren:

Na een training heeft je lichaam snel aminozuren nodig om te beginnen met het herstelproces. Whey eiwitpoeder is bijvoorbeeld snel verteerbaar en kan je spieren snel van deze noodzakelijke bouwstenen voorzien.

Verhoogt de eiwitsynthese:

Om spieren op te bouwen, moet je lichaam meer spiereiwit synthetiseren dan het afbreekt. Eiwitpoeders kunnen de proteïnesynthese verhogen, vooral als ze worden geconsumeerd rondom je training.

Spierafbraak voorkomen:

Door regelmatig eiwitpoeder aan je dieet toe te voegen, kan je spierafbraak voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van zware training of bij een streng calorie-tekort.

Kan je eiwitpoeder gebruiken in recepten?

Absoluut! Eiwitpoeder is niet alleen voor shakes. Je kunt het verwerken in verschillende gezonde recepten om je eiwitinname te verhogen en je maaltijden voedzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke voeding zoals:

 • Pannenkoeken of wafels: voeg een schepje eiwitpoeder toe aan je beslag voor een eiwitrijke start van de dag.
 • Smoothies: mix fruit, groente, melk of water, en eiwitpoeder voor een snelle en voedzame snack.
 • Energieballetjes: combineer haver, notenboter, honing en eiwitpoeder voor een handige post-workout snack.
 • Bakken: vervang een deel van het meel door eiwitpoeder in recepten voor muffins, brood of koekjes.

Hoe vind je het beste eiwitpoeder?

Het kiezen van het juiste eiwitpoeder kan soms aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke het beste bij jou past? Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het eiwitpoeder te vinden dat jouw sport- en voedingsdoelen ondersteunt.

 • Controleer de kwaliteit van het eiwit
 • Check de voedingswaarden en ingrediënten
 • Proef verschillende smaken
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

De kwaliteit van het eiwit is cruciaal. Zoek naar eiwitpoeders die een hoge biologische waarde hebben, wat betekent dat ze gemakkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. 

Minder is vaak meer. Een goed eiwitpoeder heeft een korte ingrediëntenlijst zonder een overvloed aan toevoegingen, zoals kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of onnodige vulstoffen.

Controleer ook de voedingswaarden om zeker te zijn van de eiwit-tot-calorie ratio; je wilt het meeste eiwit voor het minste aantal calorieën.

Als je van plan bent om je eiwitpoeder regelmatig te gebruiken, is het vinden van een smaak die je lekker vindt belangrijk. Gelukkig bieden veel merken een groot aanbod van smaken, van klassiek chocolade en vanille tot meer unieke opties zoals salted caramel.

Eiwitpoeder is een investering in je gezondheid, maar het hoeft de bank niet te breken. Vergelijk prijzen en houd rekening met de prijs per portie en de kwaliteit van de ingrediënten.

Soms kan het betalen voor een iets duurder product op lange termijn voordeliger zijn vanwege de hogere kwaliteit.

Eiwitpoeder als aanvulling op je eetpatroon

In de zoektocht naar een optimale gezondheid, biedt eiwitpoeder een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding.

Of het nu gaat om het ondersteunen van gewichtsverlies of het bevorderen van spieropbouw, de juiste keuze in eiwitpoeder kan een aanzienlijk verschil maken.

Door aandacht te besteden aan de kwaliteit, het type eiwit, en het gebruik ervan in je eetpatroon, kun je de vele voordelen van dit veelzijdige supplement maximaal benutten.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door voedingsadviseur Marvin Grouw, die sinds 2014 sporters helpt bij het bereiken van hun doelen met voedingsadvies op maat.

Continue Reading

Trending