Connect with us

Gezondheid

Glucose en glycogeen

Angelo

Published

on

Glucose

Glucose en glycogeen zijn twee essentiële stoffen in ons lichaam die voortkomen uit de verwerking van koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam, en glucose speelt een cruciale rol in het energiemetabolisme.

In dit artikel leggen we uit wat glucose is, hoe het wordt geproduceerd en gebruikt door het lichaam, en wat de rol van insuline is bij dit proces.

Wat doet glucose?

Glucose is een eenvoudige suiker die wordt gebruikt door het lichaam als brandstof voor energieproductie. Het wordt geproduceerd door de afbraak van koolhydraten in de voeding en kan worden opgeslagen in de vorm van glycogeen in de lever en spieren voor later gebruik.

Glucose is van vitaal belang voor de normale werking van het lichaam en wordt gebruikt om ATP (adenosinetrifosfaat) te produceren, de energie-eenheid die nodig is voor alle lichaamsprocessen.

Koolhydraten, Glucose en insuline

Wanneer we koolhydraten eten, worden deze afgebroken tot glucosemoleculen in de darmen en opgenomen in de bloedbaan. Zodra glucose in de bloedbaan komt, wordt de alvleesklier geactiveerd om insuline af te geven.

Insuline is een hormoon dat de cellen van het lichaam vertelt om glucose uit het bloed te absorberen en het te gebruiken als energiebron. Het helpt ook bij het opslaan van glucose als glycogeen in de lever en spieren voor later gebruik.

Wanneer er te veel glucose in het bloed zit en er niet genoeg insuline is om het op te nemen, kan dit leiden tot hyperglycemie, een aandoening waarbij het glucosegehalte in het bloed te hoog is.

Aan de andere kant, als er te veel insuline is en er te veel glucose uit het bloed wordt gehaald, kan dit leiden tot hypoglycemie, een aandoening waarbij het glucosegehalte in het bloed te laag is.

In het lichaam wordt glucose voortdurend geproduceerd en gebruikt als energiebron. Het is een essentieel onderdeel van het metabolisme en is nodig voor een goede werking van het lichaam.

Door een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan koolhydraten en het gebruik van insuline in evenwicht te houden, kunnen we onze glucose- en glycogeen niveaus op peil houden en een gezonde energievoorziening voor ons lichaam garanderen.

Glucose, het belangrijkste suiker

Glucose is een eenvoudige suiker en is het belangrijkste brandstof voor het lichaam. Het zorgt voor energie voor de hersenen en het zenuwstelsel. Glucose komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals fruit, granen en zuivelproducten.

Verbranding van glucose

vrijmaken van energie Glucose wordt in het lichaam afgebroken en omgezet in ATP (adenosinetrifosfaat), een molecuul dat energie opslaat en transporteert naar de cellen die het nodig hebben.

Dit gebeurt via een proces genaamd celademhaling. Hierbij wordt glucose met behulp van zuurstof omgezet in ATP. Als er te veel glucose aanwezig is, wordt het overschot opgeslagen als glycogeen in de lever en spieren.

Wanneer het lichaam extra energie nodig heeft, kan het glycogeen weer worden afgebroken en omgezet in glucose.

Glycemische Index en Glycemische Lading

De glycemische index (GI) is een maatstaf voor de snelheid waarmee koolhydraten in ons bloed worden opgenomen en glucose veroorzaken. Voedingsmiddelen met een hoge GI worden snel opgenomen en veroorzaken een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, terwijl voedingsmiddelen met een lage GI langzamer worden opgenomen en een geleidelijkere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

De glycemische lading (GL) houdt rekening met zowel de GI van een voedingsmiddel als de hoeveelheid koolhydraten die het bevat. Het is dus een betere maatstaf dan alleen de GI om de invloed van voeding op de bloedsuikerspiegel te beoordelen. Voedingsmiddelen met een hoge GL verhogen de bloedsuikerspiegel snel en sterk, terwijl voedingsmiddelen met een lage GL een geleidelijkere stijging veroorzaken.

Glycemische Lading

De glycemische lading (GL) van een voedingsmiddel wordt berekend door de GI van dat voedingsmiddel te vermenigvuldigen met het aantal koolhydraten dat het bevat en dit te delen door 100. Dit geeft een betere maatstaf voor de invloed van voeding op de bloedsuikerspiegel dan alleen de GI.

Voedingsmiddelen met een hoge GL verhogen de bloedsuikerspiegel snel en sterk, terwijl voedingsmiddelen met een lage GL een geleidelijkere stijging veroorzaken. Het is dus belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen met een lage GL om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden en te voorkomen dat deze te hoog of te laag wordt.

Glycogeen

Glycogeen is een complex koolhydraat en de opslagvorm van glucose in ons lichaam. Het wordt opgeslagen in onze spieren en lever en dient als een energiereserve voor ons lichaam. Wanneer ons lichaam extra energie nodig heeft, kan het glycogeen afbreken tot glucose en gebruiken voor energie.

Osmose

Osmose is het proces waarbij een vloeistof door een semipermeabel membraan stroomt van een gebied met een lage concentratie van opgeloste stoffen naar een gebied met een hogere concentratie van opgeloste stoffen, totdat er een evenwicht wordt bereikt.

In ons lichaam speelt osmose een belangrijke rol bij het reguleren van de vochtbalans tussen cellen en de intercellulaire vloeistof. Osmose zorgt ervoor dat water wordt opgenomen in de cellen wanneer er een hoge concentratie opgeloste stoffen in de cel is, en dat water uit de cellen wordt verwijderd wanneer er een lage concentratie opgeloste stoffen in de cel is.

Primaire opslag en secundaire opslag

Glycogeen wordt in het lichaam opgeslagen als een energievoorraad. Het kan worden opgeslagen in twee vormen: als primaire opslag in de lever en als secundaire opslag in de spieren.

De primaire opslag bevindt zich in de lever, waar het glycogeen wordt afgebroken en glucose wordt afgegeven aan het bloed wanneer het lichaam extra energie nodig heeft. De lever heeft echter beperkte opslagruimte en kan slechts ongeveer 100 gram glycogeen bevatten.

De secundaire opslag van glycogeen bevindt zich in de spieren. Spierglycogeen kan alleen door de spieren zelf worden gebruikt en kan niet worden afgegeven aan het bloed om andere delen van het lichaam van energie te voorzien. De spieren hebben echter veel meer opslagruimte dan de lever en kunnen tot wel 500 gram glycogeen bevatten.

Glycogeen in gegeten vlees

Glycogeen is niet alleen te vinden in koolhydraten, maar kan ook worden gevonden in vlees. Glycogeen is opgeslagen in de spieren van dieren en kan daarom worden aangetroffen in vleesproducten.

Bij het slachten van een dier wordt het glycogeen in de spieren omgezet in melkzuur. Dit kan de smaak en textuur van het vlees beïnvloeden. Het melkzuur wordt vervolgens afgebroken en omgezet in glucose. Hierdoor kan glycogeen in vlees uiteindelijk bijdragen aan de energie-inname van het lichaam.

Clean nutrition

Regulerende hormonen

Insuline

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bètacellen van de alvleesklier. Het reguleert de opname van glucose in de cellen van het lichaam en zorgt ervoor dat het wordt opgeslagen als glycogeen in de spieren en de lever.

Insuline speelt ook een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de opslag van vet in het lichaam. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel wordt er meer insuline geproduceerd om de glucose uit het bloed te verwijderen en op te slaan in de vorm van glycogeen.

Glucagon en adrenaline

Glucagon is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en de lever. Het reguleert de afgifte van glucose uit glycogeen, wat gebeurt wanneer het lichaam extra energie nodig heeft. Glucagon zorgt er dus voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

Adrenaline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en het heeft een vergelijkbaar effect op de bloedsuikerspiegel als glucagon. Het zorgt er namelijk voor dat de glycogeenvoorraad in de lever wordt afgebroken en dat de opgeslagen glucose vrijkomt in het bloed.

Dit gebeurt vooral bij stress of lichamelijke inspanning wanneer het lichaam extra energie nodig heeft.

Balans tussen spieropbouw en vetverbranding

Wanneer het lichaam meer energie binnenkrijgt dan het verbruikt, wordt de overtollige energie opgeslagen in de vorm van vet. Omgekeerd, wanneer het lichaam meer energie verbruikt dan het binnenkrijgt, zal het lichaam energie vrijmaken door vet te verbranden.

Voor het opbouwen van spieren is er een overschot aan calorieën nodig. Om vet te verbranden moet er echter sprake zijn van een calorietekort. Het vinden van de juiste balans tussen deze twee processen kan een uitdaging zijn en hangt af van de individuele doelen en behoeften van het lichaam.

Timing van koolhydraten

Het moment waarop koolhydraten worden gegeten kan van invloed zijn op het verbruik van glycogeen en vet. Het eten van koolhydraten voor het sporten kan bijvoorbeeld leiden tot een betere prestatie doordat de glycogeenvoorraden in de spieren worden aangevuld.

Tijdens het sporten kan het eten van koolhydraten helpen om de energie op peil te houden. Na het sporten is het eten van koolhydraten belangrijk om de glycogeenvoorraden in de spieren aan te vullen.

Het eten van koolhydraten voor het slapen kan echter leiden tot een verhoogd risico op vetopslag omdat de energie niet meer verbruikt wordt. Het is dus belangrijk om de timing van koolhydraten af te stemmen op de individuele behoeften en doelen van het lichaam.

Wat zet glycogeen om in glucose?

Glycogeen is de opgeslagen vorm van glucose in het lichaam en wordt opgeslagen in de lever en spieren. Wanneer het lichaam behoefte heeft aan glucose, zoals bijvoorbeeld bij intensief sporten, wordt glycogeen afgebroken in glucose.

Het enzym glycogeenfosforylase zorgt voor de afbraak van glycogeen tot glucose, dat vervolgens in het bloed kan worden opgenomen.

Hoe wordt glucose omgezet in glycogeen?

Wanneer er meer glucose in het lichaam aanwezig is dan nodig is voor energieproductie, wordt het overschot aan glucose omgezet in glycogeen.

Dit proces wordt glycogenese genoemd en vindt voornamelijk plaats in de lever en spieren. Het enzym glycogeensynthase zorgt voor de omzetting van glucose in glycogeen.

Deze glycogeenopslag kan vervolgens worden gebruikt als energiebron wanneer er een tekort is aan glucose in het lichaam.

Welk hormoon zorgt dat glycogeen wordt omgezet in glucose?

Glycogeen wordt afgebroken tot glucose door het hormoon glucagon. Wanneer het glucoseniveau in het bloed laag is, wordt glucagon afgegeven door de alvleesklier. Het stimuleert vervolgens de lever om glycogeen af te breken tot glucose en dit af te geven aan het bloed.

Waarom wordt glucose opgeslagen als glycogeen?

Het lichaam slaat glucose op als glycogeen om ervoor te zorgen dat er altijd een voorraad glucose beschikbaar is voor de cellen die energie nodig hebben.

Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is, zal het lichaam de overtollige glucose opslaan als glycogeen. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, zal glycogeen worden afgebroken tot glucose en vrijgegeven in de bloedbaan om de bloedsuikerspiegel te verhogen en energie te leveren aan de cellen die het nodig hebben.

Dit proces van glycogeenopslag en -afbraak helpt het lichaam om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden en de energievoorziening van de cellen te reguleren.

Wat is glycogeen?

Glycogeen is een complexe koolhydraat dat wordt opgeslagen in de lever en spieren als een vorm van energiereserve voor het lichaam.

Waarom is glycogeen belangrijk voor sporters?

Glycogeen is belangrijk voor sporters omdat het snel beschikbare energie levert die nodig is voor intensieve activiteit, zoals gewichtheffen en sprinten.

Hoe kan ik mijn glycogeenvoorraad aanvullen?

De glycogeenvoorraad kan worden aangevuld door koolhydraatrijke voedingsmiddelen te eten, zoals pasta, rijst, aardappelen, fruit en brood. Sporters kunnen ook kiezen voor speciale koolhydraatrijke sportdranken of supplementen.

Kunnen vegetariërs en veganisten ook voldoende glycogeen opslaan?

Ja, vegetariërs en veganisten kunnen ook voldoende glycogeen opslaan als ze voldoende koolhydraten eten. Koolhydraten worden gevonden in veel plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, groenten, fruit en peulvruchten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik glycogeen efficiënter gebruik tijdens het sporten?

Om glycogeen efficiënter te gebruiken tijdens het sporten is het belangrijk om regelmatig te trainen en om de juiste balans te vinden tussen koolhydraat- en vetverbranding. Ook kan het nuttig zijn om te letten op de timing van koolhydraten en om voldoende rust te nemen tussen trainingen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending