Connect with us

Gezondheid

Werken met gescheurde schouderpees: Alles over gescheurde pees

Angelo

Published

on

Schouders trainen

Een gescheurde schouderpees is een vervelende blessure, maar absoluut geen doodvonnis voor je fitnessdoelen of werkprestaties. Laten we samen duiken in de wereld van revalidatie, aanpassingen en slimme strategieën om deze uitdaging aan te gaan.

We gaan het antwoord op de vraag “Kan ik werken met gescheurde schouderpees?” vinden. Het is tijd om de onzekerheden weg te nemen en de juiste weg te vinden om productief en fit te blijven, zelfs met een gescheurde schouderpees.

Wat is de Rotator Cuff?

Wat is de Rotator Cuff, vraag je? De rotator cuff, ook bekend als ‘schouderpees’, is een groep van spieren en pezen die rondom je schoudergewricht zitten. Ze spelen een cruciale rol in het heffen en draaien van de arm. Maar, als de schouderpees is gescheurd, dan hebben we te maken met een serieuze situatie. We noemen dit een ‘cuff ruptuur’.

Deze scheur kan variëren van een kleine schade tot een volledige ruptuur waarbij één of meerdere pezen volledig zijn afgescheurd van het bot van de bovenarm. Dit laatste wordt aangeduid als ‘full-thickness rotator cuff tears’. De grootte van de scheur en de betrokken pezen bepalen de impact op de functie van je schouder en arm.

Wat zijn de symptomen bij een gescheurde schouderpees?

Als je merkt dat je arm niet meer wil wat jij wil, kan dat het eerste teken zijn dat er iets mis is. Maar wat zijn de symptomen bij een gescheurde schouderpees? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Het eerste dat opvalt bij een cuff ruptuur, is vaak pijn in de schouder en arm. Deze pijn kan acuut ontstaan na een val op de schouder of langzaam toenemen in de loop van de jaren door slijtage. De pijn kan erger worden bij het heffen van de arm, of zelfs als je op je schouder ligt.

Het volgende symptoom dat kan wijzen op een scheur in één of meerdere pezen, is krachtverlies in de arm. Vooral het optillen en draaien van de arm kan moeilijk worden. Het krachtverlies is meestal het gevolg van het niet goed kunnen functioneren van de pezen rondom de schouderkom en de kop van de schouder.

Een gevoel van ‘knakken’ of ‘knappen’ in de schouder kan ook een teken zijn van een peesscheur, vooral bij mensen boven de veertig jaar. Dit gevoel kan ontstaan als een deel van de pees loskomt van de schouderkop of als er een scheur ontstaat in het peesweefsel.

Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees?

Je vraagt je misschien af: Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees? Is er iets dat ik heb gedaan of iets dat ik had kunnen voorkomen? Nou, er zijn verschillende redenen waarom een schouderpees kan scheuren.

Een peesscheur kan optreden als gevolg van een acute, onmiddellijke schade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een val op de schouder, een auto-ongeluk of een sportblessure. Deze acute scheuren treden meestal op bij jongere mensen die actief zijn.

Een andere belangrijke oorzaak van een cuff ruptuur is langdurige slijtage en scheuren van de pees. Door de loop van de jaren kan de pees zwakker worden en uiteindelijk scheuren. Deze aandoening, genaamd cuff ruptuur, komt het meest voor bij mensen boven de leeftijd van 60 jaar. Het is vaak het resultaat van het normale verouderingsproces en het langdurig gebruik van de schouder.

Bepaalde activiteiten en beroepen kunnen ook het risico op een gescheurde schouderpees verhogen. Mensen die regelmatig zware dingen tillen of hun armen vaak boven het hoofd gebruiken, hebben een groter risico om een peesscheur te ontwikkelen.

Kan een gescheurde schouderpees herstellen?

Kan een gescheurde schouderpees herstellen? Dat is een vraag die ik vaak hoor en het antwoord is, in veel gevallen, ja. De sleutel tot herstel is vaak een combinatie van chirurgie, fysiotherapie, en tijd. Je moet jouw lichaam de tijd gunnen om te kunnen herstellen. fysiotherapie zorgt ervoor dat je weer “kracht” krijgt in je schouder.

Behandeling van een gescheurde schouderpees

De eerste stap in de behandeling van een gescheurde schouderpees is vaak een operatie om de gescheurde pees te herstellen. Tijdens een operatie wordt de pees gehecht aan het bot van de bovenarm met kleine apparaten die botankers worden genoemd. Het doel van de operatie is om de pees weer op zijn plaats te krijgen zodat deze kan beginnen te genezen. Afhankelijk van de grootte en de locatie van de scheur kan de operatie mogelijk via een kijkoperatie worden uitgevoerd of kan een open operatie noodzakelijk zijn.

Direct na de operatie krijg je waarschijnlijk een sling om de schouder te immobiliseren en te beschermen terwijl de gehechte pees begint te genezen. Pijncontrole is ook een belangrijk onderdeel van het herstelproces direct na de operatie. Het is het beste om de aanwijzingen van jouw arts of fysiotherapeut te volgen om de pijn onder controle te houden.

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstel na een operatie voor een gescheurde schouderpees. De fysiotherapeut helpt je bij het leren van oefeningen om de schouder en arm te bewegen zonder de herstellende pees te belasten. De fysiotherapie begint vaak al de eerste dag na de operatie en duurt meerdere maanden.

In de eerste 6 weken na de operatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de schouder om de pees de tijd te geven om te genezen. Na deze periode kan het zijn dat je langzaam mag beginnen met krachtoefeningen om de schouder weer sterker te maken. Het kan 4 tot 6 maanden of zelfs langer duren voordat je weer terug bent op je oude niveau, afhankelijk van hoe ernstig de scheur was en hoe goed je herstelt.

Voorafgaand aan de operatie en tijdens het herstelproces zijn er verschillende onderzoeken en bezoeken aan de polikliniek noodzakelijk. Het kan nodig zijn om een röntgenfoto of een mri-scan van de schouder te maken, en regelmatige lichamelijke onderzoeken bij de orthopedisch chirurg zijn ook van cruciaal belang om de voortgang van het herstel te volgen

Revalidatie na een gescheurde schouderpees

De revalidatie na een gescheurde schouderpees is een intensief proces dat doorgaans een mix van fysiotherapie, lichaamsbeweging en mogelijk extra chirurgische ingrepen omvat. Jouw orthopedisch chirurg en fysiotherapeut zullen samenwerken om je te helpen bij het herstel.

Direct na de operatie om de gescheurde pees te herstellen – een proces dat vaak ‘cuff repair’ wordt genoemd – mag je meestal verwachten dat je minstens een dag in het ziekenhuis blijft. Dit geeft jouw medische team de kans om te controleren of de operatie goed is verlopen en of de hechtingen correct zijn geplaatst. De pees wordt gehecht met oplosbare hechtingen aan de kop van de bovenarm, en in het geval van een grote scheur kan een schouderprothese worden overwogen.

Een dag na de operatie komt meestal de fysiotherapeut langs. De fysiotherapeut zal je helpen bij het leren van bewegingen om de schouder te mobiliseren zonder te veel druk uit te oefenen op de gehechte pees. In het begin kan je het beste lichte bewegingen uitvoeren die helpen bij het heffen en draaien van de arm.

In de eerste 4 tot 6 weken na de operatie is het essentieel dat je de arm niet overmatig belast om de pees de beste kans op herstel te geven. Na deze periode zal jouw fysiotherapeut je langzaam meer oefeningen geven om de kracht en flexibiliteit van het schoudergewricht te verbeteren.

Tijdens jouw revalidatie zal je regelmatige bezoeken brengen aan de polikliniek voor lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende behandelingen zoals injecties om eventuele pijn te beheersen. Als de pees goed geneest, kan je uiteindelijk terugkeren naar normale activiteiten, hoewel dit bij mensen ouder dan 60 jaar langer kan duren.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de revalidatie na een gescheurde schouderpees vaak een langdurig proces is en dat er in de loop van de jaren slijtage kan optreden. Het is cruciaal om geduldig te zijn en te blijven werken met jouw medische team om de best mogelijke uitkomst te bereiken.

Bovendien is het noodzakelijk dat je voorafgaand aan de operatie al een afspraak maakt met jouw fysiotherapeut en een revalidatieplan opstelt. Dit zal je helpen om de best mogelijke start te maken op jouw weg naar herstel.

Kan ik werken met gescheurde schouderpees?

Ja, je kunt werken met een gescheurde schouderpees, maar het hangt sterk af van de ernst van de blessure en het type werk dat je doet. Werk dat zware lichamelijke inspanning of veel schouderbewegingen vereist, kan moeilijk of onmogelijk zijn. Het kan pijnlijk zijn en je schouder verder beschadigen. Administratieve en bureau-gerelateerde taken die minder fysieke inspanning vereisen, kunnen echter wel haalbaar zijn.

Referenties:

 • “Rotator Cuff Tears: Surgical Treatment Options” – Dit is een uitgebreid artikel van de American Academy of Orthopedic Surgeons dat verschillende chirurgische opties voor het behandelen van rotator cuff scheuren bespreekt: Bezoek
 • “Rehabilitation of the Rotator Cuff: An Evaluation-Based Approach” – Dit artikel gepubliceerd in het Journal of the American Physical Therapy Association bespreekt de revalidatie van de rotator cuff na een operatie: Bezoek
 • “Rotator Cuff Disease” – Dit artikel van de Mayo Clinic bevat gedetailleerde informatie over de oorzaken en symptomen van rotator cuff scheuren, evenals de verschillende behandelopties: Bezoek
 • “Effectiveness of Manual Therapy and Home Exercise Program for Patients with Chronic Rotator Cuff Disease: Randomized Controlled Trial” – Een studie uitgevoerd in 2017 die de effectiviteit van fysiotherapie en thuisoefeningen analyseert bij het beheersen van chronische rotator cuff ziekten: Bezoek
 • “The Effectiveness of Physiotherapy Exercises in Subacromial Impingement Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis” – Een studie gepubliceerd in Seminars in Arthritis and Rheumatism onderzoekt de rol van fysiotherapie bij de behandeling van subacromiale impingementsyndroom, een aandoening die vaak samenhangt met rotator cuff scheuren: Bezoek

Een gescheurde schouderpees kan verder scheuren als deze niet goed wordt behandeld of als er verdere belasting of trauma op de schouder wordt uitgeoefend. Het is essentieel om medisch advies in te winnen en de aanbevolen behandeling en revalidatie te volgen om verdere schade te voorkomen.

Een gescheurde schouderpees kan aanzienlijke pijn veroorzaken, vooral bij beweging van de schouder of bij het tillen van voorwerpen. De intensiteit van de pijn kan variëren afhankelijk van de ernst van de scheur en individuele pijngevoeligheid.

De hersteltijd van een spierscheur in de schouder hangt af van de ernst van de scheur. Kleine scheurtjes kunnen binnen enkele weken genezen, terwijl grotere of volledige scheuren enkele maanden tot herstel kunnen vergen. In sommige gevallen kan chirurgische interventie nodig zijn. Het is essentieel om het advies en de aanbevelingen van een medisch specialist op te volgen en de schouder tijdens het herstel voldoende rust te geven.

Een peesscheur kan verder scheuren als deze niet goed wordt behandeld of als er verdere belasting of trauma op de betreffende pees wordt uitgeoefend. Het is cruciaal om medisch advies in te winnen en de aanbevolen behandeling en revalidatie te volgen om verdere schade te voorkomen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Eiwitpoeder: een populair supplement voor sporters

Angelo

Published

on

By

Eiwitpoeder een populair supplement voor sporters

Ben je iemand die zijn of haar gezondheid en fitness serieus neemt? Dan heb je vast wel eens van eiwitpoeder gehoord.

Dit supplement heeft de laatste jaren een vaste plek veroverd in de sporttassen van veel Nederlanders. Maar wat is het nu precies en hoe kan het jouw doelen ondersteunen?

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van eiwitpoeder om jou te voorzien van alle info die je nodig hebt.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit eiwitten en slechts een klein beetje koolhydraten en vetten.

Deze eiwitten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals melk (denk aan whey of caseïne), eieren, soja of erwten. Het doel van eiwitpoeder is om je dagelijkse inname van eiwitten gemakkelijk te verhogen. 

Waarom is dit belangrijk? Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het herstel en de opbouw van spierweefsel, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en zelfs bij de productie van hormonen en enzymen.

Gezien de essentiële rol van eiwitten, is het geen verrassing dat eiwitpoeder een geliefd supplement is onder sporters, bodybuilders en iedereen die een actieve levensstijl nastreeft.

Maar ook als je geen sporter bent, kan eiwitpoeder een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Vooral als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen.

Verschillende soorten eiwitpoeders?

Er zijn diverse soorten eiwitpoeders op de markt, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Dit zijn de meest voorkomende soorten proteïne poeder:

Whey Eiwit

Whey is het meest populaire type eiwitpoeder. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam, wat het ideaal maakt voor gebruik rondom je training.

Caseïne Eiwit

In tegenstelling tot whey, wordt caseïne eiwit langzamer opgenomen. Dit maakt het een uitstekende optie voor gebruik voor het slapengaan, aangezien het je lichaam gedurende de nacht van aminozuren voorziet.

Plantaardige Eiwitten

Voor vegetariërs, veganisten, of mensen met lactose-intolerantie zijn plantaardige eiwitpoeders een uitkomst. Deze zijn afkomstig van bronnen zoals soja, erwten, hennep of rijst.

Hoewel sommige plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren bevatten, kan een combinatie van verschillende plantaardige bronnen een compleet aminozuurprofiel leveren.

Ei-eiwit

Ei-eiwitpoeders zijn gemaakt van de eiwitten in eiwit en zijn een goede optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of een koemelkeiwitallergie hebben. Net als whey is ei-eiwit een compleet eiwit.

Door het grote aanbod aan eiwitpoeders is er voor bijna iedereen wel een geschikt product te vinden. Bij het kiezen van het juiste eiwitpoeder is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, eventuele dieetbeperkingen, en natuurlijk je voorkeur qua smaak.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij het afvallen?

Eiwitpoeder kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het gezond afvallen om meerdere redenen:

Stimuleert het metabolisme:

Eiwit heeft een hoger thermisch effect dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbruikt om eiwitten te verteren en te metaboliseren. Het toevoegen van eiwitpoeder aan je dieet kan dus helpen je metabolisme een beetje te verhogen.

Langer verzadigd gevoel:

Eiwitten zijn zeer verzadigend. Het kan je helpen langer vol te voelen, waardoor je minder geneigd bent om te snacken tussen maaltijden door. Dit kan leiden tot een lagere algehele calorie-inname gedurende de dag.

Helpt spiermassa behouden:

Wanneer je gewicht verliest, wil je vet verliezen en niet je kostbare spiermassa. Eiwitpoeder kan helpen bij het behoud van spiermassa, zelfs als je in een calorietekort bent. Dit is belangrijk, omdat spieren je metabolisme helpen stimuleren.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij spieropbouw?

Spieropbouw vereist twee essentiële componenten: krachttraining en voldoende eiwitinname om herstel en groei te ondersteunen. Eiwitpoeder is hierbij een handig hulpmiddel:

Snelle toevoer van aminozuren:

Na een training heeft je lichaam snel aminozuren nodig om te beginnen met het herstelproces. Whey eiwitpoeder is bijvoorbeeld snel verteerbaar en kan je spieren snel van deze noodzakelijke bouwstenen voorzien.

Verhoogt de eiwitsynthese:

Om spieren op te bouwen, moet je lichaam meer spiereiwit synthetiseren dan het afbreekt. Eiwitpoeders kunnen de proteïnesynthese verhogen, vooral als ze worden geconsumeerd rondom je training.

Spierafbraak voorkomen:

Door regelmatig eiwitpoeder aan je dieet toe te voegen, kan je spierafbraak voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van zware training of bij een streng calorie-tekort.

Kan je eiwitpoeder gebruiken in recepten?

Absoluut! Eiwitpoeder is niet alleen voor shakes. Je kunt het verwerken in verschillende gezonde recepten om je eiwitinname te verhogen en je maaltijden voedzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke voeding zoals:

 • Pannenkoeken of wafels: voeg een schepje eiwitpoeder toe aan je beslag voor een eiwitrijke start van de dag.
 • Smoothies: mix fruit, groente, melk of water, en eiwitpoeder voor een snelle en voedzame snack.
 • Energieballetjes: combineer haver, notenboter, honing en eiwitpoeder voor een handige post-workout snack.
 • Bakken: vervang een deel van het meel door eiwitpoeder in recepten voor muffins, brood of koekjes.

Hoe vind je het beste eiwitpoeder?

Het kiezen van het juiste eiwitpoeder kan soms aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke het beste bij jou past? Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het eiwitpoeder te vinden dat jouw sport- en voedingsdoelen ondersteunt.

 • Controleer de kwaliteit van het eiwit
 • Check de voedingswaarden en ingrediënten
 • Proef verschillende smaken
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

De kwaliteit van het eiwit is cruciaal. Zoek naar eiwitpoeders die een hoge biologische waarde hebben, wat betekent dat ze gemakkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. 

Minder is vaak meer. Een goed eiwitpoeder heeft een korte ingrediëntenlijst zonder een overvloed aan toevoegingen, zoals kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of onnodige vulstoffen.

Controleer ook de voedingswaarden om zeker te zijn van de eiwit-tot-calorie ratio; je wilt het meeste eiwit voor het minste aantal calorieën.

Als je van plan bent om je eiwitpoeder regelmatig te gebruiken, is het vinden van een smaak die je lekker vindt belangrijk. Gelukkig bieden veel merken een groot aanbod van smaken, van klassiek chocolade en vanille tot meer unieke opties zoals salted caramel.

Eiwitpoeder is een investering in je gezondheid, maar het hoeft de bank niet te breken. Vergelijk prijzen en houd rekening met de prijs per portie en de kwaliteit van de ingrediënten.

Soms kan het betalen voor een iets duurder product op lange termijn voordeliger zijn vanwege de hogere kwaliteit.

Eiwitpoeder als aanvulling op je eetpatroon

In de zoektocht naar een optimale gezondheid, biedt eiwitpoeder een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding.

Of het nu gaat om het ondersteunen van gewichtsverlies of het bevorderen van spieropbouw, de juiste keuze in eiwitpoeder kan een aanzienlijk verschil maken.

Door aandacht te besteden aan de kwaliteit, het type eiwit, en het gebruik ervan in je eetpatroon, kun je de vele voordelen van dit veelzijdige supplement maximaal benutten.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door voedingsadviseur Marvin Grouw, die sinds 2014 sporters helpt bij het bereiken van hun doelen met voedingsadvies op maat.

Continue Reading

Gezondheid

Hoe vitamine B12 je herstel na de training kan versnellen

Angelo

Published

on

By

Hoe vitamine B12 je herstel na de training kan versnellen

Na een intensieve workout heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen en te heropbouwen.

Vitamine B12 speelt een cruciale rol in diverse processen die hierbij van belang zijn, zoals energiestofwisseling, spieropbouw en het transport van zuurstof.

Belang van herstel na training voor optimale prestaties en gezondheid

Na een intensieve trainingssessie is het verleidelijk om meteen door te gaan met je dag. Echter, voldoende herstel is net zo belangrijk als de training zelf voor optimale prestaties en gezondheid.

Tijdens training breken we onze spieren af en putten we onze energiereserves uit. Herstel is de periode waarin ons lichaam deze schade repareert en de reserves weer aanvult. Dit proces is essentieel voor:

Spiergroei en -herstel

Tijdens rust worden spiervezels hersteld en vergroot, wat leidt tot spiergroei en -sterkte. Onvoldoende herstel kan leiden tot spierzwakte en blessures.

Verbeterde prestaties

Door te herstellen, kan je lichaam optimaal presteren tijdens de volgende training. Overtraining, te weinig rust, kan leiden tot verminderde prestaties, stagnatie en zelfs oververmoeidheid.

Verminderen van blessures

Onvoldoende herstel kan leiden tot spierpijn, overbelasting en blessures. Door te rusten, geef je je lichaam de kans om te herstellen en blessures te voorkomen.

Verbeterde mentale gezondheid

Training kan stressvol zijn voor je lichaam en geest. Voldoende rust helpt je om stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je mentale focus te versterken.

Optimale gezondheid

Herstel is cruciaal voor een gezond immuunsysteem, hormoonbalans en algehele welzijn. Onvoldoende rust kan leiden tot een verhoogd risico op ziektes, hormonale disbalans en verminderde energie.

De rol van vitamine B12 in herstel

B12 vitamines zijn een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in diverse processen die cruciaal zijn voor herstel na training. De voordelen van vitamine B12 voor herstel omvatten:

Energiestofwisseling en spieropbouw:

Vitamine B12 is essentieel voor de omzetting van voedsel in energie. Het helpt je lichaam om koolhydraten, vetten en eiwitten te metaboliseren, waardoor je de energie hebt die je nodig hebt om te trainen en te herstellen. B12 ondersteunt ook de synthese van spiereiwitten, wat belangrijk is voor spieropbouw en -herstel na training.

Rode bloedcellen en zuurstoftransport

Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof door je lichaam. Na een training heeft je lichaam extra zuurstof nodig om te herstellen. Voldoende vitamine B12 zorgt ervoor dat je spieren en weefsels de zuurstof krijgen die ze nodig hebben om te herstellen.

Bescherming van zenuwcellen

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van zenuwcellen. Het helpt om zenuwbeschadigingen te voorkomen en de zenuwfunctie te optimaliseren. Dit is belangrijk voor een goede coördinatie, spierkracht en gevoeligheid, die allemaal van belang zijn bij training en herstel.

Ontstekingsremmende effecten

Vitamine B12 heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt om ontstekingen te verminderen die kunnen optreden na een training. Dit kan spierpijn verminderen en het herstelproces bevorderen.

Verbeterde slaap

Vitamine B12 kan de slaapkwaliteit verbeteren, wat cruciaal is voor herstel. Slaap is de tijd waarin je lichaam hormonen produceert die belangrijk zijn voor spiergroei en -herstel.

Vitamine B12 tekort en symptomen

Een vitamine B12 tekort kan leiden tot diverse symptomen die je gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende symptomen zijn:

Vermoeidheid

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot extreme vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan energie. Dit kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en je sportprestaties negatief beïnvloeden.

Spierzwakte en -pijn

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van spieren. Een tekort kan leiden tot spierzwakte, krampen, tintelingen en pijn.

Neurologische klachten

B12 is essentieel voor de gezondheid van zenuwcellen. Een tekort kan leiden tot neurologische klachten zoals gevoelloosheid, tintelingen, prikkelingen, verminderde reflexen en evenwichtsproblemen.

Concentratieproblemen en geheugenverlies

Vitamine B12 is belangrijk voor de cognitieve functie. Een tekort kan leiden tot concentratieproblemen, geheugenverlies, vergeetachtigheid en verwardheid.

Bloedarmoede

Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, wat gepaard gaat met symptomen zoals bleekheid, kortademigheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Huid- en haarproblemen

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een droge, bleke huid, haaruitval en pigmentvlekken.

Maag- en darmklachten

Een tekort kan leiden tot maag- en darmklachten zoals spijsverteringsproblemen, constipatie, diarree en verminderde eetlust.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B12?

Vitamine B12 is een onmisbare voedingsstof die we uitsluitend uit dierlijke producten kunnen halen. Ben je vegetariër of veganist, dan is het extra belangrijk om je B12-niveau in de gaten te houden.

Dierlijke bronnen van vitamine B12

 • Vlees
 • Vis
 • Kip
 • Eieren

Supplementen en alternatieven

 • Vitamine B12 supplementen: De eenvoudigste manier om je B12-niveau te optimaliseren.
 • Andere plantaardige bronnen: Verrijkte voedingsmiddelen zoals plantaardige melk en yoghurt.

Bronnen

 • Vitamin B12 – Health Professional. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
 • Can Fam Physician. 2008 Apr; 54(4): 536–541. PMCID: PMC2294088. Vitamin B12 and health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2294088/?adb_sid=3f2fa233-444b-4e87-a5c4-0277499c4be4
 • C. ROBERT, OH, CPT, MC, USA, AND DAVID L. BROWN, MAJ, MC, USA. Am Fam Physician. 2003;67(5):979-986. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0301/p979.html
 • Michael J Shipton, Jecko Thachil. Vitamin B12 deficiency. PMCID: PMC4953733 PMID: 25824066
 • Vitamin B12 Status and Optimal Range for Hemoglobin Formation in Elite Athletes. DOI:10.3390/nu12041038
Continue Reading

Gezondheid

Angelo

Published

on

By

Gezond Eten: Duurzame eetgewoonten & schijf van vijf

Gezond eten: Duurzame eetgewoonten & schijf van vijf

Een gezonde levensstijl begint bij de basis: een gebalanceerd voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. Dit artikel duikt in de wereld van gezonde eetgewoonten en legt uit hoe volkorenproducten, peulvruchten, en vette vis, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en gezonde vetten, je helpen om gezond te leven.

Ontdek hoe je door meer fruit en groenten te eten en te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen, zoals volkorenproducten en peulvruchten, niet alleen goed voor jezelf zorgt, maar ook bijdraagt aan een duurzamer milieu. 

Waarom wil je gezond en duurzaam eten?

Gezond en duurzaam eten staat centraal in een levensstijl waarin welzijn en respect voor het milieu hand in hand gaan. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Voedingscentrum, houdt dit in dat we bewust kiezen voor voedingsmiddelen die niet alleen goed zijn voor ons lichaam, maar ook voor de wereld om ons heen.

Gezonde maaltijden, rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen, bevorderen ons welzijn en dragen bij aan een energiek leven. Tegelijkertijd minimaliseren we door duurzaam te eten de impact op het milieu, bijvoorbeeld door te kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit, minder vlees te consumeren en voedselverspilling tegen te gaan.

Wist je dat je online ook Herbalife bestellen kunt? Herbalife biedt gezonde voeding rijk aan vitamine en mineralen die jouw lichaam ondersteunen om gezond en vitaal te blijven. Meer informatie over Herbalife vind je hier.

Een gezond en duurzaam voedingspatroon betekent gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf, waarbij elke dag ruimte is voor volkorenproducten, peulvruchten, vette vis en minimaal twee stuks fruit. Het vermijden van overmatige suikers en verzadigde vetten, vaak gevonden in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen, is cruciaal.

Dit alles draagt bij aan het verminderen van het risico op chronische ziekten en ondersteunt een gezond gewicht, terwijl het ook bijdraagt aan een beter milieu. Kortom, gezond en duurzaam eten is een bewuste keuze voor jezelf en de wereld.

Gezond eten met een voedingsplan

Bij het nastreven van een gezonder voedingspatroon is het cruciaal je doelen specifiek te formuleren. Een algemene wens zoals ‘gezonder eten’ is vaag; het biedt geen helderheid over de stappen die je wilt zetten. Neem je huidige eetgewoonten grondig onder de loep om te identificeren welke veranderingen jou dichter bij je doel brengen.

Vraag je af: Is meer fruit eten de sleutel, of zou je ook kunnen minderen met suikerhoudende drankjes? Specificeer je acties; stel je voor om dagelijks twee porties fruit te nuttigen of dagelijks één glas frisdrank te vervangen door water.

Streef naar realistische doelen. Een te ambitieus plan kan overweldigend zijn en de kans op succes verminderen. Het is prima om geleidelijk veranderingen door te voeren en af en toe een misstap te maken. Bepaal wat voor jou doenbaar is binnen je dagelijkse routine, zodat je nieuwe gewoonten kunt integreren zonder je overbelast te voelen.

Begin klein

Daarom is het essentieel om je ambities bescheiden te houden en je doel in behapbare, haalbare stappen op te splitsen. Door kleine, makkelijk uitvoerbare stappen te nemen, wordt het eenvoudiger om je nieuwe gewoonten te bestendigen. Zo transformeert een kleine verandering geleidelijk in een tweede natuur; je denkt er niet eens meer over na. Zelfs deze kleine aanpassingen kunnen al een significante verbetering betekenen.

De schijf van vijf

Ontwikkeld door het Voedingscentrum, en leidraad voor gezonde voeding en een duurzame leefstijl. Het adviseert variatie met volkoren producten, veel groenten en fruit – ten minste twee stuks fruit per dag – en het beperken van ongezonde, bewerkte voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten en suikers.

Door te kiezen voor voeding uit de Schijf van Vijf, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen, beperk je calorie-inname en ondersteun je een gezond gewicht. Het stimuleert ook een milieuverantwoorde keuze, zoals minder kant-en-klare producten eten en meer plantaardige opties kiezen, wat goed is voor zowel jouw gezondheid als het milieu.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is de sleutel tot een vitaal leven en een goede gezondheid. Het gaat om evenwichtige maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Deze voeding bevat volkorenproducten, vers fruit, groenten, peulvruchten, noten, en magere eiwitten. Volgens het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf, hoort goede voeding gevarieerd te zijn en milieuverantwoord.

Minder gezonde keuzes, zoals voedsel met veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten, en zout, horen buiten dit patroon. Door bewust te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en deze regelmatig te consumeren, ondersteun je niet alleen je lichaam maar ook het milieu.

Het belang van gezonde voeding is breed erkend. Het helpt bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Bovendien bevordert het een gezond lichaamsgewicht en verhoogt het je energieniveau.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven benadrukt het belang van dagelijks variëren binnen de verschillende vakken van de Schijf van Vijf om alle essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Door te kiezen voor gezonde voeding, maak je elke dag een bewuste keuze voor jezelf en je welzijn.Enkele tips om gezond te eten

Enkele tips om gezond te eten

Om gezonder te eten en een actieve levensstijl te bevorderen, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Begin met planning: Maak een concreet plan om gezonder te eten, gericht op kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld, besluit om dagelijks twee stuks fruit te eten of suikerhoudende dranken te vervangen met water.
 2. Kleine stappen: Neem kleine, haalbare stappen richting je doel. Dit vergemakkelijkt het vasthouden aan je nieuwe gewoontes en maakt ze onderdeel van je dagelijkse routine.
 3. Gebruik de schijf van vijf: Eet volgens de schijf om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit omvat een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder volkoren producten, voldoende groenten en fruit, en gezonde vetten.
 4. Vermijd ongewenste calorieën: Beperk de inname van producten met veel verzadigde vetten, geraffineerde suikers en zout. Dit helpt niet alleen bij het afvallen, maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten.
 5. Zorg voor variatie: Zorg voor een gevarieerd dieet door verschillende soorten voedingsmiddelen te eten. Dit zorgt ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en helpt bij het behouden van een gezonde levensstijl.
 6. Drink voldoende water: Water is essentieel voor een goede gezondheid. Vervang suikerhoudende dranken door water om je hydratatie te verbeteren en calorie-inname te verminderen.
 7. Wees niet te streng: Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf niet te streng te beoordelen als iets even niet lukt. Elke stap vooruit is een overwinning.
 8. Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een professional als je hulp nodig hebt bij het veranderen van je eetgewoonten. Samen sta je sterker.

Door deze stappen te volgen, werk je effectief aan een gezonder voedingspatroon en een actievere levensstijl, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.

Continue Reading

Trending