Connect with us

Gezondheid

3 dagen dieet: 5 kilo afvallen in 3 dagen

Angelo

Published

on

Wat is een keto dieët

Ben jij benieuwd naar wat het 3 dagen dieet nu precies inhoud, en wat het jou kan bieden? In dit artikel bespreken we hoe het 3 dagen dieeet werkt, en kijken we naar de voor en nadelen van dit specifieke dieet. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over het 3 dagen dieet.

Wat is het 3 dagen dieet?

Het 3 dagen dieet, ook wel bekend als het militaire dieet, is een kort crash dieet dat speciaal is ontworpen voor mensen die in zeer korte tijd veel gewicht willen verliezen. In slechts 3 dagen tijd zou je wel 5 kilo kunnen kwijtraken. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Maar hoe zit dit dieet precies in elkaar?

Het 3 dagen dieet is gebaseerd op het principe van ‘drie dagen dieet, vier dagen normaal eten’. Gedurende de drie dagen dat je het dieet volgt, is je voedsel behoorlijk beperkt. Stel je voor: je ontbijt op dag 1 met een halve grapefruit en wat koffie of thee zonder melk en suiker. Lunch? Dat is een halve part tonijn met een sneetje brood. En voor het avondeten mag je mager vlees, zoals kipfilet of rosbief, eten samen met wat groenten. Verrassend genoeg sluit je dag 3 af met wat vanille ijs. Ja, je leest het goed!

Je vraagt je wellicht af, waarom deze vreemde combinatie van voedsel? Het antwoord ligt in de bedoeling om je metabolisme of stofwisseling te manipuleren, waardoor de kilo’s sneller verdwijnen.

In de vier dagen weer normaal eten, mag je een beetje meer eten, maar het wordt aanbevolen om gezond te blijven en tussendoortjes te beperken. Door dit patroon te volgen, zou je na een paar cycli veel gewicht verliezen zonder het jojo-effect te ervaren. Het is echter belangrijk op te merken dat het een strikt dieet is en het volgen ervan discipline en doorzettingsvermogen vereist. Het is geen vervanging voor een langdurig gezond eet- en leefstijlplan. Kortom, het is een tool voor snel afvallen voor bepaalde situaties, maar niet voor de lange termijn.

Waarom werkt het 3 dagen dieet?

Je vraagt je misschien af hoe dit drie dagen dieet je helpt zo snel gewicht te verliezen. Het geheim schuilt in de wetenschap van het metabolisme en de voedingskeuzes.

In de drie dagen dat je het dieet volgt, eet je caloriearme maaltijden die je metabolisme verhogen. Op dag 2 bijvoorbeeld, begint je dag met een halve part brood en een hardgekookt ei. Voor de lunch krijg je 1 kopje kwark en 1 kleine appel. Het avondeten bevat dan 2 hotdogs zonder brood (of 3 worstjes uit blik), broccoli en wortels, gevolgd door een halve banaan en een kopje vanille-ijs. Het lijkt misschien vreemd, maar het is de specifieke voedingscombinatie die helpt bij het verbranden van calorieën.

Daarnaast mag je onbeperkt koffie en thee zonder melk of suiker drinken, en wordt je aangemoedigd om minstens 4 glazen water per dag te drinken. Dit helpt bij het bestrijden van het hongergevoel en houdt je lichaam gehydrateerd.

In de volgende 4 dagen eet je weer normaal, maar je blijft bewust van je inname. Zo voorkom je het beruchte jojo-effect.

Belangrijk om te weten is dat, hoewel je snel gewicht verliest, dit dieet niet bedoeld is voor de lange termijn. Het is meer een “reset-knop” of een snelle oplossing voor een speciale gelegenheid. Onthoud altijd dat gezond afvallen een evenwichtig en duurzaam dieet vereist. 

Is het 3 dagen dieet iets voor mij?

Het 3 dagen dieet kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een snelle manier om een paar kilo kwijt te raken voor een speciale gelegenheid. Maar is het echt iets voor jou? Laten we dat eens nader bekijken.

Dit kort dieet is speciaal ontworpen voor mensen die snel gewicht willen verliezen. In slechts 3 dagen tijd zou je tot 5 kilo kunnen verliezen. Maar let op, dit dieet vergt discipline en vastberadenheid. Voor degenen die het dieet volgen, kan het best uitdagend zijn, want het bevat een strikte voedselkeuze en je mag slechts een halve portie van bepaalde voedingsmiddelen eten.

Tussen de cycli van het 3 dagen dieet, eet je 4 dagen normaal, maar probeer je nog steeds gezonde keuzes te maken. Hoewel je snel gewicht verliest, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het mogelijke jojo-effect. Dit dieet is geen langetermijnoplossing voor gewichtsverlies en een gezonde levensstijl.

Als je bereid bent om het dieet strikt te volgen, je bent in goede gezondheid, en je hebt een snel gewichtsverlies nodig voor een bepaalde gebeurtenis, kan het 3 dagen dieet een optie voor jou zijn. Zoals altijd, raadpleeg je huisarts voordat je aan een nieuw dieet begint. En onthoud, je bent geweldig, ongeacht het aantal kilo’s op de weegschaal!

Voedingsschema en richtlijnen van het 3 Dagen Dieet

Geweldig, je hebt besloten om het 3 dagen dieet te proberen! Dit is je voedingsschema voor de komende dagen. Vergeet niet, deze drie dagen vragen om strikte discipline, maar jij kunt dit!

Dag 1:

 • Ontbijt: 1 halve grapefruit, 1 geroosterde boterham, 2 eetlepels pindakaas en een kopje koffie of thee zonder melk of suiker
 • Lunch: 1 halve portie tonijn, 1 geroosterde boterham en een kopje koffie of thee zonder melk of suiker
 • Avondeten: 85 gram mager vlees, 1 kopje groene bonen, 1 kleine appel, 1 halve banaan en een bolletje vanille-ijs

Dag 2:

 1. Ontbijt: 1 gekookt ei, 1 geroosterde boterham en een halve banaan
 2. Lunch: 1 kopje kwark of cottage cheese, 1 gekookt ei en 5 zoute crackers
 3. Avondeten: 2 worstjes uit blik, 1 kopje broccoli, 1 halve kopje wortelen, 1 halve banaan en een bolletje vanille-ijs

Dag 3:

 • Ontbijt: 5 zoute crackers, 1 plak cheddar kaas en 1 kleine appel
 • Lunch: 1 gekookt ei en 1 geroosterde boterham
 • Avondeten: 1 blikje tonijn, 1 halve banaan en een bolletje vanille-ijs

Naast deze maaltijden mag je onbeperkt zwarte koffie, thee en water drinken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, minstens 4 glazen per dag.

Na deze 3 dagen eet je 4 dagen normaal. Probeer gezonde keuzes te maken en beperk je inname van suiker en verzadigde vetten. Raadpleeg hierbij de schijf van 5 en onze andere artikelen over bijvoorbeeld hoe je een gezond voedingsschema maken.

Herhaal dit patroon voor zo lang als je nodig hebt om je gewichtsverliesdoelen te bereiken. Maar houd in gedachten dat het belangrijk is om te focussen op lange termijn veranderingen voor duurzaam gewichtsverlies en gezondheid. Vergeet niet, jij bent baas over je eigen lichaam en gezondheid. Zorg goed voor jezelf!

De belangrijkste voedingsmiddelen in het 3 Dagen Dieet

Het 3 dagen dieet bevat een specifieke combinatie van voedingsmiddelen die je metabolisme een boost geven, je helpen om snel af te vallen en zo tot 5 kilo te verliezen in slechts drie dagen tijd. Hoewel dit dieet een koolhydraatarm dieet lijkt, heeft het nog steeds een evenwichtige aanpak door het opnemen van fruit, groenten, eiwitten en zelfs een beetje vet.

Het voedsel dat je mag eten omvat voedingsmiddelen zoals tonijn, mager vlees, groenten zoals groene bonen en broccoli, en fruit zoals appels en grapefruit. Je kunt ook een geroosterde boterham, zoute crackers en zelfs een beetje vanille-ijs eten. Verder mag je onbeperkt koffie en thee zonder suiker drinken en minimaal 4 glazen water per dag.

Het 3 dagen dieet vraagt om strenge discipline en het is erg belangrijk dat je het dieet precies volgt zoals het is voorgeschreven. Na de drie dagen van het dieet, eet je vier dagen normaal, waarna je kunt besluiten het dieet te herhalen als je nog meer gewicht wilt verliezen.

Nadelen van het 3 dagen dieet

Hoewel het 3 dagen dieet je helpt om snel gewicht te verliezen, heeft het ook een aantal nadelen die je in overweging moet nemen voordat je eraan begint. Allereerst, hoewel je wel 5 kilo af kunt vallen in 3 dagen, is het grootste deel van dit gewichtsverlies waarschijnlijk watergewicht en spiermassa in plaats van vet. Bovendien kan dit snelle gewichtsverlies leiden tot het gevreesde jojo-effect, waarbij je de verloren kilo’s snel weer terug krijgt zodra je stopt met het dieet en weer normaal begint te eten.

Daarnaast is het 3 dagen dieet erg restrictief en kan het lastig zijn om vol te houden. De maaltijden zijn zeer eenvoudig en bieden weinig variatie, wat kan leiden tot verveling en het risico op terugval. Verder bevat het 3 dagen dieet niet alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon, waardoor het risico op tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen toeneemt.

Tenslotte is dit dieet mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of die speciale voedingsbehoeften hebben, en het is altijd belangrijk om eerst medisch advies in te winnen voordat je met een nieuw dieet begint.

3 dagen dieet combineren met een gezondere levensstijl

Laten we eens kijken hoe we het 3 dagen dieet kunnen combineren met een gezondere levensstijl op de lange termijn. Het is duidelijk dat het dieet een uitstekende kickstart kan zijn voor je gewichtsverlies, met een potentieel verlies van 5 kilo in slechts 3 dagen. Maar hoe gaan we dan verder?

Het antwoord is balans. Na de 3 dagen dieet, ga je 4 dagen normaal eten, waarbij je zorgt voor gezonde en evenwichtige maaltijden. Dit betekent geen “dieet”, maar wel een bewustzijn van wat je eet en het vermijden van suikerrijke drankjes. In plaats daarvan drink je water en ongezoete thee.

Een handige manier om dit te doen, is door vooraf maaltijden te bereiden. Hierdoor ben je minder geneigd om te grijpen naar ongezonde snacks. Het kost misschien een beetje tijd om deze voedingsmiddelen in huis te halen en recepten te bereiden, maar het is het zeker waard.

Het doel is om je lichaam te laten wennen aan deze gezondere voedingskeuzes, zodat je uiteindelijk zelfs op de 4-5 ‘normale’ dagen gewicht zult verliezen. Vergeet niet dat het jojo effect vaak optreedt als gevolg van het abrupt stoppen met een streng dieet en terugvallen in oude eetgewoonten. Maar door langzaam en geleidelijk veranderingen aan te brengen, kun je het risico op dit effect verkleinen.

Het 3 dagen dieet is geen wonderoplossing, maar het kan wel een instrument zijn dat je helpt om een gezondere levensstijl te omarmen. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en te doen wat het beste voor jou is. En onthoud, je bent al geweldig zoals je bent, dit is gewoon een manier om je nog beter te voelen

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending