Connect with us

Gezondheid

Detox kuur zelf maken: eenvoudige stappen en een heerlijk recept

Angelo

Published

on

Detox kuur

Wil je je lichaam reinigen van alle giftige stoffen en je gezondheid een boost geven? Dan is een detox kuur misschien wel iets voor jou!

Het volgen van een detox kuur kan helpen bij het ontgiften van je lichaam, het verliezen van gewicht en het verbeteren van je immuunsysteem.

Maar waarom zou je veel geld uitgeven aan een kant-en-klare detox kuur, als je er zelf een kunt maken?

In dit artikel leer je alles over het zelf maken van een detox kuur en hoe je deze op een gezonde manier kunt volgen. Van de voordelen van een detox kuur tot eventuele bijwerkingen en handige tips, je vindt het allemaal hier.

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur is een proces waarbij je lichaam wordt gereinigd van gifstoffen en afvalstoffen. Het doel is om je lichaam te ontgiften en te reinigen.

Er zijn veel verschillende manieren om een detox kuur te doen, maar het is ook mogelijk om zelf een detox kuur te maken.

Door een detox kuur zelf te maken, kun je het hele proces aanpassen aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

In dit artikel leer je hoe je een detox kuur zelf kunt maken en welke stappen je moet volgen om een succesvolle kuur te doen.

De voordelen van een detox kuur zelf maken

Een detox kuur kan tal van voordelen bieden voor je lichaam. Door het volgen van een detox kuur zelf maken, kun je niet alleen je lichaam reinigen van gifstoffen, maar ook je energielevel verhogen, je spijsvertering verbeteren en je immuunsysteem versterken. Het is een geweldige manier om je lichaam te resetten en je gezondheid te verbeteren. Bovendien kun je door een detox kuur zelf maken, de kosten besparen die je anders zou hebben voor een professionele detox behandeling. Het enige wat je nodig hebt is een plan, wat boodschappen en discipline om het vol te houden.

Door een detox kuur zelf maken, ben je in staat om de controle te houden over wat je in je lichaam stopt en welke ingrediënten je gebruikt. Je kunt kiezen voor biologische groenten en fruit, die vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke chemicaliën. Door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten, kun je er ook voor zorgen dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Een ander voordeel van een detox kuur zelf maken is dat je het op je eigen tempo kunt doen en kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften en smaakvoorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sapkuur, een groente- en fruitdieet of een combinatie van beide. Door te experimenteren met verschillende recepten en ingrediënten, kun je een detox kuur samenstellen die bij jouw levensstijl past en waar jij je goed bij voelt.

Kortom, een detox kuur zelf maken kan je veel voordelen bieden. Niet alleen kun je je lichaam reinigen van gifstoffen, maar ook je gezondheid verbeteren en kosten besparen. Het is een geweldige manier om jezelf te resetten en een gezondere levensstijl aan te nemen. Door te kiezen voor een detox kuur zelf maken, kun je controle hebben over wat je in je lichaam stopt en er zeker van zijn dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

De voordelen van een detox kuur

Een detox kuur kan veel voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn. Door je lichaam te ontgiften en te reinigen, kun je je energieker voelen, een stralende huid krijgen, beter slapen en je immuunsysteem versterken.

Bovendien kan het helpen om overtollig gewicht te verliezen, je spijsvertering te verbeteren en je bloeddruk te verlagen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het volgen van een dieet, maar ook om het aanpassen van je levensstijl en het vermijden van gifstoffen.

Een detox kuur zelf maken kan een goede manier zijn om deze voordelen te ervaren, omdat je precies weet wat er in je maaltijden en drankjes zit en je het hele proces zelf kunt beheren.

Eventuele bijwerkingen van een detox kuur

Een detox kuur kan enkele bijwerkingen met zich meebrengen, vooral als je een heftige kuur volgt.

Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een droge mond. Dit komt omdat het lichaam afvalstoffen vrijmaakt die het normaal niet kan verwerken. Het is belangrijk om tijdens de kuur voldoende water te drinken en rust te nemen.

Als je je zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen, is het raadzaam om te overleggen met een specialist voordat je begint met een detox kuur zelf maken.

De voorbereiding

Als je voor de eerste keer een detox sapkuur van drie dagen gaat volgen, is het aan te raden om minstens drie dagen van tevoren te beginnen met de voorbereiding.

Houd tijdens je voorbereiding rekening met het volgende:

 • Eet gezond voedsel (groenten, peulvruchten, salades, noten, zaden etc)
 • Drink minimaal 2 liter water per dag
 • Zorg voor voldoende slaap
 • Drink elke dag minstens één vers geperst sapje
 • Probeer cafeïne en alcoholische drankjes te vermijden
 • Eet minder vlees en melkproducten
 • Koop een slowjuicer/ sapcentrifuge

Voorafgaand aan het starten van de detox sapkuur, dien je te stoppen met het innemen van niet-voorgeschreven medicatie, vitamines en andere supplementen. Dit kan echter anders zijn als jouw huisarts adviseert om deze te blijven nemen.

Het is belangrijk om de sapcentrifuge volledig schoon te maken voordat je begint met de detox. Verwijder alle onderdelen van de sapcentrifuge en reinig deze zorgvuldig.

De detox kuur

Deze detox sapkuur van drie dagen bevat doorgaans ongeveer 1250 calorieën per dag. Het exacte aantal calorieën kan echter verschillen afhankelijk van het type sapcentrifuge dat je gebruikt om de sappen te persen.

Een detox kuur bestaat voornamelijk uit versgeperste sappen en water, wat kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies zonder al te veel moeite.

Als je echter liever een meer geleidelijke aanpak wilt, kun je de sappen gewoon toevoegen aan je normale eetpatroon of combineren met een persoonlijk dieetplan.

Het maken van een perfect sapje vereist soms wat oefening en geduld. In het begin maakt bijna iedereen wel een paar kleine foutjes, maar uiteindelijk leer je daarvan.

Een detox sapkuur is een proces dat gepaard kan gaan met zowel emotionele als fysieke bijwerkingen. Het is belangrijk om jezelf wat extra rust te gunnen tijdens deze kuur, omdat je lichaam al flink aan de slag gaat.

Het is normaal dat je wat vermoeidheid en hoofdpijn ervaart in de eerste paar dagen van de detox kuur. Daarom is het aan te raden om wat vaker te rusten, zodat je lichaam alle energie kan gebruiken om te ontgiften en te herstellen.

Dagelijks menu

Hieronder vind je het dagelijks menu voor de detox sapkuur van 3 dagen:

 • Wakker worden: drink 1 á 2 glazen lauwwarm water met eventueel wat citroensap of gember.
 • Ontbijt: 1/2 limoen, 1 wortel, 2 appels, 1 klein stukje gember
  1 theelepel kurkuma
 • Ochtend: drink 1 á 2 glazen water
 • Lunch: 1 appel, 1 komkommer, 2 stengels bleekselderij, 3 handjes boerenkool, 3 handjes spinazie, 1/2 citroen
 • Middag: 1/2 citroen, 2 rode bieten, 1 wortel, 3 stengels bleekselderij, handvol basilicum
 • Avond: 1 komkommer, 2 stengels bleekselderij, 3 handjes boerenkool, klein stukje gember, handvol peterselie
 • Dessert: 2 appels, 2 perziken, handvol bosvruchten/ blauwe bessen, eetlepel kaneel
 • Voor het slapen: groene thee of gemberthee

Doe het rust aan

Het is altijd goed om wat lichamelijke beweging te hebben, maar overdrijf niet met de intensiteit en duur van de activiteiten. Het ontgiftingsproces vergt namelijk al veel energie van je lichaam om de gifstoffen kwijt te raken. Beperk daarom de meeste inspanningen tot lichte activiteiten, zoals:

 • wandelen
 • yoga
 • pilates
 • fietsen
 • skaten
 • zwemmen

Na 3 dagen detoxen

Probeer niet meteen toe te geven aan verleidelijke zoetigheden, maar begin rustig met licht verteerbare voeding zoals stukjes fruit. Een stukje watermeloen is bijvoorbeeld een goed begin.

Onthoud dat het behoud van je gezonde status van essentieel belang is. Na een detox sapkuur kun je enkele van je favoriete sappen toevoegen aan je dagelijkse dieet om deze status te behouden.

Naast traditionele diëten kun je ook kiezen voor een keto dieet om je energie te stimuleren en extra gewichtsverlies te bevorderen. Wees echter voorzichtig en overleg altijd met een arts voordat je begint aan een nieuw dieet.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending