Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Werken met gescheurde schouderpees: Alles over gescheurde pees

Een gescheurde schouderpees is een vervelende blessure, maar absoluut geen doodvonnis voor je fitnessdoelen of werkprestaties. Laten we samen duiken in de wereld van revalidatie, aanpassingen en slimme strategieën om deze uitdaging aan te gaan.

We gaan het antwoord op de vraag “Kan ik werken met gescheurde schouderpees?” vinden. Het is tijd om de onzekerheden weg te nemen en de juiste weg te vinden om productief en fit te blijven, zelfs met een gescheurde schouderpees.

Wat is de Rotator Cuff?

Wat is de Rotator Cuff, vraag je? De rotator cuff, ook bekend als ‘schouderpees’, is een groep van spieren en pezen die rondom je schoudergewricht zitten. Ze spelen een cruciale rol in het heffen en draaien van de arm. Maar, als de schouderpees is gescheurd, dan hebben we te maken met een serieuze situatie. We noemen dit een ‘cuff ruptuur’.

Deze scheur kan variëren van een kleine schade tot een volledige ruptuur waarbij één of meerdere pezen volledig zijn afgescheurd van het bot van de bovenarm. Dit laatste wordt aangeduid als ‘full-thickness rotator cuff tears’. De grootte van de scheur en de betrokken pezen bepalen de impact op de functie van je schouder en arm.

Wat zijn de symptomen bij een gescheurde schouderpees?

Als je merkt dat je arm niet meer wil wat jij wil, kan dat het eerste teken zijn dat er iets mis is. Maar wat zijn de symptomen bij een gescheurde schouderpees? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Het eerste dat opvalt bij een cuff ruptuur, is vaak pijn in de schouder en arm. Deze pijn kan acuut ontstaan na een val op de schouder of langzaam toenemen in de loop van de jaren door slijtage. De pijn kan erger worden bij het heffen van de arm, of zelfs als je op je schouder ligt.

Het volgende symptoom dat kan wijzen op een scheur in één of meerdere pezen, is krachtverlies in de arm. Vooral het optillen en draaien van de arm kan moeilijk worden. Het krachtverlies is meestal het gevolg van het niet goed kunnen functioneren van de pezen rondom de schouderkom en de kop van de schouder.

Een gevoel van ‘knakken’ of ‘knappen’ in de schouder kan ook een teken zijn van een peesscheur, vooral bij mensen boven de veertig jaar. Dit gevoel kan ontstaan als een deel van de pees loskomt van de schouderkop of als er een scheur ontstaat in het peesweefsel.

Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees?

Je vraagt je misschien af: Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees? Is er iets dat ik heb gedaan of iets dat ik had kunnen voorkomen? Nou, er zijn verschillende redenen waarom een schouderpees kan scheuren.

Een peesscheur kan optreden als gevolg van een acute, onmiddellijke schade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een val op de schouder, een auto-ongeluk of een sportblessure. Deze acute scheuren treden meestal op bij jongere mensen die actief zijn.

Een andere belangrijke oorzaak van een cuff ruptuur is langdurige slijtage en scheuren van de pees. Door de loop van de jaren kan de pees zwakker worden en uiteindelijk scheuren. Deze aandoening, genaamd cuff ruptuur, komt het meest voor bij mensen boven de leeftijd van 60 jaar. Het is vaak het resultaat van het normale verouderingsproces en het langdurig gebruik van de schouder.

Bepaalde activiteiten en beroepen kunnen ook het risico op een gescheurde schouderpees verhogen. Mensen die regelmatig zware dingen tillen of hun armen vaak boven het hoofd gebruiken, hebben een groter risico om een peesscheur te ontwikkelen.

Kan een gescheurde schouderpees herstellen?

Kan een gescheurde schouderpees herstellen? Dat is een vraag die ik vaak hoor en het antwoord is, in veel gevallen, ja. De sleutel tot herstel is vaak een combinatie van chirurgie, fysiotherapie, en tijd. Je moet jouw lichaam de tijd gunnen om te kunnen herstellen. fysiotherapie zorgt ervoor dat je weer “kracht” krijgt in je schouder.

Behandeling van een gescheurde schouderpees

De eerste stap in de behandeling van een gescheurde schouderpees is vaak een operatie om de gescheurde pees te herstellen. Tijdens een operatie wordt de pees gehecht aan het bot van de bovenarm met kleine apparaten die botankers worden genoemd. Het doel van de operatie is om de pees weer op zijn plaats te krijgen zodat deze kan beginnen te genezen. Afhankelijk van de grootte en de locatie van de scheur kan de operatie mogelijk via een kijkoperatie worden uitgevoerd of kan een open operatie noodzakelijk zijn.

Direct na de operatie krijg je waarschijnlijk een sling om de schouder te immobiliseren en te beschermen terwijl de gehechte pees begint te genezen. Pijncontrole is ook een belangrijk onderdeel van het herstelproces direct na de operatie. Het is het beste om de aanwijzingen van jouw arts of fysiotherapeut te volgen om de pijn onder controle te houden.

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstel na een operatie voor een gescheurde schouderpees. De fysiotherapeut helpt je bij het leren van oefeningen om de schouder en arm te bewegen zonder de herstellende pees te belasten. De fysiotherapie begint vaak al de eerste dag na de operatie en duurt meerdere maanden.

In de eerste 6 weken na de operatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de schouder om de pees de tijd te geven om te genezen. Na deze periode kan het zijn dat je langzaam mag beginnen met krachtoefeningen om de schouder weer sterker te maken. Het kan 4 tot 6 maanden of zelfs langer duren voordat je weer terug bent op je oude niveau, afhankelijk van hoe ernstig de scheur was en hoe goed je herstelt.

Voorafgaand aan de operatie en tijdens het herstelproces zijn er verschillende onderzoeken en bezoeken aan de polikliniek noodzakelijk. Het kan nodig zijn om een röntgenfoto of een mri-scan van de schouder te maken, en regelmatige lichamelijke onderzoeken bij de orthopedisch chirurg zijn ook van cruciaal belang om de voortgang van het herstel te volgen

Revalidatie na een gescheurde schouderpees

De revalidatie na een gescheurde schouderpees is een intensief proces dat doorgaans een mix van fysiotherapie, lichaamsbeweging en mogelijk extra chirurgische ingrepen omvat. Jouw orthopedisch chirurg en fysiotherapeut zullen samenwerken om je te helpen bij het herstel.

Direct na de operatie om de gescheurde pees te herstellen – een proces dat vaak ‘cuff repair’ wordt genoemd – mag je meestal verwachten dat je minstens een dag in het ziekenhuis blijft. Dit geeft jouw medische team de kans om te controleren of de operatie goed is verlopen en of de hechtingen correct zijn geplaatst. De pees wordt gehecht met oplosbare hechtingen aan de kop van de bovenarm, en in het geval van een grote scheur kan een schouderprothese worden overwogen.

Een dag na de operatie komt meestal de fysiotherapeut langs. De fysiotherapeut zal je helpen bij het leren van bewegingen om de schouder te mobiliseren zonder te veel druk uit te oefenen op de gehechte pees. In het begin kan je het beste lichte bewegingen uitvoeren die helpen bij het heffen en draaien van de arm.

In de eerste 4 tot 6 weken na de operatie is het essentieel dat je de arm niet overmatig belast om de pees de beste kans op herstel te geven. Na deze periode zal jouw fysiotherapeut je langzaam meer oefeningen geven om de kracht en flexibiliteit van het schoudergewricht te verbeteren.

Tijdens jouw revalidatie zal je regelmatige bezoeken brengen aan de polikliniek voor lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende behandelingen zoals injecties om eventuele pijn te beheersen. Als de pees goed geneest, kan je uiteindelijk terugkeren naar normale activiteiten, hoewel dit bij mensen ouder dan 60 jaar langer kan duren.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de revalidatie na een gescheurde schouderpees vaak een langdurig proces is en dat er in de loop van de jaren slijtage kan optreden. Het is cruciaal om geduldig te zijn en te blijven werken met jouw medische team om de best mogelijke uitkomst te bereiken.

Bovendien is het noodzakelijk dat je voorafgaand aan de operatie al een afspraak maakt met jouw fysiotherapeut en een revalidatieplan opstelt. Dit zal je helpen om de best mogelijke start te maken op jouw weg naar herstel.

Kan ik werken met gescheurde schouderpees?

Ja, je kunt werken met een gescheurde schouderpees, maar het hangt sterk af van de ernst van de blessure en het type werk dat je doet. Werk dat zware lichamelijke inspanning of veel schouderbewegingen vereist, kan moeilijk of onmogelijk zijn. Het kan pijnlijk zijn en je schouder verder beschadigen. Administratieve en bureau-gerelateerde taken die minder fysieke inspanning vereisen, kunnen echter wel haalbaar zijn.

Referenties:

  • “Rotator Cuff Tears: Surgical Treatment Options” – Dit is een uitgebreid artikel van de American Academy of Orthopedic Surgeons dat verschillende chirurgische opties voor het behandelen van rotator cuff scheuren bespreekt: Bezoek
  • “Rehabilitation of the Rotator Cuff: An Evaluation-Based Approach” – Dit artikel gepubliceerd in het Journal of the American Physical Therapy Association bespreekt de revalidatie van de rotator cuff na een operatie: Bezoek
  • “Rotator Cuff Disease” – Dit artikel van de Mayo Clinic bevat gedetailleerde informatie over de oorzaken en symptomen van rotator cuff scheuren, evenals de verschillende behandelopties: Bezoek
  • “Effectiveness of Manual Therapy and Home Exercise Program for Patients with Chronic Rotator Cuff Disease: Randomized Controlled Trial” – Een studie uitgevoerd in 2017 die de effectiviteit van fysiotherapie en thuisoefeningen analyseert bij het beheersen van chronische rotator cuff ziekten: Bezoek
  • “The Effectiveness of Physiotherapy Exercises in Subacromial Impingement Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis” – Een studie gepubliceerd in Seminars in Arthritis and Rheumatism onderzoekt de rol van fysiotherapie bij de behandeling van subacromiale impingementsyndroom, een aandoening die vaak samenhangt met rotator cuff scheuren: Bezoek

Een gescheurde schouderpees kan verder scheuren als deze niet goed wordt behandeld of als er verdere belasting of trauma op de schouder wordt uitgeoefend. Het is essentieel om medisch advies in te winnen en de aanbevolen behandeling en revalidatie te volgen om verdere schade te voorkomen.

Een gescheurde schouderpees kan aanzienlijke pijn veroorzaken, vooral bij beweging van de schouder of bij het tillen van voorwerpen. De intensiteit van de pijn kan variëren afhankelijk van de ernst van de scheur en individuele pijngevoeligheid.

De hersteltijd van een spierscheur in de schouder hangt af van de ernst van de scheur. Kleine scheurtjes kunnen binnen enkele weken genezen, terwijl grotere of volledige scheuren enkele maanden tot herstel kunnen vergen. In sommige gevallen kan chirurgische interventie nodig zijn. Het is essentieel om het advies en de aanbevelingen van een medisch specialist op te volgen en de schouder tijdens het herstel voldoende rust te geven.

Een peesscheur kan verder scheuren als deze niet goed wordt behandeld of als er verdere belasting of trauma op de betreffende pees wordt uitgeoefend. Het is cruciaal om medisch advies in te winnen en de aanbevolen behandeling en revalidatie te volgen om verdere schade te voorkomen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.