Connect with us

Gezondheid

Metoprolol: werking, bijwerkingen en alternatief

Angelo

Published

on

Medicatie op tafel

Metoprolol is een veelgebruikt medicijn dat wordt voorgeschreven voor verschillende aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hartfalen en angina pectoris. Het medicijn wordt voorgeschreven door artsen en kan helpen bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en om de juiste dosering te gebruiken.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste informatie over Metoprolol en wat je moet weten voordat je het medicijn gaat gebruiken. Raadpleeg altijd je arts voordat je Metoprolol gebruikt en overleg met hen als je vragen hebt of bijwerkingen ervaart.

De werking van metoprolol

Metoprolol is een geneesmiddel dat behoort tot de groep bètablokkers en wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie en hart- en vaatziekten. De werkzame stof in Metoprolol is metoprololtartraat. De dosering van het medicijn wordt bepaald door de arts of apotheker en is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Metoprolol is verkrijgbaar in tabletten met een vertraagde afgifte, zodat het langdurig werkt.

Bijwerkingen van Metoprolol kunnen onder andere koude handen en voeten, een trage hartslag, droge mond, slaperigheid en verminderde alertheid zijn. Als je bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met je arts of apotheker. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor je.

Bijwerkingen treden vooral op bij het begin van de behandeling en verminderen doorgaans na enige dagen. De werking van Metoprolol bij hoge bloeddruk is dat het de bloeddruk verlaagt, maar het vermindert ook het effect van verapamil en diltiazem. Als je Metoprolol gebruikt en u moet binnenkort een operatie ondergaan, moet je 48 uur voor de operatie stoppen met het gebruik van het medicijn. Overleg altijd met je arts over het gebruik van Metoprolol en alle bijwerkingen die kunnen optreden. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van een te trage hartslag of kortademigheid.

Ook kan de werking van de schildklier minder krachtig worden door Metoprolol. Het is belangrijk om de tabletten heel door te slikken met een beetje water. Als je vragen hebt over het gebruik van Metoprolol, raadpleeg dan je behandeld arts of apotheker.

Mogelijke bijwerkingen metoprolol

Metoprolol is een medicijn dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk, hartproblemen en migraine te behandelen. Net als bij alle medicijnen, kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van metoprolol.

Het medicijn wordt meestal ingenomen als een tablet met een sterkte van 25 mg, 50 mg, 100 mg of 200 mg per dag, afhankelijk van de aanbevelingen van jouw arts. Het kan ook worden toegediend via injectie met een maximum van 400 mg per dag.

Een mogelijke bijwerking van metoprolol is pijn op de borst. Als je deze symptomen ervaart, moet je contact opnemen met jouw arts. Het kan een teken zijn dat de hoeveelheid metoprolol in jouw bloed te hoog is en dit kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken.

Een andere bijwerking van metoprolol is kortademigheid. Als je hier last van hebt, moet je onmiddellijk contact opnemen met jouw arts. In sommige gevallen kan het nodig zijn om over te stappen op een ander medicijn.

Als je merkt dat je een dosis hebt gemist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het echter minder dan een uur duurt voordat je de volgende tablet normaal inneemt, sla de gemiste dosis dan over. Neem nooit een dubbele dosis om de gemiste dosis in te halen.

Sommige mensen ervaren ook droge ogen en mond tijdens het gebruik van metoprolol. Dit komt doordat het medicijn de aanmaak van traanvocht en speeksel vermindert. Mensen die contactlenzen dragen, kunnen ook last krijgen van droge ogen. Het is belangrijk om jouw arts te raadplegen als je deze bijwerkingen ervaart.

Een andere bijwerking van metoprolol is dat het de bloedvaten in de huid onvoldoende kan laten reageren op kou. Dit kan leiden tot huiduitslag en een bleke huid. Daarnaast kan het medicijn de aanmaak van traanvocht en speeksel verminderen, waardoor de ogen en mond droger zijn dan normaal.

Als je diabetes hebt, kan metoprolol de werking van alfa-blokkers verminderen en de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan leiden tot een hypo, wat gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om overleg hierover met jouw arts te hebben.

Tot slot kunnen er bijwerkingen van geneesmiddelen optreden die ernstige allergische reacties veroorzaken, waarbij medische hulp direct vereist is. Alsje  zich zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen, neem dan contact op met jouw arts. Een merkloze metoprolol genaamd metoprololsuccinaat kan ook hartritmestoornissen veroorzaken. Het wordt aanbevolen om de tablet met gereguleerde afgifte heel door te slikken met een beetje water om deze bijwerkingen te verminderen.

Metoprolol en migraine

Als je last hebt van migraine, kan Metoprolol een effectieve behandeling zijn om jouw symptomen te verminderen. Metoprolol is een medicijn dat behoort tot de groep bètablokkers en werkt door de bloedvaten te vernauwen en de bloeddruk te verlagen. Hierdoor kan het de frequentie en de ernst van migraine-aanvallen verminderen.

De dosering van Metoprolol die jouw arts voorschrijft, kan variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie en de ernst van jouw migraine. Het is belangrijk dat je de medicatie inneemt volgens de instructies van jouw arts. Als je vragen hebt over de inname of de dosering van Metoprolol, neem dan contact op met jouw arts.

Het is mogelijk dat Metoprolol bijwerkingen kan veroorzaken, zoals kortademigheid, hartritmestoornissen, en verminderd effect van de medicatie. Als je last krijgt van bijwerkingen, overleg dan met jouw arts. Het kan zijn dat je moet overstappen op een ander medicijn.

Het duurt meestal enige tijd voordat Metoprolol volledig werkt. Het kan zijn dat je jouw medicatie een uur voor de volgende dosis moet innemen, of dat het nog minder tijd kost. Het is belangrijk om het medicijn op hetzelfde tijdstip elke dag in te nemen om de effectiviteit te maximaliseren.

Metoprolol en hartritmestoornissen

Als je last hebt van hartritmestoornissen, kan metoprolol voorgeschreven worden om deze klachten te verminderen. Het is belangrijk dat je je goed aan de voorgeschreven dosering houdt en regelmatig contact opneemt met je arts om de hoeveelheid metoprolol in je bloed te controleren en eventuele bijwerkingen te bespreken.

Het is mogelijk dat metoprolol in sommige gevallen juist hartritmestoornissen kan veroorzaken. Als je hier last van krijgt, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met je arts. Het kan nodig zijn om de dosering aan te passen of over te stappen op een ander medicijn.

Het is belangrijk om metoprolol heel doorslikken met een beetje water, en dit altijd op dezelfde manier te doen. Neem het medicijn niet in vlak voor het slapengaan en zorg dat er minimaal een uur tussen zit voordat je de volgende tablet normaal inneemt. Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het echter bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en ga verder met het normale schema.

Sommige bijwerkingen van metoprolol kunnen zijn kortademigheid en het verminderen van het effect van het medicijn. Als je deze bijwerkingen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts en overleg te hebben over eventuele aanpassingen in de dosering of het stoppen van het gebruik van metoprolol.

Als je last krijgt van ernstige bijwerkingen zoals hartritmestoornissen of allergische reacties, waarbij je je zorgen maakt over je gezondheid, moet je direct contact opnemen met je arts of medische hulp inschakelen.

Metoprolol en hoge bloeddruk

Metoprolol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Het kan ook helpen om de symptomen van angina pectoris te verlichten en om het risico op een hartinfarct te verminderen. Als je metoprolol gebruikt om je bloeddruk te verlagen, is het belangrijk om regelmatig contact op te nemen met je arts en overleg te plegen over de juiste dosering.

Een te hoge hoeveelheid metoprolol in het bloed kan bijwerkingen veroorzaken, zoals kortademigheid. Het is daarom belangrijk om de voorgeschreven dosering te volgen en de tabletten op het juiste tijdstip in te nemen, bijvoorbeeld een uur voor de volgende dosis. Als je toch last krijgt van bijwerkingen, neem dan contact op met je arts.

Als je metoprolol gebruikt om hartritmestoornissen te behandelen, kan het zijn dat je arts je vertelt dat je metoprolol moet stoppen als de hartritmestoornissen ontstaan door dit medicijn. Het is belangrijk om hierover te overleggen met je arts en de voorgeschreven dosering te volgen.

Metoprolol gaat in het algemeen over als je lichaam eraan gewend raakt. Het kan wel voorkomen dat je huid onvoldoende reageert op kou, doordat je minder speeksel aanmaakt en de aanmaak van traanvocht vermindert. Ook kunnen er bij een te lage bloedsuikerspiegel (hypo) last van benauwdheid ontstaan. Neem bij dergelijke klachten contact op met je arts.

Het is belangrijk om te weten dat sommige pijnstillers de werking van metoprolol kunnen verminderen. Als je alfa-blokkers gebruikt, kun je deze het beste de eerste keren innemen voordat je metoprolol neemt, om te voorkomen dat je bloeddruk te veel daalt. Het kan ook zijn dat de dosering van metoprolol moet worden verminderd bij mensen met diabetes, omdat een te lage bloedsuikerspiegel (hypo) gevaarlijk kan zijn bij ernstige allergische reacties waarbij je in shock kunt raken.

Metoprolol en hartfalen

Als je last hebt van hartfalen, kan je arts je Metoprolol voorschrijven om de symptomen te verlichten. Dit medicijn kan de hoeveelheid stress op het hart verminderen en de bloeddruk verlagen, waardoor het gemakkelijker wordt voor het hart om bloed door het lichaam te pompen.

Het is belangrijk om de dosering en het gebruik van Metoprolol goed te bespreken met je arts. Je moet de medicatie op regelmatige tijdstippen innemen, bijvoorbeeld iedere 12 uur. Als je een dosis mist, neem dan geen dubbele dosis om de gemiste dosis in te halen. Neem de volgende dosis op de normale tijd.

Als je merkt dat je kortademig wordt of last krijgt van andere bijwerkingen, neem dan contact op met je arts. Soms kan het nodig zijn om de dosering aan te passen of te stoppen met het gebruik van Metoprolol.

Het is ook belangrijk om je arts te informeren over andere medicijnen die je gebruikt, omdat sommige medicijnen de werking van Metoprolol kunnen verminderen of versterken. Pijnstillers kunnen bijvoorbeeld de werking van Metoprolol verminderen. De eerste keren dat je een alfa-blokker gebruikt, kun je het beste voorzichtig zijn, omdat deze medicijnen de bloeddruk kunnen verlagen en mogelijk duizeligheid kunnen veroorzaken.

Als je diabetes hebt, kan Metoprolol de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan leiden tot een hypo, wat gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en eventuele symptomen van een hypo te herkennen, zoals zweten, trillen en hartkloppingen.

Metoprolol en angina pectoris

Metoprolol wordt vaak gebruikt bij de behandeling van angina pectoris. Het medicijn vermindert de hartslag en bloeddruk, waardoor het hart minder zuurstof nodig heeft en de pijn op de borst kan verminderen. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering in te nemen en geen extra dosis te nemen zonder overleg met je arts. Als je bijwerkingen ervaart of als de medicatie niet effectief lijkt te zijn, neem dan contact op met je arts om te overleggen of de dosering moet worden aangepast.

Metoprolol tablet met gereguleerde afgifte

Metoprolol tabletten met gereguleerde afgifte zijn ontworpen om de medicatie langzaam en gelijkmatig af te geven in het lichaam gedurende een langere periode. Dit betekent dat je minder vaak een dosis hoeft in te nemen en dat de kans op schommelingen in de bloedspiegels van Metoprolol afneemt. Het is belangrijk om te onthouden dat deze tabletten niet bedoeld zijn als vervanging voor de Metoprolol injectie in noodgevallen. Als je vragen hebt over de Metoprolol tabletten met gereguleerde afgifte, neem dan contact op met je arts en overleg over wat het beste voor jou is.

Onder welke namen is Metoprolol verkrijgbaar?

De werkzame stof metoprolol zit in de volgende producten:

Metoprolol, Selokeen, Metoprololtartraat, Metoprololi Tartras, Metoprololi Succinas, Metoprolol/ Hydrochloorthiazide, Metoprololsuccinaat

Tot slot

Als je Metoprolol gebruikt, is het belangrijk om te weten dat het je bloeddruk en hartslag kan beïnvloeden. Het kan ook invloed hebben op andere lichaamsfuncties, zoals de aanmaak van speeksel en traanvocht. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van droge mond en ogen. Ook kun je last hebben van kortademigheid en benauwdheid.

Het is belangrijk om altijd contact op te nemen met je arts als je bijwerkingen ervaart. Sommige bijwerkingen kunnen namelijk gevaarlijk zijn, vooral als je ernstige allergische reacties hebt. Je arts kan je adviseren over het verhogen of verlagen van de dosis, of kan andere medicijnen voorschrijven om de bijwerkingen te verminderen.

Als je Metoprolol gebruikt, is het ook belangrijk om te weten dat het de werking van pijnstillers kan verminderen. Overleg hierover met je arts voordat je een pijnstiller neemt. Het is ook belangrijk om te weten dat als je een alfa-blokker gebruikt, je deze de eerste keren het beste kunt gebruiken voordat je Metoprolol inneemt, omdat het de bloeddruk kan verlagen.

Als je een dosis Metoprolol mist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het echter bijna tijd is voor de volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met je normale schema. Duurt het nog minder dan een uur voor je de volgende dosis moet innemen, sla de gemiste dosis dan over en neem de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip in. Maar overleg altijd met je arts als je hierover twijfelt.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Gezondheid

Kan je verslaafd raken aan anabolen? Alles over afkicken

Angelo

Published

on

By

Kan je verslaafd raken aan anabolen?

Verslaving is een complex begrip dat als ziekte, gewoonte, ondeugd of maatschappelijk probleem kan worden gezien. 

Kortweg, verslaving beschrijft een onweerstaanbare drang om middelen te gebruiken ondanks schadelijke gevolgen. 

Dit kan leiden tot een toenemende behoefte aan het middel voor hetzelfde effect, wat bij anabolen zelden het geval is, en ontwenningsverschijnselen die de gebruiker aanzetten tot verder gebruik, wat wel kan voorkomen bij anabolen. 

Tegenwoordig wordt de term verslaving ook gebruikt voor onweerstaanbare gewoontes zoals gokken, seks en internetgebruik. 

Echter, het is duidelijker om verslaving te beperken tot middelen die psychoactief zijn en direct de hersenen beïnvloeden.

Beïnvloeden anabolen de hersenen?

Het gebruik van anabole steroïden is gelinkt aan diverse mentale gezondheidsproblemen, waaronder depressie, manie, psychosen, zelfmoordneigingen, agressie en gewelddadig gedrag. 

Deze middelen kunnen dus een significante invloed hebben op de geestelijke gezondheid. 

Traditioneel worden stoffen die als verslavend worden beschouwd gekenmerkt door hun psychoactieve effecten, oftewel hun vermogen om stemming, denkprocessen, perceptie en gedrag te beïnvloeden. 

Hoewel anabolen primair worden gebruikt voor hun spierversterkende eigenschappen, is het steeds duidelijker dat ze ook psychoactieve effecten kunnen hebben, wat een reden kan zijn waarom sommige gebruikers ze nemen.

De Mechanismen van verslaving

Hoe komt een verslaving tot stand? Centraal hierin staat het dopaminerge-systeem van de hersenen, ook wel ons beloningssysteem genoemd. 

Dit systeem reageert op dopamine, een neurotransmitter die een gevoel van beloning geeft, wat leidt tot het herhalen van de actie die dit gevoel veroorzaakte. 

Het ontbreken van deze ‘beloning’ kan onthoudingsverschijnselen veroorzaken, waardoor de drang om het middel opnieuw te gebruiken toeneemt. 

De mate waarin stoffen dit beloningssysteem beïnvloeden bepaalt mede de verslavingskans. 

Factoren zoals genetische aanleg, persoonlijkheid, opvoeding en eerdere traumatische ervaringen zijn ook van invloed op het risico van verslaving.

Onthoudingsverschijnselen

Een kenmerk van verslaving is het ervaren van afkickverschijnselen na het stoppen met het gebruik van een middel, wat ook geldt voor anabolengebruik. 

De symptomen van onthouding kunnen bestaan uit een depressieve stemming, vermoeidheid, sterke verlangens naar meer anabolen (craving), rusteloosheid, eetlustverlies, slapeloosheid en verminderde libido. 

Bij anabolen zijn er twee typen afhankelijkheid: 

 1. Een fysieke afhankelijkheid gericht op spiermassa (myo-actieve afhankelijkheid). 
 2. Een psychische afhankelijkheid (psycho-actieve afhankelijkheid). 

Het verlies van een groot deel van de spiermassa na een kuur kan, voor wie daar gevoelig voor is, de drang versterken om weer te beginnen met het gebruik van anabolen.

Andere drugs

Anabolengebruikers zijn vaak ook geneigd andere genotmiddelen te gebruiken, zoals alcohol en drugs, zoals blijkt uit diverse studies, waaronder Nederlandse. 

Stimulantia zoals cocaïne, amfetaminen en mogelijk ook efedrine zijn bekend om hun verslavende eigenschappen. 

Dit roept de vraag op of de ene verslaving leidt tot de andere, of dat bepaalde personen simpelweg eerder geneigd zijn om grenzen te verleggen en verschillende middelen te proberen. 

Onderzoek toont aan dat anabolengebruik het risico op alcoholmisbruik en ander druggebruik kan verhogen.

Afkicken van anabolen of drugs

Afkicken van drugs of anabole is een uitdaging die moeilijk kan zijn en veel doorzettingsvermogen vereist. 

Het proces van stoppen met het gebruik van deze middelen is vaak complex vanwege de lichamelijke en psychologische afhankelijkheid die ze kunnen veroorzaken. 

Wanneer iemand besluit te stoppen, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden zoals angst, depressie, vermoeidheid en een sterk verlangen naar het middel.

Het is belangrijk te erkennen dat afkicken een proces is dat vaak niet alleen doorlopen kan worden. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een moedige stap richting herstel. 

Familie en vrienden kunnen een cruciale steun bieden door er te zijn en te helpen waar mogelijk. Hun betrokkenheid kan een positieve invloed hebben op het herstelproces.

Daarnaast is professionele hulp vaak essentieel. Specialisten zoals verslavingsartsen, therapeuten en counselors zijn getraind om effectieve ondersteuning en behandelingen te bieden die specifiek gericht zijn op de behoeften van de persoon. 

Deze professionals kunnen helpen bij het opstellen van een persoonlijk afkick plan, het bieden van therapieën die gericht zijn op het verminderen van de drang naar het middel, en het aanpakken van onderliggende problemen die mogelijk tot de verslaving hebben geleid.

Kortom, afkicken van anabolen of drugs is een zwaar proces dat moeilijk alleen te dragen is. 

Het inschakelen van een supportnetwerk en het zoeken van professionele hulp zijn essentiële stappen op weg naar herstel. 

Dit pad hoeft niet alleen bewandeld te worden, en het vragen om hulp is een belangrijke en krachtige stap in de strijd tegen verslaving.

Continue Reading

Gezondheid

Eiwitpoeder: een populair supplement voor sporters

Angelo

Published

on

By

Eiwitpoeder een populair supplement voor sporters

Ben je iemand die zijn of haar gezondheid en fitness serieus neemt? Dan heb je vast wel eens van eiwitpoeder gehoord.

Dit supplement heeft de laatste jaren een vaste plek veroverd in de sporttassen van veel Nederlanders. Maar wat is het nu precies en hoe kan het jouw doelen ondersteunen?

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van eiwitpoeder om jou te voorzien van alle info die je nodig hebt.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit eiwitten en slechts een klein beetje koolhydraten en vetten.

Deze eiwitten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals melk (denk aan whey of caseïne), eieren, soja of erwten. Het doel van eiwitpoeder is om je dagelijkse inname van eiwitten gemakkelijk te verhogen. 

Waarom is dit belangrijk? Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het herstel en de opbouw van spierweefsel, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en zelfs bij de productie van hormonen en enzymen.

Gezien de essentiële rol van eiwitten, is het geen verrassing dat eiwitpoeder een geliefd supplement is onder sporters, bodybuilders en iedereen die een actieve levensstijl nastreeft.

Maar ook als je geen sporter bent, kan eiwitpoeder een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Vooral als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen.

Verschillende soorten eiwitpoeders?

Er zijn diverse soorten eiwitpoeders op de markt, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Dit zijn de meest voorkomende soorten proteïne poeder:

Whey Eiwit

Whey is het meest populaire type eiwitpoeder. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam, wat het ideaal maakt voor gebruik rondom je training.

Caseïne Eiwit

In tegenstelling tot whey, wordt caseïne eiwit langzamer opgenomen. Dit maakt het een uitstekende optie voor gebruik voor het slapengaan, aangezien het je lichaam gedurende de nacht van aminozuren voorziet.

Plantaardige Eiwitten

Voor vegetariërs, veganisten, of mensen met lactose-intolerantie zijn plantaardige eiwitpoeders een uitkomst. Deze zijn afkomstig van bronnen zoals soja, erwten, hennep of rijst.

Hoewel sommige plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren bevatten, kan een combinatie van verschillende plantaardige bronnen een compleet aminozuurprofiel leveren.

Ei-eiwit

Ei-eiwitpoeders zijn gemaakt van de eiwitten in eiwit en zijn een goede optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of een koemelkeiwitallergie hebben. Net als whey is ei-eiwit een compleet eiwit.

Door het grote aanbod aan eiwitpoeders is er voor bijna iedereen wel een geschikt product te vinden. Bij het kiezen van het juiste eiwitpoeder is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, eventuele dieetbeperkingen, en natuurlijk je voorkeur qua smaak.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij het afvallen?

Eiwitpoeder kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het gezond afvallen om meerdere redenen:

Stimuleert het metabolisme:

Eiwit heeft een hoger thermisch effect dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbruikt om eiwitten te verteren en te metaboliseren. Het toevoegen van eiwitpoeder aan je dieet kan dus helpen je metabolisme een beetje te verhogen.

Langer verzadigd gevoel:

Eiwitten zijn zeer verzadigend. Het kan je helpen langer vol te voelen, waardoor je minder geneigd bent om te snacken tussen maaltijden door. Dit kan leiden tot een lagere algehele calorie-inname gedurende de dag.

Helpt spiermassa behouden:

Wanneer je gewicht verliest, wil je vet verliezen en niet je kostbare spiermassa. Eiwitpoeder kan helpen bij het behoud van spiermassa, zelfs als je in een calorietekort bent. Dit is belangrijk, omdat spieren je metabolisme helpen stimuleren.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij spieropbouw?

Spieropbouw vereist twee essentiële componenten: krachttraining en voldoende eiwitinname om herstel en groei te ondersteunen. Eiwitpoeder is hierbij een handig hulpmiddel:

Snelle toevoer van aminozuren:

Na een training heeft je lichaam snel aminozuren nodig om te beginnen met het herstelproces. Whey eiwitpoeder is bijvoorbeeld snel verteerbaar en kan je spieren snel van deze noodzakelijke bouwstenen voorzien.

Verhoogt de eiwitsynthese:

Om spieren op te bouwen, moet je lichaam meer spiereiwit synthetiseren dan het afbreekt. Eiwitpoeders kunnen de proteïnesynthese verhogen, vooral als ze worden geconsumeerd rondom je training.

Spierafbraak voorkomen:

Door regelmatig eiwitpoeder aan je dieet toe te voegen, kan je spierafbraak voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van zware training of bij een streng calorie-tekort.

Kan je eiwitpoeder gebruiken in recepten?

Absoluut! Eiwitpoeder is niet alleen voor shakes. Je kunt het verwerken in verschillende gezonde recepten om je eiwitinname te verhogen en je maaltijden voedzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke voeding zoals:

 • Pannenkoeken of wafels: voeg een schepje eiwitpoeder toe aan je beslag voor een eiwitrijke start van de dag.
 • Smoothies: mix fruit, groente, melk of water, en eiwitpoeder voor een snelle en voedzame snack.
 • Energieballetjes: combineer haver, notenboter, honing en eiwitpoeder voor een handige post-workout snack.
 • Bakken: vervang een deel van het meel door eiwitpoeder in recepten voor muffins, brood of koekjes.

Hoe vind je het beste eiwitpoeder?

Het kiezen van het juiste eiwitpoeder kan soms aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke het beste bij jou past? Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het eiwitpoeder te vinden dat jouw sport- en voedingsdoelen ondersteunt.

 • Controleer de kwaliteit van het eiwit
 • Check de voedingswaarden en ingrediënten
 • Proef verschillende smaken
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

De kwaliteit van het eiwit is cruciaal. Zoek naar eiwitpoeders die een hoge biologische waarde hebben, wat betekent dat ze gemakkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. 

Minder is vaak meer. Een goed eiwitpoeder heeft een korte ingrediëntenlijst zonder een overvloed aan toevoegingen, zoals kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of onnodige vulstoffen.

Controleer ook de voedingswaarden om zeker te zijn van de eiwit-tot-calorie ratio; je wilt het meeste eiwit voor het minste aantal calorieën.

Als je van plan bent om je eiwitpoeder regelmatig te gebruiken, is het vinden van een smaak die je lekker vindt belangrijk. Gelukkig bieden veel merken een groot aanbod van smaken, van klassiek chocolade en vanille tot meer unieke opties zoals salted caramel.

Eiwitpoeder is een investering in je gezondheid, maar het hoeft de bank niet te breken. Vergelijk prijzen en houd rekening met de prijs per portie en de kwaliteit van de ingrediënten.

Soms kan het betalen voor een iets duurder product op lange termijn voordeliger zijn vanwege de hogere kwaliteit.

Eiwitpoeder als aanvulling op je eetpatroon

In de zoektocht naar een optimale gezondheid, biedt eiwitpoeder een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding.

Of het nu gaat om het ondersteunen van gewichtsverlies of het bevorderen van spieropbouw, de juiste keuze in eiwitpoeder kan een aanzienlijk verschil maken.

Door aandacht te besteden aan de kwaliteit, het type eiwit, en het gebruik ervan in je eetpatroon, kun je de vele voordelen van dit veelzijdige supplement maximaal benutten.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door voedingsadviseur Marvin Grouw, die sinds 2014 sporters helpt bij het bereiken van hun doelen met voedingsadvies op maat.

Continue Reading

Trending