Connect with us

Gezondheid

Werken met gescheurde schouderpees: Alles over gescheurde pees

Angelo

Published

on

Schouders trainen

Een gescheurde schouderpees is een vervelende blessure, maar absoluut geen doodvonnis voor je fitnessdoelen of werkprestaties. Laten we samen duiken in de wereld van revalidatie, aanpassingen en slimme strategieën om deze uitdaging aan te gaan.

We gaan het antwoord op de vraag “Kan ik werken met gescheurde schouderpees?” vinden. Het is tijd om de onzekerheden weg te nemen en de juiste weg te vinden om productief en fit te blijven, zelfs met een gescheurde schouderpees.

Wat is de Rotator Cuff?

Wat is de Rotator Cuff, vraag je? De rotator cuff, ook bekend als ‘schouderpees’, is een groep van spieren en pezen die rondom je schoudergewricht zitten. Ze spelen een cruciale rol in het heffen en draaien van de arm. Maar, als de schouderpees is gescheurd, dan hebben we te maken met een serieuze situatie. We noemen dit een ‘cuff ruptuur’.

Deze scheur kan variëren van een kleine schade tot een volledige ruptuur waarbij één of meerdere pezen volledig zijn afgescheurd van het bot van de bovenarm. Dit laatste wordt aangeduid als ‘full-thickness rotator cuff tears’. De grootte van de scheur en de betrokken pezen bepalen de impact op de functie van je schouder en arm.

Wat zijn de symptomen bij een gescheurde schouderpees?

Als je merkt dat je arm niet meer wil wat jij wil, kan dat het eerste teken zijn dat er iets mis is. Maar wat zijn de symptomen bij een gescheurde schouderpees? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Het eerste dat opvalt bij een cuff ruptuur, is vaak pijn in de schouder en arm. Deze pijn kan acuut ontstaan na een val op de schouder of langzaam toenemen in de loop van de jaren door slijtage. De pijn kan erger worden bij het heffen van de arm, of zelfs als je op je schouder ligt.

Het volgende symptoom dat kan wijzen op een scheur in één of meerdere pezen, is krachtverlies in de arm. Vooral het optillen en draaien van de arm kan moeilijk worden. Het krachtverlies is meestal het gevolg van het niet goed kunnen functioneren van de pezen rondom de schouderkom en de kop van de schouder.

Een gevoel van ‘knakken’ of ‘knappen’ in de schouder kan ook een teken zijn van een peesscheur, vooral bij mensen boven de veertig jaar. Dit gevoel kan ontstaan als een deel van de pees loskomt van de schouderkop of als er een scheur ontstaat in het peesweefsel.

Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees?

Je vraagt je misschien af: Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees? Is er iets dat ik heb gedaan of iets dat ik had kunnen voorkomen? Nou, er zijn verschillende redenen waarom een schouderpees kan scheuren.

Een peesscheur kan optreden als gevolg van een acute, onmiddellijke schade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een val op de schouder, een auto-ongeluk of een sportblessure. Deze acute scheuren treden meestal op bij jongere mensen die actief zijn.

Een andere belangrijke oorzaak van een cuff ruptuur is langdurige slijtage en scheuren van de pees. Door de loop van de jaren kan de pees zwakker worden en uiteindelijk scheuren. Deze aandoening, genaamd cuff ruptuur, komt het meest voor bij mensen boven de leeftijd van 60 jaar. Het is vaak het resultaat van het normale verouderingsproces en het langdurig gebruik van de schouder.

Bepaalde activiteiten en beroepen kunnen ook het risico op een gescheurde schouderpees verhogen. Mensen die regelmatig zware dingen tillen of hun armen vaak boven het hoofd gebruiken, hebben een groter risico om een peesscheur te ontwikkelen.

Kan een gescheurde schouderpees herstellen?

Kan een gescheurde schouderpees herstellen? Dat is een vraag die ik vaak hoor en het antwoord is, in veel gevallen, ja. De sleutel tot herstel is vaak een combinatie van chirurgie, fysiotherapie, en tijd. Je moet jouw lichaam de tijd gunnen om te kunnen herstellen. fysiotherapie zorgt ervoor dat je weer “kracht” krijgt in je schouder.

Behandeling van een gescheurde schouderpees

De eerste stap in de behandeling van een gescheurde schouderpees is vaak een operatie om de gescheurde pees te herstellen. Tijdens een operatie wordt de pees gehecht aan het bot van de bovenarm met kleine apparaten die botankers worden genoemd. Het doel van de operatie is om de pees weer op zijn plaats te krijgen zodat deze kan beginnen te genezen. Afhankelijk van de grootte en de locatie van de scheur kan de operatie mogelijk via een kijkoperatie worden uitgevoerd of kan een open operatie noodzakelijk zijn.

Direct na de operatie krijg je waarschijnlijk een sling om de schouder te immobiliseren en te beschermen terwijl de gehechte pees begint te genezen. Pijncontrole is ook een belangrijk onderdeel van het herstelproces direct na de operatie. Het is het beste om de aanwijzingen van jouw arts of fysiotherapeut te volgen om de pijn onder controle te houden.

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstel na een operatie voor een gescheurde schouderpees. De fysiotherapeut helpt je bij het leren van oefeningen om de schouder en arm te bewegen zonder de herstellende pees te belasten. De fysiotherapie begint vaak al de eerste dag na de operatie en duurt meerdere maanden.

In de eerste 6 weken na de operatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de schouder om de pees de tijd te geven om te genezen. Na deze periode kan het zijn dat je langzaam mag beginnen met krachtoefeningen om de schouder weer sterker te maken. Het kan 4 tot 6 maanden of zelfs langer duren voordat je weer terug bent op je oude niveau, afhankelijk van hoe ernstig de scheur was en hoe goed je herstelt.

Voorafgaand aan de operatie en tijdens het herstelproces zijn er verschillende onderzoeken en bezoeken aan de polikliniek noodzakelijk. Het kan nodig zijn om een röntgenfoto of een mri-scan van de schouder te maken, en regelmatige lichamelijke onderzoeken bij de orthopedisch chirurg zijn ook van cruciaal belang om de voortgang van het herstel te volgen

Revalidatie na een gescheurde schouderpees

De revalidatie na een gescheurde schouderpees is een intensief proces dat doorgaans een mix van fysiotherapie, lichaamsbeweging en mogelijk extra chirurgische ingrepen omvat. Jouw orthopedisch chirurg en fysiotherapeut zullen samenwerken om je te helpen bij het herstel.

Direct na de operatie om de gescheurde pees te herstellen – een proces dat vaak ‘cuff repair’ wordt genoemd – mag je meestal verwachten dat je minstens een dag in het ziekenhuis blijft. Dit geeft jouw medische team de kans om te controleren of de operatie goed is verlopen en of de hechtingen correct zijn geplaatst. De pees wordt gehecht met oplosbare hechtingen aan de kop van de bovenarm, en in het geval van een grote scheur kan een schouderprothese worden overwogen.

Een dag na de operatie komt meestal de fysiotherapeut langs. De fysiotherapeut zal je helpen bij het leren van bewegingen om de schouder te mobiliseren zonder te veel druk uit te oefenen op de gehechte pees. In het begin kan je het beste lichte bewegingen uitvoeren die helpen bij het heffen en draaien van de arm.

In de eerste 4 tot 6 weken na de operatie is het essentieel dat je de arm niet overmatig belast om de pees de beste kans op herstel te geven. Na deze periode zal jouw fysiotherapeut je langzaam meer oefeningen geven om de kracht en flexibiliteit van het schoudergewricht te verbeteren.

Tijdens jouw revalidatie zal je regelmatige bezoeken brengen aan de polikliniek voor lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende behandelingen zoals injecties om eventuele pijn te beheersen. Als de pees goed geneest, kan je uiteindelijk terugkeren naar normale activiteiten, hoewel dit bij mensen ouder dan 60 jaar langer kan duren.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de revalidatie na een gescheurde schouderpees vaak een langdurig proces is en dat er in de loop van de jaren slijtage kan optreden. Het is cruciaal om geduldig te zijn en te blijven werken met jouw medische team om de best mogelijke uitkomst te bereiken.

Bovendien is het noodzakelijk dat je voorafgaand aan de operatie al een afspraak maakt met jouw fysiotherapeut en een revalidatieplan opstelt. Dit zal je helpen om de best mogelijke start te maken op jouw weg naar herstel.

Kan ik werken met gescheurde schouderpees?

Ja, je kunt werken met een gescheurde schouderpees, maar het hangt sterk af van de ernst van de blessure en het type werk dat je doet. Werk dat zware lichamelijke inspanning of veel schouderbewegingen vereist, kan moeilijk of onmogelijk zijn. Het kan pijnlijk zijn en je schouder verder beschadigen. Administratieve en bureau-gerelateerde taken die minder fysieke inspanning vereisen, kunnen echter wel haalbaar zijn.

Referenties:

 • “Rotator Cuff Tears: Surgical Treatment Options” – Dit is een uitgebreid artikel van de American Academy of Orthopedic Surgeons dat verschillende chirurgische opties voor het behandelen van rotator cuff scheuren bespreekt: Bezoek
 • “Rehabilitation of the Rotator Cuff: An Evaluation-Based Approach” – Dit artikel gepubliceerd in het Journal of the American Physical Therapy Association bespreekt de revalidatie van de rotator cuff na een operatie: Bezoek
 • “Rotator Cuff Disease” – Dit artikel van de Mayo Clinic bevat gedetailleerde informatie over de oorzaken en symptomen van rotator cuff scheuren, evenals de verschillende behandelopties: Bezoek
 • “Effectiveness of Manual Therapy and Home Exercise Program for Patients with Chronic Rotator Cuff Disease: Randomized Controlled Trial” – Een studie uitgevoerd in 2017 die de effectiviteit van fysiotherapie en thuisoefeningen analyseert bij het beheersen van chronische rotator cuff ziekten: Bezoek
 • “The Effectiveness of Physiotherapy Exercises in Subacromial Impingement Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis” – Een studie gepubliceerd in Seminars in Arthritis and Rheumatism onderzoekt de rol van fysiotherapie bij de behandeling van subacromiale impingementsyndroom, een aandoening die vaak samenhangt met rotator cuff scheuren: Bezoek

Een gescheurde schouderpees kan verder scheuren als deze niet goed wordt behandeld of als er verdere belasting of trauma op de schouder wordt uitgeoefend. Het is essentieel om medisch advies in te winnen en de aanbevolen behandeling en revalidatie te volgen om verdere schade te voorkomen.

Een gescheurde schouderpees kan aanzienlijke pijn veroorzaken, vooral bij beweging van de schouder of bij het tillen van voorwerpen. De intensiteit van de pijn kan variëren afhankelijk van de ernst van de scheur en individuele pijngevoeligheid.

De hersteltijd van een spierscheur in de schouder hangt af van de ernst van de scheur. Kleine scheurtjes kunnen binnen enkele weken genezen, terwijl grotere of volledige scheuren enkele maanden tot herstel kunnen vergen. In sommige gevallen kan chirurgische interventie nodig zijn. Het is essentieel om het advies en de aanbevelingen van een medisch specialist op te volgen en de schouder tijdens het herstel voldoende rust te geven.

Een peesscheur kan verder scheuren als deze niet goed wordt behandeld of als er verdere belasting of trauma op de betreffende pees wordt uitgeoefend. Het is cruciaal om medisch advies in te winnen en de aanbevolen behandeling en revalidatie te volgen om verdere schade te voorkomen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending